#14 Fernando Alonso 2023: Autonkehitysvirtuoosin paluu

Corvair

Well-known member
Liittynyt
10.10.2016
Viestit
879
Hyvä analyysi ja pitkälti samaa mieltä. Kun kummallekin auto sopii käteen täydellisesti, ovat yhtä nopeita. Mutta Kimille ongelmaksi tulee ns kapea säätöikkuna, ja jos ei ihan osu säädöt siihen, ollaan ongelmissa. Alonsolla laajempi säätöikkuna, ja pystyy sopeutumaan huomattavasti paremmin
Samoilla linjoilla Kakkosen kanssa itsekin. Sinänsä samaa mieltä olen myös sinun kommentistasi, Alonso tuntuu saavan vaillinaisestakin kalustosta enemmän irti kuin Kimi, mikä on sinänsä hassua kun Alonsolla kuitenkin ilmeisesti on (myös) omintakeiset preferenssit kalustolle kun niihin pystyy esim. kehitystyön kautta vaikuttamaan.
Alonso myös tuntuu pitäneen vauhtinsa paremmin vanhennuttuaan, minkä voisi ajatella liittyvän juuri tuohon Kimin "luonnonlapsi"-piirteeseen, että lahjakkuutta ja luontaista vauhtia kyllä löytyy, mutta ehkä se ihan viimeisin kunnianhimo ja puristus on sitten puuttunut moniin muihin viime vuosien mestareihin verrattuna.
 

ouzei

Well-known member
Liittynyt
22.5.2018
Viestit
2458
Ehkä sekin varsinkin nyt vanhemmiten alkaa näkymään että Kimi nyt ei kuitenkaan mitään absoluuttista huippu-urheilijan elämää ole aina elänyt, eikä panostus lajiin ole välttämättä ollut ihan niin suurta kuin monilla muilla. Sinänsä pelkällä lahjakkuudellakin toki päässyt pitkälle ja tehnyt komean uran.
 

ikuinen kakkonen

Foorumin konkari
Liittynyt
5.11.2011
Viestit
1921
Sijainti
Vyborg
Ehkä sekin varsinkin nyt vanhemmiten alkaa näkymään että Kimi nyt ei kuitenkaan mitään absoluuttista huippu-urheilijan elämää ole aina elänyt, eikä panostus lajiin ole välttämättä ollut ihan niin suurta kuin monilla muilla. Sinänsä pelkällä lahjakkuudellakin toki päässyt pitkälle ja tehnyt komean uran.
Jos Kimillä oli elämän tapojensa ja asenteensa kanssa ongelmia, niin oli Alonsollakin luonteensa kanssa.
Ja etenkin hänen politikoinnissa tallin sisällä. Jolloin Alonso on vaatinut ehdotonta ykköskuski asemaa, jotta kakkoskuskit eivät uhkaisi Alonson asemaa vuoden 2007 tapahtumien takia ja Alonso käytöksellään pilasi mahdollisuudet voittaa monta mestaruutta Ferrarilla politikoinnin takia, kun Massaa ei hyödynnetty!

Joten vaikka huippulahjakkuuksia ovat olleet, niin suuria heikkouksiakin on molemmilla olleet asenteiden kanssa valitettavasti.
 

Irwin

Well-known member
Liittynyt
13.7.1999
Viestit
4076
Itse näkisin että Kimi oli 1. urapuoliskollaan (01-09) Alonson veroinen, mutta comebackin jälkeen se viimeinen "silaus" on Kimiltä puuttunut, eikä sitä ole takaisin tullut (vaikka hienoja suorituksia joukkoon mahtuukin). Alonso taas on suorittanut kovalla tasolla läpi uransa, ja suorittaa välivuosienkin jälkeen sillä samalla tasolla.

Unkarissa nähdyn taistelun jälkeen ei voi kun toivoa että Alonsolle saataisiin kärkiauto ensi kaudelle. Olisi mahtava nähdä mies sekoittamassa Hamilton & Verstappenin pakkaa, kun miehellä selkeästi siihen rahkeet edelleen riittäisivät.
 

