Teekutsuliike raivosi Virginiassa: ”Obama tekee USA:sta Tšekkoslovakian”
Fox-kanavan suosittu kommentaattori Dick Morris puhui Richmondissa perjantaina 8. lokakuuta. Kuva Bob Brown / AP / Lehtikuva.
Oikeistoradikaali Teekutsuliike näytti voimansa Richmondissa viikonvaihteessa pidetyssä konferenssissa. Presidentti Barack Obamalle ja demokraattiselle puolueelle lähti voimakas varoitus kongressivaalien alla.
Kysymyksessä oli teekutsuliikkeen toistaiseksi suurin paikalliskokous. Richmondin kongressitaloon kokoontui 40 dollarin pääsymaksusta huolimatta noin 2 800 aktivistia, jotka vaativat Obamaa leikkaamaan veroja ja valtion menoja tuntuvasti. Vastaavanlaisia kokouksia on tarkoitus järjestää lähiviikkoina myös Michiganissa, Pennsylvaniassa, Indianassa, Teksasissa ja Ohiossa.
Teekutsuliike on populistinen ruohonjuuritason kansalaisliike, johon kuuluu tuhansia järjestöjä eri puolilla Yhdysvaltoja. Virginiassa liikettä edustaa noin 30 ryhmää ja järjestöä, jotka ajoivat kokoushallissa omia tavoitteitaan.
Periamerikkalaisia arvoja korostava teekutsuliike, Tea Party movement, sai nimensä Bostonissa 1700-luvulla brittihallintoa vastaan syntyneestä protestiliikkeestä. Teekutsulaisia yhdistää viha presidentti Obamaa, demokraattien hallitsemaa kongressia ja ylipäätään koko poliittista eliittiä kohtaan.
Teekutsuliike toimii republikaanisen puolueen sisällä, mutta myös pitkään Washingtonissa toimineet republikaanit saavat osansa kritiikistä.
Teekutsulaiset haluavat pienentää julkista hallintoa, jotta verot saataisiin alas ja velkaantuminen kuriin. Myös Obaman kiistelty terveydenhuoltouudistus tuomitaan jyrkästi, koska sitä pidetään liian kalliina.
Richmondin kokouksen järjestäjät olivat kutsuneet puhujaksi konservatiivisen Fox-uutiskanavan suositun kommentaattorin Dick Morrisin, joka kiihotti taitavana ammattiesiintyjänä yleisöä vastarintaan.
”Me haluamme päästä eroon Nancy Pelosista ja kaikista korruptoituneista kongressiedustajista. Me emme tyydy vaaleissa pelkkään voittoon! Me haluamme murskavoiton!” Morris huusi mikrofoniin ja sai mittavat aplodit.
Eläkkeellä oleva Josie Toth Linen seurasi tilannetta kongressisalin ulkopuolella. Hän edusti ”reilun verotuksen” puolesta taistelevaa virginialaista kansalaisjärjestöä. Hänen mielestään Yhdysvaltain talous saataisiin parhaiten jaloilleen, jos tuloverot ja yritysverot lakkautettaisiin kokonaan.
”Olisi järkevintä, jos meillä olisi vain liikevaihtovero”, hän sanoi.
Richmondissa kuuli monenlaisia mielipiteitä, joiden perusteita voi vain ihmetellä. Kongressikeskuksen ulkopuolella mainoksia jakanut Tony Arhone väitti, että Obama on muslimi, joka vihaa valkoisia. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ilmapiiri on muuttunut Obaman aikana niin huonoksi, että edessä on todennäköisesti sisällissota.
”Yhdysvallat on yhä mahdollisuuksien maa. Mutta Obaman johtamat kommunistit haluavat romuttaa sen ja tehdä tästä uuden Tšekkoslovakian”, hän sanoi.
Arhonen mielipiteet kuulostivat tavallistakin oudommilta, sillä hän on itsekin afroamerikkalainen. Muuten Richmondin kokousväki edusti pääosin valkoihoista keskiluokkaa.
Huolestuneita äänestäjiä
Teekutsuliike on alkanut pikkuhiljaa hirvittää republikaanisen puolueen johtoa, koska se asettaa kyseenalaiseksi myös heidän asemansa. Teekutsulaiset ovat syrjäyttäneet puolueen sisäisissä esivaaleissa useita pitkän linjan republikaaneja. Monet pelkäävät, että teekutsuliikkeen ehdokkaat karkottavat marraskuun kongressivaaleissa hulluine mielipiteineen maltillisia konservatiiviäänestäjiä demokraattien leiriin.
Kokoukseen osallistui paljon tavallisia virginialaisia perheitä, joita ei voi pitää erityisen äärioikeistolaisina. He olivat huolissaan työttömyydestä ja Yhdysvaltain talouden kehityksestä.
Virginia on elänyt tupakka- ja muusta teollisuudesta, mutta nyt näköalat ovat huonot. Pitkittynyt työttömyys on johtanut kasvaviin taloudellisiin vaikeuksin, kun ihmiset eivät selviydy asuntolainoistaan ja menettävät kotinsa.
”Olen ollut työttömänä jo lähes puolitoista vuotta. Olen hakenut aktiivisesti töitä, mutta mitään ei löydy, kolmikymppinen Gina Jernigan sanoi.
Hän oli tullut kokoukseen vanhempiensa kanssa. Hänen isänsä Tom Jernigan oli liimannut rintapieleensä tarran, jossa kannatettiin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi Virginian osavaltion oikeusministeriä Ken Cuccinellia.
Äärivanhoillisista mielipiteistään tunnettu Cuccinelli on ankara Obaman vastustaja - hän väittää, että Obaman kiistelty terveydenhuoltouudistus on perustuslain vastainen. Hän on epäillyt julkisesti, että Obama olisi syntynyt Keniassa ja väärentänyt syntymätodistuksensa.
Salissa Cuccinelli sai yleisöltä voimakkaat aplodit. Hänen ajatuksensa saivat tukea myös kongressikeskuksen käytävillä.
”Me emme voi tietää, onko Obama todella amerikkalainen, koska hän ei ole suostunut esittämään alkuperäistä syntymätodistustaan”, eläkkeellä oleva virkamies Paul Hennick sanoi.
Hennick kuuluu paikalliseen kivääriyhdistykseen The Virginia Citizens Defense Leagueen, joka kannattaa rajoittamatonta oikeutta omistaa käsiaseita. Hän istuskeli ystäviensä kanssa kongressisalin käytävällä ja jakeli ohikulkijoille tarroja, joissa luki ”Guns Save Lives” (”Aseet pelastavat ihmishenkiä”).
”Käsiaseiden hallussapito on perusoikeus, joka perustuu Yhdysvaltain perustuslakiin”, Hennick sanoi.
Joitakin kokousedustajia tuntui huolestuttavan se, että puhujiksi oli kutsuttu myös Virginian hallinnon edustajia. Osavaltion republikaaninen kuvernööri Robert McDonnell ja varakuvernööri Bill Bolling antoivat täyden tukensa liikkeen verotavoitteille, mutta aplodit olivat varsin vaisut muihin puhujiin verrattuna.
”Ihmiset pelkäävät, että republikaanit yrittävät ottaa liikkeen valvontaansa ja tehdä siitä oman shownsa”, yksi kokousedustaja sanoi.
Teppo Tiilikainen, Virginia