Parhaat rallitoimittajat

carl

Well-known member
Liittynyt
28.1.2009
Viestit
1078
Mielipiteitä ketkä ovat mielestänne parhaita rallitoimittajia. Nyt ja myös menneinä vuosikymmeninä. Toimittajalla tarkoitan tässä aika laajasti kaikkia, jotka haastattelevat tai selostavat tv:ssä (myös kommentaattorit) ja toisaalta myös niitä toimittajia, jotka lähinnä kirjoittavat juttuja lehtiin ym.

Vaikka Matti Kyllöstä välillä kritisoidaan, niin itse tykkäsin Kyllösen tyylistä 80-luvun rallilähetyksissä. Asiavirheitä toki tuli, mutta innostunut tyyli toi jotenkin fiilistä tv lähetyksiin. Mielestäni myös Tapio Suominen ja Pekka Kaidesoja tekivät ihan hyvää työtä 90-luvun rallilähetyksissä. Uudemmissa nelosen WRC-lähetyksissä Kaidesoja ei ollut kyllä enää parhaimmillaan. Olen tykännyt aina myös Pulkkisten lähetyksistä (sekä Jorma että Timo). Vastaavasti Seppo Kauppi, Markku Pentikäinen, Miiro Koivula ja Juha Peltoperä ei kuulunut koskaan omiin suosikkeihini, mutta makuasioita. Kaikki varmasti omalla tyylillään hyviä. Mertarantakin selosti joskus Ruuhimäen live-ek:n vuonna-99, eikä mielestäni sopinut ralliselostajaksi toisin kuin jääkiekossa.
 

Micael

Micael
Liittynyt
24.5.2004
Viestit
17680
Sijainti
East of Eden
Erityisesti on mieleen jääneet ne sateiset elokuun lopun pimeät illat mökillä radiota kuunnellen. Päivät kierrettiin pätkillä katsomassa ja illan suussa kokoonnuimme porukalla mökillemme saunomaan. Radiosta kuuntelimme yöpätkiä Harri Pöntisen selostamana. Pöntisen ääni ja selostustapa on jäänyt mieleen, siinä oli sitä jotain, sateisen pimeän alkusyksyn saunailtaan. Mökkikirjaan kirjoitetut jutut tuovat vieläkin elävästi mieleen sen upean tunnelman.
 

DC

Team Finlandia
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
2747
Sijainti
Blackwood... where's Blackwood?
Omassa kirjanpidossani Suomen kolme parasta rallitoimittajaa (sikäli kun kyse on nimenomaan puheviestintään erikoistuneista toimittajista) ovat Timo Pulkkinen, Timo Pulkkinen ja Timo Pulkkinen. Kun on itse hankkinut varhaisen rallisivistyksensä katsomalla VideoStylen (ja myöhemmin Respektin ja Video Flashin) tuotantoa, niin mikään muu mielipide ei oikein tunnu mahdolliselta.

Jos muutamalla sanalla pitäisi näitä edellä mainittuja omasta näkövinkkelistä kommentoida, niin:

Harri Pöntinen
- rallimies henkeen ja vereen. Miljoona Cup '90 - never forget. Myös 90-luvun puolivälin Suurajo-lähetysten järjen ääni. "Ja sitten Pavel Sibera, Suurajojen tämän vuoden pääluokan Skoda Felicia Kit Carilla". Tykkään.

Tapio Suominen
- ammattimies on aina ammattimies, lajista riippumatta. YLE:n "perusporukasta" ylivoimaisesti paras myös rallissa.

Pekka Kaidesoja
- aina aivan julmettoman huono. Erityisesti Nelonen Pron lähetyksissä, joissa oli suorastaan ala-arvoinen. Kaikesta välittyi se fiilis, että taustatyötä ei ollut tehty ollenkaan ja kaikki ruudulle ilmestyvät tapahtumat tulivat yllätyksenä.

Timo Huovinen
- se, joka väittää muistavansa muuta, kuin hassun hauskan hellehatun vuoden 1997 Indonesia-raporteissa, valehtelee.

Matti Kyllönen
- innostunut, mutta luvattoman Huono. Ja tarkoituksella isolla H:lla. Kaikesta välittyi, ettei a) seuraa, eikä b) välitä. "Sopii kuin nappi päähän". Ei jatkoon.

Juha Peltoperä
- muka-hauskat vitsit pääosassa. Aina. Joka spiikissä. "Horsmat jäi varmasti poimimatta". En tykkää.
 

AnttiL

It Gets Faster Now!
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
7120
Entäs WRC+-tiimin Becs Williams, Molly Pettit, Colin Clark, Julian Porter, Paul King ja Jon Desborough?

