Rallipelit/simulaattorit

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15282
Sijainti
Tampereen lenkki
En tiedä onko väärin avata tämä ketju tälle alueelle mutta siirretään jos tuntuu väärältä.

Pitkään olen sivusta seurannut kavereiden Richard Burns Rally -touhuja striimien kautta ja lopulta sitten ostin käytetyn Moza R5 -rattipoljinsetin ja asensin RBR:n, jonka nykyään saa ilmaiseksi modattuna sekä uusilla pätkillä ja autoilla varusteltuna, ja nettiyhteisö järjestää virtuaalisia ralleja.

Yhden pidemmän ja muutaman lyhyemmän ajeluhetken lopputuloksena voin kyllä vilpittömästi suositella kaikille: kustannus on aika kohtuullinen mutta huvi – tai ainakin haaste – ääretön. Ja itselleni hommaa boostaa kun RBR:n yhteisössä Jyskälän pätkiä on prosentuaalisesti kiitettävä määrä. Siihen en ota kantaa miten realistista tämä on verrattuna oikeaan rallin ajamiseen, mutta ei se ainakaan helppoa ole kuten jossain konsolipeleissä, ja monet rallimaailmasta tutut asiat kuten painonsiirto ja vasurilla jarrutus on toimivia konsteja. Autoakin voi ilmeisesti jopa säätää aika pikkutarkasti.

Tästä vielä latauslinkit ja asennusohjeet huippuunsa modattuun RBR:ään

https://rallysimfans.hu/rbr/download.php?download=rsfrbr

ja suomenkielisiä nuottejakin löytyy:

https://luppisrbr.blogspot.com/p/how-to-install-pacenotes.html
https://drive.google.com/file/d/19b2232F3FeuOVgVh7eSCq0mWWs9OChUr/view

Erityiskiitos vielä käyttäjälle @mufcAleksi joka auttoi sekä rattimallin valinnassa että monien asetusten korjaamisessa.

Omasta puolestani tässä ketjussa saa esitellä omia simurigejä tai laittaa videoita omiin suorituksiin. Muistakin peleistä tai simulaattoreista kuin RBR:stä saa puhua kunhan liittyy ralliin.

Ja tästä vielä näytteenä omaa pumppailua Pöykyn erikoiskokeella Fiesta Rally3:lla, joskin pakko kehaista että Laivolan paikan hyppy meni ihan reteesti

 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2411
on aika kova juttu nykypäivän kulutuskulttuurissa että ~20 vuotta vanha rallipeli on edelleen voimissaan!

Itselläni ei ole ollut enää moneen vuoteen PC:tä käytössä, joten RBR-harrastelut ovat jääneet vaikka aikanaan sitä tulikin ajettua ihan riittämiin ja myös ensimmäisiä modausyhteisön tekemiä suomipätkiä tuli vielä aikanaan ajettua. Olihan tuo jo silloin ihan eri tasolla realismissa kuin muut pelit, ja erityisesti autojen säätömahdollisuudet ja niiden oikeanlainen vaikutus auton käyttäytymiseen oli jotain mitä harvoin on nähnyt.

Nyt kun käytöstä löytyy enää vain konsoli, on rallipelin virkaa toimittanut tuo EA:n viimevuonna julkaisema WRC-peli. Ajotuntuman realistisuudesta ei ehkä voida puhua tämän pelin suhteen, mutta kyllä silläkin nyt ihan kivan fiiliksen saa päälle kun tuttuja pätkiä pääsee ajamaan
 

nordic man

Well-known member
Liittynyt
9.5.2009
Viestit
3620
Itse tuli ajettua aikanaan RBR myös ihan älyttömästi (kuten lähes kaikkia rallipelejä 😃) mutta lähivuosina painopiste siirtynyt enemmän kevyempiin peleihin kuten viimeiseen Wrc23:een.

Ja sitäkin pääasiassa ohjaimella, kun lyhyt pätkä kerrallaan tulee ajeltua -> en jaksa rattisettiä viritellä.
 

