Ei se mikään vitsi ole. Alkoholismi on sairaus, eikä käypä hoito suosituksissa missään mainita esim. festareiden anniskelualueita tai kauppojen prosenttirajoja yms. Alkoholistilla on aina alkoholia. Oli sitten kaupat kiinni tai kieltolaki voimassa. Alkoholismia ei hoideta pitämällä lonkero Alkossa. Sori nyt vaan Örfil.
Hemmetti, ei tietenkään alkoholismia hoideta rajoituksilla vaan sillä, että laitetaan korkki kokonaan kiinni ja sen jälkeen hoidetaan sairautta loppuikä. Tässähän on nyt termit ja käsitteetkin aivan hukassa tässä keskustelussa. Kuten sanoin, logiikka on ala-astetasoista ja yhdistellään toisiinsa kuulumattomia asioita.
Lisäksi katse on peruutuspeilissä kun pitäisi katsoa tuulilasiin: rajoituksilla ehkäistään tulevien alkoholistien esiinmarssi. Puhutaan ennaltaehkäisevästä päihdetyöstä ja se ei ole pelkkää saarnaamista. Taas vedotaan jo alkoholisoituneisiin ja kaiken avun tavoittamattomissa oleviin tai rappioalkoholisteihin, ettei mitkään rajoitukset näihin vaikuta. Ei tietenkään auta! Sanonpa taas kerran että henk.koht. olen huolissani tulevista sukupolvista ja niistä, jotka keikkuvat sen harmaan alueensa rajamailla. Olen ollut jo muutaman vuoden tekemisissä päihdehuollon ammattilaisten kanssa näistä asioista ja tiedän riittävän hyvin tuon kentän tilanteen esim. Pirkanmaalla. En vetele näitä asioita mistään hatusta. Sitä tietoa ei saa kotisohvalla asioita miettimällä tai aamukahvilla lehtiä lukemalla tai sillä "maalaisjärjellä" pähkäilemällä.
Suomalaisten kulutus on noussut yli kaksinkertaiseksi -50 luvulta lähtien ja aina kun rajoituksia on löysätty, kulutus kasvaa ja sen mukana kaikki lieveilmiöt eli sairaudet, perheväkivalta, onnettomuudet, työpoissaolot, rattijuoppous, tapot, murhat, alkoholikuolemat tms. kohellukset, joissa on alkoholi suoraan tai välillisesti mukana. Sitä ei mikään Panimoliitto tai muu myyvä taho taikatempuillaan voi kieltää. Ongelma on tässä että suuri yleisö eli n. 85% kansasta ei halua mitään rajoituksia alkoholin suhteen eikä ajattele että tässä asiassa mentäisiin heikomman ehdoilla. Lisäksi jokin ihmeellinen populistinen ajatus on vallalla että kun kaikki vapautetaan, ihmiset oppivat käyttäytymään kunnolla. Höpöhöpö. Alkoholin kulutus laski väliaikaisesti vuosikymmenen vaihteessa, kun tehtiin korotuksia sekä lama teki oman tehtävänsä. Nyt orastavan nousun kynnyksellä ja tämän suuren muutoksen jälkeen homma leviää käsiin ja näin ei sano minä, vaan yhdyn ammatti-ihmisten käsitykseen asiasta. Ja kuuntelen ennemmin niitä, kuin jonkun kaksi siideriä viikossa juovan pirkkoliisan bussimatkafilosofointia, jolla ei ole hölkäsen pöläyksen kokemusta kentän tapahtumista.
Keskustelin tapanina asiasta sukulaispoliisimiehen kanssa, jolla on taas sieltä asiakaspuolelta pitkä kokemus näistä "tulevista kohtuukäyttäjistä" eli nuorisotyön puolelta ja siellä puolellahan tähän jo varaudutaan esim. näin:
KSML:
Prosenttirajan noston on arvioitu lisäävän merkittävästi väkivalta- ja järjestyshäiriöitä. Ministeriössä on arvioitu, että poliisien määrää pitäisi lisätä noin 170 henkilötyövuodella.
Arvio perustuu siihen, että alkoholin saatavuuden laajeneminen lisää kulutusta ja siirtää juomista koteihin ja kaduille. Myös ravintoloiden aukioloaikojen pidentämisen arvioidaan lisäävän poliisien työtehtäviä.
Mites tuo oldez nyt järkeillään? Onko poliisi nyt ihan pihalla?
Tämä on ihan helkkarin iso ongelmakenttä, miljoonine vivahteineen ja kaikkia niitä yhdistää että kulutuksen vääjäämätön tilastollinen nousu tulee lisäämään kaikkien osa-alueiden ongelmien määrää. Ja unohtakaa nyt jo ne puliukot ja ne kohtuukäyttäjät, joilla ei ole eikä tule koskaan olemaan mitään ongelmia kyseisen aineen kanssa.