Keskustelua ravinnosta

Liittynyt
24.1.2004
Viestit
10131
Sijainti
Oslo

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Mikä tossa nyt on niin pahaa?
Tammisola nyt puhuu taas muunneltua totuutta. Eikä ole ensi kerta.

Tässäpä pieni tietoisku luomusta ja eläinten hyvinvoinnista. Mun mielestä luomueläintuotanto on eettisesti aivan eri tasolla kuin tehotuotanto, jota tuskin kukaan pitää eettisesti kestävänä ratkaisuna. Vai pitääkö?

Luomu ja eläinten hyvinvointi – enemmän ulkoilua ja luonnonmukaista rehua

Luomutuotteiden kysyntä ja tuotanto jatkaa kasvua, vaikka luomuelintarvikkeet ovat tavanomaista kalliimpia. Tänä vuonna luomutuotannon valvontaan on Suomessa liittynyt ennätysmäärä kotieläintiloja. Luomumaitoa tuodaan meille jo ulkomailtakin. Luomuun liitetään paitsi torjunta- ja lisäaineettomuus, myös luomutuotantoeläinten parempi hyvinvointi. Onko asia näin? Miten luomutuotantoeläimet voivat suhteessa tavanomaisessa tuotannossa kasvatettaviin eläimiin? Miten varmoja voimme olla siitä, että luomutuote myös täyttää luomun lupaukset ja säännöt?

Luomun säännöt ja säännöllinen valvonta luovat luomutuotantoeläimille paremmat hyvinvoinnin edellytykset kuin tavanomaisille tuotantoeläimille. Eläinten todellista hyvinvointia on kuitenkin mahdotonta arvioida pelkästään sääntöjä vertaamalla. Tuotantotavasta riippumatta eläimen hoitajalla on suuri merkitys sen hyvinvoinnille.

Luomun säännöt ja valvonta

Luomueläintuotannon säännöt ovat EU:n alueella yhteiset. Nämä tuotantovaatimukset eli Luonnonmukaisen eläintuotannon ohjeet ovat luettavissa Eviran nettisivuilta. Luomueläintilan tulee täyttää myös kaikki kansalliset eläinsuojelusäädökset tavanomaisten tilojen tapaan ja eläinsuojelusäädösten toteutumisen normaali valvonta koskee myös luomueläintiloja. Luomueläintuotantotilalle, kuten myös tavanomaiselle, saatetaan tehdä vaikkapa tuotantoeläintilojen otantatarkastus, täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin valvonnan tai eläinten hyvinvoinnin tuen valvonnan tarkastus.

Luomutilalle tehdään alkutarkastus sen liittyessä luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Alkutarkastuksessa selvitetään, pystyykö tila toteuttamaan luomueläintuotannon vaatimukset. Tavanomaisista tiloista poiketen luomutilalle tehdään tuotantotarkastus vähintään kerran vuodessa. Vuosittaisen tuotantotarkastuksen lisäksi tehtiin 30 prosentille luomutiloista viime vuonna ylimääräinen luomueläintuotannon tarkastus. Jos tarkastuksessa havaitaan, että tilalla on toimittu luomusääntöjen vastaisesti, määrätään tilalle markkinointikielto. Tällöin tuotteita ei voi myydä luomutuotteena. Markkinointikielto on voimassa siihen saakka, kunnes puutteet on korjattu.

Vuonna 2011 kaksi luomualkutuotannon toimijaa erotettiin valvontajärjestelmästä eläinten hyvinvointiin liittyvistä säännöstenvastaisuuksista johtuen. Näitä olivat tilavaatimukset ja eläinten ryhmittely. Luomutuotannon valvontatulokset on esitetty Eviran luonnonmukaisen tuotannon valvontaraporteissa.
Luomutilojen eläimille enemmän tilaa

Luomusäädösten tilavaatimukset eläimille ovat suuremmat kuin tavanomaisessa tuotannossa ja luomueläimille on järjestettävä ulkoilumahdollisuus. Luomusäännökset määrittelevät myös kiinteän lattian osuuden ja esimerkiksi makuupaikan lattian tulee olla kiinteä sekä kuivitettu. Siipikarjalla tulee olla orret. Luomutuotannossa eläimiä ei pääsääntöisesti saa kytkeä ja esimerkiksi porsitushäkkien käyttö ja siipikarjan häkkikasvatus on kiellettyä.


