Ferrari - vuodet Enzon jälkeen

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Jonkinlaista perspektiiviä Maranellon nykytilanteeseen tarjotakseni ajattelin palautella mieliin, milloin asiat ovat oikeasti sekaisin. Vuoden 1990 Espanjan ja vuoden 1994 Saksan GP:n väliin mahtuneet 58 kilpailua muodostavat pisimmän voitottoman jakson Ferrarin F1-tallin historiassa.

Juuret ongelmille oli kylvetty jo kauan ennen niiden alkamista. Enzo Ferrarin tapa johtaa talliaan oli erikoislaatuisimpia koskaan - lailla kunnon despootin Enzo vastasi päätöksenteosta, muttei koskaan ollut paikalla itse kilpailuissa. Tietolähteinä toimivat televisio ja lakeijat, joista osa oli jees-miehiä ja mielistelijöitä, osa valehtelijoita. Tiedonkulku molempiin suuntiin oli hyvin suodatettua, sillä ikääntyvä päämies haluttiin pitää tyytyväisenä ja osa alamaisista pyrki sumeilematta hyötymään omasta asemastaan. Selkäänpuukottaminen ja sisäiset ristiriidat olivat osa toimintatapaa, eivät poikkeus. Frank Williams totesi Ferrarin kuoleman jälkeen, että hänellä lienee pitkästä aikaa syy ottaa talli tosissaan nyt, kun johtoon palkataan FIATilta asiansa osaavia miehiä.

Eräs Enzon viimeisistä päätöksistä oli osoittautuva hyvin kalliiksi pian hänen kuolemansa jälkeen. Ron Dennisin kanssa peruuttamattomasti riitautunut John Barnard oli ajan palvotuin suunnittelijanero, ja Ferrari näki Barnardin palkkaamisen 1987 tallin tulevaisuuden kannalta välttämättömäksi. Niin välttämättömäksi, että hän oli valmis suostumaan varsin erikoiseen ehtoon: Barnardille annettiin lupa työskennellä Englannista käsin GTO:ksi (Guildford Technical Office) nimetyssä toimipisteessä oman suunnittelutiiminsä kanssa. Autojen valmistus samoin kuin tallin moottoriyksikkö jäivät tietenkin tutuille sijoilleen Maranelloon. Jos talli oli aiemmin ollut johtamisen kannalta sekamelska, tuli siitä nyt liki mahdoton hallita.

Enzon kuoltua vuoden 1988 lopulla tallipäälliköksi palkattiin rallimaailmassa kannuksensa hankkinut Cesare Fiorio, ja hetken näytti siltä, että Williamsin ennustus osuu oikeaan. Kauden 1989 avauskilpailussa Brasiliassa saapui ruutulipulle ensimmäisenä Nigel Mansellin Ferrari, ja vaikka Barnard olikin tuonut uusimman keksintönsä, puoliautomaattisen vaihdelaatikon kilpailuihin liian aikaisin, oli nopeus ensi kertaa vuosiin säännöllisesti riittävä voittotaistoon.

Jatkoa seurasi vuonna 1990. Vaihteisto oli nyt riittävän luotettava ja sekä uusi ykköskuljettaja Alain Prost että Ferrari 641 olivat riittävän nopeita taistelemaan maailmanmestaruudesta. Prost otti viisi voittoa, mutta mestaruus karkasi näpeistä Ayrton Sennan näyttäessä Japanissa, kuinka härski asialleen omistautunut ja kuvitelmissaan Jumalan mandaatilla toimiva kilpa-autoilija voi olla.

