WRC:t ja kisakalenterin kisat 2010-luvulla - mistä muistetaan?

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4318
Sijainti
Parc Fermé
Viisaampi olisi aloittanut tämänkin aiheen vähän aiemmin.

Kun kokoajan muistellaan et mikä oli vuosikymmenen paras urheilusuoritus, paras jääkiekko- / jalkapallo-ottelu, niin heitetääs pallo vähän enemmän/aktiivisemmin kisoja seuranneille, mikä teidän mielestä oli paras mm-ralli 2010-luvulla? (saa myös heittää itse luokasta tarkempaa analyysiä, aina S2000-vehkeistä nykypäivään)

2010-luvun kisoista jos saa pistää muutaman maininnan niin mieleenpainuvimmat omasta mielestä tulee tässä:

Puola 2016
Suht tasainen vääntö Mikkelsenin, Tänakin, Paddonin ja Neuvillen kesken. Kisa joka on jäänyt mieleen siitä kuinka tämän piti olla Tänakin ensimmäinen voitto, kunnes rengasrikko pilasi kaiken.

Saksa 2014
Jos F1:n puolelta Nürburgringin 2005 GP on se joka aiheuttaa haavojen aukeamista niin rallipuolelta tämä on kyllä itselle se kisa jota samaanaikaan ei halua muistella, ja samaan aikaan muistelee lämmöllä.

Suomi 2019
Tämä jo kuuluu listalle pelkästään perjantain tuloslistan takia. Siinävaiheessa kilpailu on todellakin tiukkaa, kun 7. nopeinta kuskia on 15 sekunnin päässä toisistaan.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10366
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Wales 2019 oli kyllä hullua sekuntipeliä alusta loppuun, eikä kärkikuskit tehneet virheitä tai kärsineet ongelmista.

Toki sitten muuten mieleenjääneitä kisoja on esim Wales 2017 jossa Evans voitti kotirallinsa, M-Sport otti valmistajien mestaruuden ja Ogier henkilökohtaisen, tai Jyskälä 2017 kun Latvalalta hajosi ECU Ouninpohjan varrelle ja Lappi vei kisan, jonka johtoon siirtyi ekana päivänä. Tai sitten Meeken Jesus Christ Kris -hetki Meksikolaisella parkkipaikalla 2017...

Ylipäänsä tuo kausi 2017 oli kyllä hienon tasaväkinen, kun pakkaa vähän sekoitettiin. Sitten 2018 ja 2019 on ollut enemmän samaa kolmen kauppaa, vaikka siinäkin toki on nähty lukuisia hienoja kamppailuja.
 
Viimeksi muokattu:

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10366
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Jos taas puhun 2010-luvusta reittihörhön näkökulmasta, niin kalenteri pysyi hyvin muuttumattomana koko vuosikymmenen. Vuosikymmenen ensimmäisinä vuosina ajettiin vielä Bulgariassa, Jordaniassa ja Japanissa, mutta muuten vuosikymmenen aikana suurimmat muutokset oli Uuden-Seelannin pysyvä korvaaminen Australialla, Kreikan vaihtuminen Puolaan ja sitten Turkkiin, ja lopuksi vielä Chilen mukaantulo. Lisäksi Ranskassa vaihdettiin Alsacesta Korsikalle vuodelle 2015. Turkin ja Walesin rallit vaihtoi myös vuosikymmenen aikana keskuspaikkaansa. Vuosikymmenen aikana peruutettiin kokonaan Kiina 2016 ja Australia 2019.

Rallien rakenteet sinänsä eivät ole muuttuneet paljoa vuosikymmenen aikana, kaava oli ehtinyt jo muodostua edellisen vuosikymmenen lopulla: 300-400 kilsan yhden huoltoparkin kisoja joissa lähtökohtaisesti kaikki pätkät ajetaan kahteen kertaan ja yhteen kertaan ajettavat on erikoisuuksia tai mausteita. Pitkiä pätkiä ajettiin vielä paljon - Meksikossa vuoden 2016 80 kilsan Guanajuato ehkä huipentumana - mutta sitten on alettu mennä selvästi lyhyempään suuntaan. Power staget tuotiin mukaan kaudella 2011. Aika-ajoja käytettiin 2012-2013.

