Iskeekö USA ja/tai sen liittolaiset Pohjois-Koreaan?

Suoritetaanko Pohjois-Koreaan ohjusisku?


  • Äänestäjiä yhteensä
    16

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Taustaa...

CNN: Yhdysvallat ja Etelä-Korea harjoittelivat ohjusiskua

USA:n ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, ettei ydinaseistettua Pohjois-Koreaa hyväksytä
.

Yhdysvaltain maavoimat ja Etelä-Korean asevoimat ovat harjoitelleet yhdessä ohjusiskun tekemistä. Uutiskanava CNN:n mukaan maat testasivat maavoimien taktisia ATACMS-tykistöohjuksia ja Etelä-Korean ballistista Hyunmoo 2 -ohjusta. USA:n armeijan mukaan harjoituksessa ohjuksia ammuttiin Etelä-Korean itäpuoleisille aluevesille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on sanonut Pohjois-Korean varhain tiistai-aamuna tekemän ohjuskokeen tarkoittavan Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistuvan uhan eskaloitumista. Ulkoministerin mukaan Yhdysvallat tule koskaan hyväksymään ydinaseistettua Pohjois-Koreaa.

– Globaalin uhan torjuntaan tarvitaan globaaleja toimia. Jokainen maa, joka isännöi pohjoiskorealaisia vierastyöläisiä, tarjoaa taloudellisia tai aseellisia etuja tai ei pane kokonaan täytäntöön YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia, auttaa ja tukee vaarallista hallintoa.

Aiempien asiantuntija-arvioiden mukaan varhain tiistaina Suomen aikaa laukaistu ohjus saattoi olla kantamaltaan yli 6 000 kilometriä. Se riittäisi Yhdysvaltain Alaskaan asti.

Pohjois-Korean Hwasong-14-ohjus nousi noin 2  500 kilometrin korkeuteen ja lensi noin tuhannen kilometrin matkan ennen syöksymistään Japaninmereen. Maa ilmoitti jo aiemmin, että laukaisu oli sen ensimmäinen onnistunut mannertenvälisen ohjustyypin koe. Keskiviikkona maan valtiollinen uutistoimisto väitti testatun ohjustyypin kykenevän kantamaan raskasta ydinkärkeä.

YK:n pääsihteeri: "Uusi, räikeä rikkomus"

Yhdysvallat on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa koolle hätäistuntoon Pohjois-Korean tilanteen vuoksi. Neuvoston odotetaan kokoontuvan suljettujen ovien takana tänään.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi yöllä Suomen aikaa Pohjois-Korean ohjuskokeen.

– Tämä teko oli jälleen uusi räikeä rikkomus (YK:n) turvallisuusneuvoston päätöslauselmia vastaan ja tilanteen vaarallista eskalointia, Guterres sanoi lausunnossaan.

Guterres vaati Pohjois-Koreaa noudattamaan kansainvälisiä velvoitteitaan ja lopettamaan provokaatiot. Hän lisäsi, että kansainvälisen yhteisön on lisäksi pysyttävä yhtenäisenä Pohjois-Korean muodostamaan "vakavaan haasteeseen" vastaamisessa. Tällä Guterresin tulkittiin viitanneen Kiinan ja Yhdysvaltain kiristyneisiin suhteisiin.

Lähteet: AP, CNN, STT
 

Örfil

Guest
Mietinpäskin asiaa juuri aamulla. Tilanne alkaa olla aika kriittinen.

Tilanne on nyt se, että kun yksi ballistinen saadaan toimivaksi ja siihen rutistettua ydinkärki, sen konseptin monistaminen vaikkapa kymmeneksi on helppoa. Niin se tuotekehitysprosessi yleensä etenee.

Yhdysvallat ei voi kuin toimia, sillä Kim on nuori, mahdollisesti vallassa pitkän ja maan sisältä tapahtuva muutos on liian hidas. Maata ei yksinkertaisesti voi päästää ydinasekerhoon, asia on aivan liian riskaabeli, koska normaalit diplomatian käytännöt eivät koske P-Koreaa laisinkaan. Vaarassa on koko maapalli, etunenässä US ja Etelä-Korea.

