Fortumin optiot ja johdon kannustaminen yleensä!

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Mitä pienempi, sitä enempi. Mä tarkotan lähinnä sitä, että niinkuin muussakin duunissa, hommat pitää lähtökohtasesti hoitaa, Fortumin tapauksessa sillä tavalla ei oo ollut niin kauheen suurta merkitystä vaan kurssikehitykset on olleet ihan ajopuuhommia. Päätöksiä tekee johtajatkin mutu pohjalta, parhaat taloustieteilijätkin on asioista montaa eri mieltä, joten osaltaan hommat aina perustuu sattumaan. Mä en ainakaan näe, että fortumissa olis mikään muuttunut tai sitä olis kovin määrätietoisesti viety johonkin suuntaan kuten vaikkapa jotain nokiaa. No, tän aamun hesarin mukaan sentään tutotekehittlyä on karsittu reippaalla kädellä. Sehän on ihan fiksua; sehän on vaan kuluerä jonka tulokset ehkä näkyvät korkeintaan joskus, sitten kun ei oo enää ite hedelmiä poimimassa. Fortumin tapauksessa ei mun mielestä ole juurikaan merkitystä sillä, ketkä firmaa ovat johtaneet. Ellei siksi katsota tota "turhien" kustannusten karsimista seuraavan kvartaalin tuloksen parantamiseksi. Totahan on nykyään liikkeellä koko ajana, mutta ainakin joissain tapauksissa noi "säästöt" joilla tulosta parannetaan tulee vähän niinku bumerangi takasin; heittäessä ei satu, mutta takas tullessa kyllä. Tän päivän hesarissa oli mutuen yks toinenkin ihan mielenkiintonen juttu jossa Koivisto esitti omia ajatuksiaan. Vaikken mikään Koivisto fani olekaan, niin ei noi ajatukset mun mielestä ihan huonoja olleet.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
No joo...Sen minäkin näen että fortumin kohdalla ei tuo johtajien panos ole ollut niin merkityksellinen kurssikehityksen suhteen. Mutta esim. Nokiassa tilanne on toinen. Se on hyvä esimerkki firmasta joka toimii noususuhdanteisella alalla, mutta jonka kaikilla toimijoilla ei todellakaan mene hyvin! Millä voi perustella sen, että Nokia on menestynyt, mutta Ericsson konttasi pahoin vuosia?

Toki paljon on "mutua" johtamisessa. Mutta jos tarkastellaan tätä "mutua", niin se perustuu juurikin tähän ao. johtajan henkilökohtaiseen ajatteluun, tietämykseen alasta, kokemukseen ja isojen kokonaisuuksien hahmotukseen. Ankarat teoreetikot eivät hyväksy tällaista päätöksenteko-metodia, koska kaikkia asioita ei perustella aukottomasti konkreettisella tiedolla. Ongelma on siinä, että kaikkia asioita ei voi laittaa yhtälöksi. Johtaminen on "intuitiivista" työtä.
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Off-topicin jutuista tulee se mieli että Fortumin nykytilaan sen johdolla ei ole yhtään mitään ansiota. Sehän hienoa. Hei päättäjät, olette valinneet yrityksenne johtoon tyypit joilla ei tee mitään.

