Formula 1 - 2021 - 22 - Abu Dhabin GP 12.12

Mikko_A

Työtön.
Liittynyt
13.8.2001
Viestit
6219
Hmm.. Onpa sekavaa. Verstappen on nyt virallisesti mestari.

Silti mercedes valittaa ja päätös voi siirtyä torstaille? Mitä ihmettä?
 

iceman1988

Well-known member
Liittynyt
1.7.2008
Viestit
1408
Huikea finaali saatiin kaudelle Abu Dhabissa ja menee omalla F1-katsojauralla TOP 3-listalle uskomattomimmissa loppuratkaisuissa. Paljon onnea uudelle maailmanmestarille Max Verstappenille!!! 2007 Kimin nousu mestaruuteen Brasiliassa Interlagosin radalla ajetussa päätöskisassa on ehdoton ykkönen. 2008 samassa paikassa Felipe Massaa juhlittiin ensin maailmanmestarina ja vain hetkeä myöhemmin maailmanmestariksi nousikin Lewis Hamilton ohitettuaan viimeisellä kierroksella Timo Glockin. Hamiltonin 6. sija riitti tuolloin maailmanmestaruuteen. Muitakin tiukkoja taisteluja tässä on kaudesta 1999 eteenpäin nähty, mutta näin tiukkoja muita ratkaisuja ei ole kyllä koettu.

Lähes alusta loppuun asti näytti siltä, että Hamilton vie mestaruuden selkeästi ilman suurempia ongelmia. Lähtö kisaan oli Hamiltonilla loistava ja hän onnistui nousemaan Max Verstappenin ohi kisan kärkeen. Taktiikat onnistuivat aika pitkälle nappiin, vaikka viimeinen stintti alkoi kovilla renkailla venyä turhan pitkäksi. Nicholas Latifin rysäytettyä autonsa seinään kisan viimeisillä kierroksilla kuitenkin muutti tilanteen Max Verstappenin ja Red Bullin eduksi. Radalle saatiin turva-auto ja Verstappen ja Red Bull reagoivat tilanteeseen välittömästi ja ottivat Maxin varikolle ja tässä vaiheessa otettiin pehmeät renkaat Maxille alle. Hamiltonilla oli tässä vaiheessa jo 30 kierrosta alla olleet renkaat käytössä ja varikkokäynti jäi suorittamatta tässä vaiheessa. Ei ollut järkevää toisaalta tulla varikolle, kun Verstappen ja Red Bull ehtivät reagoida ensin. Taistelu olisi ollut varmasti siinä. Turva-auton poistuessa radalta pari kierrosta ennen maalia Verstappen oli aivan Hamiltonin imussa ja viimeisellä kierroksella ohitus nähtiinkin. Aiemmin kisassa nähtiin Verstappenin pakottavan Hamiltonin ulos taistelussa kärkipaikasta, mutta rangaistuksia ei tullut Hamiltonin palattua kisan kärkeen radan ulkopuolelta. Hamilton yritti vielä vastaohitusta Verstappenista, mutta se ei enää onnistunut. Verstappen ja Red Bull olivat tänään altavastaajina lähes kokoajan ja reagoivat erittäin nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin tilanteisiin. Verstappenilta aivan kympin kisa tänään ja yhteistyö tiimin kanssa toimi loistavasti. Vielä, kun ensi vuonna saadaan Sergio Pérez Verstappenin avuksi ja taistelemaan kärkisijoista useammissa kisoissa niin myös valmistajien maailmanmestaruus on entistä lähempänä. Kuljettajien maailmanmestaruus meni Verstappanille Hamiltonia vastaan lopulta lukemin 395.5-387.5. Valmistajien maailmanmestaruus meni Mercedekselle Red Bullin jäädessä toiseksi pistein 613.5-585.5. 5. valmistajien mestaruus Mercedekselle putkeen Lewisin ja Valtterin kanssa. Kaiken kaikkiaan valmistajien mestaruus oli Mercedekselle jo kahdeksas peräkkäinen, kun Hamilton ja Rosberg voittivat niitä yhdessä kolme peräkkäin tätä ennen. Kovaa suorittamista!

Valtteri Bottas ajoi tänään 6. sijalle. Valtterilla ei oikein vauhti riittänyt kisassa ja tavoitteena olikin ottaa varman päälle joitakin pisteitä merkkimestaruuden varmistamiseksi. Kimille tuli lopulta keskeytys F1-uran viimeisessä kisassa, kun hänen jarrunsa pettivät ja Kimi hieman kolauttikin autoaan ratavalliin. Kimi kävi vielä varikolla ja hänen etusiipensä vaihdettiin ja autoa hieman tutkittiin, mutta voimansiirto oli kärsinyt ja paluu radalle ei ollut mahdollinen. Valtterille lopulta MM-sarjan 3. sija 226 pisteellä. Kimille tuli MM-sarjan 16. sija 10 pisteellä. Alfa Romeo sijoittui valmistajien MM-sarjassa 9. sijalle 13 pisteellä. Räikkösen tallikaveri Antonio Giovinazzi joutui myös keskeyttämään teknisiin ongelmiin. Giovinazzi sijoittui kuljettajien MM-sarjassa 18. sijalle 3 pisteellä.

Päivän suuriina onnistujina täytyy ehdottomasti mainita 3. sijalle ajanut Ferrarin Carlos Sainz ja 4. sijalle ajanut Alpha Taurin Yuki Tsunoda. Loistava päätös molempien kuskien kausille ja he ajoivat hienosti kisassa. Sainz pääsi myös MM-sarjan loppupisteissä viimeisessä kisassa lopulta 5. sijalle McLarenin Lando Norrisin ohi ja herrojen välinen piste-ero oli aika tiukka, 164.5-160. Norris sijoittui kisassa 7. sijalle lähdettyään kisaan 3. ruudusta. Sainz nousi 5. ruudusta 3. sijalle. Yuki Tsunodalla oli kovin nousu 8. ruudusta ja tämä oli kyllä ehdottomasti japanilaiskuskin kauden paras kisa otteiden ja tuon nousun perusteella.

Nyt on saatu jälleen pari aikakautta päätökseen, kun Kimi Räikkösen F1-ura on lopullisesti ohi ja Valtteri Bottaksen ura Mercedeksellä päättyy. Monella tavalla haikea hetki, mutta maailma menee eteenpäin ja eiköhän me suomalaiset F1-fanit saada vielä jatkossakin nauttia suomalaisista menestyshetkistä. Nyt toki on erilainen aika edessä, kun Valtteri siirtyy Kimin tilalle Alfa Romeolle ja aivan kärkisijoja ei ole ainakaan heti välttämättä odotettavissa. Toki uudet autot, säännöt ja kulukatto voivat heilauttaa voimasuhteita merkittävästikin. Kaikesta huolimatta uskon, että isot ovat aina isoja. Onneksi Kimin ja Valtterinkin takana on kuitenkin mielenkiintoisia ja kovia nuoria lahjakkuuksia tulossa Suomestakin eteenpäin. Kartingin OK-luokan tuore maailmanmestari Tuukka Taponen ainakin on superlupaus, mielenkiintoista nähdä miten sitten tulevaisuudessa alkaa pikkuformuloissa ja siitä eteenpäin kulkemaan. Omalla kauden 1999 avauskisasta Australiasta alkaneella F1-faniuralla tämä Kimin lopettaminen on merkittävä ja haikea hetki, kun hän kuitenkin on kaudesta 2001 lähtien eli melkein alusta asti ollut F1:ssä ja muussa moottoriurheilussa mukana ja kaikki kisat on tullut nähtyä. 5 Kimin ajamaa F1-kisaa ja 3 MM-rallia on tullut nähtyä ja koettua paikan päällä tämän ajanjakson aikana. Paljon on saatu kokea upeita hetkiä ja kruununa maailmanmestaruus kaudella 2007. Toivottavasti saadaan sinut vielä jossain vaiheessa mukaan autourheiluun, kun nyt ensin otat rennosti perheen kanssa. Vaikka sitten karting-isänä Robinin ja Riannan kanssa ja muissa sarjoissa varmasti on myös vielä mielenkiintoisia mahdollisuuksia tarjolla. Ehkä myös F1-neuvonantajan tehtävät tai muut tehtävät taustalla voisivat olla mahdollisia. Suuret kiitokset KIMI ja tsemppiä tulevaan! Valtterille myös tsemppiä heti tiistaina Abu Dhabin testeillä alkavalle Alfa Romeo-uralle! Toivottavasti Valtteri ja tuleva kiinalainen tallikaveri Guanyu Zhou saavat vietyä Alfa Romeota vahvasti eteenpäin.

