Hernekeitto

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Herneet kiehuneet kohta tunnin.
Onko nyt ihan oikeasti niin, että nuo savuluut laitetaan kiehumaan tuonne herneliemen sekaan?
Luulis olevan melko sotkuista hommaa alkaa niitä poimimaan sieltä kypsän soseen joukosta ja riipimään hernekeittoisia lihoja irti luista tunnin-parin päästä?! :confused:

ITG taitaa olla parempi asiantuntija, mutta pari vinkkiä irtoaa multakin. Siis ja kai tiedät, että herneitä liotetaan yön yli ja keitellään parisen tuntia? Sen jälkeen lisätään porkkanat, sipulit, liha ja muut maun mukaan. Ja mun vankka vinkki on, että hernekeitosta tekee kurmeeta vasta savupotka ja erityisesti SAVULUU. Savuluu tuo siihen liemeen sen lopullisen, aivan taivaallisen hyvän potkun. Eli herneet likoon yöksi, jonka jälkeen ne keitetään isoon veteen. Kun ovat valmistumaisillaan lisätään sipulit, porkkanat ja muut kasvikset maun mukaan, samoin savupotka ja savuluu. Tuon lihan saa tuosta luusta riivittyä helpommin kun hetken keittää. Keitetään ja annetaan muhia, mitä kauemmin sitä parempi. Vähintään 2-3 tuntia. Mauseena rouhittu mustapippuri, suola ja meirami oman maun mukaan. Mutta tärkeintä on savuluu!
Eipä tähän ole paljon lisättävää, mutta yritän kuitenkin.

Jotkut keittävät hernekeiton luisesta ja raa'asta porsaanlihasta. Keittäminen aloitetaan kylmästä vedestä, johon sutkautetaan possunliha luineen. Kuoritaan syntyvä vaahto ja lisätään kirkkaaseen liemeen mausteet, porkkana & muut mahdolliset vihannekset sekä sipuli. Tovi keitetään, siivilöidään liemi ja lisätään yön yli lionneet herneet. Keitetään kunnes possunliha irtoaa luista. Erotellaan liha luista ja pilkotaan sopiviksi paloiksi ja takaisin keittoon. Vihannekset olivatkin valmiiksi ohuina siivuina ja pienen pieninä kuutioina? Tarkistetaan maku ja annetaan muhia kypsäksi. Herneiden pitäisi pysyä jotakuinkin kokonaisina ja liemen mahdollisimman kirkkaana. Siinä sitä onkin haastetta itse kullekin.

Itsehän käytän Knoukan tapaan mielummin savupossua luineen, kun tuoretta lihaa.

Keski-Pohjanmaalla on koulukunta, jonka mukaan hernekeitto pitää keittää ehdottomasti keltaisista herneistä. Sen verran olen tässä projektissa edennyt, että olen ostanut keltaisia herneitä, mutta keitto on vielä keittämättä.

Lautasella olevan hernekeiton päälle voi lisätä tilkan hyvää sinappia, sekä raakaa sipulisilppua. Jos haluaa.

Siinä kai tärkeimmät.
 

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18206
Savutunkki on ihan ehdoton hernekeitossa. Ei oo rokka mitään ilman sitä!
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tottakai ne laitetaan sinne sekaan kiehumaan. Eipä siitä kovin paljon iloa ole laittaa vaikkapa saunaan niitä savuluita.
 

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Onko sinulla savuluu housuissasi vai oletko vain iloinen nähdessäsi minut?
 

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Tottakai ne laitetaan sinne sekaan kiehumaan. Eipä siitä kovin paljon iloa ole laittaa vaikkapa saunaan niitä savuluita.
Aattelin notta on varmaan kurjaa niitä hernesoseisia luita nostella sieltä sopasta sitä lihan irrottamista varten. Että jos siinä luun päällä on sentin kerros hernesosetta, niin on melko sotkusta puuhaa.

Olishan ne voinu keittää luulihat irti omassa vedessäänkin ja siirtää sitten lihan sinne soseeseen kun on riipinyt ne esin irti luista. Yo nou!
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Ihmettelen, että hernesoseen pinnalle ei nouse lähes lainkaan sitä *lihavaahtoa* :confused:
Johtuupi siitä, että ne lihat laitetaan kiehumaan ennen herneiden ja muiden kasvisten lisäämistä. Kun sinne on ne herneet ja niiden kaverit lisätty, niin ei sitä vaahtoa enää pinnalle nouse, vaan sitoutuu niihin otuksiin.
 

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18206
Nyt mentiin ihan vikaan! Ensin piti keittää luut, sitten vasta herneet sekaan.
Eipä tähän ole paljon lisättävää, mutta yritän kuitenkin.

Jotkut keittävät hernekeiton luisesta ja raa'asta porsaanlihasta. Keittäminen aloitetaan kylmästä vedestä, johon sutkautetaan possunliha luineen. Kuoritaan syntyvä vaahto ja lisätään kirkkaaseen liemeen mausteet, porkkana & muut mahdolliset vihannekset sekä sipuli. Tovi keitetään, siivilöidään liemi ja lisätään yön yli lionneet herneet. Keitetään kunnes possunliha irtoaa luista. Erotellaan liha luista ja pilkotaan sopiviksi paloiksi ja takaisin keittoon. Vihannekset olivatkin valmiiksi ohuina siivuina ja pienen pieninä kuutioina? Tarkistetaan maku ja annetaan muhia kypsäksi. Herneiden pitäisi pysyä jotakuinkin kokonaisina ja liemen mahdollisimman kirkkaana. Siinä sitä onkin haastetta itse kullekin.

