burb
.
- Liittynyt
- 19.2.2002
- Viestit
- 46199
Kopsaanpa luvatta ja väärin perustein:
Kuoleman kanssa kannattaa tulla sinuiksi
Kuoleman kanssa kannattaa tulla sinuiksi
Lääkärin viesti oli tyly: "Sinulla on laajalle levinnyt eturauhassyöpä. Ensin sinulta leikataan munat, ja sitten sinä kuolet."
Oli maaliskuu 2005, ja Mikael Jungnerin epätavallinen elämä oli saamassa jälleen yllättävän käänteen.
Jungner oli vasta 39-vuotias, ja runsasta kuukautta myöhemmin vappuna hänen oli määrä aloittaa Yleisradion historian nuorimpana toimitusjohtajana.
Nyt oli epäselvää, eläisikö hän siihen asti.
Oireet olivat alkaneet jo syksyllä. Ruoka ei maistunut, koko ajan palelsi, oli epämääräisiä kipuja ja väsymystä. Maaliskuussa luukivut alkoivat olla sietämättömiä.
Kun lääkärit porasivat näytteitä lonkasta, tervettä luuydintä ei löytynyt analysoitavaksi asti. Kasvainta oli kaikkialla.
Heti diagnoosin jälkeen Jungner vietiin Meilahdesta Marian sairaalaan hoitoja varten. Olo oli sekava. Hän sai morfiinia niin paljon kuin sydämen arveltiin kestävän. Houreisessa päässä pyöri vahva ajatus: voin kuolla, mutta munia ei leikata.
Lääkärit taipuivat potilaan tahtoon. Leikkauksen sijaan Jungnerille ryhdyttiin antamaan hormonihoitoa. Olo alkoi kohentua. Silti Jungneria pidettiin yhä toivottomana tapauksena.
Lääkärit lupasivat elinaikaa vain joitakin kuukausia. Perheelle puhuttiin viikoista.
Vastaus haastattelupyyntöön tulee alle tunnissa.
Mielelläni,
Mikael
Lähetetty iPhonesta
Jungner ei olisi oma itsensä, ellei hän empimättä suostuisi puhumaan julkisesti kuolemasta.
Aihe on vasta 47-vuotiaalle kansanedustajalle poikkeuksellisen tuttu. Onhan Jungner käynyt useita kertoja lähellä kuolemaa.
Onnettomuuksia niin pyörällä, suksilla kuin märkäpuvussa. Syöpä, jonka piti tappaa. Ja viime elokuussa sydänkohtaus, joka iski kotipihalla kesken grillauksen.
Täysin varoittamatta Jungnerin rintaa alkoi puristaa. Ikään kuin siellä olisi jotain, joka ei sinne kuulu. Sitten meni voimat. Ei olisi jaksanut pientä punnusta nostaa.
"Pihvit jäi sinne, sammutin kyllä kaasugrillin. Menin sänkyyn lepäämään, jos se olisi auttanut. Sitten sanoin vaimolle, että voisitko soittaa ambulanssin."
Jungner tajusi, että kyse on sydänkohtauksesta, ja ymmärsi olevansa hengenvaarassa. Ambulanssissa hän oli vielä tajuissaan.
"Se oli mielenkiintoista. Pillit soi. . . Mielenkiintoista. . . Oli vähän sellainen utelias olo, että mitähän seuraavaksi."
Kohtaus johtui suonen repeämästä. "Elimistön korjausmekanismi sekosi ja tukki sen suonen. Se oli sellainen totaali-infarkti. Olisiko siinä ollut viisi kuusi tuntia peliaikaa. Mä pääsin alle tunnissa sairaalaan."
Vasta siellä meni taju.
Ei valoilmiöitä, tunneleita, rummunpäristyksiä.
"Sellainen kylmyys ja tajunnan hiipuminen. Sen tosiaan huomaa, että nyt tämä saattaa loppua, mutta minun kokemukseni eivät olleet kauhean dramaattisia. Minulla on sellainen mielikuva, että kuolema on sille kuolevalle suhteellisen arkinen juttu. En olisi yhtään huolissani niistä, jotka kuolee. Mutta läheisille se on aivan helvetin kova paikka."
Jungner uskoo, että ihmiset pohtivat kuolemaa aika paljon, mutta eivät puhu siitä. Se voi ahdistaa.
Toiset taas pakenevat synkkiä ajatuksia rutiineihin ja ihmettelevät 75-vuotiaana, että mihin se elämä oikein valahti.
"Kuolemasta pitää puhua, mutta siitä huolimatta kuolema itsessään on aika tylsä ja mitätön sivujuonne elämässä. Se on vähän kuin valomerkki ravintolassa. Ei sinne ravintolaan sen valomerkin takia mennä. Se pihvi löytyy elämän ymmärtämisestä. Että elämä on se matka, jossa olisi ideana kasvaa – potentiaali, joka pitää täyttää."
Nyt Jungner alkaa päästä vauhtiin. Hän puhuu nolostelematta niistä elämän perusasioista, joita me muut niin helposti väistelemme. Puhe on mutkatonta ja välillä mahtipontista.
"Jos kaipaa kuolemattomuutta tai jotain suurempaa, niin kyllähän kaikki ihmisen teot heijastuu maailmaan ja voi itse asiassa kaikua hemmetin pitkälle, jopa satojentuhansien vuosien päähän."
Se, miten kohtelet työkavereita. Laulat ikivihreän. Keksit matemaattisen yhtälön. Jungner puhuu "teoista, jotka voivat kaikua iäisyyteen".
Tämä lause toistuu Jungnerin puheissa, kuulostaa hienolta ja jotenkin tutulta.
What we do in life echoes in eternity. Se ei ole sitaatti Raamatusta, vaan Gladiaattori-elokuvasta.
"Sen takia syövän jälkeen palasin nopeasti Ylen toimariksi ja sydänkohtauksen jälkeen palasin heti politiikkaan. Ajatus on, että niillä teoilla tekee itsestään jossain määrin vähemmän kuolevaisen."
Jungner aloitti Yleisradion toimitusjohtajana vappuna 2005 kesken raskaiden ja kokeellisten syöpähoitojen.
Hän kertoi työpaikalla sairaudestaan, mutta ei paljastanut, miten vakava syöpä oli, eikä sitä, miten häntä hoidettiin.
"Yksi lääkäreistä suuttui, kun en suostunut saman tien jäämään eläkkeelle. Hänen mielestään en saanut vaarantaa terveyttäni jonkun työn takia." Uuden, vaativan työn tekeminen kesken syöpähoitojen ei ollut aina helppoa. Kerran hän joutui luikkimaan työpaikalta kotiin oksennukset rinnuksilla ja paskat housussa, kun hoidot olivat sekoittaneet vatsan.
Jungner ei kuitenkaan pitänyt juurikaan sairauslomia, vaan halusi saada asioita nopeasti aikaiseksi.
"Kun Yleisradion taloutta tasapainotettiin ja etsittiin säästöjä, joku kysyi, eikö tätä voisi lykätä vuodella. Sanoin, ettei missään nimessä. Silloin ennusteeni oli kuusi kuukautta. Halusin tehdä asioita heti."
Osa työtovereista tuli lähelle, osa otti etäisyyttä. Jotkut kohtelivat häntä kuin haurasta astiaa.
Jungner oli onnekas. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa hän sai hoitavaksi lääkärikseen Timo Joensuun, joka näki toivottoman tapauksen haasteena.
Jungner alkoi saada räätälöityä hoitoa. Hän houkutteli Joensuun USA:n Arizonaan tapaamaan maailman parhaita eturauhassyöpälääkäreitä. Ylen toimitusjohtajasta tuli syöpälääketieteen koekaniini. "Lääkäri päätti pistää kaikki paukut kehiin – kerralla."
Ensin hän sai hormoneja, kun ei kerran suostunut eturauhassyövänhoidossa usein tehtävään leikkaukseen, jolla mieskunto olisi kadonnut kenties pysyvästi. Sitten pesäkkeitä alettiin tuhota sädehoidoilla. Annokset olivat poikkeuksellisen suuria. Lisäksi Jungner sai myös solumyrkkyjä eli sytostaatteja ja vielä radioaktiivista Samarium-ainetta, joka hakeutui luuytimeen ja tuhosi syöpäsoluja.
"Hoito veti siltä syövältä tajun kankaalle. Näitä hoitoja oli kokeiltu joskus 80-luvulla, mutta niistä luovuttiin, kun potilaat kuoli niihin. Ne oli niin rajuja. Mutta olin nuori ja suht hyväkuntoinen. Eikä ollut hirveästi menetettävää."
Hoidot tepsivät, ja jo muutamassa kuukaudessa syöpä näytti talttuneen. Pikkuhiljaa elinajan ennustetta hilattiin pidemmäksi. Jungner muistelee, että ennusteiden antaminen lopetettiin 2007.
"Jopa lääkärit on puhunut ihmeestä, ja se on aika harvinaista."
Oliko syöpä ja siitä selviäminen kokemus, joka loi sen Jungnerin, jonka tunnemme?
Sen vähän lapsekkaan ja uhmakkaan avoimuuden apostolin. Sen, joka vähät välittää muiden mielipiteistä, julistaa rakkauttaan julkisuudessa ja julkistaa erovideoita Youtubessa. Sen ylpeän ja rohkean hepun, jolla on hassu kampaus.
Kuolemansairaus muutti miestä, Jungner myöntää. Ainakin se pisti asioihin vauhtia.
Jungner kuitenkin huomauttaa, ettei hänen perusluonteensa miksikään muuttunut. Se muotoutui jo lapsuudessa. Jungner sai lapsuudenkodissaan äärimmäisen vapaan Summerhill-kasvatuksen.