Taivaalle oli kuitenkin alkanut kasautua tummia pilviä jo vuoden 1989 lopulla. Barnard totesi, etteivät hänen vaikutusmahdollsuutensa riittäneet Maranellon teknisen osaston hurlumhein hallitsemiseen, ja näki parhaaksi loikata Benettonille. Prostia McLarenilta seurannut Steve Nichols kykeni pelastamaan valmistumaisillaan olleen vuoden 1990 kilpurin, mutta todellisuudessa teknisellä osastolla oli pallo jo pahasti kateissa. Myös tallin johdossa oli myrskyisää, sillä Fiorio ja Prost olivat alusta alkaen napit vastakkain. Tilanne kärjistyi Portugalin GP:ssä, jossa Mansell blokkasi tallikaveriaan lähdössä niin, että tämä jäi viidenneksi britin ajaessa voittoon. Prostin mielestä tämä oli merkki siitä, ettei Fioriolla ollut riittävää auktoriteettia, ja ranskalaisen orkestroima savustus johti päätökseen olla jatkamatta Fiorion sopimusta vuoden 1991 jälkeen.

Ongelmat eivät voineet enää olla näkymättä myös radalla. Vielä kauden 1991 talvitesteissä Ferrari näytti lyömättömältä, mutta kilpailut paljastivat karun totuuden. Senna ja McLaren kulkivat voitosta voittoon, ja Prostin ajettua ulos Imolassa lämmittelykierroksella kärjistyi tilanne tallin sisällä äärimmilleen. Muutenkin lähdössä ollut Fiorio leimattiin syntipukiksi, ja tallipäällikön vastuu jaettiin Ferrarin toimitusjohtajaksi Enzon kuoleman jälkeen nimetyn Piero Fusaron, Piero Lardi-Ferrarin ja insinööriosaston johdosta siirretyn Claudio Lombardin kesken. Samoin Prostin asema kulisseissa kasvoi kasvamistaan ja hänelle alettiin suunnitella roolia tallin johdossa.

Auton ongelmat paikallistettiin neljän vuoden takaa periytyneeseen alustaan. Täysillä tankeilla auto pohjasi rajusti ja ongelma päätettiin ratkaista rajoittamalla jousituksen liikettä. Pohjaaminen väheni, mutta samalla autosta tuli painajaismainen ajettava tyhjillä tankeilla. Kuljettajat yrittivät parhaansa, mutta erityisesti Prostin kärsivällisyys alkoi loppua ja sijoituttuaan neljänneksi Japanin GP:ssä vertasi hän autonsa ajettavuutta rekkaan. Prostin kanssa jo riitautumaan ehtinyt Lombardi näki tilaisuutensa tulleen ja erotti ykköskuljettajansa välittömästi.

Aallonpohja nähtiin vuonna 1992. Moottori oli kilpailijoihin verrattuna painava ja alitehoinen ja Nicholsin kaikki tai ei mitään -yritys kaksoispohjan kanssa osoittautui käyttökelvottomaksi, sillä ratkaisu nosti auton painopistettä ja teki aerodynamiikasta todella herkän kohtauskulman muutoksille. Niinpä downforcen määrä muuttui rajusti jarrutuksissa ja kiihdytyksissä. Vain Jean Alesin raivopäinen yritys ja ratkaisun soveltuvuus sadekelille pelastivat Ferrarin valmistajien sarjan neljänneksi.

Miten syvyyksistä noustiin? FIAT-johtaja Giovanni Agnelli oli vuoden 1991 loppuun mennessä nähnyt tarpeeksi ja päätti sekoittaa pakan vielä kerran. Fusaro sai lähteä ja Ferrarin johtoon palkattiin Luca Cordero di Montezemolo, joka oli nostanut F1-tallin kuiville vastaavankaltaisesta suosta 18 vuotta aiemmin. Montezemololla oli puolellaan myös sosiaalinen asemansa: aatelissukuisena Agnellin oppipoikana hän oli pitkälti immuuni Ferrarin sisäiselle politikoinnille ja kykeni näin tekemään sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat koituneet monen muun kohtaloksi. Edellisen Ferrari-pestinsä aikana 1970-luvulla Montezemolon tehtävänä oli erityisesti ollut toimia yhteyshenkilönä Enzon ja tallin välillä sekä saada tallin sisällä tapahtunut oman edun ajaminen ja ristiveto loppumaan, joten hän myös tiesi, mitä odottaa.

