Fukushiman nelosreaktori sammutettu - säteilyn määrä vaarallinen
julkaistu tänään klo 05:05, päivitetty tänään klo 07:40
Japanin Fukushiman ydinvoimalasta vastaava Tepco sanoo, että ydinvoimalan nelosreaktorin tulipalo on saatu sammutettua. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan kyseessä on seisokissa ollut reaktori.
Japanin viranomaiset sanovat, että radioaktiivisen säteilyn määrä Fukushiman ydinvoimalan lähellä on noussut ihmiselle vaaralliseksi. Säteilyn todennäköisin lähde on nelosreaktori. Vaikka reaktori ei ole toiminnassa, siellä tapahtui vetyräjähdys, jonka epäillään sytyttäneen palon.
Japanin pääministeri Naoto Kan sanoi, että säteilyä leviää kaikkiaan neljästä Fukushiman reaktorista. Lisäksi pääministeri Kan varoitti, että uusien vuotojen riski kasvaa.
Yksi reaktoreista vuotaa säteilyä noin 4 000 mikrosieverttiä tunnissa. Määrä ylittää sallitut turva-arvot nelinkertaisesti. Rintakehän röntgen-kuvauksessa ihminen altistuu noin 20 mikrosievertin säteilylle.
Asukkaat on evakuoitu 20 kilometrin säteellä reaktorista ja 30 kilometrin säteellä asuvia pyydetään pysymään sisätiloissa. Viranomaisten mukaan säteily ei leviä vaarallisina pitoisuuksina tätä kauemmas. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Fukushiman ympärille on perustettu lentokieltoalue.
Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui myöhään maanantaina Suomen aikaan kolmas räjähdys neljän päivän aikana. Räjähdys sattui kakkosreaktorissa.
Japanin ilmatieteenlaitoksen mukaan tuulet puhaltavat etelään, eli maan pääkaupungin Tokion suuntaan. Tokion aluehallinto on mitannut normaalia korkeampia säteilyarvoja aikaisin aamulla Suomen aikaa. Hallinnon mukaan nykyiset arvot eivät ole ihmiselle vaarallisia. Tuulet voivat kääntyä myöhemmin länteen.
Merkitys vielä hämärän peitossa
Professori Murray Jennex San Diegon yliopistosta sanoo, että toistaiseksi on epäselvää, millainen vahinkojen täsmällinen luonne on ja millaisia vaikutuksia niillä on. Jennexin mukaan kakkosreaktorissa tapahtunut räjähdys ei välttämättä ole vahingoittanut suojakuorta, mutta jos reaktorin jäähdytysallas on vaurioitunut, paineen poistaminen reaktorista hankaloituu.
Jennexin arvio on, että Japanin ydinvoimalaonnettomuus on jo pahempi kuin Harrisburgin onnettomuus vuonna 1979. Toistaiseksi ollaan vielä kaukana Tsernobylin mittasuhteista.
AFP, AP, Reuters, Itar-Tass