Vanhusten maksuvaikeudet lisääntyneet – hallitus valmistelee roimaa korotusta sote-maksuihin
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuille määrättyjä enimmäishintoja aiotaan korottaa.
Hallitus valmistelee tuntuvaa korotusta sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuihin.
Hallitusohjelmalinjauksen mukaan tavoitteena on nostaa asiakasmaksuja pitkäaikaisesta laitoshoidosta, palveluasumisesta, kotiin annettavista palveluista ja muista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.
Korotus on tarkoitus toteuttaa siten, että valtiovalta nostaa sosiaali- ja terveyspalveluille määrättyjä enimmäishintoja. Korotuksen jälkeen kunnat saavat mahdollisuuden nostaa palvelutaksojaan nykyisestä. Pakkoa siihen ei ole, mutta kuntien heikko rahatilanne johtanee käytännössä korotuksiin suureen osaan palveluita. Jo nyt iso osa kuntia perii palveluistaan pitkälti valtiovallan salliman maksimin.
– Me olemme toivoneet maksutasojen nostoa, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Korotukset jopa 15–25 prosenttia
Asiakasmaksujen korotuksilla valtiovalta tavoittelee julkisen talouden menoihin 150 miljoonan euron säästöä vuodessa ensi vuodesta alkaen. Esimerkiksi Helsingille se tietäisi – asukaslukuun suhteutettuna – tarvetta saada asiakasmaksuista 15–16 miljoonaa euroa lisää vuosittain nykyisen 100 miljoonan euron vuosituoton päälle. Tavoitteeseen pääsisi noin 15 prosentin taksakorotuksella.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, yhdeksän kunnan yhteisen kuntayhtymän Eksoten vs. toimitusjohtaja Tuula Karhula kohdistaisi korotukset tasasuuruisiin maksuihin, kuten terveyskeskuskäyntiin, sairaalan poliklinikkamaksuun tai hoitopäivämaksuun.
Korholan mukaan kohdennettu korotustarve olisi Eksoten alueella noin 20–25 prosenttia nykyisestä, jotta hallituksen säästötavoitteeseen päästään. Esimerkiksi hoitopäivä sairaalassa kallistuisi vajaan kympin.
Karhula toivoo, että vanhusten palvelut sysätään korotusten ulkopuolelle.
– Suhtaudun epäilevästi siihen, että ikäihmisten maksuja korottamalla saataisiin lisää nettotuloja. Ikäihmisiltä melkeinpä jo otetaan se, mikä pystytään saamaan. Jos korotetaan, siitä seuraa vain luottotappioden nousua, sanoo Karhula.
Karhulan mukaan luottotappiot ovat Eksotessa moninkertaistuneet jo muutenkin. 2011 ne olivat 200 000 euroa, viime vuonna 600 000 euroa.
– Osin se johtuu siitä, että ikäihmisiltä on jäänyt palvelumaksuja maksamatta. Varattomia vanhuksia on enemmän kuin ennen.
Ennen oli perillisiä, nyt vain jälkeläisiä
Luottotappiota on kertynyt myös Turussa. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf (sd.) kuvaa odotettavia korotuspäätöksiä tuskaisaksi taipaleeksi. Hän nostaisi muita kuin vanhuspalvelujen maksuja.
– Ne ovat jo tapissaan. Ennen vanhuksilla oli perillisiä, nyt on vain jälkeläisiä, Rosenlöf kuvaa vanhusväestön varallisuustilannetta.
Sote-maksujen luottotappiot ovat olleet nousussa Tampereellakin. Apulaispormestari Mikko Aaltonen toivoo maltillisia korotuksia, koska reippaat korotukset johtaisivat kuntien toimeentulotukimenojen nousuun. Asiakkaat kun hakisivat korotusrahat käytännössä toimeentulotuen luukulta.
– Se olisi semmoista hölmöläisten peitonjatkoa, Aaltonen kuvaa.
Korotuksista ja niiden jakautumisesta päätetään budjettiriihessä alkusyksystä.
Pekka Pantsu
Yle Uutiset