Montezemoloa on usein kehuttu siitä, että hän on osannut hankkia oikeat ihmiset, eikä täysin syyttä. Ensi töikseen hän pyysi Prostia palaamaan talliin vain kuukausia tämän potkujen jälkeen, mutta ranskalainen oli mielestään nähnyt tarpeeksi. Sama tarjous tehtiin myös Barnardille, joka suostui, joskaan Englantia hän ei edelleenkään suostunut jättämään. Konsultiksi palkattiin Montezemolon alaisuudessa maailmanmestaruuden voittanut Niki Lauda. Vuodeksi 1993 talliin tuotiin kokemusta Gerhard Bergerin muodossa. Bergerillä oli osuutensa myös Montezemolon seuraavassa hankinnassa, joka osoittautui tärkeimmäksi lenkiksi tiellä menestykseen.

Jean Todt johti läpi 1980-luvun Peugeot'n moottoriurheilutoimintaa ja hänen johdossaan ranskalaismerkki oli noussut lyhyessä ajassa voittajaksi kaikessa, mihin oli ryhtynyt. 1990-luvun alun Le Mans -menestyksen jälkeen Todt oli lähtenyt vahvasti ajamaan Peugeot'n F1-tallin perustamista, mutta tuloksetta. Ajoitus Todtin palkkaamiseen oli siis juuri oikea, eikä Montezemolon täytynyt pitkään ylipuhua ranskalaista F1-tallin johtoon. Vain päiviä Peugeot'n kolmoisvoiton Le Mansissa 1993 jälkeen istui Todt uudella työpaikallaan Ferrarin varikkomuurilla Ranskan GP:ssä.

Viimeiset palaset Montezemolo ja Todt saivat kohdalleen 1996. Michael Schumacherin, Ross Brawnin ja Rory Byrnen tulon myötä Barnardin uudelleenpalkkaus jäi pakolliseksi väliaikaisratkaisuksi ja suunnitteluosasto siirrettiin jälleen osaksi muuta tallia Italiaan. Nolot tekniset keskeytykset, kuten moottorin pettäminen lämmittelykierroksella tai vetoakselin irtoaminen saivat Todtin päättämään laadunvalvonnan täydellisestä uudistamisesta. Vielä vuoden 1997 auto pohjautui Barnardin viimeiseksi jääneeseen Ferrariin, joka muistetaan lähinnä siitä, että kuljettaja joutui ajamaan suorilla pää vinossa, jotta moottori sai ilmaa. Kaikkiaan koko vyyhden ratkaisuun meni siis reippaasti puoli vuosikymmentä ja tuona aikana Ferrarilla ehti olla kaksi toimitusjohtajaa, kolme tallipäällikköä, kolme pääsuunnittelijaa ja lukematon määrä FIATin kasvottomia konsultteja.
 

Joppe_001

Well-known member
Liittynyt
1.11.2003
Viestit
3764
Sijainti
Tois pual jokkee
Jälleen kerran hienoa tekstiä Bobakilta. Tulee mieleen joskun muinoin kirjoittamasi historiikit Perry McCarthysta ja muista historian hämäriin sekä tilastojen ulottumattomiin jääneistä kuljettajista.

Edit. Tein pientä hakua, ja olikos se artikkeli McCarthysta kuitenkaan sinun käsialaa?
 
Viimeksi muokattu:

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18373
Taivaalle oli kuitenkin alkanut kasautua tummia pilviä jo vuoden 1989 lopulla. Barnard totesi, etteivät hänen vaikutusmahdollsuutensa riittäneet Maranellon teknisen osaston hurlumhein hallitsemiseen, ja näki parhaaksi loikata Benettonille. Prostia McLarenilta seurannut Steve Nichols kykeni pelastamaan valmistumaisillaan olleen vuoden 1990 kilpurin, mutta todellisuudessa teknisellä osastolla oli pallo jo pahasti kateissa. Myös tallin johdossa oli myrskyisää, sillä Fiorio ja Prost olivat alusta alkaen napit vastakkain.
Seuraavanlaisesti kerrottiin tilanne aikoinaan F1 Racingissa... Prostin ollessa tiimissä hän oli huollissaan tiimin pääinsinööri Enrique Scalabronin Williams-taustasta ja ehdotti että talli palkkaisi riveihinsä Steve Nicholsin Mclarenilta. Scalabroni lähti tallista kiukkuisena ja Nicholsin auto osoittautui katastrofiksi. Sillon Ferrari värjäsi myös Laudan tiiminneuvonantajaksi hätäpäissään ja Laudan ratkaisu ongelmiin oli John Barnard. Päätös oli silloin huono ja talli menetti jälleen valtavasti rahaa ja aikaa ilman sähläyksiä he olisivat voineet voittaa 90-luvun alkupuolellamestaruuksi mutta kaiken murskasi järjetön politikointi.

