Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”
HS:n tietojen mukaan suunnitelmasta on ollut määrä kertoa useammassa vaiheessa lähipäivien aikana.
KOKOOMUKSEN kansanedustaja Hjallis Harkimo ja Sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä Suomeen yhdessä muiden vaikuttajien kanssa.
Liikkeen tavoitteena olisi uudistaa tapoja, joilla ihmiset pääsevät vaikuttamaan politiikan suuntaan. Tarkoituksena on HS:n tietojen mukaan asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleissa vuoden kuluttua.
Liike edustaisi markkinaliberaalia linjaa ja saattaisi viedä äänestäjiä etenkin kokoomukselta.
SUUNNITELMISTA kertovat useat lähteet. HS:n tietojen mukaan aikeista on ollut määrä kertoa useammassa vaiheessa lähipäivien aikana.
Hjallis Harkimo ei vastannut kommenttipyyntöihin keskiviikkona.
Nykyisin viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana toimiva Jungner kiistää HS:lle olevansa perustamassa puoluetta. Poliittisen liikkeen perustamista hän ei kiistä.
”Mä yritän saada tähän päätöksenteon ympärillä olevaan vuorovaikutukseen uutta potkua.”
Jungnerin mukaan nykyiset puolueet ja poliittinen kulttuuri kaipaavat ravistelua.
”Yritän innostaa suomalaista yhteiskuntaa uudistamaan päätöksenteon siten, että kaikkien suomalaisten asiantuntemus olisi käytettävissä. Ja että tämmöiset yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät jäisivät historiaan.”
Jungner viittaa yritystukien uudistamista ja karsimista yrittäneeseen työryhmään, jonka työ kaatui erimielisyyksiin.
Miten Hjallis Harkimo liittyy tähän?
”Kaikenlaista huhua liikkuu ja nimet vaihtuu. En osaa tarkemmin vastata tuohon. Olen viime syksystä puhunut aika hemmetin monen kanssa, en edes pysty luettelemaan.”
”Hjalliksen kanssakin olen keskustellut kyllä.”
Harkimo kirjoitti blogissaan viime perjantaina politiikan uudistustarpeista.
Olen kuitenkin todennut, että tämä olemassaoleva systeemi ei tule kauan enää toimimaan. Tähän on saatava muutos. Ja sen muutoksen puolesta aionkin taistella. Kaikissa hyvin sujuneissa toimissani – purjeveneessä, Jokereissa ja yrityksissäni – on toimittu samalla tavalla: päätetään yhdessä ja luodaan yhdessä tekemisen meininki. Politiikka on kaukana tästä, mutta matka parempaan on aloitettava pian.
MUKANA olisi useita muita talousliberaalia oikeistoa edustavia vaikuttajia. HS:n tavoittamat hankkeen yhteydessä mainitut henkilöt kiistävät olevansa mukana siinä.
Yhden lähteen mukaan liikkeeseen olisi lähdössä myös turkulainen kiinteistönvälittäjä ja paikallispoliitikko Jethro Rostedt (kok).
”Laita sinne, että ’Jethro ei tavoistaan poiketen kommentoinut’. Se on niin herkkä asia”, Rostedt sanoo.
HANKETTA on HS:n tietojen mukaan valmisteltu pitkään. Se osuu aikaan, jolloin kokoomuksen sisältä on kuulunut kritiikkiä sote- ja maakuntauudistuksista. Arvostelijoihin on kuulunut Harkimo.
Soten valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta äänestetään eduskunnassa kesäkuun alussa. Hallituksella eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on vain niukka enemmistö täysistunnossa, mikä on herättänyt huolta uudistusten kaatumisesta, jos muutamakin edustaja kapinoi.
Uudistuksia arvostellut kansanedustaja Elina Lepomäki ei omien sanojensa mukaan ole tietoinen uudesta liikkeestä.
Harkimon ja Jungnerin hanke ei kuitenkaan olisi sote-kapinaliike vaan se ajaisi yleisemmin ripeämpiä uudistuksia ajavaa hanketta.
”Hyvä että uudistetaan, mutta ne tehdään kyllä tosi pienissä ydinryhmissä ja tosi vähällä julkisella keskustelulla. Tavallaan nämä uudistukset, joita Suomessa on nytkin pöydällä, menevät sellaisen junttauksen ja pelaamisen kautta. Olisi paljon parempi, että ne menisivät avoimen dialogin kautta”, Jungner sanoo.
HS:N tietojen mukaan kokoomuksen johdossa vallitsee syvä huoli hankkeesta. Sieltä annetuissa kommenteissa huhut uudesta liikkeestä vieritettiin hallituskumppani sinisten syyksi.
Jos uusi liike asettaa ehdokkaita seuraavissa eduskuntavaaleissa, se voi vaikuttaa merkittävästi kokoomuksen kannatukseen. Keskiviikkona julkaistussa HS-gallupissa Sdp ohitti kokoomuksen. Tilanteen kääntäminen muuttuu entistä vaikeammaksi, jos markkinaliberaaleja äänestäjiä houkuttelemassa on uusi ryhmittymä.