Freak

Well-known member
Liittynyt
13.4.2012
Viestit
2476
Sijainti
Botniaringin ja Kemoran välimaastossa
Kaikki kunnia Alonsolle, vaikka ei mun suosikki ole koskaan ollutkaan ylimielisen ja narsistisen käytöksensä takia, mutta miten hyvä Kimi olisikaan ollut, jos vain olisi ottanut uran yhtä vakavasti kuin muutin mestarit ja jättänyt biletyksen vähemmälle tai pois kokonaan kilpailukauden aikana. Tämä varsinkin Mäkki-aikana, nimittäin jotain tapahtui Kimin mennessä Ferrarille. Hän muuttui selvästi lihaksikkaammaksi, hartia levenivät ja poikamainen vartalo oli tiessään. Joko Kimi otti asiat vakavammin tai sitten ferkulla oli tiukempi kuri kunnon ylläpitämisen suhteen.

Kimilläkin on omat heikkoutensa, kuten kaikilla, mutta silti pidän häntä äärimmäisen lahjakkaan ja taitavana kuljettaja, varsinkin ensimmäisen uran aikana. Osa potentiaalista jäi varmasti hyödyntämättä siviilielämän kiemuroiden, alkoholin, tupakan jne. seurauksena, mutta se on ollut Kimin oma valinta.

Kimi Mäkillä
Kimi Ferrarilla
Kimi Mäkillä
Kimi ferrarilla
 

Antti--91

Forza Schumi
Liittynyt
6.11.2009
Viestit
668
Sijainti
Turku
Pitää muistaa myös Alonson meriitit formuloiden ulkopuolelta. WEC, Le Mans, Daytona, Indy500 yms. Tokihan Räikkönenkin rallia ajoi, ja jotain kelkkakisoja, mutta en muista Räikkösen juurikaan kunnostautuneen muualla kuin ykkösissä. Alonso on siis mielestäni paljon parempi sopeutumaan erilaisiin kilpa-autoihin, myös eri aikakauden ja eri tyylisesti käyttäytyviin f1-autoihin, kuin Räikkönen, joka kyllä on /on ollut varsin nopea silloin kun kaikki mieltymykset osuu kohdalleen. Kumpikaan ei mielestäni ole ollut aika-ajoissa koskaan kovin häikäisevä, paitsi Räikkönen ehkä 2005, mutta racecraft on molemmilla ollut aina suurimpia vahvuuksia.

Alonson ja Räikkösen persoonista voi olla montaa mieltä, mutta mä olen jollain tasolla fanittanut Alonsoa jo hänen mestaruusvuosistaan asti. Ei se aina istu suomalaiseen "suo, kuokka ja Jussi" etiikkaan, että huippu-urheilija ajaa härskisti omaa etuaan ja politikoi, mutta ilman sitä ominaisuutta voi käydä äkkiä Bottakset. Tosin onhan Alonso jo melkeinpä surkuhupaisan kuuluisa siitä, miten aina onnistuu polttamaan siltansa johonkin suuntaan, ja parin vuoden päästä tiimillä onkin mestaruusauto alla ja muut kuskit puikoissa. Sanoisin että Räikkönen on ratsastanut pitkin uraansa melko lailla ainutlaatuisella karismallaan ja tietynlaisella luonnonlahjakkuudellaan, siinä missä Alonso tietyissä määrin kyynärpäätaktiikalla, ja on joka tapauksessa aika murskalukemin voittanut aina tallikaverinsa, toisin kuin Räikkönen läpi pitkän uransa.

Toi ajotyyli-asia on jännä, ja tuntuu että siihen törmää nimenomaan suomalaisissa keskusteluissa enemmän kuin kansainvälisissä. Ehkä se, että "arkkivihollisten" Räikkösen ja Alonson ajotavat ja mieltymykset poikkeavat aika paljon toisistaan, tekee varmaankin helposti sen että suomilasien läpi katsottuna Räikkösen ajotyyli on se ainoa oikea ja Alonson väärä. Enkä usko Alonsonkaan ajaneen läpi koko uransa samalla tavalla, sen verran moneen kertaan on autosäännöt ja renkaat muuttuneet, mutta sitkeässä elää edelleen se mielikuva vuoden 2005 Rellusta, Michelinin renkaista, ja Alonson puskevasta ajotyylistä joka sopi tuohon pakettiin. Jotenkin taas Räikkösen kohdalla tuntuu, että ei aina osaa mukauttaa ajotapaansa, vaan kauden suorituskyky tallikaveriin nähden riippuu kulloisenkin auton luontaisista ominaisuuksista ja renkaista. Ja ainakin Lotuksella taisi olla alkuun hyvinkin pikkutarkka millaisen ohjaustehostimen halusi, mutta tokihan pisteitäkin tuli ihan hyvin parin kauden ajan.

