En mä koe, että poliisin kameravalvonta olisi huono asia. Muutenkin on joskus paikallaan, että poliisi suorittaa muutakin kuin näkyvää valvontaa jalkautumalla siviiliasuisena tai liikkumalla poliisitunnuksettomilla autoilla.
Me ilmeisesti nähdään tämä asia eri tavalla. Tieliikenteessä kameravalvonta perustuu siihen, että on 100 tolppaa ja 10 kameraa, jolloin pelolla ohjataan käyttäytymistä.
Todellisessa kameravalvonnassa käytetään aivan samaa hyväksi, ei ne kaikki kamerat ole oikeasti käytössä, vaan annetaan ymmärtää että valvotaan.
Tämä oikeasti pidemmällä aikavälillä johtaa siihen, että kukaan ei niistä enää välitä. Ei se enää auta, että saadaan tarpeeksi partioita paikalle, kun Erkki on jo hengiltä. Tekijä pääsee vankilaan, johon halusikin, onhan todisteet nauhalla. Hoitoon ei päässyt vaikka haki.
Voinemme leikkiä ajatuksella, että jos huomisesta alkaen, jokaisella tienpätkällä, missä on kameravalvonta, ajaa jokainen kuljettaja ylinopeutta vaikkapa 30km rajoituksen yli, joka päivä (kansalaistottelemattomuus). Seuraavassa vaiheessa jokainen sakon saanut valittaa oikeuteen. Sakkoja kertyy joka päivä lisää käsiteltäväksi.
Kysymykseni kuuluu, missä vaiheessa kameravalvonta lopettaisiin tehottomana (tapauksia ei voida käsitellä, koska kaikki oikeusistuimet on täynnä näitä tapauksia) tai laki muutettaisiin sellaiseksi, että kaikki sakon saaneet eivät voi valittaa, vaan joutuvat maksamaan?