Bahrainin GP:llä jatketaan 20.3.2022 uusien Viasatin lähetysten parissa! Nyt pieni talvibreikki näistä hommista.
 
Viimeksi muokattu:

BlackArrow

Well-known member
Liittynyt
18.7.2020
Viestit
736
Toki, mutta pitää olla myös realisti. F1 tarvitsee Red Bull konsernin 4 autoa enemmän kuin Red Bull konserni tarvii F1 sarjaa. Miljoonat liikkuu sielläkin.

En ymmärrä miten toto on noin sokea. On aivan selvää, että tulos ei tule muuttumaan vaikka se heidän mielestä väärin onkin. Itsensä vain nolaa.

Yleisesti voi sanoa, että harmi että päättyi näin turva-autokohellukseen.
Kyllä oikeaan ratkaisuun pitäisi päästä ilman että sarja pelkäisi siitä että menettää Redbullin sarjasta.
Käsittämätön päätös uskomattomalle kaudelle. Sinällään käy sääliksi Hamiltonia ja Mersua. Hamilton oli ajamassa ylivoimaiseen voittoon, mutta sitten tapahtui se kaikista pahin tilanne heidän kannaltaan eli turva-auto. Jos joskus on jaksettu jauhaa Hamiltonin hannuhanhimaisesta tuurista, niin nyt kyllä tuli todella todella kovaa vastapalloon. Käytännössä tilanne oli heidän kannaltaan mahdoton tuossa kohtaa. Oli täyttä arpapeliä ehditäänkö kisa käynnistää vai ei, ja tiedossa oli, että Red Bull tekee aina päivastaisen ratkaisun.

Koen kuitenkin tuon Maxin voiton aivan oikeutettuna. Käytännössä aina turva-auto johtaa jonkun kuljettajan etuun ja tällä kertaa se oli Max. Nuo Mersun protestit ovat myös aivan naurettavia ja lähinnä tulevat haittaamaan Hamiltonin mainetta. Toton vaatimukset myös siitä, ettei turva-auto saa tuoda radalle kesken kisan olivat aika käsittämättömiä. Tämä kausi on tosiaan tuonut uusia piirteitä Totosta esiin, kuten joku tuolla jo mainitsikin. Tietysti aina on se pieni mahdollisuus, että Toto jollain valtapelillä saisi tuloksen muokattua, mutta se olisi valtava isku koko F1-sarjalle.
Edelleenkin Max ei hyötynyt turva-autosta niin paljon kuin tuosta Masin päätöksestä olla noudatamatta sääntöjä. Jos olisi pelkästään turva-autosta hyötynyt niin shit happens onhan Hamiltonkin niitä voittoja sen avulla napsinut.
Yhtä lailla Horner pyysi että ajetaan ”vain yhden kierroksen verra” johon Masi näköjään vielä suostui.
 

