Se on Suomessa aina sama juttu. Liittotasolla homma kusee vahan joka lajissa. Ennen kun sinne karkeen saadaan yritysmaailmasta kannuksia hankkineita kovan luokan kundeja, ei menestysta kannata odottaa. Hyva jos SM-liiga voitetaan wink
TS tanaan, 30.8.2003:
Nykyjohto ei kykene muuttamaan Suomen jalkapallon kurssia
- Suomalaiseen jalkapalloperinteeseen on viime aikoihin asti kuulunut vaikeista asioista vaikeneminen, kritiikin pelko ja orastavan keskustelun vaientaminen. Rohkeat Don Quijotet, jotka ovat uskaltaneet kysyä tai kyseenalaistaa Suomen jalkapallon tilaa ovat olleet harvassa, toteaa pelaaja-agentti Ari Masalin.
Masalin vastaa Suomen Palloliiton puheenjohtajalle Pekka Hämäläiselle, joka puolusti Turun Sanomissa (27.7.) jalkapallon nykyistä asetelmaa. Masalin haluaisi kehittää jalkapalloa ja jatkaa sen vuoksi keskustelua.
Huuto ei kanna
nurmelta torniin
Masalin kertoo tapaavansa lajin parissa paljon valmentajia ja seurojen johtohenkilöitä, joilla on runsaasti ideoita ja ehdotuksia. He eivät kuitenkaan uskalla avata suutaan peläten Palloliiton vastuuhenkilöiden reagointia - tai sen puutetta.
- Avaintekijät jalkapallon kehittymiselle ovat rehellinen tilanteen arviointi, avoimuus ja myönteinen kriittisyys. Ja toisaalta Suomen jalkapallon tila ei ole kymmenien jalkapalloihmisten mielestä hyvä, hän painottaa.
- Puutteet eivät ole mielestäni joidenkin tiettyjen ihmisten syy tai vika, vaan syyt löytyvät olemassa olevista rakenteista, jotka eivät vanhanaikaisuudessaan pysty pitämään suomalaista jalkapalloa kilpailukykyisenä muiden lajien kanssa. En henkilökohtaisesti usko, että positiivista muutosta tapahtuu ilman rakenteiden ja toiminnan painopisteiden uudelleen arviointia ja muutosta.
Mutta mistä löytyisivät ne ihmiset, joilla olisi kyky ja taito aloittaa visiointi ja myös rohkeus ja kovuus viedä uudistukset läpi?
- Uskon, että aktiivisessa työelämässä olevalla sukupolvella, 30-50-vuotiailla, on tarvittava osaaminen ja yhteiskunnallinen kontaktipinta tämän tehtävän suorittamiseen. Uskon myös näiden ihmisten löytyvän mikäli niin halutaan, Masalin painottaa.
Masalinin mukaan suurin ongelma vain on se, että monet lahjakkaat vaikuttajat ja johtajat on jo vedetty mukaan muihin lajeihin, kuten jääkiekkoon.
- Suomalaisen jalkapallon imago on sen verran heikko, ettei kukaan halua tulla toimintaan mukaan. Tähän olisi saatava suuri muutos. Muutosta on tosin haettu jo parikymmentä vuotta. En usko, että muutosta on luvassa, jos suomalaisen jalkapallon johtamiskulttuuri säilyy ennallaan. Tuoretta verta tarvitaan, Masalin pohtii.
Parhaat palat
ulkomailta
Organisaatioasiat eivät ole ainoa asia, jossa suomalaisessa jalkapallossa on Masalinin mukaan parantamisen varaa. Valmennukseen ja valmentajakoulutukseen sekä käytännön juniorityöhön olisi suunnattava enemmän resursseja.
- Rahavirtojen muutos tekisi hyvää. Vähemmän byrokratiaa ja enemmän käytännön työtä, Masalin sanoo.
- Jos ajatellaan vaikkapa pelaajien fyysistä valmennusta - joka Suomessa on lapsenkengissään - voitaisiin mallia ottaa ulkomailta. Esimerkiksi Venäjällä fyysinen valmennus ja koulutus on yliopistotasoista.
Masalin pistäisi pystyyn tutkimusprojektin, jonka avulla verrattaisiin suomalaista valmennusta ulkomaiseen. Ulkomailta voitaisiin ottaa sitten parhaat palat ja siirtää ne kotimaiseen työhön.
- Hollanti on erinomainen esimerkki siitä, miten tuotetaan hyviä pelaajia maan omaan liigaan ja myydään ne sitten eteenpäin ulkomaisiin huippuseuroihin. Myös Tanska ja Ruotsi ovat tässä asiassa Suomea reilusti edellä, Masalin sanoo.
Hän painottaa, että kehitys ottaa aikaa ja vaatii pitkäjänteistä työtä.
- Suomalaisen jalkapallon tasoa ei nosteta yhdessä vuodessa. Puhutaan ehkä kymmenestä vuodesta. Mutta keskustelu ja kehitystyö pitäisi saada käyntiin nyt, hän toteaa.