Ukraina, Venäjä ja Kaasu

holvius

Well-known member
Liittynyt
14.3.2001
Viestit
2338
Sijainti
Tampere
Tässä voisi olla keskustelun paikka. Venäläiset rajanaapurimme pistivät kaasuhanan kiinni Ukrainaan, koska Ukrainalaiset aluksi eivät suostuneet noin kolminkertaiseen hinnan nousuun. Nyt tilanne on se, että Gazprom vaatii täyttä markkinahintaa, joka on noin nelinkertainen aikaisempaan taksaan.

Ukrainalaiset puolestaan ovat ilmoittaneet, että he alkavat ottamaan läpikulkevasta kuormasta, jos lämpötila laskee tarpeeksi alas. Gazprom puolestaan sanoo, että Ukraina on jo varastanut läpikulkevasta kuormasta ison osan. Euroopan maat puolestaan toteavat, että perille ei ole tullut niin paljon kuin pitäisi.

Ukraina sanoo, että voimassa olevat sopimukset sallivat sille jo nyt ottaa osansa läpikulkevasta kaasusta. Tässä on aineksia kunnon käsirysyyn naapurusten välillä. Jos lämpötila laskee tarpeeksi alas niin Ukrainan on kai käytännössä pakko varastaa ja Venäläisten on pakko pumpata lisää kaasua verkkoon, jotta se pystyy täytämään omat velvoitteensa omille sopimuskumppaneilleen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Russia-Ukraine_gas_dispute_of_2005
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Tarkastellaanpa hieman Venäjän toimittaman kaasun hintaa (per 1000 kuutiometriä).

EU:n keskihinta........................240 $
Suomi....................................180 $
Baltia (Viro, Latvia, Liettua).........90 $
Ukraina....................................50 $ (-> 160? -> 230?)

Hinnan tulkitseminen ei ole kamalan yksiselitteistä. Kaasun hinta nousee mitä kauemmaksi sitä kuljetetaan. Lisäksi Ukrainan hintaan sisältyy erilaisia hyvityksiä siitä, että Ukrainan läpi toimitetaan kaasua Eurooppaan. Kaasun hintaa ei myöskään voi tarkastella kuten esimerkiksi Öljyn maailmanmarkkinahintaa. Öljyä voidaan myydä noin periaatteessa minne vaan, mutta kaasua vain sinne mihin menee kaasuputkia (kaasulaivat eivät näyttele merkittävää osaa). Tämän takia kaasulla ei ole olemassa varsinaista ”maailmanmarkkinahintaa”.

Venäjän vaatimus lisähinnasta Ukrainalta näyttää siis perustellulta. Neuvottelutyyli ja hintavaatimuksen jatkuva nostaminen neuvotteluiden aikana (selvästi kiristysmielessä) viittaavat kuitenkin selkeästi poliittisiin päämääriin.

Toivotaan hartaasti että herra Putinilla pysyy järki päässä.
 
Ylös