Minusta erityisesti Julian Porterin rautainen asiantuntemus ja Colin Clarkin eläytyminen on sellaisia juttuja joista tykkään. Norjalaista Pettitiä lukuunottamatta ovat toki kaikki brittejä ja huumori on sen mukaista, etenkin Desborough ja King on melkoisia vitsailijoita.

Suomen kavereista Pöntinen on ainoa joka tekee mieli mainita erikseen, muut korkeintaan neutraaleja. Erkki Vanhasta ei myöskään sovi unohtaa, vaikka kyllösmäisiä lapsuksia aina välillä tulikin.

Ralliradion porukan Tony Melville jaksaa ilahduttaa vuodesta toiseen, vaikka toki rooli onkin aika minimaalinen. Muuten ehkä tällä porukalla alkaa mennä vähän turhankin paljon sinne vitsailun puolelle, mutta se taitaa toimia kyllä suurempaan yleisöön hyvin. Varmaan suurelle porukalle Ralliradio on ainoa kerta vuodesta, kun seurataan mitään rallia.
 

JoneZi

User
Liittynyt
17.3.2012
Viestit
7176
WRC+-tiimi on kyllä kokonaisuudessaan loistava ja lähetysten parissa viihtyy helposti koko päivän. Myös studioemännät Kiri Bloore ja Alexandra Legouix ovat hoitaneet hommansa hienosti.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
3962
Sijainti
Parc Fermé
Ralliradion porukan Tony Melville jaksaa ilahduttaa vuodesta toiseen, vaikka toki rooli onkin aika minimaalinen. Muuten ehkä tällä porukalla alkaa mennä vähän turhankin paljon sinne vitsailun puolelle, mutta se taitaa toimia kyllä suurempaan yleisöön hyvin. Varmaan suurelle porukalle Ralliradio on ainoa kerta vuodesta, kun seurataan mitään rallia.
Jos kysyttäisiin et mikä asia tulee ensimmäisenä mieleen Ralliradiosta niin kyllä se on Melville. Melvillen ääni ja selkeä artikulointi on varmaankin se juttu miksi moni diggaa hänestä. (ml. minä)
 

DC

Team Finlandia
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
2747
Sijainti
Blackwood... where's Blackwood?
WRC+-tiimiä on pääsääntöisesti kyllä mukava kuunnella. Colin Clark on maalihaastattelijana maailman paras, ei epäilystäkään. Eläväinen kerronta puree, joka pääsee ehkä vielä enemmän oikeuksiinsa Kitchen Table-jutuissa.

Ja tismalleen saman havainnon olen viime vuosina tehnyt kotoisesta ralliradiosta, että välillä siellä voisi tehdä jotain muutakin kuin vain hihitellä. Jos minä saisin päättää, niin siellä olisi Riku Tahko (jota kuuntelee oikein mielellään) ja kaverina joku jamppa jonka tehtävänä on ainoastaan kertoa, kuka tuli maaliin ja millä ajalla - eli ei mitään jonninjoutavaa hassuttelua, vaan puhtaasti asiaa (ja toki Tony Melville kertoisi pätkäajat englanniksi). Kuuntelijamäärät tosin varmaan putoaisivat dramaattisesti tällä formaatilla, mutta itse tykkäisin.

Jos rallitoimittajuus laajennetaan käsittämään myös painetun sanan, niin Pekka Toivosen juttuja 70- ja 80-lukujen Vauhdin Maailmoista voisi lukea vaikka kuinka paljon. Ja Vanhas-Ekille myös vahva kunniamaininta; telkkarinkin puolella yleensä hyvä, lehdessä käytännössä aina erinomainen.
 

Lupatarkastaja

Well-known member
Liittynyt
18.3.2009
Viestit
868
Minä heivaisin Riku Tahkon Ralliradiosta pois. Tuntuu, että tulee paikalle ja katsoo jostain pöydällä lojuvasta katsojaoppaasta, että mikä vuosi on kyseessä ja alkaa sitten muistella, että mikäs tapahtuma tämä on. Ex-kuskeista löytyisi varmasti enemmän lajista kiinnostuneita henkilöitä.
 

AnttiL

It Gets Faster Now!
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
7120
Tahko voisi kyllä lukea kisaoppaan ja vaikka katsoa WRC+:n kausikoosteen ennen mikin avaamista, mutta muuten hän hoitaa tonttinsa minusta ihan mallikkaasti. Olennainen osa Tahkon hahmoa on olla jonkinlainen hovinarri –*kuski, jonka suurin saavutus oli ajaa kerran power stage ensimmäisenä autona ja olla 3 minuuttia MM-rallin voittajakandidaatti, ja tästähän toki riittää vitsin aihetta muille toimittajille, ja tästä taas suuri aamulypsyradiokansa tykkää. Jos taas olisi joku oikeasti ansioitunut rallikuski asiantuntijana, olisi keskustelun sävy varmasti vakavempi. Toki se meille olisi mieluisampi vaihtoehto, mutta kokonaiskuvaan Tahko sopii.
 

