kouvotsvoni
Banjottu
Heh, alkuvaiheessa.:thumbfh:
Tässä on vertailukohtaa vuoteen 2001, jolloin terrori-iskujen jälkeen FED veti korot mataliksi vauhdittaakseen taloutta. Niinhän kävikin ja kaikki kiittelivät toisiaan onnistuneista toimista. Myöhemmin sitten tuli finanssikriisi, joka on todella tuntunut jenkeissä. Tuon kriisin yksi keskeinen syy oli halpa keskuspankkiraha, joka osaltaan mahdollisti kuplan synnyn. Akuutin kriisin torjuminen keskuspankkirahalla saattaa vielä myöhemmin käydä euroopalle kalliiksi - tavalla tai toisella.Saksassa pelätään EKP:n avokätisen rahoituksen riskejä
Suomen kuvalehti
Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann kiirehtii Euroopan keskuspankkia lopettamaan halpakorkoisten lainojen myöntämisen eurooppalaisille pankeille. Hän pelkää, että halpa raha innostaa pankkeja vääränlaiseen liiketoimintaan, mikä vain pahentaa euroalueen velkakriisiä. Samalla se heikentää euromaiden kiinnostusta rakenteellisiin talousuudistuksiin.
Weidmann on arvostellut jo jonkin aikaa EKP:n linjaa eurokriisissä. Hänen mielestään keskuspankin pitäisi palata tiukempiin vakuussääntöihin, jotka olivat käytössä ennen finanssikriisin alkua. Jos näin tehtäisiin, kreikkalaiset, portugalilaiset ja irlantilaiset pankit jäisivät käytännössä ilman rahoitusta.
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi torjuu Weidmannin kritiikin - hänen mielestään EKP:n rahapolitiikka on ollut viime kuukausina ”kiistaton menestys”, koska Italian ja Espanjan korot on saatu laskuun. Hän korostaa, ettei EKP:n taseessa ole sen suurempia riskejä kuin Yhdysvaltain tai Britannian keskuspankeilla.
.... jatkuu lehdessä
Ahaa.. olen ymmärtänyt, että ehdoton kanta on ollut, että suomen vastuita ei enää kasvateta. No vakuudet tällekin, niin asia kunnossa.Urpilainen: Euron palomuuria kasvatettava
Turun Sanomat
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan euromaiden palomuuria on jonkin verran kasvatettava. Suomen vastuut eivät saisi kuitenkaan merkittävästi enää kasvaa. Euromaat neuvottelevat vielä asiasta. Suuri valiokunta ottaa asiaan kantaa perjantaina.
Kumpaa mahdat tarkoittaa "tämänhetkisillä" lainoilla? Kreikan velkoja ennen tämän nyt sovitun tukipaketin antamista, vai tilanetta sen jälkeen kun tukipaketti on Krekalle annettu?Mites mahtaisi olla että jos kaikki Kreikan tämän hetkiset lainat annettaisiin anteeksi niin selviäisikö maa jatkossa ilman liikavelkaantumista?
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201203141791”Kreikka tarvitsee kolmannen apupaketin”
Sunnuntai 25.03.2012 klo 15:04
Euroalueen on varauduttava tukemaan Kreikkaa kolmannenkin kerran, arvioidaan Kansainvälisen valuuttarahaston julkisuuteen vuotaneessa raportissa. ”Kreikka tarvitsee kolmannen apupaketin”
Sunnuntai 25.03.2012 klo 15:04
Euroalueen on varauduttava tukemaan Kreikkaa kolmannenkin kerran, arvioidaan Kansainvälisen valuuttarahaston julkisuuteen vuotaneessa raportissa.
Amerikkalaisen Dow Jones Newswires -uutistoimiston haltuunsa saamasta IMF:n raportista kertoo kreikkalaislehti Ekathimerini.
IMF laskee, että kansallispäiväänsä tänään viettävän Kreikan julkisen talouden alijäämä on 32-67 miljardia euroa vuonna 2014, jolloin umpeutuu maan vastikään saama toinen rahoituspaketti. Julkisen talouden vaje on siis ylittämässä rutkasti aiemman arvion eikä velkaisuus vähene odotettua tahtia.
Katsauksen mukaan Kreikan valtion velka nousisi vuonna 2014 171 prosenttiin vuotuisesta bkt:sta, kun tukipaketista sovittaessa sen arvioitiin kohoavan 160 prosenttiin. Samoin vuonna 2020 tavoitettavaksi ennakoitu 117 prosentin velkasuhde jäisi haaveeksi ja IMF arvioi luvun asettuvan 146 prosenttiin.
Valuuttarahasto ennakoikin, että voi Kreikka joutua pyytämään apua kolmannen kerran. Tällä kerralla järjestö olisi kuitenkin jättäytymässä pois rahoitusvastuusta, jolloin vastuu kolmospaketista lankeaa euromaille.