Vämpylä

Well-known member
Liittynyt
2.10.2005
Viestit
1018
Sijainti
South Park
RSF RBR on täälläkin käytössä. Viime vuonna asensin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Vr laseilla pelailen ja pääasiassa vanhemmilla takavetoisilla. Ja juuri niiden mallinnus on kirkkaasti parempi kuin missään muussa rallipelissä. Vielä kun käsijarrun saisi niin viittisi lähteä jo kisoihinkin mukaan.
 

delorean

Well-known member
Liittynyt
30.1.2009
Viestit
3381
Sijainti
JKL
Viime aikoina en kauheasti ole pelaillut, mutta tässä hetken uutta simu-setuppia kyllä haaveillut... RBR on edelleen kyllä loistava kun pääsin JT Raceroomilla kokeilemaan... Joskus tuli IRacingia hangattua ja kyllä taas polttelisi kun nuo vehkeet on kehittyneet pirusti...
 

Vämpylä

Well-known member
Liittynyt
2.10.2005
Viestit
1018
Sijainti
South Park
Tahdon mainita vielä sellaisille joille RBR on tuttu vuosien takaa mutta ei kokemusta uusimmista Next Generation Physics päivityksistä niin suosittelen kokeilemaan.
Jos peli oli jo ennestään mielestäsi timantti, niin nyt on hiottu timantti.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3255
Sijainti
Lahti
No tätähän on veivattu! RBR imaisee hienosti mukaansa, eikä sitä kuuluisaa saturaatiopistettä tunnu löytyvän.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3255
Sijainti
Lahti
Aina välillä kuulee kitinää eri simujen "realismista". Onhan niitä monenmoisia. Osa todella hyviä, ja osa sitten vähemmän. Siinä realismin tavoittelussahan se tulee vastaan vasta sitten kun pääsee siinä ajaessa samalla repimään setelinippuja palasiksi ja pääsee kasvattamaan ylirasituksesta ja unenpuutteesta oikein mustat silmäpussit. Sekä kaikkea muuta. Itsekin olen aikanani pähkäillyt asian kanssa. Kitissyt grafiikoista, valittanut renkaitten käytöstä, ihmetellyt sitä ja tätä. Loppuviimeksi, kun satun tykkäämään simurälläilystä ala RBR (ja nykyään monta muutakin), olen päässyt rauhaan itseni kanssa hyväksymällä sen, että simuralli on riittävän aitoa, ja että se on vain "toisenlaista" ajamista. Ajaminen on se, mistä pidän ja se on se, johon haluan harrastuksessani keskittyä. Tässä se ainakin onnistuu ilman haitallisia lisäaineita.
 

Mahlainen jarruton

Well-known member
Liittynyt
23.3.2008
Viestit
147
Sijainti
Piilossa
Tässä ketjussa sallittaneen vapaa muistelu, joten heittäydytäänpä nostalgisiksi.

1997, Tommi Mäkinen International Rally Championship, putkinäyttö ja kunnon pönttö-PC. Siinä lapsuusmuistojani varhaisimmasta päästä. Rallielämyksen kruunasi silloin upealta tuntunut Thrustmasterin ratti. Polkimia ei ollut, enkä niille olisi varmaan ylettänytkään. Pelin ääniraidalla kommentoi itse maestro Mäkinen ("ajat liian lujaa!") sellaisella ponnettomuudella, että Tommille olisi tuskin auennut kovinkaan auvoista uraa äänityöläisenä. Itse pelihän oli aika käppäinen, sillä autot kiersivät rännimäisiä pätkiä yhtäaikaisesti. Hemmetin hauskaa ajaminen silti pikkunaskalin mielestä oli ja isän kanssa saatiin pelissä lukuisia hauskoja kisoja aikaiseksi.

Colin McRae Rally tuli toki talouteen seuraavana vuonna, mutta vuosituhannen taitteessa vaikuttuin isoimmin sittemmin jonkinlaiseen kulttimaineeseen nousseesta Mobil 1 Rally Championship -pelistä. Oli ihan toista kuin edellä kuvaamani Mäkis-viritelmä: maratonmittaiset erikoiskokeet, tarkat suomenkieliset pätkäkuvaukset, upea visuaalinen ilme, haastavuus ja tietysti brittisarjan aina yhtä mainiot menopelit. Manx-ralli ja Laukkasen Megane – se säväytti. Satoja tunteja varmastikin vierähtänyt peliin pikkupoikana. Lämmöllä muistelen myös suomalaistekoista Rally Trophy -peliä ja sen lupsakoita hissekisoja,

RBR:n hankin heti pelin ilmestymisen aikaan, ja se oli tietysti silloin melkoinen tapaus. Jos Rally Championshipiin upposi valtavat aikamäärät, kuinkahan paljon tunteja vierähti RBR:n parissa? Chirdonhead ja Mineshaft ovat yhä tiukasti lihasmuistissa. Ratiksi vaihtui jossakin vaiheessa Logitechin Momo -viritelmä, joka tuntui aidolta mutta pysyi todella kehnosti kiinni epätasaisessa pöytälevyssä. Ensimmäiset modijutut ja ladattavat pätkätkin tuli ahmittua, vaikkakin muistelen, että niiden asentaminen oli todella tuskaista ja vaivalloista ja aiheutti todella mittavia epätoivon tunteita.