Hieno pitkä ura kummallakin, ja juuri tällaisia lajilegendoja ja persoonia tarvitaan että yleisön mielenkiinto säilyy. Itse siis pidän Alonsoa kokonaisuutena parempana kuskina, ja tavallaan "ymmärrän" hänen persoonaansa. Mutta ei se Räikkönenkään sattumalta yli 20 vuotta tuolla ole pyörinyt, ja on edelleen nelikymppisenä varsinkin kisoissa vahva, Alfan suorituskyvyn puitteissa. Kiinnostava persoona Räikkönenkin, ja varsinkin kansainvälisesti sellainen "eksoottinen" hiljainen suomalainen.
 

SJ

F1 asijan tuntia
Liittynyt
6.9.2011
Viestit
5103
Pitää muistaa myös Alonson meriitit formuloiden ulkopuolelta. WEC, Le Mans, Daytona, Indy500 yms.
Alonson "meriitit": ylivoimaisella Toyotalla Le Mansin voitot ilman vastahaastajia. Indyissä keskeytys moottorivikaan ensimmäisellä yrittämällä ja todella vaisut suoritukset kahdella seuraavalla. Dakarin aavikkorallissa tuli romua kuin Räikkösellä omina rallivuosinaan. Auto taisi käydä katollaan kahteen kertaan.
 

Dieselmoottori

Well-known member
Liittynyt
25.4.2021
Viestit
3749
Rallin MM-sarjassahan Kimi Räikkönen ajoi varsin hyvin rata-autoilijaksi. 21 rallia MM-tasolla, joista 59 pistettä, yksi erikoiskoe-voitto, sekä paras yksittäinen tulos oli Turkin MM-rallissa vuonna 2010 viides sija.🏁

Kauden 2001 debytanteista Montoyaa pidettiin kuljettajana, joka lopettaisi Schumacherin valtakauden. Mutta eipä mies pysynyt McLarenilla Kimin vauhdissa. Itseasiassa Kimin vauhti McLarenilla oli ylivoimaista myös Coulthardia vastaan.

Myös Lotuksella vuonna 2012 Kimi päihitti Grosjeanin yli sadalla pisteellä. Kimillä 207 pistettä, Grosjeanilla 96 pistettä.

Oikeastaan vain Ferrarilla tiimikaverit ovat onnistuneet Kimin päihittämään.
 

F1-fani82

Well-known member
Liittynyt
26.11.2007
Viestit
8332
Sijainti
Vantaa
Alonson "meriitit": ylivoimaisella Toyotalla Le Mansin voitot ilman vastahaastajia. Indyissä keskeytys moottorivikaan ensimmäisellä yrittämällä ja todella vaisut suoritukset kahdella seuraavalla. Dakarin aavikkorallissa tuli romua kuin Räikkösellä omina rallivuosinaan. Auto taisi käydä katollaan kahteen kertaan.
Voitto on aina voitto, vaikka ylivoimaisella autolla ajeli. Indy 500 kokeilut olivat kokonaisuudessaan ihan hyviäkin, kun ottaa minkä verran per kausi jaksoi ajella. Dakaria ei nyt kannata edes verrata mihinkään MM-ralleihin. Melkein sama kun vertaa F1:ä DTM:ään.

Mistähän sekin tarina lähti liikkeelle, että Kimi olisi kovinkin kova rattimies kulkuvälineestä riippumatta?
 

