Trumppi, Puuttini ja meijän Sipilä

Örfil

Guest
Hyvin paljon. Maa joka valtaa toisista (huomaa monikko) alueitaan omaa käyttöön. Tukee terrorismia monessa maassa. Sekaantuu muiden maiden politiikkaan härskisti (myös Suomen). Mitähän vielä?
Lukee ken pystyy, tuo on tilaajille. Meillä on ongelma, se asuu naapurissa ja toimii aktiivisesti. Jos on "yli vetämistä" se, että puhuu siitä mitä ympärillä tapahtuu, niin millaiseksi toiminnaksi voi kutsua silmien ummistamista, kysyn ma? Tuosta alla olevasta otsikosta tuo boldattu osuus on oleellinen: se, että ummistaa silmänsä on sitä varautumattomuutta. Tietysti elämä on helpompaa kuin katsoo vain televisiosta vaikka ähvä ykkösiä ja Pako:aaniaa ja elää kuin mitään pahaa ei missään tapahtuisi. Niinkin voi toki tehdä ja saakin tehdä, mutta jos joku ei tee, niin toivottavasti nämä vaihtoehdot ainakin laitetaan samalle viivalle eikä huudella aidan yli oman valinnan puolesta tai vastaan.

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005357125.html?share=1d069ae12d4bb420ecc4de5d9cb7e83d

Näin Venäjästä tuli propagandan suurvalta, joka ohjailee uutisia ja levittää valheita – nettitrollit ovat viattomimmasta päästä
Trolleja tehokkaampia informaatiovaikuttajia ovat Venäjän suurimmat mediatalot. Myös armeija ja turvallisuuspalvelu FSB osallistuvat operaatioihin. Onko Suomi riittävän varautunut torjumaan propagandaa
Odottakaapa kun presidentinvaalit pääsevät vauhtiin.

Ps. jälkikaneettina se, että hyvä että vastakkaisista mielipiteistä huolimatta aiemmat "kuspiä, olet vaan niin thymä, idioooootti ja nazzi" -kommentit loistavat poissaolollaan. Se jos jokin on hyvä asia ja kehitystä täällä.
 
Viimeksi muokattu:

Örfil

Guest
Pilkoin tuon linkin tekstin tänne. Todella pitkä, mutta antoisa artikkeli. Sen lukemalla voi sitten itse muodostaa mielipiteensä näistä asioista. Varmaa on kuitenkin se, ettei näiltä voi välttyä enää vaikka haluaisi. Paitsi jos ei avaa enää lehtiä, nettiä tai telviissiota.

Osa 1
LASISEINÄINEN rakennus Pietarin Lahtinski-kadulla oli hieno. Natalia Lvova oli tullut työhaastatteluun, ja nyt häntä kier*rätettiin pitkin taloa. Hänelle esiteltiin huone, jossa työntekijät kirjoittivat blogipostauksia. Hänelle esiteltiin toinen huone, jossa samoja tekstejä jaettiin sosiaalisessa mediassa. Työntekijät myös kirjoittivat kommentteja keskustelupalstoille pitkin nettiä.

Lvova kysyi esittelykierrosta pitäneeltä mieheltä, mitä nettiin kirjoitetaan. Mies vastasi: ”Tänään paskomme oppositiohahmo Aleksei Navalnyin päälle.”

Lvovalle tarjottiin työtä, jossa kahdeksantuntisten vuorojen aikana tehtävänä oli kirjoittaa keskustelupalstoille vähintään sata kommenttia. Palkka oli 620 euroa koeajalla, 700 euroa sen jälkeen. Lounas kuului työsuhde-etuihin.

Myöhemmin Lvova kirjoitti netissä kokemuksistaan, ja kirjoitus päätyi myös amerikkalaisen The Atlantic -lehden artikkeliin. Vuonna 2013 julkaistu lehtikirjoitus saattoi olla yksi ensimmäisistä, joissa Venäjän trollitehtaat saivat kunnolla huomiota Venäjän ulkopuolella.

TROLLIT eli palkkaa saavat nettihäiriköt nousevat usein ensimmäisenä esille, kun käsitellään Venäjän valtion harjoittamaa informaatiovaikuttamista. Trollit ovat kuitenkin vain yksi vaikuttamisvälineistä *eivätkä edes merkittävin ja tehokkain.

Kaiken informaatiovaikuttamisen tarkoituksena on ohjata julkisuudessa ja ihmisten kesken liikkuvia tietoja ja niiden painotuksia. Painotuksilla ja jopa suoranaisilla valheilla yritetään ohjata ihmisten kä*sityksiä tai laajemmin koko maailmankuvaa. Usein tarkoitus on häivyttää ikäviä asioita ja vahvistaa myönteisiä. Venäjä on pyrkinyt ohjaamaan viime vuosina esimerkiksi Syyrian sotaa ja Itä-Ukrainassa pudotettua matkustajakonetta käsittelevää uuti*sointia. Vaikuttamistyötä on tehty ja tehdään niin Venäjän sisällä kuin ulkomailla.