Tietokonerallitouhut (ja rallin seuraaminen) olivat itselläni vuosikaupalla tauolla, mutta nyt aikuisiällä elpyneen ralli-innostuksen myötä innostuin ostamaan alkuvuodesta ratti+poljin-setin. Kaupat tehtiin myöhäiseen ilta-aikaan naapurilähiön parkkipaikalla. Avopuoliso oli nukkumassa, joten hänellä ei ollut mahdollisuutta torpata asuntoon ilmestyneen rattimöhkäleen hankintaa. EA WRC:llä olen aloitellut, mutta ajatus olisi latailla myös RBR ja ehkä vähän lähteä kisaamaankin. Tästä se taas lähtee.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15282
Sijainti
Tampereen lenkki
Tuttu kaanoni tuo Tommi Mäkisestä Coliniin ja Rally Trophy mielenkiintoisena sivuosumana. Mutta lisäisin tähän vielä Sega Rallyn, johon pistettiin kilokaupalla kolikoita ruotsinlaivalla ja myöhemmin sitä ajettiin myös kotona PC:llä ja juurikin jollain todella rimpulalla Thrustmasterilla, jossa kyllä oli erittäin huonosti paikallaan pysyvät polkimet ja vaihdekeppikin. Toki tämäkin oli typerä Arcade-peli konseptiltaan, mutta ajotuntuma oli aikaansa edellä.

Lisäksi voidaan mainita Simracin Ford Focus WRC:n sisälle rakennettu rallisimulaattori, joka hytkyy hydraulisesti samalla kun ohjaillaan peliä jota heijastetaan scriinille. Hieno konsepti, joka kömmähtää lähinnä pelimoottoriin, jonka kuulemma ovat tehneet itse, mutta autenttisuus oikeasta ratista, polkimista ja vaihdekepistä sekä penkistä ja turvavöistä on omaa luokkaansa. Tähän kun saisi RBR:n...
 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2411
Lisätään listaan vielä myös Tommi Mäkinen -rallyn edeltäjä, olisikohan ollut network q rac rally championship nimeltään. Jossain Sega rallyn kanssa samana ajankohtana tuota tuli myös väännettyä.

Ratteja on mennyt vuosien saatossa lukemattomia vaihtokuntoon kun tekniikka on antanut periksi kovassa käytössä joko rata- tai rallipelien kanssa. Taitaa olla liki 10 erilaista ratti/poljinyhdistelmää ollut käytössä matkan varrella tässä liki 30 vuoden virtuaaliajelumatkalla ja fiilis on aina ollut katossa ja kainalot märkinä on se ratti sitten ollut alkuaikojen kuminauharatti ilman efektejä tai nykyinen Fanatec kaikkine hienouksineen.
Kunhan rattia on saanut kääntää - edes virtuaalisesti, niin pienen pojan unelmat kävivät toteen ja jatkuvat edelleen pitkälle aikuisikään.
 

AWD

Well-known member
Liittynyt
4.10.2011
Viestit
103
Tuttu kaanoni tuo Tommi Mäkisestä Coliniin ja Rally Trophy mielenkiintoisena sivuosumana. Mutta lisäisin tähän vielä Sega Rallyn, johon pistettiin kilokaupalla kolikoita ruotsinlaivalla ja myöhemmin sitä ajettiin myös kotona PC:llä ja juurikin jollain todella rimpulalla Thrustmasterilla, jossa kyllä oli erittäin huonosti paikallaan pysyvät polkimet ja vaihdekeppikin. Toki tämäkin oli typerä Arcade-peli konseptiltaan, mutta ajotuntuma oli aikaansa edellä.

