On tullut tehtyä niin 6kk työkokeilua kuin 9kk kuntouttavaa työtä. Never again tai ainakaan tollasilla pituuksilla. Max kuukaus jos se johtaa työllistymiseen.
Nyt kun olen systeemiä nähnyt, niin samoin ajattelisin asiasta itse. Jonkin aikaa sitten, ennen kuin systeemi selvisi itselleni, olisin ehkä ajatellut toisin.
Sekä kuntouttavalle, että työkokeiluille on jossakin tilanteissa selkeästi sosiaalinen tarve. Siinä tilanteessa, jossa henkilö on toipumassa jostain vakavasta sairaudesta (joko ihan fyysinen tai henkinen tai esim. alkoholismi) joka on keskeyttänyt työnteon kuntouttava voi olla enemmän kuin tarpeen. Myös moniongelmaisille ihmisiile kuntouttava/työkokeilu saattavat olla paikallaan.
Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu ei kuitenkaan saisi korvata rakenteellista tai ikärasismiin perustuvaa työttömyyttä. Sellaiset työttömät jotka ovat eläkeiän kynnyksellä ja joilla on sairauksia, mutta eläkkeelle pääseminen kuitenkin lytätään toisarvoisilla seikoilla ovat selkeästi väärässä paikassa. Mitään hyötyä heillä ei ole kuntouttavasta työtoiminnasta ja harvempi edes pääsee työkokeiluun tai palkkatukitöihin ja normaaleja reittejä pitkin nämä työllistyvät aniharvoin.
Nuoriakaan ei saisi istuttaa kuntouttavaan, kuin korkeintaan erittäin lyhyeksi aikaa. Parempi vaihtoehto olisi lyhyt työkokeilu ja sen jälkeinen työllistäminen tai vielä mieluummin normaali työllistyminen/oppisopimuskoulutus jne. Ylipäätään opiskeleminen sopisi nuorille paremmin.
Siitä, että työkokeilusta saisi CV kohdan saattaa olla enemmän harmia, kuin hyötyä. Työkokeilu ei ole työsuhde. Itseasiassa työkokeilussa olevien osalta työpanokset/työtehtävät eivät saisi vastata normaalisti palkatun (tai palkkatuessa olevan) työpanosta/työtehtäviä. Työkokeilussa olevan tulisi toimia työtekijän avustajana - ei siis jonkun korvaajana tai kokonaan uuden tehtävän tekijänä jne. Jos työkokeilussa oleva tekisi täysipäiväistä duunia ko. työhön tulisi palkata normaalisti joku työntekijä. Systeemi olisi hyvä, jos työkokeilijoilla olisi mahdollisuus päästä vakituiseksi työntekijäksi, nyt uskallan epäillä, että suurimmalla osalla työkokeiluun osallistujista ei ole mitään mahdollista työllistyä pidemmäksi aikaan ja uskon, että työkokeilijoiden "kierrättämisen" sijasta ko. hommiin voitaisiin/pitäisi enemmin palkata vakituisia työntekijöitä. Ja edelleen, kuinka paljon työnantajat arvostavat työkokeiluun osallistuneita...tuskinpa juuri pitävät minään.
Totuus työkokeilusta (ja työpajatoiminnasta) on se, että ne itseasiassa estävät ihmisten pidempi aikaisen työllistymisen. Vievät siis työpaikkoja ja hyödyttävät lähinnä kuntia / kelaa. Työpajatoiminta, joka tapahtuu säätiöiden kautta (kunnat eivät voi laskuttaa yksityisiä em. töistä, mutta säätiö voi ja säätiölle maksataan joka ikisestä ko. toiminta osallistuvasta) vääristää vieläpä kilpailua ja vie tilaa yrittämiseltä. Esim. siivousta tai puunhakkuut yms. töitä myydään pilkkahintaan, joihin vastaavaa yritystoimintaa harrastavilla ei ole mahdollisuuksia. Säätiöt ei tavoittele voittoa, mutta saavat tuloja, joiden laskutushinta ei vastaa realistista markkinahintaa. Lisäksi tosiaan vielä säätiöt saavat kunnilta rahaa...kunnat säästävät toiminnan pyörittämiskuluista jne.
Jos vaakakupissa on esim. kunta/yrittäjät vs. kuntouttava/työkokeilija niin ikävä kyllä suurimmat hyötyjät ovat ensiksi mainitut. Ainakin itse esittäisin kysymyksen, että mihin esim. 50 vuotias 30 vuotta työtä tehnyt tarvitsee työkokeilua tai kuntouttavaa? Rytmiin pääsemiseen? Haloo, jos on ollut työelämässä 30 vuotta ja pois työmarkkinoilta 2-3 vuotta, niin eiköhän se 30 vuoden rutiini palaudu hyvinkin ilman esim. 9kk kuntouttavaa saatikka puoli-ilmaista työkokeilua. Joissakin tilanteissa on toki mahdollista, että ammatinvalinnan takia olisi hyvä kokeilla....mutta yli 3kk:tta ilman oikeaa palkkaa on enemmän kuin riistoa.
Oma lukunsa on sitten palkkatukityö, josta kanssa riittäisi juttua mutta olkoot paskat....