Venäjä ei ole maailman ainoa informaatiovaikuttamistyötä tekevä maa, mutta se on ollut viime vuosina erityisen aktiivinen ja jopa agg*ressiivinen.

Trolleja selvästi tehokkaampia ja näkyvämpiä informaatiovaikuttajia ovat Venäjän suurimmat mediatalot, jotka ovat kaikki osin tai kokonaan valtion omistuksessa. Mediataloissa on todella sisäistetty, miten valtiojohdon kannalta mieluisia näkemyksiä välitetään.

Erityisen taitava on tv-kanava RT. Presidentti Vladimir Putinia myötäilevä kanava välittää sisältöjään paitsi venäläisille myös kansainvälisesti englanniksi, arabiaksi, espanjaksi ja saksaksi, verkossa myös ranskaksi. RT:n mukaan se näkyy yli sadassa maassa noin 700 miljoonalle ihmiselle. Kanavan kansainvälinen motto on question more, kyseenalaista enemmän, ja se esittääkin mielellään kriittisiä näkemyksiä. Ongelmana on se, että riepoteltavina ovat aina Yhdysvallat ja EU muttei ikinä Venäjä.

Venäjän valtio omistaa myös Sputnik-netti*sivustoperheen. Se on Venäjän hallinnon toiveita täyttävä uutissivustojen rypäs, joka toimittaa sisältöä noin 30 maahan niiden omilla kielillä. Hanke tosin ei ole kaikilta osin onnistunut: uutiset ovat ontuvia ja ilmeisen tahallisia väärintulkintoja. Sputnik toimi tovin myös suomeksi mutta lopetti keväällä 2016.

Informaatiovaikuttamistoimiin osallistuu Venäjällä lisäksi armeija. Helmikuussa puolustusministeri Sergei Šoigu väläytti julkisesti, että maahan pitäisi perustaa informaatiosodankäyntiin erikoistuneet joukot. Venäjän valtiollinen lehti Rossiskaja Gazeta kertoi, miten joukot suojaisivat armeijan tietoverkkoja, koor*dinoisivat kyberoperaatioita ja ”kehittäisivät kyberavaruuden kyvykkyyksiä”. Asiantuntijat ovat yleisesti tulkinneet lausunnon viittaavan myös informaatiovaikuttamistoimiin.


Informaatiovaikuttamisesta on epäilty myös KGB:n manttelinperijää eli Venäjän sisäisen turvallisuuden virastoa FSB:tä. Se ei toimintaansa juuri esittele, eivätkä tietovuotajat viraston sisältä loikkaa antamaan haastatteluja.

FSB:n masinoimiksi epäiltyjä hämmentäviä tapauksia silti löytyy. Esimerkiksi jo vuonna 2003 kolme ulkomailla asuvaa arvostettua venäläistä toimittajaa ja asiantuntijaa raportoi Vestnik-lehdessä, että venäjänkielisten nettifoorumien mielipideilmasto muuttui nopeasti vuonna 2000. Putin valittiin tuolloin ensi kertaa presidentiksi.

Artikkelin mukaan vuosiin 1998 ja 1999 asti venäläiset nettikeskustelut heijastelivat liberaaleja arvoja, joita edustavat ulkovenäläiset ja Venäjän keskiluokka. Länsimaisia, USA:lle myönteisiä näkemyksiä esiintyi noin 80 prosentissa kommenteista. Vuonna 2003 jo 60–80 prosenttia kommenteista oli totalitarismiin päin kallellaan. Yhtäkkiä kommentoijien enemmistö siis vihasi ihmisoikeustyötä ja juutalaisia, eurooppalaisia ja homoja. He vihasivat toimittajia ja Putinia epäileviä. He rakastivat isänmaata, esivaltaa, jopa Stalinin vankileirejä. Ja he rakastivat FSB:tä.

On mahdotonta todistaa, pitävätkö epäilyt FSB:n osuudesta netin sotkemisessa paikkansa. FSB:n vakoilijat nousevat kuitenkin säännöllisesti esiin informaatiovaikuttamisesta käytävässä keskustelussa. Suomen suojelupoliisikin kuvaili viimeisimmässä vuosikertomuksessaan, miten tiedustelu pyrkii saamaan Suomessa jalansijaa: Vieraiden valtioiden Suomea vastaan kohdistama henkilötiedustelu jatkui aktiivisena ja ajoittain aggressiivisena vuonna 2016. Suojelupoliisi joutui puuttumaan joidenkin tiedustelupalveluiden toimintaan Suomessa.