Antti82

Well-known member
Liittynyt
27.5.2005
Viestit
1290
Komppaan tätä. Tulee nyt väistämättä mieleen että haluttiin väkisin saada uusi mestari koska Max tuo lajille uutta näkyvyyttä ja tavottaa nuorta kannattaryhmää.
Silloin kun Hamilton voittaa niin on taas iso huuto siitä että väkisin halutaan Hamilton mestariksi että saadaan uusia ennätyksiä.
 

comm

Well-known member
Liittynyt
25.3.2012
Viestit
2905
Bisnes näyttää sanelevan nykyään jo säännötkin. Ei vaan tätä, vaan koko kausi mennyt sekoilussa. Masi on jokatapauksessa täysin väärä henkilö hommaansa. Sarjalle naurettiin jo Meksikon kisan jälkeen ja lisää paskaa housuun tuli huutokaupasta. Ja taas sääntöjä muutettiin, ei voi olla hyväksi lajille.
 

comm

Well-known member
Liittynyt
25.3.2012
Viestit
2905
Toki, mutta pitää olla myös realisti. F1 tarvitsee Red Bull konsernin 4 autoa enemmän kuin Red Bull konserni tarvii F1 sarjaa. Miljoonat liikkuu sielläkin.

En ymmärrä miten toto on noin sokea. On aivan selvää, että tulos ei tule muuttumaan vaikka se heidän mielestä väärin onkin. Itsensä vain nolaa.

Yleisesti voi sanoa, että harmi että päättyi näin turva-autokohellukseen.
Ei se Redbull sieltä lähde. Nähtiinhän se jo aikoinaan kun Mateschitz olisi halunnut Bernoldin Kimin sijasta. Toki myi osakkeensa tämän takia, mutta jatkoi sponsorointia ja hommasi sitten oman tallinsa.
 

Konnis

Well-known member
Liittynyt
6.12.2021
Viestit
194
Bisnes näyttää sanelevan nykyään jo säännötkin. Ei vaan tätä, vaan koko kausi mennyt sekoilussa. Masi on jokatapauksessa täysin väärä henkilö hommaansa. Sarjalle naurettiin jo Meksikon kisan jälkeen ja lisää paskaa housuun tuli huutokaupasta. Ja taas sääntöjä muutettiin, ei voi olla hyväksi lajille.
Jep, ja mitättömät rangaistukset Hamiltonille Silverstonessa kauden törkeimmästä tempusta. Jos olisi ollut munaa niin tuosta olisi tullut hylky Hamiltonille ja sitä kautta Verstappen olisi varmistanut jo viime osakilpailussa.
 

Mikko_A

Työtön.
Liittynyt
13.8.2001
Viestit
6219
Ei se Redbull sieltä lähde. Nähtiinhän se jo aikoinaan kun Mazepin olisi halunnut Bernoldin Kimin sijasta. Toki myi osakkeensa tämän takia, mutta jatkoi sponsorointia ja hommasi sitten oman tallinsa.
Noh ei välttämättä lähdekään, mutta sen verran härski temppu olis, että maine olis koko sarjalla mennyttä ja tappiota tulis ja huonoa imagoa.
 

Joel Hallikainen

Muusikko
Liittynyt
17.1.2017
Viestit
3776
Peli on kovaa finaaleissa, Mersun porukan pitäisi mennä joukkueurheilun finaalipeleihin ja havaita miten ratkaisuhetkillä katsotaan rikkeet läpi sormien. Pää ylös ja peliä. Jäin vähän odottamaan Hamiltonin aggressiivisuutta, että olisi maksanut potut pottuina jäämällä törkeästi roikkumaan kurveissa tai blokannut niin kuin Verstappen. Aika pehmeästi ajoi Verstappenia vastaan sääntökirja kainalossa. Mersu pelasi liian varman päälle että körötellään maaliin turva-auton perässä, ihan oikein ettei tuollaiset paskahousut voittaneet. Perezkin puolusti omiaan kuin leijona kun taas kilpailevalla tiimillä oli kakkoskuskina läpi kauden joku puudeli.
 

