Lööpitystä, uutisia, ym. sälää / SYYSKAUSI 2014

  • Viestiketjun aloittaja 72
  • Aloituspäivämäärä

Örfil

Guest
Tuo summa on 0.02 prosenttia valtion 2014 budjetista.

Otetaan summa vaikka pois tuista poliittisille yhdistyksille.

Musiikkikulttuuriin kannatta aina satsata.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Teostollehan nuo rahat menevät, eikä tuo nyt noitten kokonaistulojen perusteella kasettimaksujen vähenemiseen kaadu, jollei sitten tartte tuplabonusindeksikorotusta toiminnan pyörittäjille.

 

Örfil

Guest
Mikä on tuo toiminnan kulut?

Luulisi että musiikin tekemisen määrä kasvaa koko ajan = korvausten määrän pitääkin nousta ja sitä myötä saada niitä tuottoja niiden kattamiseen.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
http://www.teosto.fi/sites/default/files/files/Teosto_tilinpaatos_2013.pdf
Muunmuassa tuollainen. Siitä vaan kahlaamaan.

HENKILÖSTÖN KESKIMÄÄRÄINEN LUKUMÄÄRÄ
2013
Teosto 78
Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu5
Yht. 83

HENKILÖSTÖKULUT
Palkat 4 721 214,74
Palkkiot 188 919,50
Eläkekulut 1 042 129,92
Muut henkilösivukulut 259 146,35
Palkkiot hallituksen jäsenille 100 682,50 (en tiedä kuuluiko tämä jo tuohon "Palkkiot"-kohtaan, kait?)
 

Örfil

Guest
Sori, mutta paljonko maksetaan per biisi?
Onko sitä mahdollista edes tietää?

Sitä koitan tivata että saako artisti per biisi korvausta nyt vähemmän kuin ennen. Vitonen?

Teoston sisäisiin kuluihin en osaa ottaa kantaa. Siihen ei taida meillä kellään riittää tiedot.
Siksi penäänkin vähän kriittisyyttä & analyyttisyyttä noihin tilastojen lukemiseen.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Yksi teostolainen tienaa keskimäärin 56 882€/vuodessa (aatelkaa mitä se on mummoMarkoissa!). SEHÄN ON ENEMMÄN KUIN SAIRAANHOITAJAN PALKKA! Lastensairaalaan noitten kaikkien palkalla ostais 49 697 pyörätuolia. Niillä sais 248 485 kilogrammaa kaljatölkkien klipsuja! Ei vittusaatana, menen tekemään adressin ->
 
Viimeksi muokattu:

Örfil

Guest
Vois perustaa toikin: Hyvin palkatut firmat

Sinne menee nyt:

- Trafi
- Teosto
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Gynekologi: Osa abortoitavista syntyy aina elävinä

Tamperelainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Tanus toivoo, ettei kätilöiden ja gynekologien tarvitse enää tulevaisuudessa suorittaa raskaudenkeskeytyksiä vastoin heidän etiikkaansa ja vakaumustaan.

Tanus on tehnyt asiasta yhdessä lääkäri Jemina Aholan kanssa Omantunnonvapaus.fi-nettisivut ja kansalaisaloitteen, johon kerätään allekirjoituksia vielä tämän viikon ajan. Jos nimiä on sunnuntaina vähintään 50 000, voi aloitteen viedä eteenpäin eduskunnalle.

Maanantai-iltaan mennessä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen oli kertynyt lähes 48 000.

- Olen miettinyt tätä asiaa jo vuosikymmeniä. Gynekologi on tavattoman mielenkiintoinen ammatti, mutta moni joka haluaisi alalle, on luopunut ajatuksesta, koska ammatissa on pakko tehdä raskaudenkeskeytyksiä.

Muualla Euroopassa tilanne on toinen. EU-maista ainoastaan Suomessa, Ruotsissa, Bulgariassa ja Tšekissä ei lakia omantunnonvapaudesta ole.

