Uusia sairaaloita rakennetaan miljardeilla – "tilanne on huolestuttava"
Uusia sairaaloita rakennetaan miljardeilla euroilla. Kukaan ei tiedä, montako sairaalaa tarvitaan kymmenen vuoden päästä.
Kun ajelee Espoossa Turuntietä, Glimsin kohdalla katseen vangitsee väistämättä järkälemäinen rakennustyömaa. Espoo rakentaa Jorvin sairaalan kylkeen uutta sairaalaa, joka on kaupungin kaikkien aikojen kallein talonrakennushanke. Viereen nousee myös Husin päivystyksen lisärakennus.
Uusia sairaaloita rakennetaan nyt kiihtyvään tahtiin eri puolille maata. Eri arvioiden mukaan rakenteilla ja suunnitteilla on jopa 2–3 miljardin euron investoinnit.
"Tilanne on huolestuttava, koska kellään ei ole kokonaiskäsitystä siitä, minkä verran sairaaloita tarvitaan esimerkiksi kymmenen vuoden päästä", sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
"Vaarallisinta tässä on se, että isot ja kalliit kiinteistöt voivat jarruttaa uusien toimintatapojen ja digitalisaation etenemistä", Keistinen sanoo.
Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät suunnitelmiaan omista lähtökohdistaan. Suuri osa nykyisistä sairaaloista on rakennettu 1950–60-luvuilla, joten ne ovat tulossa peruskorjausikään.
Investointeja perustellaan myös sillä, että hoitokäytäntöjä halutaan nykyaikaistaa.
"Toki monet yliopistosairaaloiden ja kasvukeskusten investoinnit tulevat todelliseen tarpeeseen, mutta sairaaloiden kokonaistarvetta ja työnjakoa pitäisi ensin katsoa koko maan näkökulmasta", Keistinen lisää.
Terveydenhoidon toimintatavat ovat muuttumassa, ja tähän myös sote-uudistus tähtää. Uusia toimintatapoja tarvitaan myös hillitsemään julkisten menojen kasvua. Enemmän rahaa tarvittaisiin vanhusten kotihoitoon.
"Sairaalakiinteistöjen tarve vähenee. Jo nyt 60 prosenttia leikkauksista on sellaisia, että potilas voidaan kotiuttaa samana päivänä", Keistinen sanoo.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen (sote) pitäisi siirtää vastuu palvelujen järjestämisestä isommille toimijoille, jolloin sairaaloiden määrää ja työnjakoakin voisi arvioida laajemmilla alueilla.
Hallitusneuvotteluissa pohditaan parhaillaan, miten sote-uudistus saadaan eteenpäin. Työryhmissä on keskusteltu myös sairaalaverkoston tulevaisuudesta.
Kun sote-uudistus on lykkääntynyt, rakentamisinto on kiihtynyt. Moni sairaanhoitopiiri tai kunta haluaa betonoida nykyiset rakenteet omalle alueelleen, koska pelkää, että esimerkiksi aluesairaala lakkautetaan.
"Huolestuttavaa on se, että moni kunta pyrkii nyt tekemään omia ratkaisujaan ennen sote-uudistusta ilman laajempaa kokonaisarviota", sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.
Ratkaisuja ei tehdä pelkästään terveydenhoidon näkökulmasta vaan esimerkiksi oman alueen työpaikkojen säilyttämiseksi.
"Se ei ole edes aluepolitiikkaa vaan puhdasta kotiseutupolitiikkaa", Suomen itsenäisyyden rahaston Sitran johtaja Antti Kivelä sanoo.
Esimerkiksi keinonivelleikkauksia tehdään Timo Keistisen mukaan 56:ssa eri sairaalassa ja uusintaleikkauksia 36:ssa.
"Tehtävän voisi keskittää vaikka yhteen sairaalaan, jolloin saavutettaisiin paras mahdollinen tehokkuus ja laatu", Keistinen sanoo.
Tulevaisuudessa varsinkin erikoissairaanhoidon laatuvaatimukset kasvavat, ja isommissa yksiköissä laatu pystytään turvaamaan parhaiten. Kun henkilöstö tekee tiettyjä toimenpiteitä riittävän paljon, heidän ammattitaitonsa säilyy ja kehittyy. Parempi tuottavuus voi lyhentää myös hoitojonoja.
Lisäksi kalliit laitteet kannattaa pitää mahdollisimman tehokkaassa käytössä.
"Rakentamista enemmän sairaaloissa maksavat laitteet ja niiden ylläpito sekä henkilöstön palkat", Keistinen sanoo.
Suomessa terveydenhoito keskittyy vielä enemmän sairaaloihin kuin muissa Pohjoismaissa. Vuonna 2011 Suomessa oli 6,6 sairaansijaa tuhatta asukasta kohti. Ruotsissa niitä oli samana vuonna 2,8, Tanskassa 3,6 ja öljyrikkaassa Norjassakin vain 3,5.
Suomessa on toistasataa sairaalaksi luokiteltavaa yksikköä, kun esimerkiksi väestöltään samankokoinen Tanska on vähentämässä niiden määrän 20:een.
"Sairaalat dominoivat terveydenhoitoa, ja menot kasvavat nopeimmin juuri erikoissairaanhoidossa", Sitran Antti Kivelä sanoo.
Digitalisaatio voi mullistaa terveydenhoitoa, kuten se on muuttanut vähittäiskauppaa, pankkeja ja mediaa.
"Tulevaisuudessa lääkärivastaanottoja voidaan korvata videoyhteydellä vaikka Ipadiin. Joitakin kokeita voi tehdä kotona ja välittää tiedot mobiilisti lääkärille", Kivelä luettelee.
Myös kuljetustekniikka avaa uusia mahdollisuuksia.
"Ruotsissa reittiliikenteessä oleva lentokone on varustettu teho-osastolla. Se hakee vuorokauden sisällä vaativaa hoitoa tarvitsevan potilaan Kiirunasta Tukholman Karoliiniseen sairaalaan parhaaseen mahdolliseen hoitoon", Antti Kivelä sanoo.
Jos rahat ovat kiinni kalliissa kiinteistöissä, uudenlaisten toimintatapojen käyttöönotto voi olla vaikeaa.
"Julkisen sektorin on hyvin vaikea ajaa alas juuri rakennettua sairaalaa", Timo Keistinen sanoo.
Tutkimusten mukaan esimerkiksi psykiatrian avohoitoon ei ole panostettu riittävästi niillä alueilla, joissa sairaalapaikkoja on paljon.
"Hyviäkin esimerkkejä löytyy: [Heinolan] reumasairaala lakkautettiin, koska uudet hoidot tekivät sen tarpeettomaksi", Keistinen muistuttaa.