Juu, niin just.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
On sillä varmasti ansionsa, mutta eikö se saa siitä palkkaa? Onko sillä siihen ansiota satojen miljoonien edestä? Olisko toi kehitys jäänyt taphtumatta jos johdossa olis ollut vaikka sinä tai minä? Ja edelleen, onko ne tavalliset työntekijät jotka yrityksen toimintaa pyörittää siihen ansiottomia, että niitä ei oo aihetta palkita?
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Off-Topic sanoi:
Olisko toi kehitys jäänyt taphtumatta jos johdossa olis ollut vaikka sinä tai minä?
Puhun vain omasta puolestani, mutta olisi hyvinkin voinut jäädä tapahtumatta. Luulen ettei kenelläkään täällä olevista ole oikeaa käsitystä siitä ammattitaidosta, jota suuryrityksen johtaminen vaatii. Ei heille turhaan makseta isoa palkkaa ja palkkioita, vaikka tässä tapauksessa optiot ovat menneet yli äyräiden. Sinällään kannustimallit, jossa palkitaan koko yrityksen työntekijät ovat kannatettavia.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Niinpä. Jos joku kokee omaavansa taitoja johtaa suuryritystä, niin ei muuta kuin hakemuksia menemään ja näyttöjä hommaamaan. Ilman sen kummempia näyttöjä osaamisesta, paikkoja on tietysti vaikea saada. Ehdottomasti suosittelen oman yrityksen perustamista, sillä saa kummasti näyttöjä aikaan omista liikkeenjohtotaidoista. Tietty se vaatii vähän riskinottoa, mutta kun taidot ja kyvyt on kohdillaan, niin eihän se homma pieleen voi mennä.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Eihän tuo suuryrityksen johtaminen voi vaikeaa olla - eihän ne tee mitään, kuin juo kahvia ja pitää puheita, senhän osaa joka jamppa!

... eiku!
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Kyllä Off-topic on vähän hakoteillä nyt. En tiedä miten asia on Fortumissa mutta kyllähän monessa firmassa työntekijät saa extraa jos on hyvä vuosi firmalla ollut.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Pienyrityksen menestyksekäs johtaminen on vaikeempaa kun suuryrityksen, siinä joutuu itse tekemään paljon enempi osa-alueita. Suuryrityksen johtaminen on pitkälti linjojen vetoa ja PR toimintaa, varsinainen tekeminen on yleensä tehty jo aiemmassa vaiheessa. Se on paikka sopiville ihmisille, ei välttämättä päteville. Vai millä meriiteillä esimerkiks monia poliitikkoja on hypännyt liike-elämän johtopaikoille, vaikkapa Pekka Vennamo tai Iiro Viinanen? Alaiset ne työt tekee vaikkei johtaja tekis yhtään mitään, ne ei tekemistään lopeta. Tokihan johtaja halutessaan voi vaikuttaa sioihin paljonkin, mutta ei yleensä tarvitse.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Viinasella ainakin taitaa olla yrittäjätaustaa...Vennamosta en tiedä sen kummemmin, mutta onhan hän Soneran jälkeen ollut muuallakin hommissa.

En kyllä osaa arvioida, onko pienyrityksen menestyksekäs johtaminen hankalampaa kuin suuryrityksen, kun ei ole oikeen kokemusta kummastakaan. Pikkuisen tiedän tästä yrityshommelista jotain, niin pienissäkin firmoissa tuo PR-puoli on kaikkein tärkeintä asiakkaiden löytämiseksi. Ilman asiakkaita ei olisi itsellä hommia, joten se ammattitaito jäisi hyödynytämättä täysin. Ja firma aika äkkiä loppuisi. Tiedä sitten onko se sama homma sitten isommissa firmoissa? meinaan että on aika perseestä ajatella että PR-hommat ei olisi "oikeata työtä", jos se kumminkin edesauttaa kauppoihin pääsyä. Ilman niitä ei firman eri alojen ammattilaisilla olisi yhtään töitä.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Jotenkin musta outo käsitys, että isoissa firmoissa johtajalla olisi suurempi vastuu PR-hommeleista (eli markkinoinnista) kuin pienissä.

Kuitenkin yleensä isoissa firmoissa on se markkinointiosasto, jota pieniessä ei ole.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Tietysti se, että minkälaista bisnestä tehdään, ratkaisee paljon. Kuluttajakaupassa markkinointi on tietysti erilaista ja kaupat pieniä. Yritysten välisissä kaupoissa puhutaankin sitten eri kertaluokan satsauksista. Silloini yksi kauppa voi ratkaista firman seuraavan kuuden kuukauden työllisyyden. Tällöin mukana on varmasti aivan terävinkin johto hieromassa asioita. Silloin henkilösuhteilla on aivan uskomaton merkitys kauppojen synnyssä.