– Kaksi tukipakettia eivät yksinkertaisesti riitä nostamaan Kreikan taloutta velkakuopasta. Valtiolla ei myöskään ole toiveita päästä takaisin markkinarahoituksen piiriin, joten suurella todennäköisyydellä kolmas tukipaketti on parin vuoden sisällä tarpeen, IMF toteaa.
Lisäksi IMF ehdottaa Kreikan talouden uudistusten hidastamista. Järjestö epäilee, että talouden raju matokuuri kääntyy itseään vastaan.
– Kreikalla on huomattavia poliittisia haasteita ja hyvin rajalliset mahdollisuudet toimia markkinoilla, joten verkkaisempaa vauhtia etenevä uudistusohjelma olisi perusteltua.
IMF:n Kreikka-raportti sisältää vaihtoehtoisen suunnitelman talouden kohentamiseksi. Ehdotus hidastaisi uudistuksia ja lykkäisi esimerkiksi julkisen talouden muutoksia kolmella vuodella.
Nina Broström
nina.brostrom@kauppalehti.fi
+358-10 665 2426
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/03/28/hallitus-myontaa-korkomoka-voi-tuplata-ervv-takaukset/201226144/170?rss=2iHallituksen esitys ERVV-takauksia koskevan lain muuttamiseksi vahvistaa, että alkuperäinen laki lipsahti eduskunnasta läpi harhaanjohtavin tiedoin. Hallitus korjaa alkuperäisen lakiesityksen korkomokaa – ja vahvistaa, että korot voivat kasvattaa Suomen ERVV-takausvastuut 14:sta jopa 30 miljardiin euroon.
Jan Hurri
28.3.2012 06:04
Hallitus myöntää viime syksynä tekemänsä miljardiluokan korkomokan – ja sen, että se pyysi ja sai eduskunnalta luvan kasvattaa Suomen ERVV-takauksia keskeisiltä osin harhaanjohtavin tiedoin.
Kansanedustajat saattoivat viime syksynä hallitukselta saamiensa tietojen perusteella luulla, että Suomen ERVV-takausten enimmäismäärä voi kasvaa noin seitsemästä miljardista eurosta korkeintaan noin 14 miljardiin euroon eikä euroakaan tuota suuremmaksi.
Verkkosukkahousu-Jutalle vois antaa vielä stay-up -bonuksen.
Nyt on hallitus hoitanut asioita niin hyvin, että ansaitsevat kyllä bonukset ja vielä Stay-bonuksen.
Tätä ei nyt varsinaisena uutisena voi pitää. Jo alusta asti on ollut selvää, että Kreikka tarvitsee rankan velkajärjestelyn, joka pienentää sen velkaa min 60%:ia.IMF arvioi, että Kreikka tarvitsisi kolmannen apupaketin. Tällä kerralla järjestö ei kuitenkaan itse tulisi mukaan, joten vastuu paketista jäisi euromaille:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?
Onneksi ei ole hukkaan menneet tukirahat.YLE (21.3. jo näemmä tullut uutinen) sanoi:Kreikka upotti seitsemän miljardia tietojärjestelmien päivittämiseen - turhaan
Kreikka on onnistunut käyttämään viime vuosina miljardeja euroja epäonnistuneisiin tietoliikennejärjestelmien päivityksiin. Kreikan hallintouudistuksesta ja sähköisestä hallinnosta vastaavan ministeriön apulaisministeri kertoo, että Kreikka on käyttänyt järjestelmien päivityksiin noin seitsemän miljardia euroa EU:lta saatua rahaa.
Apulaisministeri Pantelis Tzortzakisin mukaan järjestelmiä on yritetty päivittää vuodesta 1996. Tänä aikana rahaa on palanut seitsemän miljardia.
Tzortzakis sanoo, ettei esimerkiksi Kreikan valtion eri rekistereitä ole vieläkään järkeistetty.
- Miten henkilö voidaan tunnistaa, jos rekisterit eivät toimi ristiin, hän ihmettelee.
Koska eri rekistereiden käyttäminen ristiin ontuu, ei Tzortzakisin mukaan ole ihme, että Kreikassa on maksettu erilaisia tukia väärin perustein.
Kreikassa on esimerkiksi maksettu eläkkeitä kuolleille ja lapsilisiä lapsettomille.
Toivottavasti eivät Suomesta lähetä osaamista Kreikkaan tuolle osa-alueelle. Rahaa on osattu hassata täälläkin aivan tolkuttomasti ko. hankkeissa...Onneksi ei ole hukkaan menneet tukirahat.