Edit: eikös Ferrarin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun johtajistosta Fiorio, Lombardi ym olleet ennen Ferrari pesti hommissa Lancian Ralli tiimissä?.
 
Viimeksi muokattu:

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Edit. Tein pientä hakua, ja olikos se artikkeli McCarthysta kuitenkaan sinun käsialaa?
On se, mullon myös oikea nimi ainakin toistaiseksi.

Edit: eikös Ferrarin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun johtajistosta Fiorio, Lombardi ym olleet ennen Ferrari pesti hommissa Lancian Ralli tiimissä?.
Juu. Fiorio palkkasi noita entisiä alaisiaan Ferrarille, näkyvimpänä Lombardin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
14198
Fiorio ja Lombardi olivat Lancian rallipuolen miehiä. Potkuista sen verran että Monaco 1991 oli viimeinen kisa Fiorion tallipäälikkönä ja Lombardi taisi tulla vasta syyskuussa rallipuolelta tiimipääliköksi. Ferrari tosiaan vajosi melkoiseen tilanteeseen noihin aikoihin. Enzo oli todellinen Il Commendatore. Rahan suhteen Enzolla oli myös tiukka käsitys ja todellinen tallin johtaminen oli rautaista vuoteen 1974 asti. Tuolloin nuori Luca di Montezemolo tuli tiimiin täysipäiväisesti ja kuljettajaksi tuli Niki Lauda. Lauda oli niitä ensimmäisiä suorapuheisia kuskeja jotka uskalsivat arvostella itse Enzoa jos oli jotakin huomautettavaa. Tuohon aikaan byrokratia oli kuin norsunluutornista ja erittäin hidasta. Enzolla tosiaan oli tuo kollektiivinen palkanmaksun määritelmä mikä oli samanlainen Hiihtoliiton tai Yleisurheiluliiton palkkajärjestelmä.

Eli palkkaa tuli sen verran mitä tuli ja siitä ei paljoa voinut valittaa. Enzo oli erittäin itsepäinen mitä tähän tuli sillä jo 70-luvun lopulle tultaessa monetkin tiimit maksoivat jo henkilökohtaisia palkkoja kuljettajilleen. Enzon kukkaro ei tähän toimintaan heltynyt. Paitsi väliaikaisesti erään Gilles Villeneuven kohdalla. Hän oli ensimmäinen Ferrarin kuljettaja joka sai henkilökohtaisia sponsorirahoja ja oli kauden 81 parhaiten palkatuin kuljettaja 7 miljoonalla markalla. Villeneuven kuoltua Enzolla kukkaro kiristyi jälleen ja Keke olisi ollut ensimmäinen pääsääntöisesti sponsorirahaa nauttinut kuljettaja jos siirto Ferrarille olisi toteutunut. Nimenomaan vanhanaikainen järjestelmä oli siirron este. Minimipalkka olisi silti ollut kaksin tai kolminkertainen verratuna Keken Williamsin palkkaan ja sponsorien palkkana se olisi ollut jo viisinkertainen.

