Kokoomus aloitti iltalypsyn - Kuusi suurinta kaupunkia pääsemässä irti sote-kurista
Kokoomus on järjestämässä todellisen yllätyksen hallituksen viime hetken sote-neuvotteluissa. Puolue on uusien gallupien voimaannuttamana aloittanut iltalypsyn suurten kaupunkien hyväksi
Kokoomuksen sote-pääneuvottelija Paula Risikko on Iltalehden tietojen mukaan vaatinut torstaina, että kuusi suurinta kaupunkia saavat erivapauden siihen, että ne voivat jatkaa perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista itsenäisissä omissa tuotantoyksiköissään.
Kokoomus käyttää kylmästi hyväkseen pääministeri Juha Sipilän (kesk) asettamaa tiukkaa valmisteluaikataulua ja painostaa päähallituspuolue keskustan hyväksymään viime tingassa jättimuutoksia.
Iltalehdelle kerrotaan, että peruspalveluministeri Juha Rehula on perjantaina hakenut omalta keskustan eduskuntaryhmältään hyväksyntää kokoomuksen uusille ehdoille. Ryhmässä ehdotus on otettu osin tyrmistyneinä vastaan.
Erivapaus koskisi tiettävästi ainakin Helsinkiä, Espoota, Tamperetta, Turkua, Oulua ja Kuopiota.
Suuret kaupungit ovat lobanneet jo pitkään oman mallinsa puolesta. Viime syksynä ne jopa harkitsivat pestaavansa lobbausfirma Milttoni ajamaan asiaan ohi oman etujärjestönsä eli Kuntaliiton.
Jos Risikon malli toteutuu, käytännössä yliopistosairaalakaupunkien maakunnan muut kunnat jäävät mopen osaan.
Keskusta nokitti
Järjestelystä olisi ainakin alkuvaiheessa tulossa nelivuotinen Suuret kaupungit todennäköisesti laskevat sen varaan, että kerran aloitettua erivapautta ei heti lopeteta.
Kokoomuksen ehdotuksen mukaan kuudella suurella kaupungilla olisi maakunnan päätöksellä oikeus tuottaa yhtiön kautta sosiaali- ja terveyspalveluita "yhtiön" kautta 1.tammikuuta 2019 - 31.12.2022 välisen ajan.
Keskusta on vastannut kokoomukseen haasteeseen vaatien, että perustason sote-palveluiden valinnanvapaus "porrastetaan" niin, että se alkaisi esimerkiksi vasta vuonna 2021 eikä jo vuonna 2019.
Valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että yksityiset yritykset pääsevät mukaan tuottamaan maakuntien järjestämiä pääosin perustason sote-palveluita. Valinnanvapaus oli kokoomuksen asettama kynnysehto sille, että se saattoi hyväksyä keskustan ajaman maakuntauudistuksen.
Kokoomukselle on ollut erittäin tärkeää se, että valinnanvapaus on toimeenpantu viimeistään tammikuussa 2019 eli vielä kuluvan vaalikauden aikana, jotta seuraavan vaalikauden hallitus ei pääse perumaan sitä.
Tappelu vallasta
Hallituspuolueiden viime hetken tappelussa on kysymys vallasta ja sen jakamisesta.
Suuret kaupungit Helsinki, Espoo ja Turku ovat kokoomuksen ydinalueita, ja puolueen on pakko totella niitä pitääkseen kiinni asemastaan. Kaupungit vastustavat maakuntauudistusta, koska ne menettävät valtaansa. Lisäksi esimerkiksi Espoo on joutumassa valtiovarainministeriön pihtiotteeseen, koska kaupungit tuloista iso osa tulee jatkossa valtionavuista.
Hallituspuolueet ovat Iltalehden tietojen mukaan sopineet vain uutishiljaisuudesta. Puolueet eivät kerro sote-kompromissin sisältöä ennen kuntavaaleja, jonka varsinainen vaalipäivä on viikon kuluttua sunnuntaina.
Salaamisella hallitus yrittää vaimentaa sote-kritiikkiä, jotta oppositio ei pääsisi höyhentämään hallituspuolueita ratkaisevina päivinä, jolloin iso osa äänestäjistä vielä arpoo mielessään ehdokastaan, puoluettaan ja sitäkin, viitsiikö äänestää laisinkaan. Virkamieslähteet kertovat, että lakipaketti on valmis aikaisintaan huhtikuun lopussa.
Eduskunnan kesäloma jää tänä vuonna aiempaa lyhyemmäksi. Täysistunnot jatkuvat todennäköisesti heinäkuuhun, ja eduskunta on tehnyt istuntovarauksia jo 8. elokuuta saakka. Erään hallituspuolueen kansanedustajan mukaan parlamentti saattaa jatkaa tämänkin jälkeen.
Kokoomuksen ehdotus voi olla härski kuntavaalitäky. Julkisuutta hyväksi käyttäen puolue voi teeskennellä, että se ajaa isojen kaupunkien asiaa. Kuntavaalien jälkeen puolue sitten palaisi hallitusruotuun ja väittäisi, ettei se ole mitään luvannut.
OLLI AINOLA