FSB häärii toki muuallakin kuin netissä. The Washington Post -lehti kertoi vuosi sitten, että Venäjän tiedustelu oli häiriköinyt amerikkalaisdiplomaatteja Moskovassa niin röyhkeästi, että ulkoministeri John Kerry oli vaatinut Putinia puuttumaan asiaan. Diplomaattiperheiden koteihin oli murtauduttu ja tavaroiden paikkoja vaihdeltu. Autonrenkaita oli viillelty, yhdeltä perheeltä tapettiin koira. Eräässä kodissa matolle oli käyty ulostamassa.

Myös Suomessa on ihmisiä, joilla on samansuuntaisia kokemuksia: seuratuksi ja valokuvatuksi tulemista, näyttäviä murtojälkiä, kotien sabotointia. Näin on tapahtunut viime vuosina ainakin muutamille journalismin, tietoturvan, maanpuolustuksen ja tieteen parissa työskenteleville suomalaisille. Nettiaktivisti Mikael Storsjö kertoi vuonna 2015 Helsingin Sanomissa, että hänen kotiinsa Helsingissä oli jätetty kuollut mustarastas ja kirjoja oli tungettu mikro*aaltouuniin. Suojelupoliisi seurasi Stor*sjön tapausta vuosia.

Moni asiantuntija uskoo, että tällaista psykologista terroria harjoittaa juuri FSB, vaikka sotilastiedustelulle ja ulkomaantiedustelulle on Venäjällä myös omat organisaationsa. FSB:n työntekijöille kuitenkin opetetaan ”operatiivista psykologiaa”, kertoo brittilehti The Guar*dia*nin toimittaja Luke Harding kirjassaan Mafiavaltio. Psykologisen häirinnän on tarkoitus vaikuttaa ihmiseen ja ihmisen toimintaan saamalla hänet paitsi tuntemaan olonsa turvattomaksi, myös epäilemään omaa mielenterveyttään.

VENÄJÄN turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta on tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista. Hänen mukaansa sitä leimaa suurelta osin juuri psykologinen vaikuttaminen.

Pynnöniemen mukaan Venäjän psykologi*sille vaikuttamistoimille keskeistä on niin sanottu refleksiivinen kontrolli, jolla pyritään saamaan vastustaja omaehtoisesti toimimaan hyökkääjän toivomalla tavalla.

Tilanne voidaan luoda vaikkapa vale*uutisten avulla. Talvella 2016 Venäjän pääkanava TV1 uutisoi 13-vuotiaan saksanvenäläisen tytön jou*tuneen Berliinissä maahanmuuttajien raiskaamaksi ja kadonneen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tarttui tapaukseen heti ja vaati tutkimaan sen läpikotaisin. Tyttö ehti olla kadoksissa reilun vuorokauden, ja hänen palattuaan kotiin selvisi, että hän oli ollut poika*ystävänsä luona. Venäläisvähemmistöt useissa saksalaiskaupungeissa ehtivät kuitenkin jo järjestää mielenosoituksia tytön puolesta, koska olettivat tämän joutuneen joukkoraiskatuksi.

Pynnöniemen mukaan Venäjän käyttämiin psykologisiin keinoihin kuuluvat myös niin sanotut organisatoriset aseet. Näitä ovat esi*merkiksi tituškit eli palkatut mielenosoittajat. Tituškeja epäillään olleen liikkeellä ainakin Krimin valtauksen jälkeen talvella 2014. Tuolloin hyvin samannäköinen nainen kommentoi mielenosoituksia tv-kameroille useissa eri ukrainalaiskaupungeissa. Joka kerta nainen esiintyi eri tittelillä.

Pynnöniemi listaa lisää venäläislähteistä löytämiään organisatorisia aseita: ympäristötuhojen aiheuttaminen kohdemaassa, paikallisten järjestöjen suuntaaminen vihamieliseen toimintaan ja jopa vastustajien ”fyysinen likvidointi” – siis tappaminen.

”Olennainen lähtökohta on se, että informaatiopsykologiset toimet ovat osa jatkumoa. Ne nähdään osana taloudellisia, sotilaallisia, diplomaattisia ja muita toimia, joiden tarkoituksena on horjuttaa vastustajan poliittista järjestelmää”, Pynnöniemi sanoo.

VENÄJÄ ei teekään informaatiovaikuttamista vain siksi, että se voi. Kaikki toiminta palvelee maan sisä- ja ulkopoliittisia päämääriä.
 

Örfil

Guest
Osa 2 of todella pitkä artikkeli:

Katri Pynnöniemen mielestä perimmäinen syy Venäjän toimiin on maan tilanne. Venäjän johto on hyvin tietoinen esimerkiksi venäläisen teknologian ja palveluiden heikosta kilpailukyvystä. Myöskään Venäjän militaristinen ja nationalistinen idea ei tahdo pärjätä maailmalla *eurooppalaisen tasa-arvon tai amerikkalaisen unelman ideaalin rinnalla.