DC

Team Finlandia
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
2747
Sijainti
Blackwood... where's Blackwood?
Antaisin Tahkolle vapauttavan tuomion, sillä mielestäni hän joutuu yleensä vain vedetyksi mukaan hihittelyyn ja vitsailuun. Mielestäni Tahko tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisia juttuja (esim. miten Ruuhimäessä kannattaa ajaa joku tietty paikka epänormaalia linjaa käyttäen, jotta saa hyvän linjan seuraavaan mutkaan, tai miten WRC-autolla tulee käyttää kaasua hypyissä) kuuntelijoille ja omaa hyvän ulosannin. Sitä en lainkaan kiistä, etteikö muista ex-rallikuljettajista löytyisi meritoituneempaa ja kukaties asiantuntevampaakin porukkaa, mutta itse en ole saanut Tahkoa kuunnellessa sellaista fiilistä, että juuri näiden aspektien takia asia häiritsisi.

Suurin "ongelma" ralliradiossa on tosiaan oikean rallitoimittajan puute. Mutta sitten taas toisaalta, en tiedä kuinka monta sellaista Suomesta ylipäänsä edes löytyy. Valtamedian rallista kirjoittavat (tai muilla tavoin siitä raportoivat) toimittajat (HS:n Ari Pusa ja freelancer Miika Wuorela poislukien) ovat toinen toistaan heikompia (lue: eivät seuraa MM-sarjaa kuin korkeintaan pistetilannetta päivystämällä), joten apua ei löydy sieltäkään. Ajatuksen tasolla täydellinen ralliradio olisi joku tällainen rautainen ammattilainen (tai rallinörtti, kumpaa ilmaisua nyt haluaakaan käyttää) ja vaikka Hänninen siihen kaveriksi juttelemaan.
 

delorean

Well-known member
Liittynyt
30.1.2009
Viestit
1746
Sijainti
JKL
Tahko on tyypillinen kuski. Ei tiedä säännöistä ja kilpailun kulusta juuri mitään koska ne on kartturin hommia. Hyviä juttuja mutta välillä tosiaan ulkona tilanteesta...

Kaikkiaan tuo Ralli-radio on varsin hyvä tasoista tavaraa. Vaikka sinne mahtuu myös tätä ei niin asiantuntevaa toimittajaa niin sellainen hyvä tekemisen meininki väittyy kuuntelijalle, ihan samoin kuin WRC-radionkin puolella. Sitä on kaikkien suht vaivaton kuunnella, niin asiantuntijan kuin satunnaisen seuraajankin. itse haluan nostaa myös SM-sarjaa pääasiassa selostaneet ek-toimittajat Pakarinen/Tiippana esille koska heiltä löytyy myös asiantuntemusta ja sujuvaa ulos-antia...

Siitäpä tulikin mieleen vuoden viimeinen SM-ralli alkaa tänään ja sinne ralli-radion linkki:

https://areena.yle.fi/1-50007903
 

henrizio

väärinkäyttäjä
Liittynyt
21.4.2007
Viestit
1992
Entäs WRC+-tiimin Becs Williams, Molly Pettit, Colin Clark, Julian Porter, Paul King ja Jon Desborough?
Nämä voisi kokeeksi heivata kaikki mäkeen. Huumorilla yrittävät paikata jatkuvaa sekoilua. Varsinkin Porterin ja Desboroughin yhdistelmä on pahin. Onneksi tätä pariskuntaa on vain ns. TV-pätkillä. All Liven pätkillä Becs ja Porter on alkanut päästä samalle tasolle. Ei voi hetkeäkään olla hiljaa, vaan jatkuvalla syötöllä jotain aivan älyttömiä teorioita/havaintoja tai sitten naureskellaan ja lässytetään itsestäänselvyyksiä. Tämä varmaan johtuu osittain nykyisestä radion ja nettilähetyksen yhdistelmästä. Yleensä pätkän maalista parhaat haastattelut tulee vakioporukan ulkopuolelta.

Tässä ketjussa on nyt mainittu monta selostaa, mutta ei toimittajaa. Parhautta on vaikea mitata, mutta itse heitän hyvistä rallitoimittajista sellaiset nimet kuin Jarmo Vainio, Marko Mäkinen, Miika Wuorela ja Rally Sport Magazine (Martin Holmes orjineen).
 