Vuonna 1985 Enzo halusi Keken, mutta Keke oli jo päätöksensä tehnyt ja hän olisi mennyt Ferrarille vain jos Williamsilla ja McLarenilla ei olisi ollut paikkaa. Enzo yritti saada Keken nimenomaan sponsorikohtaisella palkalla. Hieman ennen kuolemaansa Enzo kerkesi nimetä Mansellin kuljettajakseen ja lisäksi julisti viimeisenä tiiminä kollektiivisen sopimuksen historiankirjoihin ja lupasi Mansellille jättimäisen 30 miljoonan markan minimipalkkion per kausi. Summa oli tuolloin kaikkien aikojen suurin minimipalkkio. Sanomattakin on selvää että Mansell ja Berger olivat ensimmäiset uuden aikakauden kuljettajat jotka saivat henkilökohtaisia sponsoripalkkoja. Kaudella 90 Fiorio alkoi vaatia Mansellilta enemmän tuloksia ja Mansell jossakin kisassa ilmoitettuaan Webberin tyylin olevansa kakkoskuljettaja alkoi miettiä tallista lähtöä. Lopullinen sytyke lähdölle oli minimipalkan alennus 15 miljoonaan markkaan per kausi. Myös huonot välit Prostin kanssa eivät auttaneet asiaa.
 

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Fiorio ja Lombardi olivat Lancian rallipuolen miehiä. Potkuista sen verran että Monaco 1991 oli viimeinen kisa Fiorion tallipäälikkönä ja Lombardi taisi tulla vasta syyskuussa rallipuolelta tiimipääliköksi.
Lombardi tuli tallipäälliköksi Ferrarin insinööriosaston johdosta. Fiorio oli palkannut hänet Ferrarille jo 1989.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
14198
Jossakin vuoden 91 rallin kausikoosteessa Lombardi oli juttelemassa Kankkusen kanssa ennen kilpailua. Ferrarilla ja Lancian puolella henkilökuntaa kävi aika usein vieraissa ja ns. Vaihtohommissa sitä mukaa kuin aikaa oli. Tosiaan Lombardi oli jo kaudella 89 insinööriosastolla ja oli pitkään kunnes tuli tiimipääliköksi.
 

markot

Well-known member
Liittynyt
20.5.2005
Viestit
4217
Hienoa tekstiä! :thumbup: We want more..
 

Ommk

Active member
Liittynyt
12.7.2010
Viestit
41
Mukava lukea ajoista jolloin ei itse vielä seurannut koko sirkusta. Hyvää settiä :) Thumbs Up.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
14198
Mielenkiintoista on myös nähdä miten Ferrarin budjetti oli vuonna 90 suurin ja seuraavina kahtena vuotena oli kolmanneksi suurin budjetti kun Ferrarilla oli 300 miljoonaa markkaa budjetti ja McLarenilla ja Williamsilla oli 600 miljoonaa markkaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
14198
Laitetaan sitten pientä tietoa ja vertailua palkoista Ferrarin vaikeilta ajoilta joiden aikana tuli satunnaisia voittoja ja 3 vuotta oli ilman voittoa. Kyseessä on siis kausien 1988-1995 kuskien palkat.

1988:

Michele Alboreto: 10 miljoonaa markkaa kaudelta.

Gerhard Berger: 12 miljoonaa markkaa kaudelta.

Kaudella 1989 Ferrari hyväksyi henkilökohtaiset sponsorien maksut kuljettajilleen ja minimipalkat ja maksimipalkat lähtivät huimaan nousuun.

1989:

Nigel Mansell: 30 miljoonaa markkaa miniminä ja sponsorien maksamat 38 miljoonaa markkaa tekivät Mansellista yhden rikkaimmista miehistä F1:ssä. Vain McLarenin miehet ansaitsivat enemmän kauteen. Minimipalkkiokin vastasi Mansellin edelliskauden kokonaispalkkaa.

Gerhard Berger: 15 miljoonaa markkaa miniminä ja 21 miljoonaa markkaa sponsoreilta tekivät yhteensä 36 miljoonaa markkaa.

1990:

Alain Prost: Signeerasi aikansa mahtavimman f1-sopimuksen joka riitti kohottamaan kulmakarvoja. Kauden aikana Prost sai 50 miljoonaa markkaa miniminä ja sponsorit maksoivat 21 miljoonaa markkaa päälle. Sitä enemmän ansaitsi vain Senna. Senna aiheuttikin lajissa yhden keskustelluimmista off-seasoneista Japanin törmäyksellään ja palkkavaatimuksillaan ja uskonnollisilla viittauksilla jotka raivostuttivat Jean-Marie Balestren raivon partaalle... lisäksi Suomessa tapaus kiinnosti ja pahaa ei tehnyt kahden suomalaisen mukaantulo sarjaan sillä JJ oli ollut jo pitkään työttömänä kuljettajana.

