Mehe Rienarsuo
Lupaavin tulokas
Tässä toikissa arvioidaan edellinen postaaja käyttäen viinien arvioinnissa käytettyjä termejä. Arvioidaan siis ulkonäkö, tuoksu, maku ja yleisvaikutelma.
Ohessa tukea arviointeihin.
ULKONÄKÖ
Kirkkaus: samea – utuinen – puhdas – kuulas – kirkas – kimalteleva
Värin voimakkuus: vetinen – vaalea – keskisyvä – syvä – läpinäkymätön
Väri (sävy)
valkov. väritön – vaalea – vihertävä – kellertävä – vaalean keltainen – olki – sitruuna – kulta – meripihka
rosee shamppanja – roosa – koralli – lohi – oranssi – sipuli
punav. purppura – rubiini – karmiini – tomaatti – veri – tiili – punamulta – mahonki – ruskea
Muut havainnot:
Värin jatkuvuus: reunan väri vs. keskuksen väri
Viskositeetti: juokseva – raskas (jalat /kyyneleet)
Kuplivuus: helmeilevä – poreileva - kuohuva
TUOKSU (AROMI)
Puhtaus: puhdas / virheetön – epäpuhdas (virheet: korkkivika, hapettunut, rikkidioksidi, rikkivety, pelargonia...)
Voimakkuus: heikko – hento / kevyehkö – kohtalainen – melko voimakas – voimakas
Kehitys: nuori – alkavaa kehittymistä – kehittyvä – melko kehittynyt – kehittynyt
Tuoksu: hedelmä – kukka – mauste – vihannes – yrtti – pähkinä – tammi / puu – maa – mikrobiologinen –
kemiallinen – umami / eläin
MAKU (FLAVORI)
Makeus: kuiva – kuivahko – puolikuiva – puolimakea – makea – erittäin makea
Hapokkuus: lattea – pehmeä – kepeä – raikas – pirteä – pistävä – terävä – raaka
Tanniinisuus (määrä): vähän - melko vähän – kohtalaisesti – melko paqljon – paljon
Tanninisuus (laatu): kevyet – pehmeät – silkkiset – samettiset – yhtenäiset – kiinteät – pölyiset – kuivaavat –
karheat – vihreät – rankaiset
Täyteläisyys: kevyt – kevyehkö – keskitäyteläinen – melko täyteläinen – täyteläinen
Maun voimakkuus: heikko – hento – kevyt – kohtalainen – runsas – huomattava – voimakas
Maku: hedelmä – kukka – mauste – vihannes – yrtti – pähkinä – tammi / puu – maa – mikrobiologinen –
kemiallinen – umami / eläin
Alkoholisuus: vähäalkoholinen – kohtalainen – runsas – väkevöity
Kesto / pituus: lyhyt – melko lyhyt – kohtalainen – melko pitkä – pitkä
YLEISVAIKUTELMA JA PÄÄTELMÄT
Tasapaino (happojen, tanninien, makeuden ja hedelmän kesken)
Kypsyys: liian nuori – juotavissa jo, mutta kypsyy lisää – valmis, ei kypsy enää – ylikehittynyt
Ohessa tukea arviointeihin.
ULKONÄKÖ
Kirkkaus: samea – utuinen – puhdas – kuulas – kirkas – kimalteleva
Värin voimakkuus: vetinen – vaalea – keskisyvä – syvä – läpinäkymätön
Väri (sävy)
valkov. väritön – vaalea – vihertävä – kellertävä – vaalean keltainen – olki – sitruuna – kulta – meripihka
rosee shamppanja – roosa – koralli – lohi – oranssi – sipuli
punav. purppura – rubiini – karmiini – tomaatti – veri – tiili – punamulta – mahonki – ruskea
Muut havainnot:
Värin jatkuvuus: reunan väri vs. keskuksen väri
Viskositeetti: juokseva – raskas (jalat /kyyneleet)
Kuplivuus: helmeilevä – poreileva - kuohuva
TUOKSU (AROMI)
Puhtaus: puhdas / virheetön – epäpuhdas (virheet: korkkivika, hapettunut, rikkidioksidi, rikkivety, pelargonia...)
Voimakkuus: heikko – hento / kevyehkö – kohtalainen – melko voimakas – voimakas
Kehitys: nuori – alkavaa kehittymistä – kehittyvä – melko kehittynyt – kehittynyt
Tuoksu: hedelmä – kukka – mauste – vihannes – yrtti – pähkinä – tammi / puu – maa – mikrobiologinen –
kemiallinen – umami / eläin
MAKU (FLAVORI)
Makeus: kuiva – kuivahko – puolikuiva – puolimakea – makea – erittäin makea
Hapokkuus: lattea – pehmeä – kepeä – raikas – pirteä – pistävä – terävä – raaka
Tanniinisuus (määrä): vähän - melko vähän – kohtalaisesti – melko paqljon – paljon
Tanninisuus (laatu): kevyet – pehmeät – silkkiset – samettiset – yhtenäiset – kiinteät – pölyiset – kuivaavat –
karheat – vihreät – rankaiset
Täyteläisyys: kevyt – kevyehkö – keskitäyteläinen – melko täyteläinen – täyteläinen
Maun voimakkuus: heikko – hento – kevyt – kohtalainen – runsas – huomattava – voimakas
Maku: hedelmä – kukka – mauste – vihannes – yrtti – pähkinä – tammi / puu – maa – mikrobiologinen –
kemiallinen – umami / eläin
Alkoholisuus: vähäalkoholinen – kohtalainen – runsas – väkevöity
Kesto / pituus: lyhyt – melko lyhyt – kohtalainen – melko pitkä – pitkä
YLEISVAIKUTELMA JA PÄÄTELMÄT
Tasapaino (happojen, tanninien, makeuden ja hedelmän kesken)
Kypsyys: liian nuori – juotavissa jo, mutta kypsyy lisää – valmis, ei kypsy enää – ylikehittynyt