Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Olisi kiva myös tietää, kuinka paljon nuo valtion tukitoimet ovat hävittäneet yksityisen sektorin työpaikkoja. Nuo valtion käyttämät rahathan on otettu yksityiseltä sektorilta. Seuraavaksi voitaisiin nostaa arvonlisäveroa ja hävittää sitä kautta enemmän yksityisen sektorin työpaikkoja. Sen jälkeen valtio tietysti lisäisi työllistämismäärärahoja, jotta noiden hävitettyjen työpaikkojen tilalle saataisiin tukityöpaikkoja.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/mobiili/kl_mobiili/uutinen.jsp?oid=201201115353&ext=nwnd&request_ahaa_info=true
Mä en usko että arvonlisäveron nosto muka hävittäisi työpaikkoja. Arvonlisäveron nosto tuskin vaikuttaisi ihmisten ostoskäyttäytymiseen juuri mitenkään. Eihän se ole tähänkään mennessä vaikuttanut. Sitä paitsi kuluttajakaupassa katteet ovat aivan helvetin suuret. Kyllä niistäkin voisi joskus karsia. On aikamoista väittää että kauppa romahtaisi parin alv-prosentin tähden.

Enemmän S- ja K-ryhmän epäterve kilpailu tai sen puute vaikuttaa työpaikkoihin ja kauppaan. Ensinnäkään pienillä kaupoilla ei ole mitään mahdollisuuksia enää kilpailla. Lisäksi tuottajat/valmistajat ovat helvetin kovilla kun heidät pistetään maksamaan isojen firmojen katteet. Sieltä ne työpaikat katoavat jos mistä. Kohta huomataankin ettei Suomessa ole juuri mitään tuotantoa. Sitten vielä nämä kaikki helvetin plussa- ja bonus-järjestelmät, joiden ylläpitokin maksaa maltaita.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Lehtitietojen mukaan Outokumpu on fuusioimassa ruostumattoman teräksen toimintojaan ThyssenKruppin kanssa. Kummun osakekurssi on nyt n. 10% nousussa
Fuusio varmistui. ThyssenKrupp saa maksuna n. 30% Outokummun osakkeista. Tuo 2,7 miljardia on kuitenkin aivan liian kova hinta jaloteräsyksikkö Inoxumista. Macquarie -pankki arvioi yksikön arvoksi 1,9 miljardia euroa. Taas yksi osoitus siitä, kuinka surkeasti valtio (valtion omistusosuus Outokummusta n. 31%) hoitaa omaisuuttaan.


Outokummun kasvu maailman suurimmaksi jaloteräksen valmistajaksi tapahtuu niin, että saksalainen Thyssen Krupp luopuu jaloteräksestä ja myy tämän liiketoiminnan Outokummulle.


Outokummun paras yksikkö on Tornion jaloteräsintegraatti. Sitä ei kannata sulkea, koska Torniossa on käden ulottuvilla raaka-aine, edullinen sähkö ja satama. Valitettavasti Outokumpu on kiinalaisten Euroopan rynnäkön ja Euroopan laimean kysynnä takia ajanut Torniota vajaateholla.

Suuri koko ei yksin auta Outokumpua pitkäaikaisesta tappiokierteestä. Olennaista on pyörittää tehtaita täydellä teholla ja saada hintoja ylös. Kiinalaiset pitäisi jotenkin nitistää Euroopan markkinoilla. Se ei ole mahdollista, ellei Outokumpu voi leikata kapasiteettia.


Sulatto kiinni Saksassa

Ensi alkuun Krefeldin sulatto Saksassa menee kiinni. Se suljetaan vuoden 2013 loppuun mennessä. Vuoden 2016 jälkeen lopettaa myös Bochumin sulatto.

Saksalaiset vaativat tehtaistaan kovan hinnan. Jaloteräsyksikön Inoxumin arvoksi on määritelty 2,7 miljardia euroa. Tämä on vallan muuta kuin Macquarie -pankin parin viikon takainen arvio 1,9 miljardista.

Outokumpu ottaa niskoilleen Inoxumin velat ja eläkevastuut ja maksaa Thyssen Kruppille lisäksi tuhdin käteissumman.

Thyssen Krupp saa 29,9 prosentin omistusosuuden Outokummusta. Mutta pitää kai ajatella, että maailmanherruudesta voi vähän maksaakin. Outokummun johdolle tämä asettaa kovat paineet. Ensin on tilanne otettava haltuun, sitten maailman ykkösasema on pystyttävä pitämään.

Kiinalainen Tisco ja korealainen Posco ovat aggressiivisesti vallanneet markkinoita viime vuodet.

Euroopassa Outokumpu tulee hallitsemaan jaloteräksen markkinoista 50–60 prosenttia. Toivottavasti Thyssenin ja Outokummun herrat ovat käyneet Brysselissä kilpailukomissaarin puheilla hakemassa etukäteissuostumuksen hallitsevalle markkina-asemalle.
http://www.talouselama.fi/uutiset/maailmanherruus+kay+kalliiksi+outokummulle/a767140?s=r&wtm=talouselama/-31012012&
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Eis anneta tän hukkua sivunvaihdon myötä.

Suomen kauppataseen alijäämä, eli tuonnin ja viennin erotus, on noussut ennätysmäiseksi vuosikymmeniin, kertoo Tullihallitus viime marraskuuta koskevissa luvuissaan.
Näin kertoo HS.

Jos halutaan jotain hyvinvointivaltiota ylläpitää, niin kohta ois kiire muutta tuon trendin suuntaa. Kreikasta voi kysyä neuvoa miten kannattavaa on pitää vaihtotase jatkuvasti miinuksella.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Mä en usko että arvonlisäveron nosto muka hävittäisi työpaikkoja. Arvonlisäveron nosto tuskin vaikuttaisi ihmisten ostoskäyttäytymiseen juuri mitenkään. Eihän se ole tähänkään mennessä vaikuttanut.
Mihin tuo käsityksesi mahtaa perustua? Ulkomainen verkkokauppa on ainakin kovassa kasvussa.

Sitä paitsi kuluttajakaupassa katteet ovat aivan helvetin suuret. Kyllä niistäkin voisi joskus karsia. On aikamoista väittää että kauppa romahtaisi parin alv-prosentin tähden.

Enemmän S- ja K-ryhmän epäterve kilpailu tai sen puute vaikuttaa työpaikkoihin ja kauppaan. Ensinnäkään pienillä kaupoilla ei ole mitään mahdollisuuksia enää kilpailla. Lisäksi tuottajat/valmistajat ovat helvetin kovilla kun heidät pistetään maksamaan isojen firmojen katteet.
Keskon kate oli vuonna 2010 viiden prosentin luokkaa. Liikevaihto 8,8 miljardia euroa, käyttökate 427,6 miljoonaa euroa. Enpä kutsuisi tuollaista katetta helvetin suureksi.
http://www.kesko.fi/PageFiles/15729/Keskon_vuosikertomus_2010.pdf

Erikoiskauppaa valuu ulkomaille

Vähittäiskauppaan kuuluvia tavaroita myytiin viime vuonna verkossa noin 3,1 miljardilla eurolla. Verkossa käytävän vähittäiskaupan arvo on noin 7-8 prosenttia Suomessa käytävän vähittäiskaupan verollisesta arvosta. Mukaan ei lasketa autoja ja polttoaineita. Ulkomaisen verkkokaupan osuus vähittäiskaupan verkkokaupasta oli 18 prosenttia.

”Suomalainen kuluttaja on löytänyt ulkomaisen verkkokaupan. Tämä on jo nyt ongelma kotimaiselle erikoiskaupalle, eikä asiaa auta valtion veropäätökset, joilla kulutusta rokotetaan”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo.
http://www.kauppa.fi/ajankohtaista/tiedotteet/suomalaiset_ostivat_laehes_10_miljardilla_eurolla_verkosta_2010_ulkomainen_verkkokauppa_haastaa_kotimaisen_erikoiskaupan_19549
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Valtion osakeomistusten arvo on ollut aikamoisessa syöksykierteessä viime aikoina. Esim. Outokummun kurssi (valtio omistaa n. 31% Outokummun osakekannasta Solidiumin kautta) ei ole ollut näin alhaalla 20 vuoteen. Inflaatiokorjattuna tilanne on vieläkin huonompi. Vielä vuoden 2008 keväällä Outokumun kurssi pyöri 30 euron tienoilla. Nyt se on enää n. 4,7 euroa. Kurssiromahdus selittyy pitkälti Outokummun talouden erittäin huonolla hoidolla ja teräksen tuotannon ylikapasiteetilla. Kustannusleikkauksiin ei ole juurikaan lähdetty silloin, kun yhtiön toiminnan tuotot ovat romahtaneet.
https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/nyckeltal.html?identifier=24321&marketplace=24

Suuret tappiot ovat johtaneet siihen, että Outokummun nettovelka on kasvanut melkein kaksinkertaiseksi alle kolmessa vuodessa.

Nettovelka
20.11.2008: 1096 miljoonaa euroa.
15.9.2011: 1885 miljoonaa euroa.

Jos tilanne jatkuu tälläisenä, niin valtio joutuu jossain vaiheessa tukemaan Outokumpua osakeannin kautta, jotta yrityksen konkurssi voitaisiin välttää.

http://www.solidium.fi/sijoitukset/yritysesittelyt
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=190957&start=30&tstart=0
Tuo viime lokakuussa tekemäni ennustus näyttää toteutuvan nyt. Nyt valtion pitäisi käyttää varojaan Outokummun tappioiden kattamiseen. Kela omistaa n. 8% Outokummun osakkeista, joten sieltäkin pitäisi löytyä rahaa Outokummun tappioiden kattamiseen.

Järjestelyn yhteydessä Outokumpu suunnittelee järjestävänsä
kokonaan taatun 1 miljardin euron määräisen merkintäetuoikeusannin, jota tukevat
tietyt keskeiset osakkeenomistajat.
http://www.startel.fi/sivu.php?page_id=10&hugin_id=1581314
http://www.outokumpu.com/Investors/Share-info/Shareholders/
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Keskon kate oli vuonna 2010 viiden prosentin luokkaa. Liikevaihto 8,8 miljardia euroa, käyttökate 427,6 miljoonaa euroa. Enpä kutsuisi tuollaista katetta helvetin suureksi.
http://www.kesko.fi/PageFiles/15729/Keskon_vuosikertomus_2010.pdf
Meinasin kylläkin myyntikatetta. Ulkomainen verkkokauppa syö toki kotimaista kauppaa, mutta johtuu lähinnä siitä että kotimainen verkkokauppa on kehittymätöntä. Esimerkiksi pelkästään verkkokauppaan keskittyviä yrityksiä ei juuri ole. Verkkokauppoja on toki paljonkin, mutta lähes kaikilla on myös kivijalkatoimintaa mikä automaattisesti nostaa myös verkkokaupan hintoja. Kun verkkokaupassa ja kivijalkakaupassa on samat hinnat tiedät että sinua kusetetaan.

Sitten yksi käsittämättömyys ovat toimituskulut. Miten voi olla että ulkomaiset kaupat pystyvät toimittamaan tavarat halvemmilla toimituskuluilla kuin kotimaiset? Siis toimitusmatkat ovat luonnollisesti paaaaljon lyhyemmät ja vaikka sama firma hoitaa tuotteen perille.

Menestyneimmät verkkokaupat keskittyvät vain ja ainoastaan verkkokauppaan. Kulut minimiin ja satsataan volyymiin. Suomessa verkkokaupat ovat kivijalkakaupan jatkeita, jotka palvelevat lähinnä niitä jotka eivät pääse kivijalkakauppaan. Erikoiskaupassa on se ainainen ongelma että Suomessa on liian vähän väestöä. Täällä ei voi tehdä marginaalituotteilla volyymikauppaa vaikka mikä olisi. Tässä mielessä ei voi pärjätä ulkomaisille verkkokaupoille oli verotus mikä tahansa.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Pitää joskus lukasta toi kirja, vaikka pahasti epäilen että Viinanen ei itsekritiikkiin omien tekemisten suhteen kykene ja tuskin pystyy näkemään yhteyttä omien tekemisten ja myöhemmän kehityksen välillä.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Entiset kiistakumppanit Iiro Viinanen ja Esko Seppänen pohtivat uudessa yhteisessä kirjassaa mm. Fortumin yksityistämisen kaltaisia kusetuksia.

Monelta tännekin kirjoittelevalta näyttää lahjakkaasti unohtuvan, että julkisen puolen senhetkinen kulu ja menoerä voi usein olla myös erittäin tuottava sijoitus tulevaisuuteen ja hyvinvointiimme. Jatkuva kitinä vailla sen kummempaa osoitetta tai jäsentelyä taas on pelkästään rasittavaa.
Tuossa kirjassahan Viinanen ja Seppänen kitisevät Fortumin optioista ja muista palkitsemisjärjestelmistä, joita voidaan myös pitää suurelta osalta julkisen puolen menoeränä (valtio omistaa hieman yli puolet Fortumista). Optiovoitothan maksetaan aina osakkeenomistajan varoista, siten että osakkeenomistajien omistusosuus yhtiöstä pienenee . Viinanen ja Seppänen näköjään unohtavat lahjakkaasti sen, että nuo optiot yms. voivat olla myös erittäin tuottava sijoitus tulevaisuuteen ja hyvinvointiimme. Voivathan optioiden saajat investoida rahansa yleistä hyvinvointia lisäävään tuotantotoimintaan.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Viinanen ja Seppänen näköjään unohtavat lahjakkaasti sen, että nuo optiot yms. voivat olla myös erittäin tuottava sijoitus tulevaisuuteen ja hyvinvointiimme. Voivathan optioiden saajat investoida rahansa yleistä hyvinvointia lisäävään tuotantotoimintaan.
Voivat toki olla, mutta usein opitoehdot ovat nin löysät, että osakkeenomistajien varallisuutta jaetaan käytänössä vastikkeetta yritysjohdolle. Jos tuo mainitsemasi olisi tavoitteena miksei sitä rahaa jaeta ihan muuten vain?
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Tokihan nämä parasiitit ovat syvimmältä olemukseltaa suuria filantrooppeja. Eivät suinkaan ala laakereilla lepäilemään kupattuaa riittävän määrän kansallisvarallisuudesta/-tulosta ja sijoita saalistaan pääasiassa veroparatiisien kautta.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Entiset kiistakumppanit Iiro Viinanen ja Esko Seppänen pohtivat uudessa yhteisessä kirjassaa mm. Fortumin yksityistämisen kaltaisia kusetuksia.

Monelta tännekin kirjoittelevalta näyttää lahjakkaasti unohtuvan, että julkisen puolen senhetkinen kulu ja menoerä voi usein olla myös erittäin tuottava sijoitus tulevaisuuteen ja hyvinvointiimme. Jatkuva kitinä vailla sen kummempaa osoitetta tai jäsentelyä taas on pelkästään rasittavaa.
En mä periaatteessa ole valtion yhtiöiden yksityistämisiä vastaan lainkaan, se ei vaan saa olla itsetarkoitus. Usein ne on toteutettu aivan liian halvalla ja muutenkin täysin päin persettä. Mun mielestä paras esimerkki oli entisen katsastuslaitoksen yksityistäminen. Entinen laitos käytännössä lahjoitettiin ja kilpailunäkökulma unohtui kokonaan.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
En mä periaatteessa ole valtion yhtiöiden yksityistämisiä vastaan lainkaan, se ei vaan saa olla itsetarkoitus. Usein ne on toteutettu aivan liian halvalla ja muutenkin täysin päin persettä. Mun mielestä paras esimerkki oli entisen katsastuslaitoksen yksityistäminen. Entinen laitos käytännössä lahjoitettiin ja kilpailunäkökulma unohtui kokonaan.
Tässä vaiheessa on pelkkää jälkiviisastelua sanoa, että esim. Fortum yksityistettiin liian halvalla. Arvostelijoiden olisi pitänyt pitää asiasta meteliä vuonna 1998. Kuka tahansa voi jälkikäteen todeta, että meni liian halvalla, jos osakekurssi on noussut satoja prosentteja 13 vuoden aikana.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Heidi Hautala ylistää Outokummun yrityskauppoja ja antaa tukensa Solidiumin hallituksen päätökselle, jonka mukaan valtio osallistuu osakeantiin. Nyt sitten varmistui, että kummun tappioita aletaan kattamaan veronmaksajien taskusta. Kummun kurssiromahdus puolestaan osoittaa, että markkinoilla pidetään koko yritysostoa järjettömän kalliina.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/02/ministeri_hautala_hehkuttaa_outokummun_ja_thyssenkruppin_kauppaa_3222673.html


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201201115585&request_ahaa_info=true

Tänään julkaistun osavuosikatsauksen mukaan kummun liiketappio oli selvästi odotuksia suurempi vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä:
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/outokummun+q4+odotuksia+heikompi+ei+osinkoa/a767850
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tässä vaiheessa on pelkkää jälkiviisastelua sanoa, että esim. Fortum yksityistettiin liian halvalla. Arvostelijoiden olisi pitänyt pitää asiasta meteliä vuonna 1998.
Kyllä mä jo tuolloin olin samaa mieltä, niinkuin lähes kaikissa muissakin valtion suorittamisissa yksityistämisissä. Suurimmassa osassa niistä kävin hakemassa voitot listautumisten yhteydessä.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Heidi Hautala ylistää Outokummun yrityskauppoja ja antaa tukensa Solidiumin hallituksen päätökselle, jonka mukaan valtio osallistuu osakeantiin. Nyt sitten varmistui, että kummun tappioita aletaan kattamaan veronmaksajien taskusta. Kummun kurssiromahdus puolestaan osoittaa, että markkinoilla pidetään koko yritysostoa järjettömän kalliina.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/02/ministeri_hautala_hehkuttaa_outokummun_ja_thyssenkruppin_kauppaa_3222673.html


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201201115585&request_ahaa_info=true

Tänään julkaistun osavuosikatsauksen mukaan kummun liiketappio oli selvästi odotuksia suurempi vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä:
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/outokummun+q4+odotuksia+heikompi+ei+osinkoa/a767850
Eläköön Suomen sosialistinen markkinatalous.

Sitten joku vielä väittää ettei valtio tue yritystoimintaa tarpeeksi.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen lähettää terveisiä Suomen hallitukselle. Nyt on alettava käyttämään veropolitiikkaa Suomen viennin ja talouskasvun edistämiseksi. Tavaroiden ja palveluiden vienti on tällä hetkellä vuositasolla vajaat 20 miljardia pienempi kuin ennen talouskriisiä vuonna 2008. Jos vienti jää nykyiselle alhaiselle tasolle, hyvinvointiyhteiskunnan perusta romahtaa.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201202115797&ext=rss
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Eläköön Suomen sosialistinen markkinatalous.

Sitten joku vielä väittää ettei valtio tue yritystoimintaa tarpeeksi.
Tietysti valtio tukee yritystä, josta se omistaa yhdessä Kelan kanssa 39%, kun vaihtoehtona on se, että firman annettaisiin ajautua konkurssiin.

Valtio saa nyt sitten niittää sitä, mitä on kylvänyt. Teräksen tuotanto on tehty julkisen vallan toimesta Suomessa liian kalliiksi kaiken maailman verojen ja välillisten työvoimakustannusten avulla. Näillä ehdoilla ei yksinkertaisesti ole mahdollista pärjätä halpaa kiinalaista ja korealaista tuontiterästä vastaan.

Kiinalainen Tisco ja korealainen Posco ovat aggressiivisesti vallanneet markkinoita viime vuodet.
http://www.talouselama.fi/uutiset/maailmanherruus+kay+kalliiksi+outokummulle/a767140?s=r&wtm=talouselama/-31012012&
 
Ylös