Tarkoitin tuossa edellisessä postauksessa enemmänkin tätä kuin sitä että koitetaan kaupata energiajuomaa pulliaisille.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Fortumin tapauksessa ei noilla henkilösuhteillakaan liene kauheeta merkitystä ton markkinoinnin kannalta.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Off-Topic sanoi:
Missäs tän kenraalin vastustajat, jotka tappaa, on? Ne oikeet kenraalit ei kuitenkaan saa optioita. Harvinaisen huono vertaus oli toi, onnittelut siitä.
Taistelukenttänä ovat yritysten osalta tietenkin markkinat ja vastustajia ovat kilpailijat. Kyseessä oli siis nimenomaan vertaus eikä rinnastus. Niiden eroa eivät kaikki ehkä ymmärrä. Olen pahoillani ettei se sinulle auennut.

Mutta ei se mitään :wink:
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Helsingin Sanomissa oli hyvä kirjoitus optioista ja hieman yleisemminkin siihen johtaneesta maailmankuvasta. (lähde HS 10.10.2005)

"VIERASKYNÄ

Ylisuuret optiot ovat oire yksipuolisesta ihmiskäsityksestä

Homo economicus -tauti leviää ja aiheuttaa tuhoa pienin askelin mutta paljon laajemmin kuin ylisuuret optiot ja niihin liittyvät epäoikeudenmukaisuuden tuntemukset, kirjoittaa Janne Kurtakko.

Mikään ei ole niin käytännöllinen kuin hyvä teoria, sanoi psykologi ja yhteiskuntatieteilijä Kurt Lewin aikanaan. Mikään ei ole niin vaarallinen kuin huono teoria, toteaa arvostettu johtamistutkija Sumantra Ghoshal Lewiniin viitaten.
Ghoshalin lausuman voi liittää keskusteluun, jota Suomessa on käyty Fortumin optioista. Ghoshal kritisoi taloustieteen homo economicus -ihmiskäsitystä, joka on optioiden teoreettinen perustelu.
Jos ylisuuria optioita pidetään ikävänä oireena, on syytä huomata, että homo economicus -tauti leviää ja aiheuttaa tuhoa pienin askelin mutta paljon laajemmin kuin pelkät optiot ja niihin liittyvät tuntemukset epäoikeudenmukaisuudesta.