Busso

Well-known member
Liittynyt
14.7.2019
Viestit
609
Alonso on kova. Mies on henkilönä mitä on, ja sen johdosta/siihen liittyen osittain ainakin oli F1:ssä usein oikeissa paikoissa väärään aikaan. Mutta itse rankkaan Alonson kuljettajana ehkä jopa Hamiltoninkin yläpuolelle. Esimerkiksi Budapestissä nähtiin erittäin älykästä puolustautumista. Alonson ajolinjat olivat todella älykkäästi ajateltu, olen sitä ihaillut Youtubesta useaan otteeseen. Vaikka mies on myös ties minkä luokan lesoaja luonteeltaan (no, ehkä kuitenkin ironiaa on tullut vanhemmiten sopivasti mukaan ;) ), niin kuten hän sanoi - Hamilton ohitti Alonsosta ohi päästyään Sainzin melko nopeasti. Mielestäni siis Alonson väite siitä, että Hamilton oppi ajaessaan Alonson takana parempia linjoja, ei ole pelkkää puhetta. Toki tietenkin jokainen kuski seuraa mitä edellä ajava tekee, sehän lienee selvää.

Muistuu kuitenkin itselleni myös mieleen mclaren ajat, jolloin herrat olivat samassa tallissa. Alonsohan ei suostunut siihen touhuun ja nähtiin kauden aikana vaikka mitä, viihdyttävääkin se oli.

Kuitenkin Alonson ajamisessa toistuu röyhkeys (mutta kuitenkin juuri niin puhtaalla tavalla kuin vielä on mahdollista, ei siis mitään Magnussenin kaltaisista suoraa kpäisyyttä pakottaa toinen ylileveällä linjalla nurmikolle), mutta järkevästi ja huolella ajatellut linjat, ihan kuin shakkisiirtoina. Äijällä on hyvin ihailtava ja selkeä käsitys aina parin-kolmen kurvin päähän ja suorille, mitä tapahtuu. Osaa hyvin ennakoida mitä toinen yrittää ja vastata siihen sellaisilla skenaarioilla joilla pallo pysyy hänellä.

Hamilton on saanut ajaa ylivoimaisella autolla monet vuodet. Mies on lahjakas kuin mikä ja tekee kovasti töitäkin. Mutta kuten tällä kaudella on nähty, niin todellisten paineiden alla hänen ei ole tarvinnut ajaa viime vuosina niin hirveän paljon. Ja kun paineet kovenevat, niin alkaa Hamiltonin akilleen kantapää. Nimittäin töhöily ja kohellus ja hätäily. Silloin kun menee pallo sekaisin niin Hamilton tekee ihan ihmeellisiä virheitä ja koheltaa. Ennen mersu-mestaruusvuosiahan tuo oli toki ihan Hamiltonin tavaramerkkikin jotenkin. Äijä oli tosi nopea radalla mutta sitten joka kolmannessa kisassa kolaroi Maldonadon kanssa tai veti vaan seinään.

Tuo todellisten paineiden alla ajaminen on ehkä Alonson suurin vahvuus. Vettelin ja Hamiltonin osalta on nähty, kuinka paljon paineet vaikuttavat. Alonsolla ei ole samaa, kun männävuosien kisoja katsoo. Vaikka toki viihdyttävä olikin se Petrovin taakse jääminen 2010 ja keskarin näyttäminen.
 

Dieselmoottori

Well-known member
Liittynyt
25.4.2021
Viestit
3749
Alonso on kova. Mies on henkilönä mitä on, ja sen johdosta/siihen liittyen osittain ainakin oli F1:ssä usein oikeissa paikoissa väärään aikaan. Mutta itse rankkaan Alonson kuljettajana ehkä jopa Hamiltoninkin yläpuolelle.

Muistuu kuitenkin itselleni myös mieleen mclaren ajat, jolloin herrat olivat samassa tallissa. Alonsohan ei suostunut siihen touhuun ja nähtiin kauden aikana vaikka mitä, viihdyttävää. Ja kun paineet kovenevat, niin alkaa Hamiltonin akilleen kantapää. Nimittäin töhöily ja kohellus ja hätäily. Silloin kun menee pallo sekaisin niin Hamilton tekee ihan ihmeellisiä virheitä ja koheltaa. Ennen mersu-mestaruusvuosiahan tuo oli toki ihan Hamiltonin tavaramerkkikin jotenkin. Äijä oli tosi nopea radalla mutta sitten joka kolmannessa kisassa kolaroi Maldonadon kanssa tai veti vaan seinään.

