Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeella on edelleen 80 270 omistajaa, ilmenee Euroclearin tilastoista.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi keskiviikkona, että hallitus on päättänyt aloittaa Talvivaaran kaivoksen hallitun alasajon. Talvivaaraan uskoneet sijoittajat voivat odottaa samalla omistuksensa lopullista alasajoa.
Talvivaara on pörssin kuudenneksi omistetuin osake. Euroclearin huhtikuun lopun (30.4.) tilastoissa vain Nokialla (220 773), Elisalla (198 983), Fortumilla (142 239), UPM-Kymmenellä (87 048) ja Sammolla (85 917) on enemmän omistajia kuin Talvivaaralla.
Osakkeesta ei pääse eroon, koska noteeraus on lopetettu: sillä ei voi käydä kauppaa. Osakkeen tappioita ei voi tässä vaiheessa edes vähentää verotuksessa.
Se on taipaleellaan houkutellut sijoittajia, sillä Talvivaara järjesti merkintäoikeusannin keväällä 2013. Toimitusjohtaja Pekka Perä markkinoi tuolloin ”Maan antia” sanomalla, että Talvivaaralla on ”edessään uusi alku”.
”Tervetuloa mukaan Maan antiin”, toimitusjohtaja Perä houkutteli omistajia maaliskuun 2013 esitteessä.
”Menestyvä ja merkittävä”
Talvivaara kertoi kolme vuotta sitten, että se aikoi käyttää osakeannilla hankkimansa varat tuotannon ylösajoon kohti täyttä kapasiteettia. Talvivaarasta oli määrä tehdä ”menestyvä ja kansainvälisesti merkittävä toimija kaivosalalla.”
Yhden uuden osakkeen merkintähinta keväällä 2013 oli 0,16 euroa. Esimerkiksi 500 silloisella Talvivaaran osakkeella sai merkitä 3 000 uutta osaketta yhteensä 480 eurolla.
Pian merkintäoikeusannin jälkeen omistajat saivat ikäviä uutisia, sillä Talvivaaran yrityssaneerausmenettely käynnistyi marraskuussa 2013. Talvivaaran tuotannollista toimintaa harjoittava tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo haettiin konkurssiin marraskuussa 2014.
Jälkinäytös jatkuu. Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeenomistajat on kutsuttu varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 15. kesäkuuta Espoossa Aalto-yliopiston tiloissa.
Nimitystoimikunta ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että Tapani Järvinen, Stuart Murray, Pekka Perä ja Solveig Törnroos-Huhtamäki valitaan uudelleen hallituksen jäseniksi.
Nimitystoimikunnan ehdotuksen perusteella hallituksen puheenjohtajan palkkio olisi 84 000 euroa vuodessa. Ei-työsuhteisen hallituksen jäsenen palkkio olisi 48 000 euroa vuodessa.
”Aika hyvin kuoreksi kutistuneelta yhtiöltä, jolla ei ole mitään liiketoimintaa. Talvivaaraan on uponnut sijoittajien, velkojien ja veronmaksajien rahaa yhteensä noin kaksi miljardia euroa”, kommentoi Kauppalehden analyytikko Ari Rajala.