- Tämä on häpeäpilkku Suomelle, ettei meillä ole sitä. Täällä voi saada aseellisesta asepalveluksesta vakaumuksen takia vapautuksen, vaikka siinä vain harjoitellaan surmaamista, mutta terveydenhuoltohenkilökunta ei saa sitä abortin tekemisestä.

Tanuksen ajatuksiin on vaikuttanut vahvasti myös omat kokemukset. Lääkärinä hän on erikoistumisvaiheessa ollut suorittamassa joitakin abortteja. Erityisesti kaksi myöhäistä raskaudenkeskeytystä, joihin hän joutui osallistumaan, ovat jääneet hänen mieleensä.

- Toisessa abortoitava sikiö syntyi elävänä ja hengitti pitkään. Minun piti lääkärinä ottaa hänestä kudosnäytteitä patologille, mutta ensin piti odottaa, että lapsi kuolee. Siinä kesti aikaa. Totesin kätilölle, että elävästä lapsesta en rupea näytettä ottamaan, sehän oli kaksin käsin kannettava pieni vauva.

Tilanne mietitytti Tanusta vuosien ajan. Raskaus keskeytettiin, koska sikiöllä oli ultraäänellä todettu jotain poikkeavaa. Pahinta oli, että patologin tutkimuksissa mitään poikkeavaa ei tullut esiin.

- Sydäntä raastoi. Lääkäreiden pitäisi kertoa tarpeeksi tarkasti odottaville vanhemmille eri vaihtoehdoista eikä niin herkästi tarjota aborttia. Ultraäänessä voi näkyä poikkeama, mutta se ei välttämättä pidäkään paikkaansa. Se, että muutokset ultraäänessä voivat hävitä tai ne tulevatkin lievempinä, ei ole mitenkään harvinaista. Tämä olisi tärkeää tiedostaa, kun pohditaan raskaudenkeskeytyksiä sairauden tai poikkeaman vuoksi.

Tanuksen mukaan on iso ristiriita, että Suomessa syntyy ja jää henkiin keskosia, jotka syntyvät raskausviikoilla 22-23. Samaan aikaan samanikäisiä ja vanhempia abortoidaan.

- Meillä on esimerkkejä raskausviikolla 23 syntyneistä, jotka ovat syntyneet elävinä ja kasvaneet aikuisiksi. Joka vuosi myöhäiseen raskaudenkeskeytykseen tulleita sikiöitä syntyy elävänä ja he elävät ainakin hetken. Se ei ole harvinaista.

Tanus korostaa, että hän ei halua syyllistää tai syyttää abortin tehneitä naisia.

- Emme tuomaroi tai tuomitse ketään. Tiedän, ettei se ole helppo ratkaisu. Haluan kuitenkin, että alalle pääsee opiskelemaan ja työskentelemään myös sellaisia kätilöitä ja lääkäreitä, joiden vakaumus on elämän lopettamista vastaan, jotka haluavat kunnioittaa ja hoitaa myös pientä elämää ja jotka saavat elää sen vakaumuksensa mukaan.

Gynekologina Tanus tietää, että abortin tehneet naiset tarvitsevat tukea. Hän kannustaa heitä hakemaan sitä vertaisryhmistä.

- Abortti on trauma äidille. Monet kantavat syyllisyyttä yksin, joillekin se on loppuelämän taakka. Tutkimuksissa on todettu, että kaikista mielenterveysongelmista 10 prosenttia liittyy tehtyihin abortteihin. Olen sitä mieltä, että abortin tehneitä täytyy tukea. Itu-projektin ryhmät ovat hyviä. Lisäksi ehkäisyyn ja tarvittaessa jälkiehkäisyyn on panostettava napakammin.

Tanus toivoo, että Suomessa panostettaisiin enemmän myös etukäteistiedottamiseen.

