Kyyjärvellä vastustetaan vastaanottokeskuksen sulkemista – mielenosoitus suunnitteilla
Kyyjärveläisten mielestä vastaanottokeskus on tuonut kuntaan odotetun piristysruiskeen. Tieto vastaanottokeskuksen sulkemisesta sai kunnassa aikaan heti vastareaktion: suunnitteilla on mielenosoitus.
Kyyjärveläiset eivät haluaisi luopua viime joulukuussa avatusta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Sulkemista vastustavan nettiadressin mukaan "Kyyjärvi ja sen turvapaikanhakijat ovat myös osoittaneet, että erilaiset uskonnot voivat elää sulassa sovussa keskenään."
Vastaanottokeskus on tuonut runsaasti kuntalaisia ja turvapaikanhakijoita yhdistävää toimintaa.
On ihana huomata, että olemme aika hyvin onnistuneet.
– Vastaava ohjaaja Terttu Niskanen
– On ihana huomata, että olemme aika hyvin onnistuneet, kun tällainen vetoomus laitetaan vesille. Haluamme ehdottomastai tukea sitä, vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Terttu Niskanen sanoo.
Kyyjärvellä on 70 turvapaikanhakijaa, heistä 20 asuu vastaanottokeskuksessa ja loput kunnan rivitaloasunnoissa. Turvapaikanhakijoista 20 on yksinäisiä afgaanimiehiä. Perheisiin kuuluvat 50 turvapaikanhakijaa ovat afgaaneja sekä Irakin arabeja ja kurdeja.
Niskasen mukaan on vaikea yksilöidä, miksi Kyyjärvellä toiminta on onnistunut niin hyvin.
– Kunnassa on älyttömän positiivinen ilmapiiri: meidät on otettu hyvin vastaan. Meillä on vilkasta ystäväperhetoimintaa ja runsaasti vapaaehtoisia.
Niiden ansiosta on tullut paljon positiivisia kontakteja ja tapahtumia.
Niskanen kehuu myös vastaanottokeskuksen henkilökuntaa yhteen hiileen puhaltavaksi.
Kunta on vedonnut ministereihin
Myös Kyyjärven kunta on vedonnut sisäministeri Petteri Orpoon (kok.) ja peruspalveluministeteri Juha Rehulaan (kesk.) vastaanottokeskuksen puolesta.
Haluaisimme olla esimerkki onnistuneesta kotouttamisesta.
– Kunnanjohtaja Eero Ylitalo
– Olemme sulkemispäätöksestä yllättyneitä ja pettyneitä. Vastaanottokeskuksen ansiosta kunta on herännyt eloon. Meillä on mennyt tosi hyvin: esimerkiksi yhtään poliisiasiaa ei ole puolessa vuodessa tullut, kunnanjohtaja Eero Ylitalo sanoo.
Ylitalon mielestä Kyyjärvi voisi toimia pienenä pilottikuntana.
– Haluaisimme olla esimerkki onnistuneesta kotouttamisesta. Sitä voisi mallintaa muuallekin.
Kunnanjohtaja uskoo, ettei hyvä työ ole silti mennyt hukkaan: päätös kuntapaikoista on tehty, ja Kyyjärvi toivoo tulevansa valituksi asuinkunnaksi, kun turvapaikanhakijat saavat oleskelulupia.