”Tässä kilpailussa Venäjä hyödyntää näiden ideaalien ’pimeää puolta’ eli ideaalin ja reaalimaailman kohtaamisesta syntyviä ristiriitaisuuksia, konflikteja sekä epäonnistumisia. *Samanaikaisesti Venäjä panostaa järjestelmällisesti oman kuvansa kiillottamiseen”, Pynnöniemi sanoo.

Omaa kuvaansa Venäjä kiillottaa esimerkiksi esiintymällä ulkopolitiikassa aloitteellisena. Se tarjoaa usein Yhdysvalloille yhteistyötä terrorismin torjunnassa, ja taannoin Putin ehdotti Donald Trumpille yhteistyötä kyberturvallisuuden parissa. Pynnöniemi arvioi tämän johtuvan Venäjän tavoitteista muuttaa kansain*välistä järjestelmää ja sen toimintaa itselleen edulliseksi.

Venäjällä esiintyy myös haluja rajoittaa so*siaalista mediaa lainsäädännöllä. Esimerkiksi maan uusi terrorismilainsäädäntö mahdol*listaa ihmisten rankaisemisen äärimielisistä some**kommenteista jopa vuosien vankeudella. Toisaalta koko internetiä Venäjän johto ei voi hiljentää, eikä sen edes kannattaisi tehdä niin, koska netti on myös hyvin kätevä paikka levittää maan tavoitteita tukevaa sisältöä.


Suomessa kenelläkään ei tunnu olevan tarkkaa kuvaa siitä, kuinka kiinnosta*vana maalitauluna Venäjä Suomea ja suomalaisia informaatiovaikuttamiselle pitää. Venäjän kaikista toimistakaan ei tiedetä. Edes sitä ei tiedetä, onko joku Natalia Lvovan sijaan palkattu trolli tai jonkun toisen trollitehtaan työntekijä trollannut suomalaisia suomeksi suomalaisissa nettikeskusteluissa. Trolli kun ei allekirjoita viestejään trollina.

Joitain selviä jälkiä informaatiovaikuttamisesta sentään on näkyvissä. Viime vuosilta muistetaan esimerkiksi Venäjän esillä pitämät lapsikysymykset. Parhaiten niistä muistettaneen viime vuosikymmeneltä tapaus, jossa venäläinen äiti sieppasi poikansa Venäjälle, josta suomalainen isä haki lapsen takaisin Suomeen konsulin autossa. Viime syksynä venäläisten vanhempien lapset haettiin huostaanottopaikasta Seinäjoelta Venäjän lähetystöön Helsinkiin diplomaattiautolla, jota edes poliisi ei saisi pysäyttää. Lopulta koko perhe palasi yhdessä Venäjälle. Tapauksien näyttävällä esiin tuomi*sella Venäjän hallinto haluaa viestiä varsinkin Suomessa asuville venäläisille, ettei Suomen viranomaisiin kannata luottaa.

Virallinen Venäjä tuntuu seuraavan herkällä korvalla Suomen puolustukseen ja Nato-suhteisiin liittyvää päätöksentekoa sekä pakolais*kriisiä. Myös Suomen suhde Euroopan unioniin nousee esiin, valeuutisissakin. Esimerkiksi Britannian brexit-äänestyksen jälkeen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva joutui Ilta-Sanomien mukaan selven*tämään duuman puhemiehelle Sergei Naryškinille, ettei Suomessa puuhata vastaavaa *äänestystä, kuten Naryškin oli olettavinaan.

Venäläinen media oli hereillä myös viime itsenäisyyspäivänä, kun Helsingissä odotettiin levottomuuksia uusnatsin tekemän pahoinpitelyn seurauksena. Venäläisen TV5:n kuvausryhmä yritti saada haastatteluun uusnatsien johtohahmon, jolta ohjelman tuottaja olisi halunnut kysyä uusnatsien osallistumisesta Suomen seuraaviin eduskuntavaaleihin. Tapaus tuli Teema-lehdelle ilmi, koska tuottaja lähetti haastattelupyynnön väärään osoitteeseen.

Natsipäällikön haastattelusta olisi voinut syntyä venäläiselle miljoonayleisölle vaikkapa mojova otsikko ”Suomi hyväksyy natsit”. Informaatiovaikuttamisen kannalta se välittäisi Venäjälle mieluisan kuvan, että Suomen demo*kratia on niin heikko ja tyhmä, että se hyväksyy seuraavaksi varmaan pedofilian. Tällaiset mielikuvat rapauttaisivat myös suomalaisten uskoa oikeudenmukaisuuteemme.

Juuri demokratia ja vaalit tuntuvat olevan virallisen Venäjän erityisen mielenkiinnon kohteena. USA:ssa demokraattipuolueen palvelimet hakkeroitiin kesällä 2016 kesken kuumimman presidenttikampanjan. Useat tietoturvayhtiöt ja ainakin USA:n ja Saksan tiedustelu*viranomaiset ovat vakuuttuneita, että tieto*murrossa käytetyt työkalut ovat Venäjän tiedustelupalvelujen rakentamia.

