Jos ei nyt ala asiaintila ja alkuperäinen suunnitelma jo tyhmemmille paljastua on kumma. Alla "taas" muutama uutinen aamun Hesarista:
(lähde HS 17.3.2005)
"USA:n sotilaiden käsissä kuollut kymmeniä vankeja
washington. Yhdysvaltain sotilaat ovat surmanneet paljon aiemmin kerrottua enemmän vankeja Irakin ja Afganistanin sotilasoperaatioiden yhteydessä, The New York Times -lehti ja uutistoimisto AP kertoivat keskiviikkona viranomaislähteisiin viitaten.
Lehden mukaan ainakin 26 vangin kuolema on johtunut varmennetuista tai epäillyistä "tapoista", joita sotilasviranomaiset ovat tutkineet. AP:n mukaan "ainakin 108 ihmistä on kuollut amerikkalaisten pidätyksessä Irakissa ja Afganistanissa, suurin osa heistä väkivaltaisesti".
Uutistoimisto sanoi, että noin neljännes yli sadasta tapauksesta oli johtanut tutkimuksiin mahdollisista väärinkäytöksistä.
Molemmat luvut ovat paljon korkeampia kuin mitkään aiemmin ilmoitetut. Viime viikolla kongressille annettiin viime vuoden syyskuuhun saakka ulottuva raportti, jossa puhuttiin kaikkiaan vain kuuden vangin väkivaltaisesta surmasta.
The New York Timesin mukaan vain yksi 26 taposta oli sattunut Irakissa pahamaineisessa Abu Ghraibin vankilassa, joka tuli viime vuoden keväällä tunnetuksi kidutuskuvistaan. Tämä oli lehden mukaan "ristiriidassa aiempien vaikutelmien kanssa, että väärinkäytökset rajoittuivat muutamaan yövuorossa olleeseen sotilaspoliisiin".
Ihmisoikeusryhmät ilmaisivat tyrmistyksensä uusista tiedoista. "Luku on minulle melko järkyttävä. Tämä vain heijastelee yleistä epäonnistumista suhtautua vakavasti väärinkäytöksiin", sanoi Human Rights Watch -järjestön oikeudellinen neuvonantaja James D. Ross.
Yhdysvaltain kansalaisoikeusliiton ACLU:n toiminnanjohtaja Anthony D. Romero puolestaan sanoi: "On tyrmistyttävää, että hallituksemme voi vielä teeskennellä, että kyse on muutaman häirikkösotilaan tekemisistä. Yhtäkään hallituksemme korkeaa jäsentä ei ole vielä saatettu vastuuseen kidutuksesta ja väkivallasta, ja sitä on mahdoton hyväksyä."
Armeijan edustajat kiistivät ihmisoikeusaktivistien tulkinnat. Puolustusministeriön John Skinnerin mukaan asevoimat ovat ryhtyneet toimiin, jotta väkivallanteot vähenisivät. Pidätyskeskusten tasoa on nostettu ja vartijoiden koulutusta on lisätty, hän kertoi."
"Paul Wolfowitz nousemassa Maailmanpankin johtoon
Bushin apulaispuolustusministeri oli Irakin sodan pääsuunnittelijoita
WASHINGTON. Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz, 61, on nousemassa Maailmanpankin uudeksi pääjohtajaksi. Presidentti George W. Bush ilmoitti keskiviikkona, että Wolfowitz on hänen valintansa tehtävään. Maailmanpankki on keskittynyt kehittyvien maiden rahoitukseen.
Maailmanpankkia nykyisin johtava James Wolfensohn, 71, ilmoitti jo tammikuussa jättävänsä tehtävänsä toukokuun lopussa, jolloin hänen virkakautensa loppuu. Yhdysvallat on lähtenyt siitä, että seuraajan nimi olisi sovittuna maaliskuun loppuun mennessä.
Wolfowitz on ollut yksi keskeisiä nimiä Bushin uuskonservatiivisessa taustaryhmässä. Häntä pidetään yhtenä Irakin sodan keskeisistä puolestapuhujista ja suunnittelijoista.
Wolfowitzin nimi mainittiin mahdollisena Maailmanpankin pääjohtajaehdokkaana parisen viikkoa sitten. Ehdotus aiheutti joukon vastalauseita Euroopassa.
Yhdysvaltalaisen CNNMoney-verkkosivuston mukaan eurooppalaiset Wolfowitzin vastustajat olivat huolissaan siitä, että hän voisi osoittautua samantyyppiseksi pääjohtajaksi kuin Robert McNamara oli aikanaan.
Yhdysvaltain puolustusministerinäkin toiminutta McNamaraa syytettiin hänen pääjohtajakaudellaan siitä, että Maailmanpankin apua olisi kohdennettu erityisesti maihin, jotka tukivat Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.