Kirjoitus kokonaisuudessaan:Antti Suvanto Suomen pankista piti perusesityksen EKP:n tilanteesta. Esityksen pääviestin tulkitsin niin, että pankin taseilla ei ole käytännön merkitystä. Suomi on hyötynyt EKP:n yhteisomistuksesta toistaiseksi huomattavasti, koska Pankki on varsin tuottoisa ja jakaa ylijäämää valtion budjettiin. Jopa Kreikasta EKP on toistaiseksi voitolla. Erityisen imponoitu olin tiedosta, että EKP:n laaja riskipuskuri on 3500 miljardia euroa vuodessa. Tästä tosin kaksi biljoonaa on liikkeellä olevan setelistön laajenemista. Setelistö on koroton laina EKP:lle, jota ei tarvitse maksaa pois. (Eläköön venäläinen harmaa talous!)
Vesa Vihriälä, joka on siirtynyt äskettäin komissiosta Etlan johtajaksi, kertoi eurokriisistä komission kannalta. Kertomus muistutti vain satunnaisesti sitä kuvaa, joka meille on tullut eduskunnassa. Kun näyttää olevan vaikea saada jäsenmaita talouskuriin (siis Ranskaa), vaihtoehdoksi jää kurittaa ne markkinavoimilla.
Soininvaara vastasi kysymykseen jo eilen:Soininvaara kirjoitti eilen eurokriisistä ja Saariselän seminaarista. Jostain syystä kirjoitus kuitenkin katosi nopeasti Soininvaaran blogista. Mikähän lienee sensurin syy?
Kirjoitus kokonaisuudessaan:
http://apareena.arvopaperi.fi/forum/search/msg/id=sf/msg=8859125/
EDIT: Yllä oleva sitaatti on Soininvaaran blogin uusimman näkyvän postauksen kommenttiosiossa. Itse tulkitsen niin, että Soininvaara pelkää rikkoneensa seminaarin luottamuksellisuusperiaatetta. Ts. hän esitteli nimeltä mainiten tiivistelmiä sellaisista seminaariesityksistä, joita kyseiset henkilöt eivät olisi julkisessa seminaarissa esittäneet.Soininvaara 27.3.2012 sanoi:Saariselän postaus oli luonnos, joka karkasi vahingossa. Joitain sen kohtia pitää vielä tarkastaa.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/03/30/euroalueen-palomuurista-sopu---kokoa-800-miljardia/201226419/12Euroalueen valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun euroalueen "palomuurin" eli kriisirahaston koon kasvattamisesta 800 miljardiin euroon kokouksessaan Kööpenhaminassa.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/08/suomen-pankki-helsinki-meilla-on-ongelma/201226841/170Suomen Pankin vuosikertomus varoittaa, että SP:n jo yli 70 miljardin euron paisuneet Target-saatavat ovat ehkä sittenkin ongelma. Muodollisesti SP:llä on tuo määrä saatavia EKP:ltä – mutta EKP:n kautta miljardit imeytyvät kriisimaihin kuin mustaan aukkoon. SP:n varoitus on selkeä: Helsinki, meillä on ongelma.
Hollande hyökkää nyt suoraan päin Merkeliä
Presidenttiehdokas Francois Hollande tervehti kannattajiaan sunnuntaina.
Ranskan sosialistien presidenttiehdokas Francois Hollande on jyrkentänyt kritiikkiään Euroopan velkakriisin hoidosta ja suuntaa nyt arvostelunsa suoraan Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin.
- Merkel on johtanut Eurooppaa yhdessä Sarkozyn kanssa ja tulokset ovat kaikkien nähtävissä, Hollande sanoi eilen tiistaina Ranskan TF1 -televisiokanavalla.
- Jos minut valitaan presidentiksi, Euroopan rakentamisen fokus muuttuu. Vapaista markkinoista ja rajoittamattomasta kilpailusta on saatu tarpeeksi, säästölinjaa on liikaa, Hollande sanoi.
Angela Merkel on johtanut kamppailua euroaluetta ravistelleen velkakriisin ratkaisemiseksi. Hänen keskeinen liittolaisensa on ollut Ranskan presidentti Sarkozy, jota Merkel avoimesti tukee Ranskan vaaleissa.
Oppositio Merkeliä ja Sarkozyä vastaan kuitenkin paisuu Euroopassa. Hollanden mukaan kriisimaiden budjettileikkaukset aiheuttavat epätoivoa eri puolilla Eurooppaa, ja hän aikoo muuttaa politiikan fokusta, jos tulee valituksi.
Myös Hollannissa budjettileikkausten kritiikki kasvaa ja on kaatanut maan monipuoluehallituksen.
Presidenttiehdokas Hollande voitti sunnuntaina Ranskan presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen, kun hän sai 28,6 prosenttia äänistä. Hallitseva presidentti Nicolas Sarkozy tuli toiseksi 27,1 prosentilla.
Vaalien toinen kierros käydään 6. toukokuuta. Hollande johtaa gallupeja.