Ei ole vielä lopullinen kanta. Vielä väännetään kättä siitä ovatko kaupat sunnuntaina auki klo 16 vai klo 18 asti. Kepu ajaa tuota klo. 16 asti linjaa. Kiinnostavaa kyllä PAM:n pomo sanoi juuri uutisissa, että kannattaa tuota klo 18 vaihtoehtoa, koska 4 tunnin aukioloaika on liian lyhyt työvuorojen järjestämiseen ja saattaisi lisätä määräaikaisen työvoiman tarvetta.Nonnis. Se on sitten siinä.
Kyllä se sitten kannattaa pitää klo 18 asti, että tulee 'täyspäivä' kun kerran töihin on joutunut. PAMin pampun kanssa samaa mieltä. Jos vielä matkoihin menee vaikka tunti tai puolikaskin, niin 4 tuntia tuntuu aika lyhyeltä rykäsyltä siihen nähden.Ei ole vielä lopullinen kanta. Vielä väännetään kättä siitä ovatko kaupat sunnuntaina auki klo 16 vai klo 18 asti. Kepu ajaa tuota klo. 16 asti linjaa. Kiinnostavaa kyllä PAM:n pomo sanoi juuri uutisissa, että kannattaa tuota klo 18 vaihtoehtoa, koska 4 tunnin aukioloaika on liian lyhyt työvuorojen järjestämiseen ja saattaisi lisätä määräaikaisen työvoiman tarvetta.
Itse pidän 4 tunnin aukioloaikaa liian pienenä eli toivon Kepun jäävän tappiolle. Koko rajaus on täysin järjetön, jos kerran työntekijäpuoli haluaa pidempää aukioloaikaa sunnuntaille. Ainoa peruste taitaa olla nykyisten sunnuntaiaukiolotuntien jakaminen koko vuoden ajalle. Ts. kepu saisi tuota kautta läpi kantansa siitä, että sunnuntain aukioloaikaa ei tuntimääräisesti laajenneta.
Se, että erikoiskauppoja ei enää voida vuokrasopimuksella pakottaa pitämään kauppaa auki, on aika voimakas linjaus. Kysymyshän on kaikkien olemassa olevien kauppakeskuksia koskevien vuokrasopimusten avaamisesta. Tässä mielessä koko esitys voi vieläkin hajota käsiin. Jos hallituksen linjaa ei saada säädettyä lakiin, saattaa paine aukiolon rajoittamiseen nousta ylivoimaiseksi. Toisaalta elinkeinoelämän edustajat saattavat tässä kohtaa tulla apuun ja sitoutua 'vapaaehtoisesti' erikoiskauppaa koskevaan helpotukseen, jolloin laintasoista säännöstä ei välttämättä tarvita. Käytännössä sama pieni piiri pyörittää kaikkia kauppakeskuksia, jolloin yhteinen linjaus on mahdollista saada aikaan.
"Hallitus käsitteli aukioloaikoja keskiviikkona iltakoulussaan, ja esitykset uusista aukioloajoista ovat työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) mukaan tulossa eduskuntaan helmikuussa ja voimaan vuonna 2010."Koskas tuo homma alkaa pyöriä? Ei kait ennen helmikuuta, jotta Kakkoset ym saavat pitää kauppojaan yli kuuteen auki?![]()
Käsittääkseni nämä menee myymälän neliöiden mukaan, eli parin isoimman kaupan omistajat/pomot päättää mitä tehdään.Käytännössä sama pieni piiri pyörittää kaikkia kauppakeskuksia, jolloin yhteinen linjaus on mahdollista saada aikaan.
No sitähän mä olen täällä toitottanut mutta olen saanut vain paskaa niskaan.Toivottavasti peruvat vielä koko aukiolon, ja sulkevat muutkin businekset sunnuntain osalta (pl. poliisi, terveydenhuolto, palolaitos.. ja muutama muu). Tässä yhteiskunnassa olisi syytä vähentää kierroksia, ei lisätä. Mutta kun arvot pyörivät suorittamisen, rahan tekemisen tai sen kuluttamisen ympärillä, niin tähän on tultu. Sitten ihmetellään, että miksi on niin paljon henkistä pahoinvointia. Vapauksia ja omaisuutta on enemmän kuin koskaan, mutta onnellisuus näyttää katoavan mustaan aukkoon.
Väitetään että sunnuntaiaukiolot lisäävät valinnanvapautta. Kenen valinnanvapautta - asiakkaiden, yrittäjien, lastenhoitajien, bussikuskien, ...? Käsittääkseni lisäaukiolot lisäävät kilpailua, jonka vuoksi monen yrittäjän osalta sunnuntaiaukilo on tulevaisuudessa pakko, ei vaihtoehto. Eikä mene pitkään, kun asiakkaat ovat järjestäneet elämänsä siten, että 7 päiväinen viikkokaan ei riitä kaupassakäyntiin. Tarvittaisiin 8. vuorokausi, jotta voisi viettää laatuaikaa perheen kanssa - Jumbossa tai IdeaParkissa. Lastenhoitajat, nuo alipalkatut naiset. Heiltähän ei näitä asioita kannata kysellä. Näkeehän lastenhoitajat lapsia niin paljon töissä, ettei niitä kotona enää tarvitse niin paljon kyttäillä.
Mistäs tommoista luit? Ja millä perusteella valtion puuttuminen sopimusvapauteen on hyvä asia?Niin ja kauppakeskusten liikkeitten 'pakkoaukiolo' poistuu, jota voidaan pitää hyvänä asiana.
Intternetistä. Mikä sopimusvapaus se on, jos MÄÄRÄTÄÄN pitämään pulju auki silloin kun on kauppakeskus auki?:doubtful:Mistäs tommoista luit? Ja millä perusteella valtion puuttuminen sopimusvapauteen on hyvä asia?
Pakkoaukiolon poistuminen ehto
Cronbergin mukaan sunnuntaiaukiolon lisäämisen ehtona on, että suurten kauppakeskusten pienliikkeiden pakkoaukiolo loppuu. Nyt kauppakeskusten vuokraehdoissa pienetkin erikoismyymälät on pakotettu pitämään ovensa auki silloin kuin suuretkin liikkeet.
- Edellytys kaikelle sopimiselle on, että pakkoaukiolo poistuu. Määrätäänkö se lailla vai onko se sopimusasia, siihen ei ole valmista ratkaisua, Cronberg sanoi.
(MTV3-STT)
no noita ehdotuksia on nyt niin monta, että kannattanee oottaa sitä lopullista lakiesitystä.Mikä sopimusvapaus se on, jos MÄÄRÄTÄÄN pitämään pulju auki silloin kun on kauppakeskus auki?:doubtful:
Tällä hetkellä tuo täyttyy yrittäjien ja kauppakeskusten välillä, tulevaisuudessa toiseksi alin kohta ei mahdollisesti täyty. Lukaiseppa uudelleen myös tämä kommenttini:Sopimusvapauteen kuuluvat:
Oikeus tehdä sopimuksia
Vapaus päättää tehdäänkö sopimus vai ei
Vapaus valita sopimuskumppaninsa
Vapaus päättää sopimuksen sisällöstä
Muotovapaus
Toki tämän tiedän, mutta miksi kauppakeskukset ovat suosittuja:
- Koska siellä on "kaikki" samassa paikassa
Miksi erikoiskaupat on ko. kauppakeskuksissa:
- Koska asiakasvirrat on ko. paikoissa tarpeeksi suuria, jotta erikoiskaupat kannattaa
nämä kaksi kun yhdistää, niin ymmärtää erikoiskauppojen yrittävän poimia rusinoita pullasta ja saada osansa asiakasvirroista, osallistumatta täysillä palvelun tarjoamiseen.
Aina on se valinnanvapaus olla yrittämättä, jos kauppakeskuksissa on liian vähän yrittäjiä, niin sääntöjäkin ehkä väljennetään.