Ranska on ensimmäisenä maana antanut Libyan oppositiolle virallisen aseman. Ranskan hallituksen mukaan opposition kansallinen siirtymäkauden neuvosto on Libyan kansan ainoa laillinen edustaja tällä hetkellä. Ranskan ilmoitus hämmensi muita EU-maita.
Asiasta ilmoitettiin torstaina sen jälkeen, kun Libyan opposition edustajat olivat tavanneet Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn Pariisissa.
Sarkozy esitti omalle puolueelleen Libyan täsmäpommitusten mahdollisuutta.
Ranska sanoo ottavansa Pariisiin Libyasta uuden suurlähettilään ja lähettävänsä oman lähettiläänsä kapinallisten hallitsemaan Benghaziin.
Ranskan ilmoitus tyrmistytti muut EU-johtajat. Muun muassa ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tyrmäsi toistaiseksi Libyan opposition virallisen aseman.
- Me emme todellakaan voi tunnustaa minkäänlaista kapinaliikettä tai oppositioliikettä, koska emme tiedä, keitä he ovat, Stubb sanoi YLE Uutisten haastattelussa.
Stubbin kanssa samoilla linjoilla olivat muut EU-johtajat. Ranska sai selittää tekemisiään ulkoministerikokouksessa Brysselissä torstaina. Muun muassa Iso-Britannian ulkoministeri William Hague sanoi, että Britannia tunnustaa "valtioita, ei valtioiden sisäisiä ryhmittymiä".
Myös Italian Silvio Berlusconi odottaisi koko EU:n yhteispäätöstä asiasta.
Ylen kirjeenvaihtaja Brysselissä Susanna Turunen arvioi, että Sarkozyn ilmoitus on puhdasta sisäpolitiikkaa, koska Sarkozyta on syytetty Tunisian kansannousun myöhäisestä tajuamisesta. Monella Ranskan hallituksen jäsenellä on ollut tiiviit suhteet Tunisiaan.
Sarkozyn hallituksen ulkoministeri Michel Alliot-Marie joutui eroamaan liian läheisten suhteidensa takia Tunisian entiseen hallintoon.
- Näyttää kuitenkin siltä, että Sarkozy on ottanut etunojan ensi vuoden presidentinvaaleja silmällä pitäen, arvioi Turunen.
Nato keskusteli Libyasta
Siitä EU-maat olivat kuitenkin melko yksimielisiä, että Gaddafin on aika mennä.
Myös Stubb sanoi, että pommituksia voidaan harkita, jotta Gaddafista päästäisiin.
- Suunnittelua voidaan jatkaa, toteuttajana siinä tapauksessa Nato, mutta YK:n turvaneuvoston päätöslauselmalla.
EU-maiden ehto on myös, että Arabiliitto on mukana päätöksessä.
Sotilasliitto Nato keskusteli torstaina Libyan mahdollisesta lentokieltoalueesta. Sotilastoimiin Nato on valmis Libyassa vain tietyin ehdoin.
Sotilasliiton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan Naton sotilastoimiin täytyy olla todistettu tarve, selvä kansainvälinen oikeutus ja vankka alueellinen tuki.
YLE Uutiset, Reuters, AFP, AP