Tuo todellisten paineiden alla ajaminen on ehkä Alonson suurin vahvuus. Vettelin ja Hamiltonin osalta on nähty, kuinka paljon paineet vaikuttavat. Alonsolla ei ole samaa, kun männävuosien kisoja katsoo. Vaikka toki viihdyttävä olikin se Petrovin taakse jääminen 2010 ja keskarin näyttäminen.
Varsin tasaisestihan Hamilton ja Alonso ajoivat McLarenilla kaudella 2007. Kummatkin saavuttivat neljä GP-voittoa ja yhtä monta pistettäkin. Tuon kauden perusteella ei uskalla sanoa, kumpi parempi. Taitavat olla samalla tasolla noin suurin piirtein.

Se, mitä sanoit Hamiltonin koheltamisista, toi mieleeni kauden 2011. Kummasti tuntuivat Massa ja Hamilton tuolla kaudella löytävän toisensa radalla. Useammassa kisassa kolaroivat keskenään.

Tämän jälkeen Hamilton on kyllä kovasti kehittynyt kuljettajana, eikä enää samanlaisia hölmöyksiä tee. Tosin myös auton ylivoimaisuudella on osuutta asiassa.

Alla videoita Hamiltonin ja Massan kolareista kaudella 2011.


 

Freak

Well-known member
Liittynyt
13.4.2012
Viestit
2476
Sijainti
Botniaringin ja Kemoran välimaastossa
Budapestissä nähtiin erittäin älykästä puolustautumista. Alonson ajolinjat olivat todella älykkäästi ajateltu, olen sitä ihaillut Youtubesta useaan otteeseen. Hamilton ohitti Alonsosta ohi päästyään Sainzin melko nopeasti. Mielestäni siis Alonson väite siitä, että Hamilton oppi ajaessaan Alonson takana parempia linjoja.

Petrovin taakse jääminen 2010 ja keskarin näyttäminen.
Eli siis kiteytettynä Alonso, tuo Oviedon opettaja, näytti Hamiltonille, seitsemän kertaiselle mestarille, kuinka puolustaudutaan, ajetaan ja ohitetaan. Näiden oppien turvin Hamilton pääsi sainzista helposti ohi. Omia oppiansa noudattaen Alonso, suurmestari, ei kuitenkaan onnistunu ohittamaan petrovia. Tästä voisi hyvin nopeasti päätellä, että Petrov, tuo venäjän lahja maailmalle, näytti suurmestari-Alonsolle kuinka puolustaudutaan ja kuinka niitä linjoja ajetaan, ettei toinen pääse ohi. Petrov on oikeasti kovempi kuin Alonso ja Hamilton yhteensä. On se ÄIJÄ. :oops:
 

ikuinen kakkonen

Foorumin konkari
Liittynyt
5.11.2011
Viestit
1921
Sijainti
Vyborg
Ja olihan jopa Trullikin vuoden 2004 alku-kisoissa niskan päällä Alonsosta, kun päihitti hänet mennen tullen. Jolloin Trulli näytti Alonsolle miten murskataan tallikaverit.
Joten täytyy se Trullikin olla vielä kovempi kaveri kuin noi yllä mainitut kuskit!
 
Viimeksi muokattu:

Cmoney

Well-known member
Ylläpitäjä
Liittynyt
12.8.2004
Viestit
13711
2010 Abu Dhabissa, oisko ollut maksimikierrosluvut ja Alonson Ferrarin suorakulku ei vaan riittänyt edes yrittämään Petrovista ohi. Toki olisi sen jälkeen pitänyt vielä ohittaa 2 muutakin autoa. Mutta, ihan oikein Alonsolle ettei voittanut :)
 

Dieselmoottori

Well-known member
Liittynyt
25.4.2021
Viestit
3749
Ja olihan jopa Trullikin vuoden 2004 alku-kisoissa niskan päällä Alonsosta, kun päihitti hänet mennen tullen. Jolloin Trulli näytti Alonsolle miten murskataan tallikaverit.
Joten täytyy se Trullikin olla vielä kovempi kaveri kuin noi yllä mainitut kuskit!
Button voitti Hamiltonin kaudella 2011 ja Alonson kaudella 2015. Ja jos tämä ei riitä, niin vielä Villeneuven kaudella 2003. Eli Button voittanut kolme mestaria näiden tiimikaverina, joten hän on paras ja mestareiden mestari.
 