Ghoshal pitää ongelmien syinä kahta hyvin yleistä talous- ja johtamisteorioiden lähtökohtaa.
Ensinnäkin, taloustieteessä ja johtamistutkimuksessa on perinteisesti korostettu tieteellisyyden ihannetta, joka on ymmärretty luonnontieteessä esiintyviksi matemaattisiksi malleiksi. Seurauksena ihmisten toiminnan syitä on tarkasteltu vain yksilötasolla ja siltä osin kuin ne voidaan määrällistää – käytännössä mitata rahassa.
Toiseksi, teorioihin sisältyy "konservatiivisten" tai taloustieteen nobelistin Milton Friedmanin nimityksen mukaan "liberaalien" ajattelijoiden epäily ihmisten toiminnan motiiveista. Ihmisten nähdään tavoittelevan vain omaa etuaan.
Näiden kahden lähtökohdan yhdistelmänä jokaisen nähdään tavoittelevan mahdollisimman paljon aineellista hyvää itselleen. Esimerkiksi optioissa ajatusta sovelletaan yrittämällä kytkeä johdon yksityinen taloudellinen etu omistajien yksityiseen taloudelliseen etuun.
Vaikka kritisoimme optioita, niiden taustalla oleva ajatusmaailma saattaa yleisesti ottaen tuntua hyvinkin osuvalta. Teoreetikoille se kelpaa edelleen, mutta käytännössä on oleellista huomata, että suurin osa lähes jokaisen yksilön toiminnasta perustuu aivan toisenlaisiin lähtökohtiin.
Kuinka moni meistä toimii itsekkäästi ja vieläpä taloudellista etua tavoitellen esimerkiksi perhe- tai ystäväpiirissä? Yksilötason yleistyksenä teoria ei päde. Voi myös olettaa, että hyvin harvat hyväksyvät tämän teorian kuvaaman maailman tavoiteltavaksi tilaksi.
Jos oletetaan, että useimmille homo economicus on kauhistus, niin oleellinen kysymys on, miten tauti voi levitä.
Yksi vastaus on ilmiö, johon Ghoshal kiinnittää huomiota ja jota kutsutaan itseään toteuttavaksi profetiaksi. Toisin sanoen ihmisyhteisöt muokkaavat ympäristönsä ja itsensä esitettyjä väitteitä ja teorioita vastaavaksi.
Yksinkertainen esimerkki on keskuspankin pääjohtajan ennustus valuuttakurssin muutoksesta, mikä vaikuttaa sijoittajiin ja edelleen valuuttakursseihin. Lopulta pääjohtajakin voi tarkastella muutosta kuin luonnonilmiötä.
Sama ilmiö näkyy myös arkipäivän työelämässä, kun yhä useampi työntekijä tarkastelee toinen toistaan homo economicuksena. Ketjureaktion voivat käynnistää esimerkiksi johtajat, jotka pitävät suuria palkkioitaan muiden kritiikistä huolimatta ansaittuina.

He levittävät muuallekin organisaatioon mekanistisia, yksilölähtöisiä palkkio- ja valvontajärjestelmiä. Lopulta teoriasta tulee kaikkien todellisuutta, jolloin työilmapiiriä sävyttää epäily. Syntyy lisää mekanismeja, eivätkä kiihkeimmätkään kriitikot voi kuin mukautua tilanteeseen.
Erityisesti innovaatioihin pyrkivät organisaatiot kärsivät, kun jokainen kulkee hampaisiin asti aseistettuna selkä seinää vasten. Tilaa ei jää kollektiiviselle oppimiselle ja muutokselle.
Monissa yrityksissä asiaan on jo puututtu. Niissä palkkiot ovat nykyisin paitsi yksilöllisiä myös kollektiivisia; projektien menestyksestä palkitaan kaikkia mukanaolijoita jne. Palkitsemisen lisäksi yhteistyötä, innovatiivisuutta ja tuottavuutta edistetään myös muilla keinoilla.
Valitettavaa on, että näitä asioita ei ole ymmärretty julkisorganisaatioissa, joissa henkilökohtaisen palkitsemisen "juhlat" ovat vasta alkamassa. Yksilölähtöisen ajattelun mukaan palkitaan jyvät ja tuomitaan akanat.
Jälki voi olla karmeaa erityisesti yliopistoissa, joihin homo economicus -tauti on imuroitu uuden palkkajärjestelmän muodossa. Suuret henkilökohtaiset lisät aiheuttavat tulevaisuudessa merkittäviä ongelmia kollektiiviseen tiedon kehittämiseen pohjautuvassa yhteisössä.

Homo economicus -taudin tappamiseksi tarvitaan hyviä välineitä. Tärkein niistä on maalaisjärki.
Ihmisyhteisöissä eläminen tuottaa jo sellaisenaan asiantuntemusta, eikä siihen tarvita taloustiedettä, johtamistutkimusta tai niiden usein ongelmallisia oletuksia. Toimivimmat ratkaisut voidaan löytää yhdessä miettimällä.
Muitakin toimenpiteitä tarvitaan. Liikkeenjohdon koulutukseen tulisi kaikilla tasoilla sisällyttää eettistä pohdintaa. Monissa kauppatieteen opinahjoissa eri puolilla maailmaa tämä tarve on jo havaittu ja sen mukaan toimittu.
Vastaavaa pohdintaa tarvitaan myös työorganisaatioissa. Moraali rapistuu, ellei siihen panosteta.