Don Vito

Sekakäyttäjä
Liittynyt
2.3.2000
Viestit
4077
Sijainti
Event horizon
Pulkkiset on olleet ihan hyviä ja samoin Hartsa Pöntinen siihen aikaan kun rallia televisioi vielä YLE ja rallilähetysten sisältö oli pääasiassa tuoretta (live)kuvaa pätkältä eikä samojen juttujen kertaamista kolme kertaa päivässä. Toisaalla Ralliradion puolella Vanhasen Eki on myös ollut ihan pätevä seppä.

Kyllönen on aivan hirveä meuhkaaja ja ulkona kaikesta kuin lintulauta (savua tuottavat suuttimet esimerkiksi).

Tahko ei suinkaan ole ulosanniltaan huonoin kommentaattori mitä on nähty vaan mieluummin sieltä paremmasta päästä. Ei nämä "suuret mestarit" alkaen Aleenista ainakaan yhtään paremmin ole urakastaan selvinneet, hei.
 

DC

Team Finlandia
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
2747
Sijainti
Blackwood... where's Blackwood?
Parhautta on vaikea mitata, mutta itse heitän hyvistä rallitoimittajista sellaiset nimet kuin Jarmo Vainio, Marko Mäkinen
Nämä kaksi totisesti ansaitsevat maininnan. Vainio ja Mäkinen taitavat olla niitä viimeisiä edelleen aktiivisia "vanhan liiton miehiä".

Sittemmin pahasti väljähtänyttä pääkaupunkiseudun ralliskeneä suuressa arvossa pitävänä seuraajana täytyy antaa Vainiolle myös erityistunnustus ja papukaijamerkki Vastaheitto-Ekin kyydissä istumisesta.
 

henkka_ok

penkkapelle
Liittynyt
24.9.2008
Viestit
923
Sijainti
Etelä-Pirkanmaa
Tahko on tyypillinen kuski. Ei tiedä säännöistä ja kilpailun kulusta juuri mitään koska ne on kartturin hommia. Hyviä juttuja mutta välillä tosiaan ulkona tilanteesta...

Kaikkiaan tuo Ralli-radio on varsin hyvä tasoista tavaraa. Vaikka sinne mahtuu myös tätä ei niin asiantuntevaa toimittajaa niin sellainen hyvä tekemisen meininki väittyy kuuntelijalle, ihan samoin kuin WRC-radionkin puolella. Sitä on kaikkien suht vaivaton kuunnella, niin asiantuntijan kuin satunnaisen seuraajankin. itse haluan nostaa myös SM-sarjaa pääasiassa selostaneet ek-toimittajat Pakarinen/Tiippana esille koska heiltä löytyy myös asiantuntemusta ja sujuvaa ulos-antia...
Tahko ei suinkaan ole ulosanniltaan huonoin kommentaattori mitä on nähty vaan mieluummin sieltä paremmasta päästä. Ei nämä "suuret mestarit" alkaen Aleenista ainakaan yhtään paremmin ole urakastaan selvinneet, hei.
Nämä! Tahko ei ehkä ole rallinörtein tyyppi, mutta ulosanti on sujuvaa ja juttua tulee myös erikseen nyhtämättä. Hetkittäin tuntuu ainakin lentävän reportterin Pakarisen jutuista päätellen, että käytössä on jonkunlainen sordiino noista pahimmista lajiniilojutuista. Suurin osa kuulijoista ei niitä kuitenkaan ymmärrä. Luulen samaa suodatinta käytettävän vähän Tahkollakin.

Muusta raadista poiketen minua ei tuo hihittely ja puujalkavitsit häiritse. Rento meininki ja tilannekomiikka luo mukavasti tunnelmaa reissuun. Aika puisevaksi kävisi 3 vuorokautta pelkkää jäykkää asiaakin.
 

AnttiL

It Gets Faster Now!
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
7120
Micke Suopuro ansaitsee tulla mainituksi
 

delorean

Well-known member
Liittynyt
30.1.2009
Viestit
1746
Sijainti
JKL
Micke Suopuro ansaitsee tulla mainituksi
Kyllä. Alkuun mietin että mitähän entisestä jääkiekko-toimittajasta tulee kun rallia alkaa tekemään mutta on ollut hyvä. Latvalan ja Anttilan juttu esimerkkinä.
 

Don Vito

Sekakäyttäjä
Liittynyt
2.3.2000
Viestit
4077
Sijainti
Event horizon
Riippuu vähän miltä kantilta asiaa katsoo. Tomi Tuomisella on varmasti perspektiivi parhaasta päästä kun on istunut ihan oikeesti konttorissa töissä. Aikanaan YLE:llä Pöntisen toimittamia rallilähetyksiä oli ilo kuunnella - pysyi asiassa eikä hölissyt mitä sattuu. Erkki Vanhasella on myös luja tietopohja. Ja sitten tietysti itse pelle-Hermanni eli Matti Kyllönen. Asiasta pihalla kuin lintulauta mutta intoo piisas....
 
Ylös