Noh, nih.
Mun mielestä nuo linjaukset ovat Perussuomalaisten kannalta varsin onnistuneita. Mitä muuta osasi odottaakaan? Eikai joku oikeasti odottanut, että tässä nyt yhtäkkinensä tuleekin täydellinen laivankeulan käännös? Maltillisesti on ainoa tapa asioissa edetä, jos ylipäätään mitään haluaa loppukädessä saavuttaa.
Soini sen tietää. En tiedä tietääkö äänestäjänsä. Jos ei, niin eiköhän perussuomalaisen kausi hallituksessa jää yhden kauden mittaiseksi.
Hommaforumin kirjoittajien viestejä pikaisesti lukemalla sai sen kuvan, että keskinkertaisen ja myönteisen väliin menevät arviot. Enemmistökanta vaikuttaa olevan, että ohjelman kanssa pärjätään, kunhan vain sisäministeriksi tulee riittävän pätevä perussuomalainen, jonka yli eivät virkamiehet kävele. Tältä osin PS:n tilannetta helpottaa se, että heillä on oma maahanmuuttopoliittinen ohjelma, joka toteutuu kiintiöpakolaisten määrän vähentämistä lukuunottamatta.
Oma vaikutelma on se, että PS on onnistunut tavoitteessaan maahanmuuttopolitiikan osalta. Ensimmäinen onnistuminen on se, että hallitusohjemakirjaus saatiin aikaiseksi ja toinen onnistuminen on se, että kirjaus on omien kannattajien hyväksyttävissä. Lisäbonus on se, että kokoomus oli selvästi häviävä osapuoli, sillä kirjaus korkeaa osaamista omaavien työntekijöiden maahantulon helpottamisesta toistaa vain voimassa olevan lainsäädännön. Erityisasiantuntijan oleskeluluvan saa alle kuukaudessa ja jos hakee lupaa vasta Suomessa voi aloittaa työt jo lupaa odottaessa. En usko, että PS:ää edustava sisäministeri päästää läpi tulkintaa, jonka mukaan ko. lupaa voisi hakea ilman erityistä asiantuntemusta, työ voisi olla suorittavaa työtä tai palkka voisi olla pienempi kuin se nykyisten lupaehtojen mukaan pitää olla.
EU-politiikan osalta tulkintaa on vaikeampi tehdä. Avainkysymys on se, miten hyvin PS:n ja Soinin kannatus kestää esim. ne ratkaisut mitä Kreikan osalta tehdään. Tältä osin ei oikein ole apua edes vaaliohjelmasta, sillä suurin osa muistaa vain vaatimuksen siitä, että piikki pistetään kiinni Kreikan osalta. Vaalien jälkeen tehdyt tarkennukset siitä, että oikeastaan voidaan toimia nykyisen kriisinhallintamekanismin puitteissa eivät välttämättä avaudu niille, jotka vastustavat nykyistä EU-politiikkaa.