Itsehän käytän Knoukan tapaan mielummin savupossua luineen, kun tuoretta lihaa.

Keski-Pohjanmaalla on koulukunta, jonka mukaan hernekeitto pitää keittää ehdottomasti keltaisista herneistä. Sen verran olen tässä projektissa edennyt, että olen ostanut keltaisia herneitä, mutta keitto on vielä keittämättä.

Lautasella olevan hernekeiton päälle voi lisätä tilkan hyvää sinappia, sekä raakaa sipulisilppua. Jos haluaa.

Siinä kai tärkeimmät.
 
Viimeksi muokattu:

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Johtuupi siitä, että ne lihat laitetaan kiehumaan ennen herneiden ja muiden kasvisten lisäämistä.
Nyt mentiin ihan vikaan! Ensin piti keittää luut, sitten vasta herneet sekaan.
Nyt meni väärin, ei suinkaan laitettu ennen herneitä, vaan nimenomaan herneiden jälkeen.
Hernepakkauksen ja netistä löytyvien hernareiden ohjeet tukee tätä menettelytapaa:

Hernepakkauksen ohjeesta silpastua:
Keitä herneitä tunti liotusvedessään
Lisää pieniksi paloiteltu porsaan liha ja hienostettu sipuli.
Jatka keittämistä ainakin tunti.
 

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Olipa huumaava savulihan tuoksu vastassa sisällä kun tulin tuolta ulkoa.
Ei voi tulla huonoa sosetta.

Nyt vaan 2-3 tuntia keittämistä, niin tulee sakia ja pehmyt keitto!
 

Troy

Well-known member
Liittynyt
25.1.2007
Viestit
7935
Sijainti
Very Good.
Täysin jonninjoutavaa, isot miehet! Hernekeittoa saa purkista ja se on täsmälleen ihan yhtä hyvää/huonoa kuin itse keitettykin. Minkäänlaista mystiikkaa ei liity tähän keitokseen. Yliarvostetuin itsekeitelty muona kautta aikojen. Purkkitehtailijat eivät tässä kalva ketään.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Täysin jonninjoutavaa, isot miehet! Hernekeittoa saa purkista ja se on täsmälleen ihan yhtä hyvää/huonoa kuin itse keitettykin. Minkäänlaista mystiikkaa ei liity tähän keitokseen. Yliarvostetuin itsekeitelty muona kautta aikojen. Purkkitehtailijat eivät tässä kalva ketään.
Kuis ton maksalaatikon kanssa? Ainakin koulun maksalaatikon löi kaupan eines 107-0. Koulussa haisi niin yrjölle koko koulu maksalootapäivänä.:yuck:
 

Troy

Well-known member
Liittynyt
25.1.2007
Viestit
7935
Sijainti
Very Good.
Kuis ton maksalaatikon kanssa? Ainakin koulun maksalaatikon löi kaupan eines 107-0. Koulussa haisi niin yrjölle koko koulu maksalootapäivänä.:yuck:
En tiedä. Jos se on niin kun keski-ikä lähenee samalla makuaisti heikkenee. Tai ei vaan muuten jaksa piitata vanhoista kouluruuista. Ne on ihan samoja miten päin vain. Laittoi joku kotona tai suurkeittiössä. Menevät kyllä, mutta ei tartte hifistellä. Helmiä nostalgiasioille syötetään. Mielikuvia hyvästä syövät. Ihan hyvä niin.
 

Thunder

Vihan aiheuttaja
Liittynyt
20.1.2002
Viestit
7970
Perinteenä mummini, äitini sekä isäni tekivät niin:

Jos on kuivia herneitä, ne liotetaan vuorokaudessa.
Sian kylkilihat kiehautetaan kattilassa niin kauan kunnes ovat ylikypsiä, että luut irtoavat ja poistetaan luut. Säästä liemi ja kaada liemi suodattimen lävitse.

Paloitellaan myös muut esim. porkkanat ja nekin kiehautetaan.
Tarkistetaan ne herneet, ettei jotkut niistä ole kovia ja pehmeät paloitellaan. Kovat poistetaan.

Kaada liemi kattilaan, myös kaikki herneet, vihannekset sekä paloiteltuja lihoja ja lisää suolaa. Siinä se yksinkertaisuudessaan. Ei ole niin vaikeaa.

Siitä on niin pitkä aika, että minunkin tekisi mieli valmistaa perinteiseen tapaan piakkoin. Hyvä Pöhkis, että otit tämän esille.
 

Balthazar

Luonnollisesti.
Liittynyt
10.11.2000
Viestit
13560
Sijainti
Boogie Street
Otsikosta tuli mieleen, että vanhempi tytär lähtee tänään Barcelonaan ja nuorempi juhlistaa synttäreitään risteilyllä. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa, että loppukuu syödään hernekeittoa.
 
Ylös