Myytit ja Legendat: Pitempi jaaritus
1. Runo-otteen ensimmäinen rivi kokonaisuudessaan menee: Sanoi lieto Lemminkäinen: "En huoli koto-oloista!"
Lemminkäinen oli Kalevalan sotimisintoinen urho. Mieleeni piirtyy erityisesti Rauta-ajan lähinnä rokkarilta näyttänyt, mustaan nahkaan pukeutunut Lemminki-hahmo, jota esitti Tom Wentzel. Gallen-Kallelan taulustakin tuttua Lemminkäisen äiti-kohtausta kuvattiin Rauta-aikaan Imatran kuivassa koskiuomassa. Siinä meinasi käydä köpelösti, kun vettä päästettiin uomaan aiottua enemmän tai aikaisemmin.
Kyseinen runonpätkä taas tuli minulle tutuksi YLE:n radiodokumenttisarjasta Viikinkien aika, jossa arkkitehti ja historianharrastaja Aaro Söderlund lausui kyseisen kohdan Suomesta löytyneen viikinkihaudan äärellä.
Tuomio: Varsin onnistunut kysymys. Puhtaasti arvaaminenkin oli mahdollista, koska jos ei tiennyt, ei varmaan kovin montaa hahmoa Kalevalasta muutenkaan muista. Lemminkäinen kuitenkin on yksi tutuimmista.
2. Ragnarökissä jumalat ja muut myyttiset hahmot taistelevat keskenään. Siinä tuoksinassa tuhoutuu lähes kaikki elollinen ja valtaosa jumalistakin.
En kysymystä laatiessani tietoisesti muistanut Ragnarökiä mainitun Stargatessa, mutta tiedostamattomasti se on saattanut vaikuttaa juuri kyseisen termin valintaan. Pelkkä maailmanloppu riitti täysiin pisteisiin.
Tuomio: Hain "tutun kuuloinen, mutta mikäs tämä nyt olikaan"-tyylistä kysymystä. Osoittautui hieman helpommaksi kuin kuvittelin.
3. Raamatussa ei niin hirvittävästi "tuttuja" kuninkaita ole. Niistä arpomalla saattoi osua Daavidiin (jos muisti tämän olleen kuningaskin Goljatin voittamisen lisäksi). Ansakuopaksi kaivoin Saulia, joka olisi nimensä puolesta sopinut Salomonin isäksi ja edeltäjäksi. Saul kuitenkin edelsi Daavidia.
Tuomio: Kohtuullisesti tiedetty/arvattu. Saul-kuoppaankin joku tippui.
4. Robin Hoodista on vastikään pyörinyt TV2:lla tuore sarja ja SuomiTV:stä alkoi joulun tienoilla 80-luvun Robin of Sherwood. Tuoretta muistikuvaa oli siis tarjolla.
Keskeisiä hahmoja on neljä: Little John, Will Scarlett (Puna-Will), veli Tuck ja Much myllärinpoika. Kolme ensinmainittua on yleisemmin tunnettuja, mutta ainakin tv-sarjoissa Much on Robinille läheisin kumppani (ja samalla hieman yksinkertainen ja siten koomisten tai kiperien tilanteiden aiheuttaja). Viides yleinen vakiohahmo on Alan A Dale. Muitakin joukkioon kuuluvia mainitaan, mutta heillä ei ole yhtä keskeistä asemaa.
80-luvun Robin of Sherwood esitteli uuden hahmon, ristiretkiltä pyhältä maalta mukaan "tarttuneen" arabin, eli saraseenin. Myöhemmät leffat ja sarjat ovat jatkaneet tätä eri muodoissa. Kevin Costnerin versiossa tällä tavalla mukaan saatiin tummaihoinen näyttelijä (Morgan Freeman), uusimmassa tv-sarjassa saraseeni on nainen.
Robin Hoodista on muuten tulossa uusi suurtuotantoleffa, jonka tekijätiimiin kuuluvan mm. Ridley Scott, Russell Crowe ja Cate Blanchett.
Tuomio: melko hyvin tiedetty. Täydet vain yhdelle, josta erityismaininta tmoille myllärinpojan muistamisesta.
5. Kuningas Arthurin kohdalla sitten löinkin miekkani kiveen. Tunnen kyseisen tarupiirin itse niin läpikotaisin, että vaikeusastetta oli todella vaikea määritellä. Jälkikäteen myönnän, että ei näitä voi tietää kuin asiaharrastaja. Gawainin veljet eivät ole merkittäviä hahmoja esim. elokuvissa, Mordredia lukuunottamatta tietenkin.
Agravaine on järjestämässä väijytystä, jonka avulla Lancelotin ja kuningatar Guineveren suhde paljastetaan. Gareth taas on saanut Arthur-kirjallisuuden "raamatussa" Le Morte D'Arthurissa monta lukua ja esiintyy sen vuoksi useimmissa siitä tehdyissä lastenkirjasovituksissa. Tunnetaan ehkä paremmin Beaumainsina, eli kauniskätenä (tai "Aimokätenä", kuten eräässä käännöksessä). Gaheris vain kulkee mukana sivuhahmona.
Velipuoli Mordred tietenkin on keskeinen hahmo, koska aiheuttaa Arthurin valtakauden päättymisen.
Tuomio: Lancer oli Mordredista hajulla, mutta pisteisiin se ei riittänyt. Liian vaikea.
6. Kerberos muistui mieleen varsin hyvin, epäilemättä koska kerroin kyseessä olevan kolmipäisen koiran. Jos olisin vain udellut Hadeksen portteja vartioivaa hirviötä, olisi se epäilemättä aiheuttanut enemmän päänvaivaa. "Hirviö" olisi myös vienyt ajatuksia johonkin muuhun kuin koiraan.
Kharon (tai Charon) tuli minulle ensin tutuksi taivaankappaleena. Kun Plutolta löydettiin kuu, se nimettiin Kharoniksi. Pitihän sitä ottaa selvää, että mihin mytologian hahmoon se viittaa. Nimi olikin sopiva, sillä Pluton vastine kreikkalaisessa mytologiassa on Hades.
Tuomio: Hyvä vaikeustaso. Osalle täydet, osalle puolet ja joillekin nollatulos. Asettuisi varmaan ihan nätisti kolmiportaiselle Gaussin käyrälle.
7. Koska visaa piti vaikeuttaa alkuperäisestä, valitsin Olympos-vuoren jumalista sen, jonka roomalainen vastine on luultavasti vähiten tiedetty. Eikä kreikkalainen Demeterkään kovin paljon taruissa esiinny.
Myös Ceres on minulle nimenä alunperin tutumpi taivaankappaleena, sillä Ceres on suurin asteroidivyöhykkeen asteroideista.
Tuomio: Näköjään vaikeutin liikaa. Jos kukaan ei ole edes hajulla, kysymys on epäonnistunut.
8. Tämä oli taas tarkoitettu vaivaamaan niitä, jotka ovat vähänkään egyptiläisiä piirroksia nähneet ja se kuva taivaan yli kaartuvasta hahmosta on tuttu. Mutta mikäs sen nimi sitten taas olikaan...
Tuomio: Onneksi kaksi tiesi, ettei mennyt tämäkin ihan harakoille. Sikäli onnistunut kysymys.
9. Intian mytologia on vähemmän tuttu, ja tämä oli tarkoitettu alkuperäisen visan varsinaiseksi koetinkiveksi. Tähän en itsekään olisi tiennyt/muistanut vastausta. Tässäkin haettiin "joo, tiedän kyllä sen, mutta nimeä en"-efektiä.
Tuomio: Yllätyin, että oli näinkin tiedetty.
10. Grendel on uudemmassa scifi- ja fantasiatuotannossa esiintynyt silloin tällöin pahisten nimenä. Itse muistan Maa 2:ssa esiintyneet alienit, mutta nimeä oli muutettu hieman, grendlereiksi (mitä en muistanut visaa laatiessani). Niinpä olikin mielenkiintoista kysyä näin päin, että mistä se nimi on lähtöisin. Visan luonteesta johtuen oli arvattavaa, ettei se liittynyt jo kysyttyihin myytteihin tai legendoihin, joten tehtäväksi jäi arpoa oikea muista eepoksista joita muistaa.
Niin, ja tulihan Beowulfista se 3D-animaatioleffakin vastikään (jossa Robin of Sherwoodin Will Scarlett - Ray Winstone - sattumoisin esitti Beowulfia).
Tuomio: Vaikeaksi tämä oli tarkoitettukin, mutta jotkut tiesivät. Ja veikkaan, että nimenomaan tiesivät, eivätkä arvanneet.
-----------------------------------------
Visaliigan yleiseen vaikeustasoon vertailtuna tämä sijoittuu voittopisteiden määrällä katsottuna keskitasoon, eli sikäli vaikeuttaminen onnistui hyvin. Kaksi kysymystä jäi kuitenkin vaille oikeaa vastausta, joten niiden kohdalla katson epäonnistuneeni.