Näkökulma:
Sannin ja Juhan 32 000 euron palkkamaltti
Tiistai 30.8.2016 klo 07.47
Vastuuministerit eivät suostu kommentoimaan Veikkauksen kokoomuspomon jättipalkkaa, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) eivät halua kommentoida Veikkauksen uuden toimitusjohtajan jättipalkkaa.
Suomen talous on kuralla ja tulevaisuus synkkä, joten siksi kaikkien pitää osallistua yhteisiin taloustalkoisiin ja tinkiä palkoistaan sekä muista eduistaan. Ja koska Suomen talous on kuralla ja tulevaisuus synkkä, myös koulutuksesta pitää leikata ja ihmisiä irtisanoa, koska yhteiset taloustalkoot. Ja tietysti myös palkkamaltti sekä kilpailukykysopimus, koska Suomen talous on kuralla ja tulevaisuus synkkä.
Noita lauseita ovat viime aikoina hokeneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).
Hasthtag #kipeitäleikkauksiajotkakoskevatkaikkia.
Samaan aikaan kun hallitus vaatii pienipalkkaisia siivoojia ja perushoitajia hoitamaan Suomen kuralla olevan talouden kuntoon henkilökohtaisilla uhrauksilla, samaiseen synkkään Suomeen on perustettu uusi veikkausyhtiö, joka imuroi kassaansa paremmasta elämästä haaveilevien pienipalkkaisten siivoojien ja perushoitajien vuokran ja kaurapuuron maksamisen jälkeen käteen jäävät vähäiset eurot.
Kun vanha Veikkaus, RAY ja Finntoto laitettiin pitkän väännön jälkeen yhteen, syntyi uusi Veikkaus, joka aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin kesällä Olli Sarekoski. Hän on pelialan ammattilainen. Ja ammattilaiselle pitää maksaa taitojensa mukainen palkka, kuten myös ammattitaitoisille siivoojille ja perushoitajille.
Sarekosken kohdalla palkka on 32 000 euroa kuukaudessa.
Se on enemmän kuin perushoitaja tienaa vuodessa. Ja aina yhtä ilahduttavan pakkovertauksen mukaisesti kolme kertaa Suomen pääministerin palkkio. Keskoskaappeja ei tällä kertaa oteta mukaan laskelmiin.
lll
Veikkauksen omistajaohjauksesta ja uuden toimitusjohtajan palkkaamisesta vastaa tämän vuoden loppuun saakka opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Ministeriö on kokoomuksen jäsenkirjan omistavalle Sarekoskelle tuttu, sillä hän on toiminut kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) erityisavustajana. Sarekoski on myös kokoomusnuorten entinen pääsihteeri sekä kokoomuksen europarlamentaarikkojen kansliapäällikkö.
Vuodenvaihteessa Veikkauksen omistajaohjaus siirtyy valtioneuvoston kansliaan, eli palkkamalttia siivoojille ja perushoitajille vaativan pääministeri Juha Sipilän (kesk) alaisuuteen.
Ja koska Veikkaus on Suomen valtion sataprosenttisesti omistama monopoliyhtiö, omistajaohjauksesta vastaavilla ministereillä on sananvaltaa, no, otetaanpa ihan sattumaesimerkki, vaikkapa yhtiön johdon palkkauksen ja palkan suhteen. Tai bonuksiin, joka Sarekosken tapauksessa on enintään 40 prosenttia vuosipalkasta.
Hasthtag #kipeitäleikkauksiajotkakoskevatkaikkia.
Hallinnollisesti Veikkauksen toimitusjohtajan valinnasta ja palkkauksesta vastaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Hän on Nokian ex-toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, jolle Sarekosken 32 000 euron kuukausipalkka on varmasti varsin kohtuullinen, sillä Kallasvuo itse tienasi Nokia-pomona 8,4 miljoonaa euroa vuodessa.
Ja kohtuullisuudesta puheen ollen. Valtioneuvosto julkisti elokuussa 2012 uuden kannanoton "palkitsemiseen valtionyhtiöissä". Kannanoton lähtökohta oli "avoimuus ja kohtuullisuus".
Kun Iltalehti yritti maanantaina avoimuuden nimissä kysyä omistajaohjausministereiltä Grahn-Laasoselta (kok) ja Sipilältä (kesk) Veikkauksen toimitusjohtajan palkan ja bonuksen kohtuullisuudesta, kummallakaan ei ollut aikaa tai halua vastata kysymyksiin.
Hashtag #avoimuus.
Sarekoski itse sen sijaan on kommentoinut palkkaansa. Hän totesi tuoreessa Talouselämän haastattelussa, että "minusta palkka on hyvä".
Onhan se.
lll
Ps. Uuden Veikkauksen varatoimitusjohtajaksi on nimitetty Velipekka Nummikoski (kok). Myös hän on toiminut kokoomuslaisen opetusministerin erityisavustajana.
Hashtag #kaverillekanssa (kok).