Toinen demokraattipuolueen vakoilussa havaituista työkalupaketeista tunnetaan lyhenteellä APT28. Se on tuttu vieras myös Suomessa. Suojelupoliisi nosti asian vaivihkaa esiin vuosikertomuksessaan: Vuonna 2016 Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kohdistuvaan verkkovakoiluun liittyvät havainnot lisääntyivät. Suurin osa havainnoista on liittynyt APT28/Sofacy-hyökkäykseen, johon ei näytä kuuluvan mainittavaa toiminnan salaamista.

Katri Pynnöniemen mielestä vaali*hak*ke*roin*ti vaikuttaa olevan osa Venäjän agg*ressiivisia vaikuttamispyrkimyksiä, joiden kohteena on kohdemaan koskemattomuus. De*mokra*tiassa kun poliittisen vallan oikeutus nojaa vapaisiin ja rehellisiin vaaleihin. Jos vaalit on sotkettu, voiko kansa luottaa päättäjiinsä?

INFORMAATIOVAIKUTTAMISEN määrää, tehokkuutta ja vaikutuksia on käytännössä mahdotonta mitata. Sen verran laajasta ja merkittävästä ilmiöstä maailmanlaajuisesti on kuitenkin kyse, että välillä puhutaan jopa infosodasta. Ja kuten kaikkiin sotiin myös info*sotaan Suomenkin pitää varautua, olisi hyök*kääjä sitten Venäjä tai jokin muu maa.

Näyttävintä, mitä virallinen Suomi on tähän mennessä varautumisen suhteen tehnyt, on eri ministeriöiden viestintäpäälliköistä koostuvan koordinointiryhmän perustaminen. Ryhmä on ehtinyt jo saada lehtiotsikoissa nimen isku*nyrkki. Virkamiesryhmä tapaa kuukauden välein. Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti raportoi vastikään, että iskunyrkki olisi löytänyt jo noin 20 Suomea vastaan suunnattua informaatiovaikuttamiskampanjaa. Tieto kerrottiin ensin englanninkieliselle lehdelle, jotta se saavuttaisi mahdollisimman laajan julkisuuden. Eräänlaista informaatiovaikuttamista siis sekin.

Suomi on ollut aloitteellisena luomassa kansainvälistä hybridiuhkien osaamiskeskusta, joka valtioneuvoston mukaan harjoittaa strategisen tason vuoropuhelua, tutkimusta, koulutusta, konsultointia ja käytännön harjoituksia, joilla pyritään parantamaan valmiuksia hyb*ridi*uhkien torjumiseksi. Keskukseen on sitoutunut toistaiseksi jo yli kymmenen maata, enimmäkseen EU:n alueelta. Keskuksen johto ja toimitilat tulevat Helsinkiin.

Tieto keskuksen perustamisesta on aiheuttanut ilmeisesti Venäjän hallinnossa tai sen kannattajissa vatsanväänteitä, sillä keskus on jo synnyttänyt vastatoimia, vaikka avajaisseminaarikin on vasta tulossa. Johan Bäckman rekisteröi yhdistyksen, jonka nimi on englanniksi hämäävästi samanlainen kuin virallisen keskuksen nimi. Bäckman oli asialla myös keväällä, kun keskus piti Helsingissä tilaisuutta, jossa osallistujamaat allekirjoittivat sitoumuksen osallistumisestaan. Bäckman toi parin korttelin päähän luennoimaan venäläisen na*tio*nalismin ääri-ideologin Alexander Duginin.

Johan Bäckman on keskeinen henkilö, kun puhutaan Suomeen kohdistuvasta Venäjää kos*kevasta informaa*tio*vaikuttamisesta. Valtiotieteen tohtori Bäckman esiintyy julkisuudessa sotaa käyvässä Itä-Ukrainassa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin maakuntien lähettiläänä.

Viime vuonna Bäckman yritti ostaa enemmistön radiokanava Love FM:stä, jolla oli jo aiemmin lähetetty Venäjän uutiset -propagandaohjelmaa. Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti lakkauttavansa kanavan toimiluvan, jos valta yhtiössä annetaan Bäckmanille. Ministeriö vetosi suojelupoliisin lausuntoon. Supon mukaan kanavan antaminen Bäckmanin käsiin vaarantaisi kansallisen turvallisuuden.

Radiokanavan ostamisen estämistä voidaankin pitää virallisen Suomen toistaiseksi selkeimpänä vastatoimena Venäjän harjoittamaan informaatiovaikuttamiseen.

MIHIN informaatiovaikuttaminen vielä tulevaisuudessa johtaa? Ja onko Suomi oikeasti tarpeeksi varautunut?

