Perussuomalaisten puoluetoimiston kirjesalaisuuden loukkaamisjuttu hovissa – myös työmies Putkonen todistajana
Ex-puoluesihteeri Ossi Sandvik (ps.) myöntää avanneensa ja kurkistaneensa puolueen työntekijälle osoitettuun henkilökohtaiseen ”ilmiantokirjeeseen”. Sandvik ei kuitenkaan katso tehneensä rikosta, vaan hakee hovista muutosta käräjien tuomioon. Todistajana kuultu työmies Matti Putkonen (ps.) todisti, että puoluetoimistolla oli normaali käytäntö avata muille osoitettuja kirjeitä.
Vaikka Helsingin hovioikeus alkoi puida monen mielestä rikosoikeudellisesti pikkujuttua, on kyse suurista asioista: perustuslaillisista oikeuksista. Oikeus nyt punnitsee viestintä- ja kirjesalaisuuden vahvaa suojaa.
Käräjäoikeus on aiemmin tuominnut perussuomalaisten entisen puoluesihteeri Ossi Sandvikin ex-työntekijän henkilökohtaisen kirjeen avaamisesta sakkoihin ja korvauksiin.
”Avasin ja vain kurkistin kuoreen”
Jutun juuret ovat vuodessa 2012 ja perussuomalaisten puoluetoimistolle saapuneessa kahdessa pikakirjeessä. Kirjeissä oli tietoja erään kunnallisvaaliehdokkaan epäillystä rikostaustasta. Entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik avasi omansa ja perussuomalaistensilloisen naistyöntekijän kirjeen.
– Tympäisi. Tämä on niin tätä. Yritetään ohjailla meitä, sanoi kunnallisvaaliasioista tuolloin vastannut Sandvik.
Sandvik kertoi, että hän tulkitsi voivansa avata kirjeen ja kurkistaa sinne.
– Uskalsin katsoa sinne, koska en pitänyt sitä tavattomana tai ainutlaatuisena.
Ossi Sandvikin asianajajan Kari Uotin mukaan kyse oli puoluetoimiston vakiintuneesta käytännöstä ja vähäisestä teosta.
Sandvik ei muistanut, minne hän oli kirjeen vuonna 2012 sen avaamisen ja kuoreen kurkistamisen jälkeen laittanut.
– Roskakoriin tai silppuriin, hän arveli.
”Toimistolla vakava kiusaamisen kulttuuri”
Kirjeen kirjoittaja ja saaja katsovat heidän perusoikeuksiaan loukatun vakavasti. Syyttäjä ja kirjeen saaja latelivat yksiselitteisesti ”ettei nainen ollut milloinkaan antanut lupaa kirjeidensä avaamiseen”.
Kirjoittaja ja kirjeen saaja sanoivat kirjeen olleen henkilökohtainen ja luottamuksellinen.
– Ei loukkaavaan yleiseen jakoon tarkoitettu, totesi kirjeen kirjoittanut mies.
Naisen asianajaja puolusti syyttäjän ohella voimakkaasti perusoikeuksia.
– Perustuslain mukaan kirjeen salaisuus on loukkaamaton – oikeasti, vaikka Uotia naurattaakin, tokaisi naisen avustaja loppulausunnossaan.
– Perustelu, että kirjeitä avataan usein tai roskapostiksi tulkitseminen ei oikeuta kirjeiden avaamiseen ja lukemiseen, avustaja jatkoi.
Aiemmin käräjäoikeudessa niin sanotusta pelkääjän kopista kuultu kirjeensaaja kertoi, että hänen mukaansa puoluetoimistolle oli kasvanut laaja kiusaamiskulttuuri. Vakavampi kuin taannoisessa Räty-Ahde -tapauksessa.
Putkonen: Kirjeiden avaamisselvityksellä ei mitään tekoa poliisin tutkimusten kanssa
Myös perussuomalaisten niin sanottua työmiestä, Matti Putkosta, kuultiin jutussa todistajana. Putkonen kertoi, että puoluehallitukselle vuonna 2012 suunnattu kirjelmä puoluetoimiston kirjeiden avaamiskäytännöstä oli työmiehen itsensä masinoima.
Kun Putkoselta kysyttiin, liittyikö paperin jälkikäteen laatiminen poliisin aloittamiin tutkimuksiin, työmies Putkonen vastasi yksiselitteisesti – Ei. Hän kertoi tehneensä paperin luottamusmiehenä.
Kyseessä on kuuden puolueen työntekijän allekirjoittama puoluehallitukselle osoitettu kirjelmä. Sen tarkoitus oli kertoa, että heidän nimellään tulevat kirjeet saa avata ja että kirjeiden avaaminen on vallitseva käytäntö.
Allekirjoittajina on kuusi työntekijää – entisiä ja nykyisiä. Joukossa on myös nykyinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Nainen, jonka kirje oli luvatta luettu ja tuhottu ei suostunut paperiin nimeään kirjoittamaan.
Putkonen perusteli muille osoitettujen kirjeiden lukemista sillä, että se oli normaali käytäntö, talonpoikaisjärkeä. Poistuessaan salista todistaja Putkonen ravisteli ankarasti päätään.
Todistajana kuultiin lisäksi yhtä entistä työntekijää, joka puolusti postien avaamista myös sillä, että perussuomalisille tulee hyvin paljon törkypostia, jota on suodatettava.
– Samaa sontaa, tuhahti nainen.
– Meille tulee esimerkiksi postia, jonka on kirjoittanut joku, joka kuvittelee, että hänellä on joku eliö päässään. Näitä kirjeitä tulee jäsenhakemusten mukana.
Helsingin hovioikeus antaa tuomionsa viestintäsalaisuuden loukkaamisjutussa kuukauden sisällä.