Mikko_A

Työtön.
Liittynyt
13.8.2001
Viestit
6219
Peli on kovaa finaaleissa, Mersun porukan pitäisi mennä joukkueurheilun finaalipeleihin ja havaita miten ratkaisuhetkillä katsotaan rikkeet läpi sormien. Pää ylös ja peliä. Jäin vähän odottamaan Hamiltonin aggressiivisuutta, että olisi maksanut potut pottuina jäämällä törkeästi roikkumaan kurveissa tai blokannut niin kuin Verstappen. Aika pehmeästi ajoi Verstappenia vastaan sääntökirja kainalossa. Mersu pelasi liian varman päälle että körötellään maaliin turva-auton perässä, ihan oikein ettei tuollaiset paskahousut voittaneet. Perezkin puolusti omiaan kuin leijona kun taas kilpailevalla tiimillä oli kakkoskuskina läpi kauden joku puudeli.
Ihmettelen ettei noissa moottoreissa ole mitään yliteho-ohjelmaa tai mitään keinoa, että kun motin pitää kestää yks kierros, että otetaan parilla suoralla 10 prossaa tehoa enemmän mitä on laskettu että kestää pienellä riskillä koska max tulee ohi kuitenkin... Tai että inssit pystyis tarvittaessa ohittaan kaikki parametrit tms.. Vai tuleeko tässä vastaan polttoaineen määrä ja virtausmäärät mitkä on rajoitettu?
 

Mikko_A

Työtön.
Liittynyt
13.8.2001
Viestit
6219
Nyt tuli veikkaukseen tulokset. Ilmeisesti se on nyt siinä. En ihan ymmärrä mitä mersu nyt protestoi?
 

ouzei

Well-known member
Liittynyt
22.5.2018
Viestit
2458
Toivon kyllä, että mersu vie tämän eteen päin ja saadaan kunnon vääntö vielä pitkäksi aikaa. Oikeastaan ihan sama mikä lopputulos tulee olemaan, mutta pääasia että Masi ja kumppanit ansaitsee tästä kaiken mahdollisen kuran niskaan, että kisajohto ensi kauteen mennessä laitetaan uusiksi.
 

BJohnson

Ukrainan aseistaja 🇺🇦
Liittynyt
11.3.2020
Viestit
4564
FIA voisi pistää Mersun jäähylle siihen saakka, kun protestit on käsitelty. Eli ei rengastestejä ensi viikolla heille ollenkaan.
 

Mikko_A

Työtön.
Liittynyt
13.8.2001
Viestit
6219
58 oli kerroin.

Hyvä viikonloppu. Aika-ajoista tuli 86 euroa ja tästä 58 euroa. Oujee.
 

ikuinen kakkonen

Foorumin konkari
Liittynyt
5.11.2011
Viestit
1921
Sijainti
Vyborg
Kuka voisi olla pätevä tyyppi Masin paikalle? Joka pystyisi kisajohdossa käsittelemään asiallisesti kisatilanteita tulevaisuudessa.
 

F1-pro

Formula one 1950 -
Liittynyt
15.3.2008
Viestit
98
Sijainti
suomi
Peli on kovaa finaaleissa, Mersun porukan pitäisi mennä joukkueurheilun finaalipeleihin ja havaita miten ratkaisuhetkillä katsotaan rikkeet läpi sormien. Pää ylös ja peliä. Jäin vähän odottamaan Hamiltonin aggressiivisuutta, että olisi maksanut potut pottuina jäämällä törkeästi roikkumaan kurveissa tai blokannut niin kuin Verstappen. Aika pehmeästi ajoi Verstappenia vastaan sääntökirja kainalossa. Mersu pelasi liian varman päälle että körötellään maaliin turva-auton perässä, ihan oikein ettei tuollaiset paskahousut voittaneet. Perezkin puolusti omiaan kuin leijona kun taas kilpailevalla tiimillä oli kakkoskuskina läpi kauden joku puudeli.
Perez ei kyllä ole mikään kilpakuljettaja enää minun silmissäni vaan perseennuolija. Uhraa oman kisansa tallipaikan ja rahan takia. Noin hitaasti ja naurettavasti ei ole Red Bull -kuski ajanut ilman potkuja. Oikeat kilpakuljettajat pyrkivät ajamaan niin nopeasti kuin mahdollista pitääkseen sijoituksensa.
 
Ylös