Se kuinka tuo uhan eliminointi tapahtuu, jääkin sitten nähtäväksi. Jos arvailla saa, Trumpin viittailut Kiinan suuntaan lienevät jokin vihje asian ratkaisusta siten, että siitä ei seuraa muuta isompaa konfliktia. Kiinan on joka tapauksessa oltava mukana joko hengessä tai fyysisesti, tehtiin mitä tehtiin. Trumpin alun uhopuheet Kiinan suuntaan ovat muuttuneet ratkaisevasti, liekö yhtenä syynä tuon P-Korean tilanteen toivottomuuden tajuaminen?

Puolen vuoden päästä on jo liian myöhäistä, tämän vuoden puolella rytisee, jos muuta ratkaisua ei yllättäen löydy. Ihmettä sopii rukoilla tapahtuvaksi, jotta verenvuodatukselta vältyttäisiin. Tavallinen kansahan siellä taas hengestään pääsee :(
 

Örfil

Guest
Sotilaiden kunto ei tämän artikkelin mukaan ole ihan priima:

Kaksi perunaa päivässä ja loputtomia raiskauksia – Kim Jong-unin sotilaita karkaa etelään
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Pohjois Korea sotilaskarkurit-67456

Paljonko tuossa on kauhujutta/propagandaa, ei sitten tiedä kukaan, mutta ruokatilanteen tietäen, joukkojen taistelukunto ei ole kovin pitkiin taisteluihin kykenevä. Kaikki tuollaiset asiat ratkaisevat käytettävän strategian PK:n uhan eliminoimiseksi.

Olkoon putkia vaikka kuinka paljon, mutta jos päivän jälkeen ei jakseta enää kantaa murkulaa putkeen, se oli sitten siinä.
 

Örfil

Guest
Laitoin sen käännykästä ja totesin itsekin ettei ole hyvä keino. Koitetaan jatkossa laittaa koneelta referatin kera.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Tavallaan sen ymmärtää, että miksi koko kriisistä on tullut yksinkertaistettu Pohjois-Korea vs. USA -asetelma, mutta jos oikeasti jotain alkaa tapahtumaan, niitä osapuolia onkin yht'äkkiä n. kuusi.
USA ei voi noin vain mennä Freedom-lippalakissa lentelemään Freedom-lentsikoilla ja Freedom-koptereilla, ja tiputtamaan satoja tonneja Freedomia tantereeseen, kuten Persianlahdella ja siellä päin. Muitakin suurvaltoja alueella, ja vieläpä niiden takapihaa, tai jopa etupihaa. Ja Etelä-Korean siviilit / Soul tulee ottamaan vastaan sen ensimmäisen Pohjois-Korean iskun.

Kiinaa ja Venäjää kiinnostaa varmasti kontrolloida sodan jälkeistä tilannetta, vaikka jättäytyisivät taka-alalle itse sodassa.
 

Hartsa76

Well-known member
Liittynyt
23.2.2012
Viestit
7205
Yhdysvalloilla on jo takuuvarmasti valmis suunnitelma Pohjois-Koreaa vastaan suunnattuun iskuun, mutta heidän on taivuteltava Kiina antamaan hyväksyntänsä iskulle ennen suunnitelman täytäntöönpanoa.

Kiinan hyväksyntä Pohjois-Koreaan suoritettavalle iskulle voi tosin irrota helposti, koska Pohjois-Korean viime aikojen uhittelu on uhka myös Kiinan turvallisuudelle.

Tietenkin olisi hyvä olla myös Venäjän suostumus Pohjois-Koreaan tehtävälle iskulle, koska ollaan Venäjän takapihalla ja Venäjän Tyynenmeren laivaston kotisatama on vain 100 kilometrin päässä Pohjois-Korean vastaisesta rajasta.

Pohjois-Korea saattaisi lopettaa nopeasti uhittelun mikäli Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä alkaisivat uhata heitä yhteisiskulla, koska kolmella suurvallalla ei kauan menisi Pohjois-Korean pommittamisessa maantasalle.
 