Kukaan ei tiedä. Ensi vuonna Suomessa on presidentinvaalit. Nähtäväksi jää, kiinnostaako Venäjää esimerkiksi jonkun ehdokkaan sähköpostien hakkerointi. Venäjä tosin ei ole ainoa informaatio*vaikut*ta*mis*ta tekevä valtio, ja paljon suuremman osan hakkeroinneista maailmassa tekee todennäköisesti jokin muu taho tai maa. Mutta Venäjä on iso, äänekäs ja Suomen naapurissa.

Suomi esiintyy mielellään informaatiovaikuttamisen torjunnan mallimaana, josta osoitus on hybridiuhkien osaamiskeskuskin. Suomi osallistuu myös Venäjän toimia käsitteleviin kansainvälisiin seminaareihin ja konferensseihin. Tilaisuuksia järjestetään myös Suomessa.

Olennainen kysymys on, onko näistä tilaisuuksista oikeasti jotakin hyötyä. Maanpuo*lus*t*uskorkeakoulun sotilasjohtamisen professori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen ei ole asiasta vakuuttunut. ”Seminaarit asiantuntijoille ovat toki tärkeitä, mutta tämä asia koskee kaikkia, jotka ovat tekemisissä informaa*tion kanssa”, hän sanoo.

Huhtisen mielestä Suomessa tarvittaisiin pakollista koulutusta: osaksi oppivelvollisuutta, asepalvelukseen, siviilipalvelukseen. Tietoturva ja uusien medioiden ymmärrys pitäisi saada kansalaistaidoiksi. ”Kuinka kauan me Suomessa saamme olla rauhassa? Olisi hyvä, että jos täällä alkaisi jytisemään, kaikki suomalaiset osaisivat toimia jotakuinkin oikein.”

Huhtinen huomauttaa, ettei Suomessa järjestetä tutkintoon tähtäävää koulutusta * informaatiovaikuttamisesta ja sen torjumisesta. Valtion tehtävissä tunnutaan etsivän juuri koulutusta enemmän kuin käytännön osaamista. ”Mutta jos ihmiset istuvat kursseilla ja seminaareissa, kuka sen likaisen työn tekee?”
 

Örfil

Guest
Huom, artikkeli on julkaistu jo keväällä, jolloin sen pystyi lukemaan ilmaiseksi. En löytänyt tähän hätään siihen linkkiä ja oikaisin.

Osa 3, 10 000 merkin raja teettää tämän pilkkomisen:

Huhtisen mielestä osaaminen näissä asioissa kehittyy nimenomaan tekemällä. Hallinnolliset strategiat ja suunnitelmat eivät korvaa yrityksen ja jopa erehdyksen merkitystä. ”Venäläisetkään eivät toimi mitenkään tyhjiössä, vaan he tekevät jatkuvasti tarkkaa analyysia *reak*tiois*tamme heidän tekemisiinsä. Ja kun Charlie kyykkii viidakossa, Charlie oppii koko ajan”, Huhtinen lainaa Ilmestyskirja.nyt-elokuvaa.

”Venäjällä informaatiovaikuttamiseen palkataan tuhansia ja tuhansia ihmisiä. Sama juttu USA:ssa. Tällaista määrää tekijöitä ei voi jättää huomiotta, vaikka jälki ei olisi aina priimaa. Esimerkiksi Pietarin trollitehdas huomattiin kunnolla 2013. Mitä kaikkea tuhannet ihmiset ovat ehtineet oppia näissä neljässä vuodessa?”

Propagandakoneisto saattaa näyttää vaarattomalta, mutta Venäjä on sotaa käyvä maa. Vuoden 2013 jälkeen Venäjä on myös käynyt sotaa Ukrainassa epävirallisesti ja Syyriassa virallisesti, Huhtinen muistuttaa.

Epäselvää tuntuu Suomessa olevan sekin, mitä halutaan tehdä. Virkamiehet eivät voi *tätä ratkaista, sillä asiat ovat poliittisia. Huhtista mietityttää, mitä eduskunta mahtaa informaatiovaikuttamisesta edes ajatella.

”Suomi toimii oikeaksi tunnustamiemme arvojen mukaan. Me teemme asioita, jotka ovat totta ja reiluja. Me noudatamme kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Mutta noudattavatko USA, Venäjä ja Kiina niitä?” Huhtinen kysyy.

”Pelaammeko me säännöillä, jotka ovat jo muuttuneet?
 

Örfil

Guest
Hartain toiveeni on, ettei mennä henkilökohtaisuuksiin, jookos? Lopputulos on kuitenkin aina sama.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Huom, artikkeli on julkaistu jo keväällä, jolloin sen pystyi lukemaan ilmaiseksi. En löytänyt tähän hätään siihen linkkiä ja oikaisin.