Periaatteessa Maailmanpankin kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä Wolfowitzin nimitys. Vallitsevan käytännön mukaan Maailmanpankin pääjohtajan valitsevat amerikkalaiset, kun taas sen sisarjärjestön Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ykköspaikka on ollut eurooppalaisen hallussa.
Yhdysvalloilla ja Euroopalla on kuitenkin veto-oikeus toistensa valintoihin.
Nykyisin IMF:ää johtaa Espanjan ex-valtiovarainministeri Rodrigo Rato.
Kehitysmaat ovat arvostelleet ankarasti Maailmanpankin ja IMF:n vetäjien valintatapaa. Niiden mukaan valinnoissa ei ole riittävästi otettu huomioon kehitysmaiden näkemyksiä.
Wolfowitz on toiminut apulaispuolustusministerinä vuodesta 2001. Presidentti Reaganin hallinnon aikana hän oli suurlähettiläänä Indonesiassa. Vuonna 2001 Persianlahden sodassa hän toimi Bushin isän hallinnossa."
"Tutkijat: Irakista tulossa valtava korruptioskandaali
Transparency International moittii jälleenrakennusurakoita
Korruptiota vastustavan Transparency International -järjestön tutkijat varoittavat, että Irakista on tulossa hyvää vauhtia historian suurin lahjusskandaali. Varoitukset sisältyvät Lontoossa keskiviikkona julkaistuun vuosiraporttiin, joka keskittyy rakennusalan korruptioon.
Transparency moittii suuria konfliktien ja kriisien jälleenrakennusurakoita ylipäätään ja lupaa seurata Aasian tsunamialueiden jälleenrakennusta erityisen tarkasti. Mutta rauhan olotkaan eivät takaa, etteivätkö rakennusalan lahjukset voisi vaatia ihmisuhreja – järjestö viittaa muun muassa Turkin ja Italian kerrostaloromahduksiin, kun rakennusmääräykset on ohitettu rahalla.
Mutta Irak on oma lukunsa.
"Ellei nopeisiin toimiin ryhdytä, Irakista ei tule Bushin hallinnon visioimaa demokratian loistavaa majakkaa vaan historian suurin korruptioskandaali", Lähi-itään keskittyneet tutkijat Reinould Leenders ja Justin Alexander kirjoittavat.
Tutkijoiden mukaan korruptio oli Saddam Husseinin Irakissa yhtä keskeistä kuin se on yleensäkin totalitaarisissa järjestelmissä: byrokratian kauheudet koskevat vain köyhiä ja puolustuskyvyttömiä. Mutta todellisen korruption läpimurron aiheutti YK:n taloussaarto ja Ruokaa öljystä -ohjelma, jotka tekivät lahjonnasta yhteiskunnan jokaisen tason tärkeimmän selviytymiskeinon.
Yhdysvaltain johtaman valloituksen alkuviikkoina 2003 Irakin kansallisvarallisuutta jaettiin uudelleen varastamalla kaikkea, mikä irti lähti. Uuden hallinnon edustajat eivät jääneet huonommiksi, ja Saddamin Baath-puolueen autot löysivät nopeasti uudet omistajat uusien puolueiden riveistä.
Leenders ja Alexander myöntävät, että monet irakilaisten esittämistä korruptioväitteistä saattavat olla tuulesta temmattuja. Huijaus on silti arkipäivää maassa, jonka suurkaupunkien toreilla myydään hallinnon tuella varastettuja lääkkeitä ja jonka kauppaministeriö valittaa ruuan häviävän tietymättömiin niin tuotannossa kuin jakelussakin.
Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltain miehityshallinto CPA on kurja roolimalli irakilaisille.
Yhdysvallat on jakanut Irakin jälleenrakennusurakat republikaaneja lähellä oleville amerikkalaisille yhtiöille. Yhtiöt törsäävät jälleenrakennusrahoja ja käärivät jättivoittoja.
"Jos otat kymmenen miljoonaa dollaria Yhdysvaltain hallitukselta ja sysäät koko työn irakilaisille 250 000 dollarilla, onko se liiketoimintaa vai korruptiota?" tutkijat kirjaavat Amerikkalais-irakilaisen kauppakamarin edustajan Ed Kubban pohtineen.
Irakin politikointi on tutkijoiden mielestä keskittynyt liiaksi uskonnolliseen ja alueelliseen vallanjakoon samalla, kun öljytulojen käyttö ja jako on jäänyt huomiotta. Tämä voi johtaa tilanteeseen, "jossa uskonnolliset johtajat jakavat julkisia resursseja ja työpaikkoja kannattajilleen". "