Janne Kurtakko

Kirjoittaja toimii johtamisen yliassistenttina Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa."
 

Olga

.
Liittynyt
13.10.2001
Viestit
40436
Sijainti
lakitukossa
Näin laki sanoo
Julkaistu 17:02

"Jos oikeustoimen ehto on kohtuuton tai sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen, ehtoa voidaan joko sovitella tai jättää se huomioon ottamatta. Kohtuuttomuutta arvosteltaessa on otettava huomioon oikeustoimen koko sisältö, osapuolten asema, oikeustointa tehtäessä ja sen jälkeen vallinneet olosuhteet sekä muut seikat.

Jos 1 momentissa tarkoitettu ehto on sellainen, että sopimuksen jääminen voimaan muilta osin muuttumattomana ei ole ehdon sovittelun vuoksi kohtuullista, sopimusta voidaan sovitella muiltakin osin tai se voidaan määrätä raukeamaan.
Oikeustoimen ehtona pidetään myös vastikkeen määrää koskevaa sitoumusta."


Laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista 228/1929 § 36
Leena Luhtanen siirtää pallon Pekkariselle!
Luhtanen: Fortum-poikkeuslakia ei tarvita

Helsinki. Oikeusministeri Leena Luhtasen (sd) mukaan Fortum-optioiden vuoksi ei tarvita poikkeuslakia. Luhtanen selvitti eduskunnan talousvaliokunnalle tiistaina, että oikeustoimilain 36. pykälä antaa mahdollisuuden sovitteluun, ensisijaisesti vapaaehtoisesti. Jos tämä ei onnistu, tuomioistuin ratkaisee, onko sovitteluun riittävästi edellytyksiä.

Luhtasen mukaan jatkotoimet ovat täysin eduskunnan talousvaliokunnan käsissä. Hallituksessa asia kuuluu Luhtasen mukaan puhtaasti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle (kesk).
Taitaa olla kuuma peruna, kun ei kenellekään kelpaa!
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Olga sanoi:
Leena Luhtanen siirtää pallon Pekkariselle!
Taitaa olla kuuma peruna, kun ei kenellekään kelpaa!
Paitti Sasille :D

Nyt on vissiin sitten Kokoomuskin siirtämästä Sasia syrjään. Kaveri on Perustuslakivaliokunnan pj. Homma jossa pitäisi osoittaa puoluettomuutta, mutta Sasille liian ylivoimainen tehtävä.

Tsyskovitsi ja Katainenkin jo tuomitsivat Sasin 'kommentit'. :nope:
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Sasi on kyllä aikamoinen ongelma kokoomukselle siinä missä Alho SDP:lle ja Jäätteenmäki keskustalle.

Kaveri oli itse mukana vaikuttamassa hallituspuolueen kansanedustajana, oliko jopa ministeri jo niihin aikoihin kun noista optioista päätettiin. Nyt kaveri sysää kaiken vastuun sen aikaisen hallituskumppani SDP:n ministerien harteille. :thumbdown
 

VR

Syytön ja sillä sipuli
Liittynyt
7.4.1999
Viestit
10649
Sijainti
U15
Jo 90-luvun alussa Iiro Viinanen veti ryynit nokkaan, kun Sasi huseerasi ihan omiaan eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana. Tilanne rauhoittui vasta, kun Zysse tuli tilalle. :rolleyes:
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Moe Szyslak sanoi:
Paitti Sasille :D

Nyt on vissiin sitten Kokoomuskin siirtämästä Sasia syrjään. Kaveri on Perustuslakivaliokunnan pj. Homma jossa pitäisi osoittaa puoluettomuutta, mutta Sasille liian ylivoimainen tehtävä.
Sasille pitäisi laittaa pyrstö ja nostaa puuhun. Tai vielä parempaa, raketti perseeseen ja ampua se maata kiertävälle radalle.
 
Ylös