Örfil
Guest
En keksinyt muutakaan toikin nimeä ja Vapaan puolelle en viitsinyt tätä laittaa.
https://yle.fi/uutiset/3-9705049
Artikkelissa aiheena esim. Ranskan presidentinvaalien vaalihakkerointi. Käypi muistutuksena vaikkapa nykyään tärkeästä tietoturvasta.
https://yle.fi/uutiset/3-9705049
Artikkelissa aiheena esim. Ranskan presidentinvaalien vaalihakkerointi. Käypi muistutuksena vaikkapa nykyään tärkeästä tietoturvasta.
Ranska äänesti presidentistä puoli vuotta Yhdysvaltoja myöhemmin. Siellä oli kuitenkin otettu valtameren takaisista kokemuksista opiksi.
Toukokuisena perjantai-iltana pariisilaisessa avokonttorissa oli vielä kiireistä. Kampanjaväki teki viime hetken valmisteluja ennen viikonlopun vaaleja.
Komeetan lailla noussut sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron oli kirinyt johtoasemaan Ranskan presidentinvaaleissa. Vastaehdokkaana oli äärioikeistolainen Marine Le Pen.
Le Penillä tiedettiin olevan kytköksiä Venäjään. Hän nautti myös Trumpin tukea. Macron taas liputti EU:n puolesta.
Vain muutama tunti ennen vuorokauden vaihtumista avokonttorissa kävi kohahdus. Joku huomasi, että nettiin oli vuotanut valtaisa määrä materiaalia − yhdeksän megatavua.
Dokumentit ja viestit olivat peräisin Macronin kampanjasta, saman avokonttorin työntekijöiden sähköposteista.
Siitäpä saivatMonille vuoto tuntui painajaiselta, mutta yksi mies myhäili.
Hän oli 33-vuotias marokkolaisten maahanmuuttajien poika Mounir Mahjoubi, itseoppinut it-guru ja Macronin kampanjan digipäällikkö.
Tiesimme, että meitä vastaan hyökättäisiin, hän tunnusti The Guardian -lehdessä myöhemmin.
Ainoa yllätys oli ajoitus. Varastetut tiedostot vuotivat julkisuuteen aivan viime tipassa, vain muutama tunti ennen keskiyötä. Ranskassa vaalirauha astuu voimaan vuorokausi ennen varsinaista vaalipäivää sunnuntaita.
Ranskalainen media huomioi vain Macronin kampanjatiimin tiedotteen, jonka mukaan se oli joutunut hakkeroinnin kohteeksi.
Mutta tiedotteessa oli toinenkin asia: vuodetut dokumentit olivat tekaistuja − Macronin kampanjan itsensä tekemiä ja keksityiltä sähköpostitileiltä napattuja.
Osa näyttikin huonoilta käännöksiltä ja roskapostilta.
Macronin kampanjaväki näytti asettaneen hakkereille ansoja, kuten huonosti suojattuja valesähköpostitilejä.
Tärkein oli saavutettu: epäilys vuodettujen dokumenttien aitoudesta oli kylvetty ihmisten mieliin.
Ja koskee tämä meitäkin:Macron valittiin presidentiksi, ja ranskalaisen kampanjatiimin Mahjoubin johtamia it-neropatteja juhlitaan jonkinlaisina kyberpuolustuksen sankareina.
Ranskalaiset olivat selvästi paremmin valmistautuneita hyökkäyksiin kuin yhdysvaltalaiset kollegansa.
Mutta mutta:Suomessakin on edessä todellinen vaalien superkausi. Parissa vuodessa valitaan presidentti, eduskunta, europarlamentaarikot ja todennäköisesti myös maakuntavaltuustot.
Suomikin on kohde, se on selvää.
Mutta kuinka haavoittuvaisia me suomalaiset sitten olemme mahdollisille vaikutusyrityksille?
– Ette kovinkaan, sanoo tutkija Ivana Smolena Prahan turvallisuustieteiden instituutista.
Syitä on lukuisia. Suomi on yhteiskuntana vahva, ja kansalaiset luottavat pääsääntöisesti sekä viranomaisiin että valtioon.
Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on todettu myös kansainvälisissä mittauksissa, joissa Suomi keikkuu liki poikkeuksetta kärkisijoilla – korruptiolistauksissakin kakkosena.
Hyvä koulutusjärjestelmä lisää ihmisten tietoutta, samoin uhkien tiedostaminen.
Suomalaiset puolueet tekevät jo omia strategioitaan vaalivaikuttamisen yritysten varalle. Ne valmentavat ehdokkaitaan ja kuulevat asiantuntijoita ja viranomaisia.
Ranskan kokemukset ovat rohkaiseva esimerkiksi siitä, miten vastapuoli ei ole voittamaton. Mörköjä ei olekaan kaikkialla – ja vaikka olisikin, niitä vastaan osataan jo käydä.
Ulkopuolista uhkaa suurempi voikin olla maan sisäisen kiistan kärjistyminen. Tätä ulkopuolinen taho voi sitten käyttää hyväkseen.
Kansan riveissä kytevä epäluulo tai sananvapauden nimissä polarisoituvat mielipiteet voi olla vaikea tunnistaa heikkoudeksi.
– Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen vaatii hyvää itsetuntemusta ja myös itseluottamusta, Jantunen ynnää
Itsetuntemukselle ja luottamukselle onkin tarvetta, sillä huomenna vaikuttaja voi olla Venäjän sijaan Kiina tai joku muu – täysin tuntematon.