ikuinen kakkonen

Foorumin konkari
Liittynyt
5.11.2011
Viestit
1921
Sijainti
Vyborg
Tosin tuon Buttonin tallikavereiden kolmikon voittamisella voi selittää sillä että. Villeneuve vuonna 2003 ei ollut enää huippuvuosiensa tasolla ja ei muutenkaan enää ollut motivoitunut tuolloin. Kun auto ei ollut muutenkaan kilpailukykyinen sinä kautena ja välit talliinsa oli kehnot ja saihan Villeneuve potkutkin kauden päätteeksi.
Hamiltonilla oli menossa suvantovaihe jolloin oli ongelmia tallinsa ja siviilielämässä kanssa, minkä seuraksena alkoi tulla paljon kolareita kauden aikana ja myös turhautumista autoonsa. Kun vuoden 2011 kautta Vettel Red Bullilla dominoi mennen tullen. Tosin muuten Hamilton kyllä päihitti Buttonin pääsääntöisesti muutoin 2010,2012 .
Alonsolla oli hankaluuksia puolestaan auton kilpailukyvyn ja luotettavuuden koko 2015 jolle ei ollut mitään tehtävissä, kun auto oli täysi susi.
Mikä tuli esille jo talvitesteissä jolloin kausi oli jo pilalla. Toisaalta Alonso päihitti Buttonin seuraavalla kaudella!
 
Viimeksi muokattu:

Funktio

Well-known member
Liittynyt
23.2.2001
Viestit
304
Sijainti
Sonkajärvi
Tosin tuon Buttonin tallikavereiden kolmikon voittamamisella voi selittää sillä että. Villeneuve vuonna 2003 ei ollut enää huippuvuosiensa tasolla ja ei muutenkaan enää ollut motivoitunut tuolloin. Kun auto ei ollut muutenkaan kilpailukykyinen sinä kautena ja välit talliinsa oli kehnot ja saihan Villeneuve potkutkin kauden päätteeksi.
Hamiltonilla oli menossa suvantovaihe jolloin oli ongelmia tallinsa ja siviilielämässä kanssa, minkä seuraksena alkoi tulla paljon kolareita kauden aikana ja myös turhautumista autoonsa. Kun vuoden 2011 kautta Vettel Red Bullilla dominoi mennen tullen. Tosin muuten Hamilton kyllä päihitti Buttonin pääsääntöisesti muutoin 2010,2012 .
Alonsolla oli hankaluuksia puolestaan auton kilpailukyvyn ja luotettavuuden koko 2015 jolle ei ollut mitään tehtävissä, kun auto oli täysi susi.
Mikä tuli esille jo talvitesteissä jolloin kausi oli jo pilalla. Toisaalta Alonso päihitti Buttonin seuraavalla kaudella!
Seli Seli, Button on kyllä ehkä maailman aliarvostetuin kuski ja maailmanmestari - erinomainen kuljettaja. Alonso on erityisen hyvä kaksinkamppailutilanteissa, näkihän sen viime vuonna virtuaalikisoissakin:)
 

ikuinen kakkonen

Foorumin konkari
Liittynyt
5.11.2011
Viestit
1921
Sijainti
Vyborg
Button on kyllä aliarvostettu ja huippukuski se on totta.
Mutta ei Button ollut sitä ihan terävintä kärkeä, vaikka oli todella lähellä Hamiltonia,Alonson tasoa parhaimmillaan.
 

globusbe3

New member
Liittynyt
12.8.2021
Viestit
1
Okei, tiedän mielipiteeni olevan kiistanalainen, olen suuri Alonso -fani ja uskon, että Alonso on yksi parhaista kuljettajista, mitä koskaan on ollut Formula 1: n historiassa. Mielestäni hän on Sennan ja Michaelin tasolla. Pienestä pojasta lähtien olin pakkomielle alonson elämäntavoista. Hän rakasti vedonlyöntiä kuten täällä, kun hän oli uraansa vuosittain. Ja nyt kun hän teki paluun, hän näytti kaikille, miksi hän on parempi kuljettaja kuin Hamilton. :cool::cool:
 
Ylös