Nigel Mansell: Sai edelleen 30 miljoonaa kaudesta miniminä ja päälle sponsorit maksoivat 37 miljoonaa markkaa jolloin Mansell oli jälleen yksiä rikkaimpia kuljettajia. Cesare Fiorio kyllästyi kuitenkin rahastukseen ja vaati minimipalkan alentamista 15 miljoonaan. Mansell ei suostunut tähän ja ovet paukkuivat ja välillä nyrkkikin kauden aikana.

1991:

Alain Prost: Sai edelleen 50 miljoonaa markkaa miniminä ja vielä 34 miljoonaa markkaa sposoreilta. Se oli kolmanneksi suurin kokonaissumma mitä kuskille maksettiin kauden aikana. Prost riitaantui kauden aikana joutuen lopulta häipymään pois kesken kauden tiimistä. Tämä aiheutti korvaussumman maksamisen seuraavalla kaudella.

Jean Alesi: 24 miljoonaa markkaa oli minimipalkkio ja 18 miljoonaa markkaa sponsoreilta tiesi 42 miljoonaa markkaa kaudelta.

1992:

Jean Alesi: Sama summa maksettiin kuin edeltävällä kaudella.

Ivan Capelli: 20 miljoonan markan minimipalkkio ja lisäksi 4 miljoonan markan sponsorirahat päälle.

Nicola Larini: Testikuljettaja sai 500 000 markkaa kauten mikä oli testikuljettajien ennätys.

Alain Prost: Sai tallin sapattivapaalla olostaan 50-154 miljoonan markan korvaukset lähteestä riippuen.

1993:

Gerhard Berger: Palasi tiimiin isolla rahalla. 48 miljoonaa markkaa oli minimipalkka ja 12 miljoonaa markkaa oli sponsorit maksaneet ja loppusumma oli 60 miljoonaa markkaa.

Jean Alesi: Sama summa kuin edeltävällä kaudella.

1994:

Gerhard Berger: Kauden ylivoimaisesti parhaiten palkattu kuljettaja. 72 miljoonaa markkaa minimipalkkana ja 42 miljoonaa markkaa sponsorien maksut joihin sisältyi myös Jean Todtin lupaamat 6 miljoonaa markkaa per voitto tekivät yhteissummasta infernaalisen 114 miljoonaa markkaa. Summa oli lähes uskomaton summa ja tätä enemmän oli maksettu kuljettajille kokonaismääränä vain Sennan ja Mansellin palkkavuosina. Palkka aiheutti F1-piireissä ja Suomessakin keskustelua. Keke Rosberg sanoi sitä aikoinaan rahan heitoksi kaivoon.

Jean Alesi: Sai saman summan kuin edeltävällä kaudella.

1995:

Gerhard Berger: Hulppea palkka ei tuottanut tulosta, mutta Todt jakeli silti iloisesti rahojaan Bergerille joka sai kaudelta 48 miljoonaa minimipalkkana ja 33 miljoonaa markkaa sponsorien kautta. Yhteensä palkkaa tuli 81 miljoonaa markkaa mikä edelleen oli järkyttävän paljon.

Jean Alesi: 42 miljoonaa markkaa oli yhteissumma ja päälle Jean Todtilta 6 miljoonaa Kanadan voitosta. Loppusumma oli 48 miljoonaa markkaa.

Nicola Larini: Testikuskien palkat viisinkertaistuivat 3:een vuoteen jolloin Larini tienasi kaudelta 3 miljoonaa markkaa.

Kaikkiaan rahamäärät olivat valtavia suhteessa saavutettuihin tuloksiin nähden ja seuraavalla kaudella Schumi saikin 180 miljoonaa markkaa mikä teki Bergerin palkankeruut melko huokeiksi.
 
Ylös