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18215
Kim saa halutessaan Soulin vanhoilla kunnon tykeillä hyvin nopeasti tomuksi halutessaan, minkä luulisi hillitsevän Amerikan Yhdysvaltain peliliikkeitä.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Kiina ja Venäjä hyväksyy Pohjois-Korean ballistiset ohjukset, koska eivät haluaa uusia pakotteita, sotilaallista iskua ja haluavat USAn poistavan vielä ohjuspuolustusjärjestelmän. :D

Kohta pamahtaa isosti.
 

Örfil

Guest
Tuossa on tosiaan monta nyt monessa, koitetaanpas listata:

- P-Korean pelko etelän invaasiosta
- E-korean pelko pohjoisen invaasiosta
- Kiinan pelko ohjuspuolustusjärjestelmästä
- Venäjän pelko Yhdysvaltojen vaikutusvallan lisääntymisestä Korean niemimaalla
- Kiinan pelko Yhdysvaltojen vaikutusvallan lisääntymisestä Korean niemimaalla
- Japanin, E-Korean ja Yhdysvaltojen pelko PK:n ydinaseesta
- Kiinanmeren tilanteen eskaloitumisen pelko Kiinassa ja Yhdysvalloissa tämän seurauksena (jos välit kiristyvät Koreoissa)

Listatkaapas lisää. Lähinnä siitä näkökulmasta eli näkiksestä, että mitkä asiat pitäisi ratkaista/sovitella, jotta tilanne rauhoittuisi.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Kim saa halutessaan Soulin vanhoilla kunnon tykeillä hyvin nopeasti tomuksi halutessaan, minkä luulisi hillitsevän Amerikan Yhdysvaltain peliliikkeitä.
Pyh. Soul on 605 neliökilometrin kokoinen pläntti. Siinä saa aika tarkkaan ja hartaasti tykittää että saa koko paikan sileäksi. Suurin osa P-Korean tykeistä yltää vain Soulin pohjoisosiin, jossa on vähemmän asutusta. Tämän lisäksi P-Korean ammuksista suuri osa ei edes räjähdä osuessaan, koska ovat niin heikkolaatuisia.
 

Örfil

Guest
Tuossa artikkeli asiasta:

https://www.dailykos.com/story/2017/4/25/1656090/-North-Korean-artillery-and-the-concept-of-flattening-Seoul-a-breakdown

Saa lukea omalla vastuullla, tuo on blogisivusto. Muta on siinä ihan aseasiaakin.

Tässä toinen, jossa strategiaa:

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/could-north-korea-annihilate-seoul-its-artillery-20345

Ja se pääpointti:
Finally, the North would face a strategic dilemma. Artillery used to bomb Seoul could not be used to soften up border defenses for a general invasion, and in wartime it would be critical to capture the enemy capital quickly as possible. An all-out bombardment of the South Korean capital might very well leave Pyongyang without the ability to actually capture it, while at the same time ensuring a U.S./South Korean counteroffensive that would spell the end of the regime of Kim Jong-un. Even if a million civilians were killed in Seoul it would ensure Kim’s untimely demise, and from his perspective that is still almost certainly a very bad trade.
Eli ei mitään järkeä strategisessa mielessä. Sillä aikaa kun putket syytää murkulaa Souliin, marssisi joukot ilmaherrruuden voimin [SUP]Pjing[/SUP][SUB]pjong[/SUB][SUP]pjangiin[/SUP].
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Kiinan hyväksyntä Pohjois-Koreaan suoritettavalle iskulle voi tosin irrota helposti, koska Pohjois-Korean viime aikojen uhittelu on uhka myös Kiinan turvallisuudelle.
Ainakin julkisesti asia on juuri päinvastoin:
USA vaatii lisäpakotteita Pohjois-Korealle – Venäjä ja Kiina vastustavat voimakeinoja

Venäjä ja Kiina vastustavat yhdessä sotilaallista voimankäyttöä ja haluavat Yhydsvaltain purkavan THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän pois Etelä-Koreasta.
- Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.
 

Örfil

Guest
Lyhyesti voi ainakin sen kuvan vilkaista. Siinä on eri putkien kantamia Souliin.
 
Ylös