Isossa kaavassa lajin kannalta vuosikymmen muistetaan varmasti näistä asioista:

- 2011 siirtyminen 1.6-litraisiin autoihin
- Loebin lopettaminen ja Ogierin valtakauden alkaminen
- Volkswagenin nopeasti alkanut ja loppunut valtakausi
- ensin S2000 ja sitten R5 "kakkosluokkana"
- uudet tehokkaammat autot kaudella 2017
- All Liven alkaminen kaudella 2018
 
Viimeksi muokattu:

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
3810
Omat vuosikymmenen rallihighlightit - suhteellisen suodattamattomana, siinä järjestyksessä kuin kovalevyltä esiin tulevat:

1. Monte Carlo 2017
Tässä on paljon henkilökohtaistakin aspektia mukana, mutta se lähes vuoden piinaava odotus, jännitys ja osittainen epäuskokin, kun ne kaikki testivideot, hehkutukset etc. alkoivat konkretisoitua (ei tietenkään ilman Toyotan katsastushässäkkää), niin se oli kyllä jotain sellaista, että en tiedä tuleeko koskaan enää vastaan. Sillä hetkellä, kun Ogier irtosi sittemmin surullisen kuuluisaksi muuttuneen ykköspätkän lähtöviivalta, kaikki lapsuuden surkuttelut siitä kun ei tullut nähtyä B-ryhmää omin silmin, oli kuitattu ja vielä korkojen kera. Hännisen nimeen aina vannoneena ne ensimmäiset viisi pätkää toivat lisäksi vielä peliin koko tunneskaalan molempien ääripäiden viimeistä reunaa myöten. 20.1.2017, noin tunti vuorokauden vaihtumisen jälkeen on myös ainoa kerta kun muu perhe on joutunut heräämään oman rallielämöintini takia - mutta oli se vaan niin maaginen hetki, kun käsittämättömän myöhään pätkälle lähetetyn auton #11 aika kirjautui eWRC:hen. Kolmosella tuli sitten tuijotettua live mapsia ja huudettua Evansille naama punaisena sellaisia törkeyksiä, että joutuisin niistä varmaan vieläkin rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ja olihan itse kisa muutenkin huikeaa draamaa; Ogierin alun töppäys, Neuvillen viittä vaille kaksi täyttä päivää kestänyt dominointi, Tänakin ongelmat vikana aamuna, Latvalan huikea kakkostila Toyotan debyytiissä jne. Once in a lifetime-juttuja.

Kaikki muu jää omassa kirjanpidossani paljon tästä jälkeen, mutta nostetaan joka tapauksessa pari seuraavaa kohokohtaa vielä esiin:

2. Katalonia 2018
Se sunnuntai, johon Latvala, Ogier ja Loeb lähtivät pienillä eroilla ja joka huipentui Le Maestron käsittämättömään voittoon.

3. Jyväskylä 2017
V..., v..., harmitti aika vietävästi Ouni 2:n penkalla, kun ralliradio kertoi Latvalan pysähtyneen. Symbolisestikin sekä sen kauden, että Latvalan koko uran kannalta iso hetki.

Listaus ei ole siis mistään päin objektiivinen, jossa koko vuosikymmenen rallitapahtumat olisi huomioitu - perustuu täysin oman fanituksen mielikuviin ja sen aiheuttamiin tunnetiloihin.
 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2000
Vanhaksi on tullut kun piti oikein tarkistaa mitä onkaan ajettu vuosikymmenen alussa. Muutamia oman mielenkiinnon mukaan poimittuja hetkiä:

- Kankkus-Jussin viimeinen jyskälä 2010. Jestas mutta tästäkin on jo aikaa :eek:
- 2011 uudet autot, jotka näyttivät hetken siltä että ajolinjat muuttuvat leveämpään suuntaan, mutta äkkiä nämäkin vekottimet saatiin suoristumaan ja näyttämään vähän tylsemmiltä.
- Räikkösen WRC-kokeilut, erityisesti ensimmäinen kausi C4 ratissa. Ehkä vähän turhankin optimisesti kisasta toiseen odottaen "joko nyt?"
- Petterin "one more year" Fordilla tehdaskuljettajana . Aina ollut yksi suosikkikuljettajista joten odotukset olivat korkealla privaattikausien jälkeen vain pudotakseen nopeasti. Tästä vuodesta jäänyt mieleen myös Ogierin huimistelut Skodalla, sekä Lapin ensimmäinen kovan tason näyttö Jyväskylässä Ogieria vastaan.
- VW-kausista jäi mieleen lähinnä se, että mielenkiintoni rallia kohtaan lopahti hetkellisesti. Joku vuosi Jyväskylän penkalla perjantain pätkillä muistan miettineeni, että tämä on kyllä nähty jo pariin kertaan aiemminkin, kun Ogier-Latvala ajoi muilta karkuun heti kättelyssä.
- 2017 nosti mielenkiinnon täysin uusiin ulottuvuuksiin hienoilla autoilla, ja Toyotan nopealla kehittymisellä. Ruuhimäen shakedownilla kun nämä näki ensimmäistä kertaa mielessä oli vain "jumalauta että ne kulkee kovaa".
- 2018-2019 - Tänak. Muistan lukeneeni ja ehkä myös kirjoittaneeni ennen 2018 kauden alkua testivideoiden perusteella, että Toyota ei sopinut Tänakin käteen lainkaan, ja kuinka JM & Lappi tulee viemään miestä kuin markan munkkia. Kuinkas kävikään..
 

Yön polkija

Well-known member
Liittynyt
16.12.2012
Viestit
710
Yksittäisenä EK-vetona Meeken 13 sekunnin pohjat Ouninpohjassa 2016. Myös Tänakin huima Power Stage veto Kataloniassa 2019 nousi lopulta entistä merkittävämmäksi Australian valitettavista maastopaloista johtuen.

Yksittäisenä kaatona Hirvosen kaato Urriassa 2010.
 
Viimeksi muokattu:

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
3810
Vuosikymmenen perspektiivissä nostan myös Hännisen täystuhon Sardiniasta 2014 listalle.

Meeken katto edellä puuhun ansaitsee kyllä jonkun vuosikymmenen joulu-erikoismaininnan. Osuma puolimetriä toiseen suuntaan ja koko kaudesta 2018 olisi puhuttu vähän toiseen sävyyn.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4318
Sijainti
Parc Fermé
Tänak, Meksiko 2015 (ja etenkin se et auto oli tuon kuviokelluntaharjoituksen jälkeen vielä ajokuntoinen, kiitos mekaanikkojen). Myös Breen 2012 Ouninpohjassa.

WTF-momenteista voisi mainita myös Neuvillen ja Hyundain ensimmäisen podiumin Meksikossa 2014. Tai lähinnä sen jälkeiset tapahtumat.

Harvemmin mm-tasolla on jäähdytinnestettä korvattu litralla olutta... ja päästy sen voimilla maaliin.
 

spotter90

Half Blind, Full Throttle
Liittynyt
8.9.2014
Viestit
6282
Sijainti
Helsinki
Vaikea sanoa, kun en rallia niin tarkasti seuraa. Yksi parhaista oli Jyskälä 2017, kun Lappi ajoi voittoon. Latvalan ralli meni Ouninpohjalla pilalle tekniseen vikaan.

Viime vuoden parhaita oli Kallen ylivoimainen esitys pannukakuksi osoittanutuneessa WRC 2 Pro:ssa sekä Tänakin mestaruus, hän sen ratksisi tyylillä ajamalla Kataloniassa Power Stagen, kuin viimeistä päivää.

Mukavaa oli rallin paluu toistaiseksi ilmaiskanaville, halukkaille All Live ja Red Bull Tv.
 
Ylös