Tyytymättömyys poliisin otteisiin leimahti jälleen Yhdysvalloissa, kun 25-vuotias mies Freddie Gray kuoli ilmeisesti pidätyksen yhteydessä saamiinsa selkärankavammoihin sairaalassa.
- Pari tuumaa vasemmalle, ja minä olisin Freddie Gray, Abdul Salaam, 36, sanoo The Guardianille.
Miehellä on näkyvät arvet kaulassaan muistoina kahden vuoden takaa, jolloin poliisi kiskoi hänet autosta ulos, potki ja hakkasi. Salaamin 3-vuotias poika näki kaiken. Mies vietti 48 tuntia putkassa, mutta ei saanut syytteitä. Hän ei vieläkään tiedä, miksi hän joutui kohteeksi.
Poliisin kovat otteet erityisesti tummaihoisia miehiä vastaan ovat olleet tapetilla viime kuukausina. Aseettomia ihmisiä on ammuttu selkään tappavin seurauksin.
Poliisiväkivallan uhreiksi joutuu yhdysvaltalaisia ympäri maata, kaikista roduista ja kaikista yhteiskuntaluokista.
Jatkuvien ylilyöntien takia kansan luottamus poliisiin on retuperällä. USA Todayn tilaaman, viime vuonna julkaistun kyselytutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista ei luota virkavallan otteisiin. Tummaihoisista yli 90 prosenttia kokee, että poliisi kohtelee heitä epätasa-arvoisesti ja kovakouraisesti.
Inhimillisiä kustannuksia maksetaan nyt Baltimoressa. Rahalliset kustannukset veronmaksajille ovat niin ikään hirvittäviä. Esimerkiksi New Yorkissa poliisin väkivaltaan ja ihmisoikeusloukkauksiin liittyviin sovittelumaksuihin kuluu yhdessä vuodessa noin 100-120 miljoonaa dollaria. Los Angelesissa summa on noin 50 miljoonaa dollaria.
Baltimoressa kaupunki maksoi muutamassa vuodessa 5,7 miljoonaa dollaria korvauksia ja 5,8 miljoonaa oikeudenkäyntikuluja.
Sivullisiin kohdistuva poliisiväkivalta on Baltimoressa yleistä, selviää paikallisen Baltimore Sun -lehden viime vuonna tekemästä laajasta selvityksestä. Kun tarkastelee yksityiskohtia, ei ole vaikea ymmärtää, miksi kaupungissa mellakoidaan.
Vuonna 2009 kaksi poliisia hakkasi raskaana olevan 26-vuotiaan Starr Brownin brutaalisti, kun tämä oli kehottanut poliiseja lähtemään kahta tyttöä pahoinpidelleen joukkion perään.
Samana vuonna 65-vuotias kirkon diakoni Lornell Felder hakattiin, koska hän kääri sätkää, jota poliisit pitivät marihuanana.
Vuonna 2007 poliisi heitteli kahden lapsen äitiä ja seitsemän lapsen isoäitiä Venus Greeneä, 87, ympäriinsä ja vasten seinää.
- Horo, sinä et ole yhtään sen parempi kuin muut vanhat mustat horot, joita minä olen heittänyt selliin, aggressiivinen poliisi oli sanonut mummolle.
Greeneä vastaan ei nostettu syytteitä, ja hän sai vuonna 2012 kaupungilta 95 000 dollarin korvaukset.
Brownia vastaan nostetut syytteet kaatuivat, ja hän sai 120 000 dollaria korvauksia. Felderiä sai 100 000 dollaria, eikä häntä vastaan nostettu syytteitä. Kummallakaan ei ole rikosrekisteriä.
Yksi järkyttävimmistä voimankäytön esimerkeistä on viime vuoden toukokuulta Cornelian pikkukylästä Georgiasta. Täysin yllättäen perheen kotiin hyökättiin keskellä yötä. Rynnäkkö alkoi sokaisevalla välähdyksellä ja korviahuumaavalla pamauksella. Mustapukuiset miehet painoivat isän maahan ja raudoittivat hänet. Joku nosti taaperon kehdosta syliinsä.
- Pyysin heitä antamaan lapseni minulle, mutta he käskivät minua tukkimaan turpani ja istumaan alas, äiti Alecia Phonesavanh kertoi medialle.
Pian kävi ilmi, että hyökkääjät olivat poliisin erikoisyksikön SWAT:n jäseniä, jotka etsivät huumekauppiasta. Etsitty mies ei edes asunut talossa. Isä, äiti, isoäiti ja neljä 1,5-7-vuotiasta lasta sen sijaan asuivat.
Äiti tajusi nopeasti, että hänen nuorimmaisensa, Bounkham "Bou Bou" jr. oli loukkaantunut. Poliisi kuitenkin väitti, että poika on kunnossa.
Vanhemmat otettiin pariksi tunniksi kiinni, ja vasta sairaalassa he saivat tietää, mitä oli tapahtunut. Tainnutuskranaatti oli lentänyt suoraan nukkuvan taaperon kasvoille ja räjähtänyt. Rintalihakset olivat lääkärin mukaan repeytyneet esiin, kasvot olivat paikoin auki luuhun asti.
Jälkimainingeissa poliisi väitti, ettei se tiennyt, että talossa on lapsia. Pihassa kuitenkin oli lastenistuimilla varustettu auto ja nurmikko oli täynnä leluja.
Lasta pidettiin tajuttomana yli viisi viikkoa. Korjausleikkauksia on tehty lukemattomia. Kunta ei suostunut maksamaan penniäkään sairaalalaskuista lakiin vedoten.
Vasta liki vuotta myöhemmin perheelle määrättiin noin miljoonan dollarin korvaukset. Rahat kuluivat lähes kokonaan Bou Boun lääkärikuluihin.
Bou Boun tapaus on malliesimerkki siitä, mikä kansalaisia hiertää. Poliisia kritisoidaan Yhdysvalloissa juuri tämän kaltaisista puolisotilaallisista otteista. Pienen lapsen kohtalo on hirveä, mutta ironia on käsinkosketeltavaa. Bounkham Phonesavanh vanhempi pakeni Yhdysvaltoihin 8-vuotiaana Laosista, jossa kommunistihallinnon sotilaat potkivat ovia sisään ja kohtelevat kansalaisia mielivaltaisesti.