Poliisi puolusti jälleen maanantaina ehdotusta anniskeluaikojen rajoittamisesta. Osa ravintoloista voi olla nykyisin auki aamuneljään asti.
"Poliisilla on erittäin vaikea saada siihen aikaan väkeä töihin. Kello neljä on myös väkivalta- ja häiriöpiikki", poliisiylijohtaja Mikko Paatero perusteli MTV3:n Huomenta Suomessa.
Julkinen keskustelu ravintoloiden aukioloajoista käynnistyi viime viikolla, kun sisäministeri Päivi Räsänen (kd) esitti HS:n haastattelussa anniskelun rajoittamista poliisin työtaakan keventämiseksi.
Keskustelua on käyty melko vähäisillä tiedoilla.
Paateron mainitsema kello neljän väkivaltapiikki ei erotu aamuyön tunteja koskevasta rikostilastosta, jonka Poliisiammattikorkeakoulu laati Helsingin Sanomien pyynnöstä vuosilta 2007–2011.
Tämän tilaston mukaan yölliset väkivaltaisuudet ajoittuvat muutamalle tunnille eivätkä kohdistu erityisesti kello neljän aikoihin.
Eniten väkivaltarikoksia tapahtui viitenä viime vuonna kello kahden ja kolmen välillä.
Kolmen ja neljän välillä väkivaltaisuuksien määrä laski aavistuksen. Kello neljästä lähtien väkivaltarikosten määrä väheni huomattavasti.
Väkivaltatapauksilla mitattuna yön levottomin aika on siis jo ohi, kun yökerhot sulkevat ovensa neljältä.
Omaisuusrikosten tai poliisin hälytystehtävien määrässä ei ole vastaavaa piikkiä yön tunteina. Niiden määrä laski tunti tunnilta kohti aamua.
Rikostilastoja voi lukea niinkin, ettei kaikkia ravintoloita kannata sulkea kertarysäyksellä Räsäsen ja Paateron tahdon mukaisesti kello kahdelta. Tuohon aikaan väkivaltaisuuksia tapahtuu jo muutenkin eniten.
Olisi mielenkiintoista tietää, miten tilanteen näkee peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd), jonka vastuulle anniskeluasiat kuuluvat hallituksessa.
Ministeri kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
Hän viestitti maanantaina avustajansa välityksellä, että anniskeluajat ovat aikanaan esillä alkoholilain kokonaisuudistuksessa.