Osa 3, 10 000 merkin raja teettää tämän pilkkomisen:
Hyvin kirjoitettu juttu, tällaisia lukee mielellään. Venäjällä riittää kärsivällisyyttä tehdä asioita pitkän tähtäimen suunnitelman mukaan. Tuossa on hyvin paljon yhtäläisyyksiä myös jenkkilään, tosin heillä vaikuttaa nyt pakka olevan enemmän sekaisin.

Pahoittelut aiemmin heitetystä henkilöön menevästä viestistä vailla mitään asiasisältöä.

Minä mielelläni lukisin vastaavanlaisia kriittisiä kirjoituksia myös muiden suurvaltojen vähemmän valoa kestävistä menettelytavoista. Täällä on tupannut jaottelu hyvän ja pahan suhteen olemaan turhan sinisilmäisen yksipuolista.
 

Sue_me

Well-known member
Liittynyt
1.8.2005
Viestit
27848
Pitkä juttu, mutta luin loppuun.

Onhan tuossa tietysti olettamuksia mukana, mutta jonkunlainen linja kyllä tulee esiin Venäjän toiminnasta.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Minä mielelläni lukisin vastaavanlaisia kriittisiä kirjoituksia myös muiden suurvaltojen vähemmän valoa kestävistä menettelytavoista. Täällä on tupannut jaottelu hyvän ja pahan suhteen olemaan turhan sinisilmäisen yksipuolista.
Omalta kohdalta varmaan geopoliittinen tilanne vaikuttaa enämpi. Putin äkseeraa tuossa heti rajan takana ja toimensa on suunnattu myös Suomea kohtaan. Ei hirveästi jaksa uskoa, että Kiina ja USA yhtä paljon trollailisi ja vaikuttaisi täällä kuin Venäjä.

Trumpin mouhuaminen on niin idioottimaista, ettei siitä saa mitenkään aikaiseksi asiakeskustelua. Mä jään vähän sanattomaksi, kun äijä toteaa ettei ilmastonmuutosta ole, Meksikon rajalle rakennetaan muuri ja meksikolaiset vieläpä maksaa sen, yms.

Mutta näköjään osavaltioissa osataan nousta vähän kapinaankin pöljimpiä lakeja kohtaa.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Omalta kohdalta varmaan geopoliittinen tilanne vaikuttaa enämpi. Putin äkseeraa tuossa heti rajan takana ja toimensa on suunnattu myös Suomea kohtaan. Ei hirveästi jaksa uskoa, että Kiina ja USA yhtä paljon trollailisi ja vaikuttaisi täällä kuin Venäjä.
Olen aivan samaa mieltä ja myös hivenen huolissani. Silti minua huolettaisi maailman kannalta vielä enemmän, jos jenkeillä ei olisi yhtään varteenotettavaa vastavoimaa rajoittamassa touhujaan.

Meinasin tänne yhden kolumnin linkata, missä suomalainen äiti valitteli, miten siellä ei lapsien anneta kulkea yhtään vapaana, kun sitä pidetään niin vaarallisena. Jokaiseen paikkaan pitää olla kuskaamassa - niin kouluun kuin harrastuksiin... Toki iso maa ja erilaisia paikkoja sekä alueellisia tapoja.
 

Örfil

Guest
Täytyy kompata Anzaa.

Lisäksi en keksi miksi mitä maallemme haitallisia toimia tai vaikuttamista esim. Yhdysvallat tai Kiina olisi tehnyt, josta pitäisi olla huolissaan ja jota suomalaisena kritisoida? Normaali lobbaus ja etenkin puolustusyhteistyö (US), jossa kumpikin haluaa harjoitella samoissa sotaharjoituksissa ei ole mitään negatiivista.

Jos jostain myös löytyy samanlainen Yhdysvalloille tai Kiinalle työskentelevä, jatkuvasti maatamme kohtaan eri mittakaavan infohyökkäyksiä masinoiva sabotööri kuin artikkelissa mainittu dosenttismies, niin nimiä kehiin. Mieshän on RISI:n eli Venäjän valtion palkkalistoilla eli tekee eläkseen ruplapalkalla sitä. Ukko on helppo leimata pelleksi, mutta pelleksi saa huolestuttavan paljon palstatilaa, seminaariaikaa sekä TV-aikaa naapurissa. Oikeastaan ihan rajoituksetta.

Jos kirjoitan kymmenen kriittistä riviä Putinin Venäjän toimista, en koe että ollakseni tasapuolinen, myös kirjoitettava kymmenen riviä myös jotain muuta tahoa kritisoiden. Etenkään kun ei ole syytä ja mutku-Vietnam -tyyppinen keskustelu ei vie minnekään.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Kyllä, Venäjän vaikutus meihin on merkittävämpi kuin jenkkien, mutta maailman mittakaavassa ei voida pitää toista vain pahana ja toista puhtaasti hyvänä. Molemmilla on hyvin samankaltaiset tavoitteet sekä menetelmät. Minun silmissäni näin toimien "hyvis" ei vaan ole yhtään parempi kuin "pahis". Tarkoitus ei pyhitä keinoja, kun poskettoman paljon täysin sivullisia kuolee ja kärsii sekä suoraan että välillisesti.
 