Vuoden 2011 tilastot kertovat, että luomumaitotilalla oli viime vuonna noin 40 lehmää, mikä oli yli 10 lehmää enemmän kuin maan maitotilojen keskiarvo. Luomusikaloita on Suomessa vähän ja ne ovat eläinmäärältään pienempiä kuin tavanomaiset sikatilat.

Luomueläinten terveys ja lääkintä

Luomussa korostuu eläinten tautien ennaltaehkäisy. Tähän pyritään esimerkiksi lajinmukaisella hoidolla, tavanomaista pienemmällä eläintiheydellä, korkealaatuisilla rehuilla sekä päästämällä eläimet säännöllisesti jaloittelemaan ja kesäaikaan laitumelle. Luomueläintuotantoon pyritään lisäksi valitsemaan tarkoituksenmukaiset eläinrodut ja – linjat. Viimeksi mainittu voi olla hankalasti toteutettavissa, sillä meillä ei ole erityisesti luomutuotantoon suunnattuja jalostuslinjoja. Keski-Euroopasta luomutuotantoeläinten jalostusohjelmia jo löytyy.

Luomueläin, kuten kaikki eläimet, on sairastuttua hoidettava viipymättä ja asianmukaisesti. Lääkkeiden varoaika eläimistä saataville elintarvikkeille on luomussa kaksinkertainen tavanomaisen tuotannon varoaikaan verrattuna. Eläimen kasvun- ja tuotannon edistämiseen tarkoitetut aineet sekä hormonien ja vastaavien aineiden käyttö lisääntymisen säätelemiseksi ovat kiellettyjä. Rokotteiden ja loislääkityksen käyttö on sallittua.

Eläintä, jonka elinaika tuotannossa on yli vuosi, voidaan luomustatusta menettämättä hoitaa lääkkein korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Lihasikoja ja siipikarjaa, joiden elinaika tuotannossa on alle vuosi, voidaan luomussa hoitaa lääkevalmisteilla yhden kerran. Yhteen sairastapaukseen annettu lääkehoitojen sarja määritellään kertahoidoksi. Mikäli eläimiä hoidetaan lääkkeillä sallittua enemmän, katsotaan ne tavanomaisesti kasvatetuiksi. Varsin harvoin luomueläimen luomustatus menetetään lääkehoitorajoitusten vuoksi. Esimerkiksi, jos lypsylehmä sairastaa yli kolme lääkehoitoa vaativaa sairautta vuodessa, joutuu se yleensä tuotantotavasta riippumatta teuraaksi.

Luomunaudan, toisin kuin tavanomaisesti kasvatetun naudan, saa nupouttaa vain eläinlääkäri tai toimenpide tulee tehdä eläinlääkärin valvonnassa siten, että asianmukaista anestesiaa ja kivunlievitystä käytetään. Luomuporsaiden kastraation yhteydessä on vuoden 2012 alusta lähtien pitänyt käyttää asianmukaista kivunlievitystä.

Luomueläimet syövät luomurehua

Eläinten päivittäisestä rehuannoksesta 95 – 100 % tulee olla luomuviljeltyä. Luomurehu tuotetaan ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita ja -lannoitteita. Myös geenimuuntelu on kielletty. Erityistä huomiota luomutuotannossa tulee kiinnittää rehun aminohappokoostumukseen. Tämän vuoksi luomussa vain sioille ja siipikarjalle hyväksytään enimmillään 5 % tavanomaista valkuaisrehua eläinten kokonaisrehuannoksesta. Nautojen päivittäisessä rehuannoksessa tulee olla 60 % karkearehua. Myös sioille ja kanoille on luomutuotannossa tarjottava karkearehua päivittäin.

Toteutuuko luomussa eläinten hyvinvointi tavanomaista paremmin?

Monelle kansalaiselle eläinten hyvinvointi tarkoittaa sitä, että eläimet pääsevät toteuttamaan lajinomaisia tarpeitaan: laiduntamaan, ulkoilemaan ja seurustelemaan lajitovereidensa kanssa. Eläimen fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ohella lajinomaisen elämän toteutuminen on iso osa eläimen hyvinvointia ja tässä mielessä luomutuotannossa eläinten hyvinvoinnille on tavanomaista tuotantoa paremmat edellytykset.

