Toisaalta, ei toinen maailmansota tainnut helppo olla Norjallekaan.Suomella on aikapaljon kovempi lähihistoria kuin muilla pohjoismailla. Käydyt sodat näkyvät vielä hyvin nykysukupolvien asenteissa. Norjalaiset ja ruotsalaiset ovat tuon vaiheen jo ylittäneet.. tai unohtaneet.
Enpä nyt sanoisi, että Norjan ja Suomen asema olisivat kovin verrannollisia. Neuvostoliitto meinasi jyrätä meitin.. Sitten meillä oli sisällisota, lapuan liike, yms. levottumuutta, jotka jättivät pitkät arvet. Tosin en tiedä onko Norjalla ollut vastaavia.Toisaalta, ei toinen maailmansota tainnut helppo olla Norjallekaan.
Varmasti näin on, että pula-ajan ja sodan jäljet näkyvät täällä vieläkin ja tulevat sen ainakin pari sukupolvea eteenkinpäin perimätietona näkymään. Ehkä sitten helpottaa.Suomella on aikapaljon kovempi lähihistoria kuin muilla pohjoismailla. Käydyt sodat näkyvät vielä hyvin nykysukupolvien asenteissa. Norjalaiset ja ruotsalaiset ovat tuon vaiheen jo ylittäneet.. tai unohtaneet.
OT: Nuo on niitä aikansa tapahtumia, joita ei mielestäni tule käsitellä nykynäkökulmasta vaan aikalaisten silmin. Esimerkiksi hyökkäyssota sakujen kanssa oli vähän niin ja näin: jos ei oltaisi suostuttu aseveljeyteen, sakut olisivat miehittäneet Suomen ja pystyttäneet tänne oman hirmuhallintonsa tai sitten velivenäläinen olisi yrittänyt ottaa revanssia talvisodasta ja montaa olisi Siperia kutsunut. Suomen asema kartalla oli tuolloin vähän niinkuin puun ja kuoren välissä.Tuntuu suomalaisilla olevan sotiminen verissä. Sisällissota oli väkilukuun suhteutettuna yksi verisimmistä maailmassa. Sitten talvisodassa ei ilmeisesti saatu tarpeeksi tapella, kun piti vielä saksalaisten rinnalla lähteä hyökkäyssotaan. Ihme touhua.
Ja hoitui kerralla. Sisällissota jätti toki pysyvät arvet kansakuntaan, mutta yhtenäisyys säilyi tulevina vuosikymmeninä.Sisällissodassa kuoli pari promillea kansasta, notta ei tuo kauhean verinen.
Vankileireillä kuolleet, teloitetut ja varsinaiset kaatuneet yhteen laskien sisällissodassa kuoli n. prosentti silloisesta väestöstä, joten tuo pari promillea on kyllä vakava alilause. Espanjan sisällissota on nykyaikaisista sisällissodista ainoa prosentuaalisesti verisempi, siellä prosenttilukema huiteli kahden vaiheilla.Sisällissodassa kuoli pari promillea kansasta, notta ei tuo kauhean verinen.
Taisit nyt lukea veren alkoholipitoisuuden.:frank:Sisällissodassa kuoli pari promillea kansasta, notta ei tuo kauhean verinen.
No mistäs toi pari promillea tulee? Sisällissodan melskeissä ja jälkimainingeissa kuoli (huomattava osa teloitettiin) noin 37 000 ihmistä, mikä on aika paljon silloin hieman yli kolmimiljoonaisesta kansasta. Puhutaan siis yli prosentista, eikä mistään parista promillesta.Sisällissodassa kuoli pari promillea kansasta, notta ei tuo kauhean verinen.
Onko tämä ymmärrettävä perusteluksi ja oikeutukseksi sille että Suomessa ei siviilipalvelusta ole syytä pitää arvostettavana tapana suorittaa kansalaisvelvollisuus?Ruotsilla ei olekaan naapurissa 140 miljoonan asukkaan ydinasevaltiota. Norjakin kuuluu NATOon.
No, en mä kyllä mitään etnistä puhdistusta tällä "kerralla selväksi"-kommentillani tarkoittanut (vaikka tuo quote siihen viittakin - mun moka) vaan sitä että huolimatta verisestä sisällissodasta seuranneiden vuosien yhtenäistämispyrkimykset, kuten Lex Kallio ja torpparinvapautuslaki sekä vakaa demokratia esti sisällisodan jatkumisen. Tätä edesauttoi kieltämättä myös sodasta selvinneen, radikaaleimman vasemmiston siirtyminen Neuvosto-Venäjälle, jolla selvästikin oli pyrkimyksiä "uusintaotteluun".Tietyllä tapaa asiaa vain pahentaa se, että "homma saatiin kerralla selväksi" ts. porukka saatiin tehokkaasti tapettua lyhyen ajan sisällä. Käsittääkseni homma olisi viety mielellään pidemmällekin, että saadaan vasemmistolaisuus karsittua viimeistä myöden, mutta siinä vaiheessa alkoi jo muilta valtioilta (Iso-Britannia ja kumppanit) tulla pientä palautetta, että eikö noin massiivinen ihmisten teurastaminen mene jo vähän yli.
Taidanpas ottaa vinkistä vaarin. Ikinä yhtään Tervon kirjaa lukenut.Tuli 'luettua' Jari Tervon Troikka. Siinä liikutaan ajassa 1918-20.
Voin suositella.:ahem:
Ja kun muistetaan, että Espanjan sisällissota sentään kesti kolme vuotta, kun Suomen kohdalla puhutaan noin puolesta vuodesta, niin aika hyvällä teholla lahtarit puuhastelivat. :thumbfh:Espanjan sisällissota on nykyaikaisista sisällissodista ainoa prosentuaalisesti verisempi, siellä prosenttilukema huiteli kahden vaiheilla.
Josko valko-Suomi halusi vähän uhitella nuorelle, tuoreelle Venäjälle ja teloitteli 'huvikseen' niitä punaisia varoitukseksi. Olihan Pietariin siirtynyt paljon punaisia (mm. Rahjan veljeksetNo mistäs toi pari promillea tulee? Sisällissodan melskeissä ja jälkimainingeissa kuoli (huomattava osa teloitettiin) noin 37 000 ihmistä, mikä on aika paljon silloin hieman yli kolmimiljoonaisesta kansasta. Puhutaan siis yli prosentista, eikä mistään parista promillesta.
Tietyllä tapaa asiaa vain pahentaa se, että "homma saatiin kerralla selväksi" ts. porukka saatiin tehokkaasti tapettua lyhyen ajan sisällä. Käsittääkseni homma olisi viety mielellään pidemmällekin, että saadaan vasemmistolaisuus karsittua viimeistä myöden, mutta siinä vaiheessa alkoi jo muilta valtioilta (Iso-Britannia ja kumppanit) tulla pientä palautetta, että eikö noin massiivinen ihmisten teurastaminen mene jo vähän yli.
Talvisotaan olikin sitten jo pakko lähteä, että saatiin kansa taas yhtenäiseksi. Ja Jatkosotaan vielä hakemaan hyvitystä.:ahem:Ja kun muistetaan, että Espanjan sisällissota sentään kesti kolme vuotta, kun Suomen kohdalla puhutaan noin puolesta vuodesta, niin aika hyvällä teholla lahtarit puuhastelivat. :thumbfh:
Ja se näytti kannattavan.Ja Jatkosotaan vielä hakemaan hyvitystä.:ahem: