Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa valtaan on noussut perussuomalainen puolue, joka ei ole aikaisemmin osallistunut hallitustyöskentelyyn. Suomen ulkoministeriksi saatiin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Venäläisvastaisen pääministeri Alexander Stubbin korvasi keskustalainen Juha Sipilä.
Keitä ovat Juha Sipilä ja Timo Soini, ja keitä ovat perussuomalaiset?
Timo Soini on Suomen todellinen johtaja. Hän on tunnettu ja karismaattinen poliitikko, joka on koko elämänsä ollut politiikassa. Uusi pääministeri Sipilä ei ole poliitikkona kokenut, hänet valittiin parlamenttiin vasta vuonna 2011. Näin ollen Soini johtaa karismallaan Suomea, ja jos terveys ja kohtalo sallivat, hänestä tulee Suomen seuraava presidentti.
Perussuomalaiset on kansallismielinen puolue, jonka maalais-keskustalaiset populistit perustivat 1995. Mutta perussuomalaisten nationalismi ei vastusta Venäjää vaan ennen kaikkea suomenruotsalaisten etuoikeuksia ja islaminuskoisia maahanmuuttajia. Oltuaan vasta pari tuntia uudessa hallituksessa perussuomalaiset nostivat keskusteluun ruotsinkielisen varuskunnan sulkemisen ja pakkoruotsin poistamiskokeilun.
On erikoista, että perussuomalaiset suhtautuvat Venäjään melko myötäsukaisesti. Tämän puolueen yksittäiset edustajat ovat peräti ehdottaneet liittymistä Venäjään tai Euraasian liittoon tai puolustusliiton solmimista Venäjän kanssa. Eräs perussuomalaisten kansanedustaja kirjoitti blogiinsa siitä, miten Venäjän imperiumissa Suomi oli itsenäisempi kuin Euroopan unionissa.
EU:hun ja NATO: oon perussuomalaiset suhtautuvat erittäin kielteisesti. Vaikkakin on olemassa näkemys siitä, että monet perussuomalaiset vain kätkevät NATO-mielisyyttään. Mutta kun 70--80 % suomalaisista ei tue Suomen NATO-jäsenyyttä, Suomi todennäköisimmin jää sotilasliiton ulkopuolelle.
Perussuomalaiset ovat syvällisen konservatiivinen puolue. Harva tietää, että Suomen uusi ulkoministeri Timo Soini on katolilainen. Eikä mikä tahansa katolilainen, vaan henkilö, joka aina asettaa uskon ja kristilliset arvot etusijalle. Soini suhtautuu erittäin kielteisesti saman sukupuolen avioliittoja, abortteja ja avioliiton ulkopuolista sukupuolisuhteita kohtaan.
Luterilaisesta Soinista tuli katolilainen sen jälkeen, kun Suomen luterilainen kirkko hyväksyi naispappeuden. Se oli vastoin Soinin vakaumusta. Timo Soinin omaelämäkerran mukaan hän kääntyi katolilaisuuteen vuonna 1985 matkallaan Irlannissa. Suomessa on vähän katolilaisia, vain noin 14 000, joten Soinin valinta on kiinnostava. Soini on naimisissa, hänen vaimonsa on lääkäri ja heillä on kaksi lasta.
Timo Soinin kollega, uusi pääministeri Juha Sipilä on ainutlaatuinen eurooppalainen poliitikko: hän edustaa syvästi uskonnollista luterilaisen kirkon sisäistä liikettä, rauhansanalaisuutta, jolla on jopa oma sisäinen tervehdys: Jumalan terve! Rauhansanalaiset ovat hartaita uskovaisia, mutta suhtautuvat kuitenkin muihin kristittyihin avoimesti ja hyväntahtoisesti.
Nyt on helppo ymmärtää, miksi Soini ja Sipilä löysivät heti toisensa eivätkä päästäneet suomenruotsalaisia ja vasemmistolaisia hallitukseen. Soini ja Sipilä asettavat kristilliset arvot etusijalle.
Sipilä puolustaa perineisiä perhearvoja ja hänellä on neljä lasta. Alunperin lapsia oli viisi, mutta yksi kuoli äskettäin traagisesti epäonnistuneen leikkauksen tuloksena. Koulutukseltaan Sipilä on insinööri ja matkapuhelinteknologian sekä vaihtoehtoisen energiantuotannon asiantuntija. Sipilä lukee Raamattua usein ja rukoilee, tärkeät päätökset hän tekee yksinäisyydessä. Myytyään yrityksensä Sipilä alkoi rahoittaa Suomen ainoaa kristillistä radiokanavaa Radio Deitä, joka kuuluu koko Suomessa.
Sipilää luonnehtii myös se, että hän kaveeraa Suomen ortodoksisen kirkon piispan Ambrosiuksen kanssa. Sipilä lensi itse omalla lentokoneellaan Ambrosiuksen kanssa Athos-vuoren luostariin vierailulle. Sipilä pitää lentämisestä. Hän on varmaankin maailman ainoa valtion päämies, joka on lentänyt itse Athokselle omalla lentokoneellaan.
Nyt vain odotamme, milloin Suomen pääministeri lentää Moskovaan.
Tällä tavoin Suomeen on muodostunut uusi kristillis-konservatiivinen valtapiiri. Sen erityispiirre on siinä, että kritsinusko ja kristilliset arvot ovat etusijalla Soinin ja Sipilän elämässä ja työssä. Juuri siksi heidän oli niin helppo luoda eräänlainen pakti uuden hallituksen muodostamiseksi. Siinä Sipilä on pääministeri ja Soinilla on tärkeä rooli hänen varamiehenään. Tästä hallituksesta on riisuttu kaikki kommunismi, liberalismi, ateismi ja suomenruotsalaisuus. Muuten, Sipilän ja Soinin pakti tuskin hyväksyy homoliittoja. Jo nyt on annettu ymmärtää, että eduskunnassa hyväksytty ja presidentin allekirjoittama laki ei välttämättä tulekaan voimaan.
Suomen uusien konservatiivien arvot ovat lähellä Venäjän politiikan arvoja. Suomen ja Venäjän on nyt vain luovittava amerikkalaisen sanktiojärjestelmän karikkojen halki ja löydettävä uudet yhteistyön mekanismit.