- Lääkäreiden pitää kertoa eri vaihtoehdoista. Monella voi olla epärealistisia pelkoja raskauden jatkamisen suhteen. Adoptiovaihtoehdostakin puhutaan aivan liian vähän. Suomalaisen adoptiovauvan saaminen on todella vaikeaa, ja monet perheet olisivat sellaisesta ikionnellisia.
Kätilöliitto: "Äärimmäisen marginaalinen asia"

Kätilöliiton hallituksessa on keskusteltu käynnissä olevasta kansalaisaloitteesta ja siitä, pitäisikö terveydenhuoltohenkilökunnalla olla oikeus kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytyksiä eettisistä tai vakaumuksellisista syistä.

Liiton hallituksessa asiasta on hyvin yhtenäinen näkemys.

- Se ei ole kätilöiden kannalta käytännössä iso ongelma, vaikka se halutaan sellaisena esittää. Ne työntekijät, jotka eivät halua olla tekemisissä raskaudenkeskeytysten kanssa, eivät joko hakeudu sellaisiin tehtäviin tai he ovat saaneet sovittua työnantajansa kanssa asiasta. Kyse on äärimmäisen marginaalisesta asiasta, Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen sanoo.

Iltalehden haastattelemien kätilöiden mukaan työnantaja ei ole kuitenkaan antanut joustovaraa, kun kätilö on yrittänyt kieltäytyä osallistumasta aborttiin. Virtasen mukaan tällainen voi olla ongelmana lähinnä pienissä sairaaloissa, joissa kaikki työntekijät hoitavat kaikkea.

- Sellaisissa ei voi ehkä valikoida tehtäviä. Itse olen saanut vain yhden puhelun kätilöltä, joka kysyi neuvoa miten voisi kieltäytyä abortin tekemisestä. Meillä ei ole kuitenkaan mitään mihin vedota asiassa.

Kätilöliitossa ei koeta ongelmaksi sitä, jos laki omantunnonvapaudesta tulisi voimaan.

- Kyllä henkilökuntaa riittää jatkossakin raskaudenkeskeytyksiä tekemään. Pelkään vain, että onko se sellainen Pandoran lipas, jonka myötä tulee muitakin asioita, miksi ei voida hoitaa tiettyjä potilaita.

Kätilönä itsekin aiemmin työskennelleen Virtasen henkilökohtainen mielipide on, että terveydenhuoltohenkilökunnan pitää hoitaa kaikki potilaat yhtä laadukkaasti omista vakaumuksista, arvoista ja mielipiteistä huolimatta.

- Terveydenhuollon ihmiset ovat töissä, ja he hoitavat korkeaa ammattietiikkaa noudattaen kaikki potilaat riippumatta näiden taustasta tai sairaudesta. Me voimme olla hyvinkin eri mieltä potilaan kanssa erilaisista asioista, mutta se ei kuulu siihen työhön. Emme voi toimia pelkästään omien arvojemme mukaan.

Virtasen mukaan aborttiasiassa olisi tärkeää panostaa ennen kaikkea ennaltaehkäisevään työhön.

- Siellä on kehittämisen varaa. Pitäisi muistaa puhua ehkäisystä, jotta raskaudet olisi suunniteltuja. Alle 20-vuotiaille pitäisi saada ilmainen ehkäisy ja synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä pitäisi puhua paljon enemmän.

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 500 aborttia. Niistä noin 10 prosenttia tehdään samana tai edellisenä vuonna synnyttäneille naisille.

- Teini-ikäisten abortit ovat vähentyneet koko ajan, mutta jostain syystä synnyttäneiden naisten abortit eivät ole lähteneet laskuun. Kätilöiden ja neuvoloiden pitää muistaa antaa ohjausta asiassa, Virtanen sanoo.
Siinäpä pohdittavaa. Vaikea kummankaan kanssa eri mieltä olla. Mutta nuo myöhäiset raskaudenkeskeytykset on kyllä semmosia, ETTÄ.
 
Ylös