Luomutilojen välillä on eroja, kuten on tavanomaisessakin tuotannossa. Koska eläimen hyvinvointi on aina yksilön oma kokemus omasta hyvinvoinnistaan, ei voida yksiselitteisesti sanoa, että kaikkien luomueläinten hyvinvointi olisi jokaisella luomutuotantotilalla parempi kuin tavanomaisilla eläintuotantotiloilla. Tavanomaista tuotantoa tiukemmat, eläinten hyvinvointia parantavat, luomueläintuotannon säännöt ja jokaiselle luomueläintilalle joka vuosi tehtävä tarkastus luovat kuitenkin edellytykset luomueläinten paremmalle hyvinvoinnille.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Mä kuvittelin että se homeopatiajuttu oli joku aivopieru mutta joukahaisen linkkihän paljasti Totuuden. Itsehän uskon kuitenkin noituuteen ja rukoiluun.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Se, että luomutuotannossa on mahdollista käyttää homepatiaa eläimen hoidossa ei ole kyllä millään muota saman kokoluokan vääryys kuin se, että tehotuotannossa eläimen hyvinvoinnista ja lajityypillisen elämän mahdollisuudesta ei tarvitse suoraan sanoen välittää hevon vittua. Ensinnäkin jälkimmäinen vääryys koskee koko eläimen elämänkaarta ja valtavasti suurempaa määrää eläimiä.

Yrttien ja muun luonnomukaisen ja rikkaan ravinnon käytön järkevyyttä eläinten hoidossa tuskin kiistää kukaan?
 
Liittynyt
24.1.2004
Viestit
10131
Sijainti
Oslo
Se, että luomutuotannossa on mahdollista käyttää homepatiaa eläimen hoidossa ei ole kyllä millään muota saman kokoluokan vääryys kuin se, että tehotuotannossa eläimen hyvinvoinnista ja lajityypillisen elämän mahdollisuudesta ei tarvitse suoraan sanoen välittää hevon vittua. Ensinnäkin jälkimmäinen vääryys koskee koko eläimen elämänkaarta ja valtavasti suurempaa määrää eläimiä.
->

Se tosiasia että eläinten kohtelu tehotuotannossa on monesti eläinrääkkäystä, ei millään tavalla oikeuta rääkkäämään eläimiä toisin menetelmin - esimerkiksi "hoitamalla" eläimiä homeopatian avulla.
Plain and simple
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
->


Plain and simple
Huomattu toki- en sillä kommentoinut vaan yleisesti paasaan. Tosin tuon toteamuksesi "... Se tosiasia että eläinten kohtelu tehotuotannossa on monesti eläinrääkkäystä"... muuttaisin muotoon, että järjestelmällisesti. Nautaeläintuotannossa tilanne on hieman parempi, jossa tuo monesti ehkä kuvaisi nykytilannetta oikeellisimmin. Sianlihan ja erityisesti broilerien tehotuotanto on silkkaa eläinrääkkäystä ensimmäisestä rääkäisystä viimeiseen. Valitettava tosiasia. Väitänkin, että todella harva normaalilla sielunelämällä varustettu kuluttaja söisi tehotuotettua lihaa jos todella tietäisi millaisen elämäkaaren se annos on kokenut.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Toisaalla homeopatian vastustajat väittävät että homeopaattiset liuokset ovat 100% vettä ja täysin tehottomia. Nyt vesi onkin sitten eläinrääkkäystä.
 
Liittynyt
24.1.2004
Viestit
10131
Sijainti
Oslo
Miten homeopatia on eläinrääkkäystä?
Eläimen kärsimyksen pitkittäminen ei ole mielestäsi eläinrääkkäystä? Kun sanotaan että ensisijainen hoito on homeopatia, tarkoittaa se sitä että eläin jätetään oman onnensa nojaan.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Eläimen kärsimyksen pitkittäminen ei ole mielestäsi eläinrääkkäystä? Kun sanotaan että ensisijainen hoito on homeopatia, tarkoittaa se sitä että eläin jätetään oman onnensa nojaan.
Lainaus linkistäsi

Lääkitseminen

Aina ei voida välttyä eläinten sairastumisilta tai satunnaisilta vaurioilta. Tällaisissa tapauksissa luomuviljelijöiden edellytetään toimivan nopeasti varmistaakseen, että eläimen kärsimys tai kipu pidetään minimissä. Sairastunut tai vahingoittunut eläin parannetaan täysin niin nopeasti kuin mahdollista.
Luomutuotantotavassa suositut lääkintämenetelmät ovat:

Homeopatia – vaihtoehtoinen lääkintämenetelmä. Siinä käytetään runsaasti laimennettuina annoksina aineita, jotka synnyttävät samantapaisia oireita kuin tautia aiheuttavat aineet ja edistävät siten kehon omaa vastustuskykyä.
 
Ylös