Ajattelematon asukki voi saada tuhoa aikaan asunnossaan, mutta kuinka moni kotoa pois muuttava nuori on edes tietoinen kosteusvaurion mahdollisuudesta? Tai tulee ajatelleeksi liesituulettimen suodattimen puhdistusta?
– Eniten olen huolissani nuorista miehistä, jotka eivät yksinkertaisesti osaa asua, isännöitsijä Asko Laukkanen Etelä-Savon isännöitsijöistä sanoo.
Laukkasen mukaan nuoret ovat helposti soittamassa isännöitsijälle, kun viemäri ei vedä. Hajulukon puhdistaminen kuuluu kuitenkin vuokralaiselle. Laukkanen suosittelee kaikkia myös vilkaisemaan silloin tällöin jääkaapin taakse.
– Siellä voi olla vaikka millainen kennel.
Kylmälaitteiden taakse kerääntyvä pöly on tulipaloriski.
Laukkasen mukaan asunnon kunto heijastaa yleistä elämänhallintaa. Isännöitsijä joutuu helposti kaitsemaan asukkaita myös nuoriso-ohjaajan ja sosiaalityöntekijän roolissa.
Laukkanen toivoo kuntien järjestävän asumisneuvontaa yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Pienissä kunnissa neuvonta voitaisiin järjestää useamman kunnan yhteistyönä.
Hoida vuoto
ajoissa
– Siivous- ja rakennustekninen uusavuttomuus näkyy valitettavasti meilläkin, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.
Koro-Kanervan mukaan suurin osa nuorista asujista osaa olla ihmisiksi.
– Mutta löytyy käsittämättömiä tapauksia, jotka eivät ole saaneet kotoaan ohjeita, miten eletään ja asutaan asunnossa.
Liettä ja ikkunoita ei ole pesty asumisen aikana kertaakaan, pesualtaan hajulukko vuotaa, eikä lattiakaivoa ole rassattu.
– Suihkukaapin lasiseinät ovat ihan killeri. Jos niitä ei ikinä pese, kalkki palaa kiinni lasiin.
Useimmiten ongelmat paljastuvat, kun vuokrasuhde päättyy. Siinä vaiheessa vahingot ovat voineet kehittyä vakaviksi.
Koro-Kanerva neuvoo vuokranantajaa käymään kriittiset pisteet läpi vuokralaisen kanssa, jos tämä on muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiinsa.
Asumisopetusta
armeijaan
Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku suosittelee aikuisia näyttämään pois muuttavalle nuorelle, kuinka uusi asunto pidetään siistinä. Tärkeää on kertoa, miksi asiat tehdään.
Kylpyhuoneessa on syytä tuulettaa hyvin ja pitää lattialämmitys päällä, jotta vältyttäisiin kosteusvauriolta.
Ruokakaappiin pesiytyvät ötökät taas miehittävät huonossa tapauksessa naapurinkin, joten vanhaksi menneet muonat kannattaa heittää ajoissa pois.
– Olisi hyvä, että sukulaiset satsaisivat siihen, että nuorelle hankittaisiin kunnon siivousvälineet, Jerkku ehdottaa.
Jerkun mielestä asumiseen liittyviä asioita olisi hyvä käydä läpi lukiossa, ammattikoulussa tai vaikka armeijassa. Kotitaloustunneilla 13–14-vuotias ei ole tarkkaavaisimmillaan, kun ajatus pois kotoa muuttamisesta on vielä kaukainen.
Eniten huolettaa
yksinäisyys
Nuorisoasuntoliiton asumis- ja toimintakoordinaattori Tiina Kupari on puhunut asumisesta kouluissa ja huomannut, että vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet ovat nuorille hämäriä.
– Asiat ovat sellaisia, että oppilaat eivät edes tajua, että ne pitäisi tietää, Kupari sanoo.
– Tunnin jälkeen moni on saanut uutta tietoa, vaikka asiat ovat sen verran vieraita, ettei niistä ehkä osata edes kysyä.
Nuorisoasuntoliitto tutki, millaista tukea nuoret tarvitsevat, kun muuttavat omilleen. Asiaa kysyttiin vielä kotona asuvilta nuorilta.
Eniten apua kaivattiin asunnon ja asumistuen hakemiseen sekä verottajan ja muiden viranomaisten kanssa asiointiin. Eniten nuoria huoletti kuitenkin yksinäisyys omassa kodissa.
– Valtaosa ei koe tarvitsevansa tukea, Kupari kertoo.
– Mutta oikeasti sitä tarvittaisiin.