Lisäksi voidaan mainita Simracin Ford Focus WRC:n sisälle rakennettu rallisimulaattori, joka hytkyy hydraulisesti samalla kun ohjaillaan peliä jota heijastetaan scriinille. Hieno konsepti, joka kömmähtää lähinnä pelimoottoriin, jonka kuulemma ovat tehneet itse, mutta autenttisuus oikeasta ratista, polkimista ja vaihdekepistä sekä penkistä ja turvavöistä on omaa luokkaansa. Tähän kun saisi RBR:n...
Muistan jostain vuosien takaa, luokkaa 2000-luvun loppupuolelta, kun jossain oli tuollainen hydraulinen simulaattori ja RBR oli siinä pelinä. En itse käynyt ajamassa.
 

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5366
Sijainti
Suonionkatu 1 C
Lisätään listaan vielä myös Tommi Mäkinen -rallyn edeltäjä, olisikohan ollut network q rac rally championship nimeltään.
Ai että, tuo sarjan seuraava osa, jonka nimi oli näemmä Mobil 1 Rally Championship ja ilmestymisvuosi 1999, oli jotain ihan sanoinkuvaamattoman hienoa. Eikä tarvinnut edes rattia, vaan GP2:sta ikuisesti selkäytimeen jääneet a-z-.-, riittivät tuottamaan eufoorisen kokemuksen ja tunnelman. Tämä oli muistaakseni myös sarjan ensimmäinen peli, jossa autot menivät oikeasti ja silloin muka-aidonnäköisesti rikki.

1720336063581.png

e. tuollahan se oli jo aiemmin hienosti kuvailtu:
Colin McRae Rally tuli toki talouteen seuraavana vuonna, mutta vuosituhannen taitteessa vaikuttuin isoimmin sittemmin jonkinlaiseen kulttimaineeseen nousseesta Mobil 1 Rally Championship -pelistä. Oli ihan toista kuin edellä kuvaamani Mäkis-viritelmä: maratonmittaiset erikoiskokeet, tarkat suomenkieliset pätkäkuvaukset, upea visuaalinen ilme, haastavuus ja tietysti brittisarjan aina yhtä mainiot menopelit. Manx-ralli ja Laukkasen Megane – se säväytti.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
5011
Sijainti
Parc Fermé
Lisäksi voidaan mainita Simracin Ford Focus WRC:n sisälle rakennettu rallisimulaattori, joka hytkyy hydraulisesti samalla kun ohjaillaan peliä jota heijastetaan scriinille. Hieno konsepti, joka kömmähtää lähinnä pelimoottoriin, jonka kuulemma ovat tehneet itse, mutta autenttisuus oikeasta ratista, polkimista ja vaihdekepistä sekä penkistä ja turvavöistä on omaa luokkaansa. Tähän kun saisi RBR:n...
Onko tää se Patalahdella oleva systeemi? Muistan vaan kuulleeni tornihuhua et jossain vaiheessa vöitten kiristymistä piti ruuvata pykälää kahta lievemmäksi kun muutama asiakas sai lähteä tämän autenttisen kokemuksen jälkeen oikeasti käymään päivystyksessä kun solisluu otti vähän osumaa "kaadon" jälkimainingeissa.

Mainitaan myös tämä suhteellisen kunnianhimoinen projekti jossa on käytetty hyödyksi ihka aidon korinvaihdon kärsinyttä koppaa:
https://bbs.io-tech.fi/threads/simurigi-ralliautoon.439566/
 

RTP

Keskimääräistä mulkumpi runkkari
Liittynyt
2.9.2012
Viestit
547
Sijainti
Tallissa
Muistan jostain vuosien takaa, luokkaa 2000-luvun loppupuolelta, kun jossain oli tuollainen hydraulinen simulaattori ja RBR oli siinä pelinä. En itse käynyt ajamassa.
. Tietoasema yritti näitä Suomessa myydä ja heillä taisi kiertää yksi laite myymälöitä aikoinaan läpi. Hintalappu oli siihen aikaan muistaakseni viisinumeroinen summa...
 

AWD

Well-known member
Liittynyt
4.10.2011
Viestit
103
. Tietoasema yritti näitä Suomessa myydä ja heillä taisi kiertää yksi laite myymälöitä aikoinaan läpi. Hintalappu oli siihen aikaan muistaakseni viisinumeroinen summa...
Tuo oli siis ihan auton sisälle vai olikohan koko auton ympärille rakennettu simulaattori, oli esillä jossain messuilla tai Neste rallin yhteydessä, en vain enää muista missä. Jokin hämärä muistikuva on, että autona oli VW Golf.
 

delorean

Well-known member
Liittynyt
30.1.2009
Viestit
3381
Sijainti
JKL
Tuo oli siis ihan auton sisälle vai olikohan koko auton ympärille rakennettu simulaattori, oli esillä jossain messuilla tai Neste rallin yhteydessä, en vain enää muista missä. Jokin hämärä muistikuva on, että autona oli VW Golf.
Simrac Tampereelta noita muutaman rakensi. Eka Micraan. Golf oli mm. Jyskälässä näytillä ja siellä tuli käytyä ajamassa. Nykyinen on Focuksen hyttiin rakennettu ja käsittääkseni sitä voi vuokrata edelleen. Golf on myös toiminnassa ja vuorkattavissa Laukaassa. Golfilla itse eniten ajanut ja hauskaa Ouninpohjan ajaminen silläkin on.

https://www.simrac.com/ralliuutiset.php
 

JLunen

Well-known member
Liittynyt
9.10.2018
Viestit
549
Itsellä rallipelit starttasi käytännössä ekasta Colinista, mutta pakko mainita myös V-Rallyt. Kakkosta tuli paljon tahkottua ja se oli melko arcade, mutta ei ihan niin paljon kuin ensimmäinen osa. Kolmannessa osassa oli kuitenkin siihen aikaan harvinaisen hyvä uramoodi (tällaista olisi vähänkaivannut RBR:ään) ja keskeytyksiäkin tuli melko helposti joko jyrkänteeltä alas ajamalla, täyttä vauhtia tukkipinoon pamauttamalla tai sitten käytännössä siten, että alla ei ollut enää kuin yksi ehjä pyörä ja ylämäkeen ei enää vain yksinkertaisesti päässyt. Ajomallikaan ei sallinut kaasupohjassa kaahailua, tiet oli kuitenkin suhteellisen haastavia, eikä ekan Colinin tyyppisiä lentokenttiä, joten ihan haastava peli myös.

Viime vuonna tuli taas ajeltua tuota uutta WRC:tä Login G29:llä, mutta innostuin sitten hankkimaan Fanan pikku-DD:n. Se vain jäikin sitten saunaan laatikkoon, kun ei ole ollut innostusta ja aikaa miettiä sille telinettä. Pöydän kanssa ei onnistu, koska työpöydässä on vain kaksi jalkaa, joten melkoisesti huojuu sitten koko viritelmä. Mutta ehkä sitä vielä tämän vuoden puolella saisi tuon viriteltyä. WRC:tä ainakin tulisi ajettua, mutta kyllähän tuo modattu RBR kiinnostaisi kovasti, koska tuo modauspuoli mennyt itseltä aika lailla ohi. Ja kaverit ajelevat iRacingia, niin kaippa sitäkin pitäisi sitten vähän testailla.
 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2411
Fanan pikku-DD:n. Se vain jäikin sitten saunaan laatikkoon, kun ei ole ollut innostusta ja aikaa miettiä sille telinettä. Pöydän kanssa ei onnistu, koska työpöydässä on vain kaksi jalkaa, joten melkoisesti huojuu sitten koko viritelmä. Mutta ehkä sitä vielä tämän vuoden puolella saisi tuon viriteltyä.
Itselläni tuo Fanan pikku-dd on pysynyt yllättävän tukevasti tuollaisessa wheel stand pro v2 -telineessä, taittuu kasaan pieneen tilaan ja saa helpommin hyväksyntää muulta perheeltä kuin iso rigi keskellä olohuonetta. Itselläni tuossa telineessä on myös vaihdeaski ja käsijarru, mutta niiden kova tempominen aiheuttaa jo vähän telineen liikkumista
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15282
Sijainti
Tampereen lenkki
Onko tää se Patalahdella oleva systeemi? Muistan vaan kuulleeni tornihuhua et jossain vaiheessa vöitten kiristymistä piti ruuvata pykälää kahta lievemmäksi kun muutama asiakas sai lähteä tämän autenttisen kokemuksen jälkeen oikeasti käymään päivystyksessä kun solisluu otti vähän osumaa "kaadon" jälkimainingeissa.
Ei vaan Simrac on Tampereella Pirkkahallin vieressä. Olen kuullut itse Simracin työntekijöiltä tämän saman tarinan että vöittenkiristin otettiin pois käytöstä ettei tarvi simulaattorilla tehdä lanssikeikkoja.
 
Ylös