Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi helsinkiläisrouvan valituksen 80 euron pysäköintivirhemaksusta.
Helsingin Saksalaisessa kirkossa oli tunkua tammikuussa 2014, kun sunnuntain jumalanpalvelukseen oli tulossa puhumaan piispa Irja Askola.
Kuten tavallista, myös Marjatta Erjola, 69, saapui jumalanpalvelukseen. Hän pysäköi autonsa lähelle kirkkoa. Jumalanpalvelus alkoi kello 11, ja kahden tunnin kuluttua rouva istui jo takaisin autossaan - pettyneenä. Tuulilasiin oli jätetty yllättäen 80 euron parkkisakko, sillä auto oli sakkolapun mukaan jalkakäytävän puolella.
- Kirkko oli ääriään myöten täynnä ihmisiä. Parkkipaikkoja ei ollut, joten jätin auton kirkon eteen. Mäessä oli kolme autoa, ja ajoin autoni viimeisen auton perään. Kyllä siitä mahtui hyvin kulkemaan kirkkoon, Erjola selittää.
Erjola kimpaantui pysäköintivirhemaksusta.
- Eikö mummo saa mennä sunnuntaina jumalanpalvelukseen? Tämän ikäisten pitää päästä kirkkoon. Se on periaatteellinen kysymys, ja periaatteesta en luovu. Kyse on hengellisen elämän harjoittamisesta, Erjola sanoo.
Oikeus hylkäsi valituksen
Erjola on sitä mieltä, että pysäköinninvalvonnassa petti harkinta. Sakon hän maksoi välttyäkseen jälkiseuraamuksilta, mutta valitti asiasta Helsingin kaupungille. Kun valitus hylättiin, hän teki valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.
Nyt, puolentoista vuoden käsittelyn jälkeen, hallinto-oikeus on tehnyt ratkaisunsa ja hylännyt rouvan valituksen. Peruste on yksiselitteinen: jalkakäytävälle ei saa pysäköidä.
Oikeuden päätöksen mukaan valittaja ei ole kiistänyt virheellistä pysäköintiä.
- Kysymyksessä on pysäköintivirhe, josta on voitu määrätä pysäköintivirhemaksu. Pysäköinninvalvojan päätöstä ei ole valituksessa esitetyn perusteella syytä muuttaa, oikeuden päätöksessä todetaan.
Vaikka Erjola on pettynyt päätökseen, ei hän anna sen lannistaa.
- Olen joutunut kokemaan kovia elämässä, joten en minä tällaisesta asiasta mitään vaurioita saa, rouva sanoo.