Valtapaikoista armoton vääntö - Stubbin salkku jumittaa
Tiistai 26.5.2015 klo 16.53
Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin tuleva salkku jumittaa neuvotteluissa. Yhteiskuntasopimus tekee paluun.
Mikäli Stubb nimitettäisiin ulkoministeriksi, se olisi nöyryytys Niinistölle.
Hallitusneuvottelut eivät ole sujuneet ihan niin sopuisissa merkeissä, kuin puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (PS) ja Alexander Stubb (kok) ovat yrittäneet vakuutella. Parhaillaan käydään armotonta vääntöä ministerien salkuista.
Suurimmaksi ongelmaksi on neuvottelulähteiden mukaan muodostunut Alexander Stubbin asema.
Kulisseissa puhutaan, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei halua Stubbia aisaparikseen ulkopolitiikan hoitoon. Mikäli Stubb nimitettäisiin ulkoministeriksi, se olisi nöyryytys Niinistölle.
Tämän takia kokoomus on kampeamassa Stubbia vahvan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johtoon.
Siitä seuraa seuraava ongelma. Jos kokoomus ottaa TEM:n, ulkoministerin paikka menee keskustalle.
Ja jos keskusta saa sekä pääministerin että ulkoministerin paikan, se ei voi saada enää muita keskeisiä ministeriöitä, niin sanottuja rahaministeriöitä. Tämä aiheuttaa eripuraa keskustassa.
Valtiovarainministeriön johtoon nousee perussuomalaisten Timo Soini, kokoomus ottaisi opetusministeriön. Tärkeä sosiaali- ja terveysministeriö menisi perussuomalaisille.
Taistelua vallasta jatketaan ilmeisesti vielä tänään illalla puoluejohtajien kesken. Tänään ei hallituksen kokokaan ollut vielä selvillä. Siitä tulee ministerien kokoonpanoltaan joko 5 (kesk.) - 4 (PS) - 4 (kok) tai 6 (kesk.) - 4 (PS) - 4 (kok).
Kiire on, koska huomenna pitäisi olla valmiina ministeriesityksiä hallituspuolueiden eduskuntaryhmille.
Yhteiskuntasopimus
Tuleva hallitus ei ole lähteiden mukaan unohtanut jo kertaalleen kaatunutta yhteiskuntasopimusta. Se yritetään runnoa uudelleen kasaan kesän aikana, ennen elokuun loppua.
Hallitus varaa yhteiskuntasopimukseen vauhdittamiseen yli 1,5 miljardia euroa. Hallitus kiristää ruuvia työmarkkinajärjestöjen suuntaan sanomalla, että mikäli sopimusta ei taaskaan synny, tehdään lisää leikkauksia ja veronkiristyksiä.
Jo julkistetusta 1,6 miljardin euron panostuspaketista teiden ja rautateiden kunnostamiseen laitetaan noin 600 miljoonaa euroa. Noin miljardi euroa satsataan niin sanottuihin kärkihankkeisiin, muun muassa biotalouteen ja it-hankkeisiin.
Leikkauspuolella on odotettavissa etuisuuksien indeksien jäädytys. Valtion budjetti halutaan vuoden 2009 tasolle.
Kuntien tehtäviä puretaan ja niille annetaan enemmän valtaa päättää, millä tavalla ne hoitavat tehtäviään.
Sosiaali- ja terveysalan rakenneuudistuksen soten osalta on päädytty maakuntamalliin. Tämä menee parlamentaariseen valmisteluun.
JUHA RISTAMÄKI