Sue_me

Well-known member
Liittynyt
1.8.2005
Viestit
27848
Lisäksi en keksi miksi mitä maallemme haitallisia toimia tai vaikuttamista esim. Yhdysvallat tai Kiina olisi tehnyt, josta pitäisi olla huolissaan ja jota suomalaisena kritisoida? Normaali lobbaus ja etenkin puolustusyhteistyö (US), jossa kumpikin haluaa harjoitella samoissa sotaharjoituksissa ei ole mitään negatiivista.
Sotatoimet lähi-idässä -> pakolaiskriisi ja islamistinen terrorismi euroopassa :idea:
 

Örfil

Guest
Nyt tämä kääntyi mamu/tero-juttuihin, joka juurikin on yksi naapurin hyväksikäyttämistä keinoista koko Euroopassa epäsovun lietsomiseen. Mv-"lehti" on siitä hyvä esimerkki täällä.
 

Örfil

Guest
Tarkoitus ei pyhitä keinoja, kun poskettoman paljon täysin sivullisia kuolee ja kärsii sekä suoraan että välillisesti.
Tarkoitatko nyt Syyrian tapahtumia Assadin ja Venäjän toimesta (tynnyripommit, sairaaloiden pommitus, taistelukaasut)? Oletan että puhumme nyt viimeaikaisista tapahtumista.

Tähän se kulunut vertaus, että jos joku hakkaa vaimoaan, ei se oikeuta minuakin hakkaamaan vaimoani tai jos hakkaan, naapurin tekonen ei vähennä asian vakavuutta. Ja oikeudessa kumpikin tapaus takuulla tutkitaan täysin erikseen.
 
Viimeksi muokattu:

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Nyt tämä kääntyi mamu/tero-juttuihin, joka juurikin on yksi naapurin hyväksikäyttämistä keinoista koko Euroopassa epäsovun lietsomiseen. Mv-"lehti" on siitä hyvä esimerkki täällä.
Meinaatko, että "arabikevät" olikin Puuttinin juoni??
 

Örfil

Guest
Pysytään yhdessä aiheessa kerrallaan, eikä mennä etenkään sivuraiteille ja mutku-linjalle.

Jos aihe on Venäjän infovaikuttaminen ja kuinka se ilmenee, pysytään siinä. Jos kyseessä on venäläisen sotilaslaivan vierailu Maarianhaminassa ja sen tiedustelulaitteista, pysytään siinä tapauksessa.

Jos joku haluaa keskustella jostan Yhdysvaltain tai Kiinan tapauksesta, keskustellaan niistä sitten erikseen. Jokainen voi aloittaa keskustelun vapaasti.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
No perskule. Luulin sen olevan Trumppi, Puuttini ja meijän Sipilä.

Ei mitään. Jatkakaa.
 

Örfil

Guest
Seuraavasta artikkelista osa kansaa lukee vain vähän alkua, osa lukee kokonaan ja etenkin sisäistää tuon lopun. Laitankin varmuuden vuoksi quotena loppuosan.

https://www.verkkouutiset.fi/salainen-asiakirja-paljastaa-vladimir-putinin-suuren-suunnitelman-usan-varalle/

Asian pääidea, ihan hyvä:
Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti huhtikuussa diplomaatin Yhdysvaltojen ulkoministeriöön. Siellä venäläinen esitteli Venäjän johdon kunnianhimoisen suunnitelman siitä, miten maiden tulehtuneet suhteet nollattaisiin täysin.
Mutta mutta...
Asiakirja kertookin ennen kaikkea siitä, millaiset odotukset Vladimir Putinilla oli Yhdysvaltojen uuden hallinnon suhteen.

Siinä sivuutetaan kaikki, mikä johti suhteiden heikkenemiseen ja teeskennellään, ettei vaaleihin sekaantumista ja Ukrainan kriisiä olisi koskaan tapahtunut, presidentti George W. Bushin aikana Venäjästä vastannut amerikkalainen tiedusteluvirkailija Angela Stent kommentoi.

Stent johtaa Georgetownin yliopiston Euraasian tutkimuksen ohjelmaa. Hänen mukaansa venäläisten toive suhteiden nollaamisesta kertoo maan omasta järjestelmästä.
– Jos Putin haluaa tehdä jotakin, duuma ja puolustusministeriö tottelevat. Yhdysvalloissa monet näistä asioista eivät kuulu Valkoisen talon toimivaltaan, vaikka presidentti olisikin niihin taipuvainen.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Trumppi haluaa järjestää sotilasparaaton 4.7.

Ja ihmisiä ameriikoissa hirveästi kiinnostaa moiset kun nyt viettävät perheen kanssa yhteistä aikaa ko. päivänä.
 
Ylös