Ministeriö kieltää perunan kotikasvatuksen Suomessa
Jatkossa perunaa saa kasvattaa vain myyntiin, ei omaan käyttöön.
Jaana Martikainen
31.3.2012 20:19 (Päivitetty 31.3.2012 20:19)
– Tosi hölmöltä kuulostaa. Ihmisiähän on jo pitkään kannustettu lähituotantoon ja nyt sitten päätetään ihan toista, sanoo Pekka Ovaskainen.
Kuopiolainen Ovaskainen on kasvattanut perunaa mökillään joka kesä muutaman rivin omiin tarpeisiin.
– Nyt ei sitten tarvitse enää maistella oman maan tuoretta perunaa. Ei mitään järkeä.
Ovaskainen myöntää, että perunankasvatus on vaikeaa.
– Tauteja on paljon, ja tuntuu, että vaatii melkein ammattilaisen taidot, että perunan saa kasvamaan, Ovaskainen sanoo.Juuri saman syyn takia maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan lakimuutosta, joka kieltää perunan kotikasvatuksen Suomessa.
Riskialtista
Perunan kotikasvatuskielto koskee kotitalouksia, joiden kasvattama peruna on tarkoitettu vain talouden omaan käyttöön.
– Lakimuutos ei koske niitä, jotka myyvät kasvattamaansa perunaa, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Helka Patrakka.
Patrakan mukaan lakimuutos pohjautuu tutkimustuloksiin, jossa perunan kotikasvatus on todettu riskialttiiksi.
– Kukaan ei valvo kotikasvatusta eikä sitä, minkä laatuista perunaa kukin kasvattaa. Laatuerot ovat hyvin suuria. Pistokokeissa on todettu, että raakaa perunaa käytetään kotitalouksissa hyvin yleisesti.
Ministeriö nojaa raa’an perunan haitallisiin vaikutuksiin.
– Suurimmassa riskiryhmässä ovat pikkulapset, joille soseutettu peruna on usein hyvinkin raakaa. Tutkimusten perusteella sen syöminen vaikuttaa lapsen kehitykseen. Esimerkiksi Keski-Euroopan maissahan kotiperunan antaminen on kielletty alle kouluikäisille lapsille.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ravitsemusyksikön erikoistutkija Kaija Tiihonen sanoo, että perunan glykeeminen indeksi on perunan väärinkäytössä hyvin vaarallinen. THL onkin jo kolmen vuoden ajan kerännyt tutkimustietoa perunan terveysvaikutuksista.
– Tutkimukset todistavat sen, että vain tarkasti valvottu perunankasvatus tuottaa perunaa, joka ei vaikuta haitallisesti terveyteen, Tiihonen sanoo.
Esimerkiksi jo idut kasvattaneiden perunoiden käyttö ruuanvalmistuksessa on Tiihosen mukaan yleistä.
"Aivan uskomatonta"
Suomen amatööriperunankasvattajien yhdistyksen toiminnanjohtaja Aulikki Tenhunen on tyrmistynyt ministeriön suunnitelmasta.
– Aivan uskomatonta. Tässä ollaan taas kaventamassa tavallisen kansalaisen oikeuksia omavaraisuuteen, Tenhunen sanoo.
Hänen mukaansa ministeriö on valmistellut lakimuutosta täysin salassa.
– Ei meiltä ole kysytty mitään. Toivoisin, että ehdotusta harkitaan uudelleen ja muutetaan vaikkapa niin, että kotitalouksille annetaan kunnolliset ohjeet ja laatukriteerit oman perunan käyttöön.
Tenhunen väläyttääkin, että kansalaiset ryhtyisivät voimakkaaseen vastarintaan perunan kotikasvatuksen puolesta.
– Jotain adressia tästä pitäisi tehdä ja pian. Ei jokaista lakimuutosta voi vain runnoa läpi kansalaisilta kysymättä.
Ei sohvaperunaksi
Suomen ammattiperunankasvattajien liiton puheenjohtaja Pertti Mikkonen-Launonen on mielissään muutoksesta.
– Vihdoinkin kiinnitetään oikeaan asiaan huomiota. Kyllä tähän asti on kaikenlaista perunaa ruokapöydissä nähtykin, Mikkonen-Launonen sanoo.
Mikkonen-Launonen nostaa pahimmaksi amatöörimaisen perunankasvatuksen ilmentymäksi uuniperunat.
– Niitä ihmiset valmistavat kaikenmaailman ituperunoista, ja olenpa joskus saanut uuniperunaa, jossa on hyvin selvästi ollut nähtävissä ruttoa.
Mikkonen-Launoselle ja muille ammattimaisille perunankasvattajille muutos tarkoittaa lisää töitä ja samalla myös taloudellista hyötyä, kun kotitaloudet joutuvat hankkimaan perunansa kaupallisilta tahoilta.
– Ei tässä tulevaisuudessa enää ole vaaraa miksikään sohvaperunaksi päätyä, Mikkonen-Launonen summaa.