Tintti Kongossa -kirjan myynti saatetaan kieltää Belgiassa
30.12.2009 11:04
A A
Hannu-Ilari Lampila
BRYSSEL. Belgian tärkeimmässä ranskankielisessä Le Soir -lehdessä käsiteltiin joulukuussa kahden sivun verran belgialaisen Hergén kolonialistista sarjakuvakirjaa Tintin au Congo (Tintti Kongossa), jonka mustavalkoinen laitos ilmestyi 1931. Se oli suuri menestys 1930-luvulla, ja siitä otettiin kahdessatoista vuodessa yhdeksän painosta.
Vuonna 1946 Hergé ja hänen studionsa tekivät Tintin Kongo-seikkailuista värillisen version, jossa yritettiin kömpelösti silotella valkoisen rodun ylemmyyttä ilmentäviä rasistisia ja kolonialistisia kliseitä.
Belgiassa asuva Kongon kansalainen Bienvenu Mbutu teki jo heinäkuussa 2007 Brysselin kauppaoikeudelle kanteen, jossa hän vaatii Tintin au Congo -kirjan myynnin kieltämistä. Kanteen käsittely on edennyt Mbutun harmiksi hyvin hitaasti.
Mbutu on vedonnut Britannian esimerkkiin: Britannian rotujen tasa-arvon puolesta taisteleva komissio on määritellyt selvin sanoin Tintin au Congo -kirjan rasistiseksi.
Le Soir -lehden mukaan Ranskassa suunnitellaan samantapaista toimenpidettä Tintin Kongo-seikkailuja vastaan, ja asia aiotaan viedä Pariisin kauppaoikeuteen.
Hergé oli Tintin au Congo -sarjakuvakirjan tehdessään 27-vuotias ja on jälkeenpäin selittänyt sen "nuoruudensynnikseen". Hänen tarkoituksensa ei ollut tehdä muukalaiskammoista kirjaa, vaan hän halusi toimia "humanistisen ihanteen" velvoittamana: afrikkalaisille oli taattava hyvä hallinto, kohotettava moraalia ja parannettava koulutusta ja elämän aineellisia ehtoja.
Oli tarkoitus miten naiivin idealistinen tahansa, Tintin au Congo on täynnä kolonialismin ajan halventavia käsityksiä. Sen antama kuva on Le Soir -lehden pääkirjoituksen laatijan mukaan "sietämätön".
1974 Hergé selitteli, ettei hänen Kongo-kirjallaan ollut "mitään tekemistä rasismin kanssa". Hän täsmensi käsitystään: "Kyllä, minun mustani ovat 'suuria lapsia', sangen hupaisia, mutta samaan aikaan 'sympaattisempia' kuin monet muut aikakauden kolonialismin edustajat."
Värillisessä laitoksessa Hergé yritti olla kunnioittavampi afrikkalaisia kohtaan, mutta kirjan ennakkoluulot ovat niin raskaita, että niitä oli mahdotonta pyyhkiä kokonaan pois.
Brysselin kauppaoikeus joutuu päättämään, pitääkö Tintin au Congo -kirjan myynti kieltää. Brysselin keskustassa lähellä Grande Placea sijaitsee Tintti-kauppa, jossa Kongo-kirjaa ei joulun aikaan näkynyt. Parit Tintin seikkailut näkyivät olevan siellä myös suomeksi.
Otava julkaisi Tintin Kongon-seikkailut suomeksi 1978 nimellä Tintti Afrikassa.