STT:n toimittajille vankeutta ja sakkoja
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Suomen Tietotoimiston päätoimittaja Kari Väisäselle ja toimittaja Johanna Aatsalo-Salliselle ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä sakkoja 19 julkisesta herjauksesta. Lisäksi STT ja toimittajat joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan hiihtäjä Jari Räsäselle ja Suomen Hiihtoliiton johtohenkilöille korvauksia yhteensä 2,5 miljoonaa markkaa.
STT julkaisi tammikuussa 1998 uutisen, jonka mukaan hiihtäjä Jari Räsänen oli käyttänyt kasvuhormonia. Onnistuneen kokeilun jälkeen hiihtoliiton johtohenkilöt olivat kiinnostuneet suuren erän hankinnasta. Tuomiossaan käräjäoikeus totesi, ettei STT pystynyt esittämään uutisen tueksi mitään näyttöä.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 15. heinäkuuta toimittaja Johanna Aatsalo-Sallisen 19 julkisesta herjauksesta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 2 760 markan sakkoon. Päätoimittaja Kari Väisänen sai 19 herjauksesta 45 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 25 650 markan sakon.
Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi Aatsalo-Sallisen, Väisäsen ja Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab:n maksamaan erilaisia korvauksia yhteensä 2 568 055,49 markkaa. He joutuvat korvaamaan 19 asianomistajalle kärsimyksestä yhteensä 1 570 000 markkaa korkoineen yksittäisten korvausten vaihdellessa 350 000 markasta 30 000 markkaan. Lisäksi he joutuvat korvaamaan Jari Räsäsen ja hiihtoliiton johtohenkilöiden oikeudenkäyntikuluja 976 326 markkaa arvonlisäveroineen ja korkoineen sekä Jari Räsäselle taloudellisesta vahingosta 12 193,49 markkaa korkoineen ja muille asianosaisille asianosaiskuluja yhteensä 9 536 markkaa korkoineen.
Lisäksi käräjäoikeus hyväksyi asianomistajien esittämän vaatimuksen saada julkaista tuomio Helsingin Sanomissa Aatsalo-Sallisen ja Väisäsen kustannuksella. Osittain julkaistu tuomio oli 16. heinäkuuta Helsingin Sanomissa täsmälleen yhden sivun mittainen.
Oikeudenkäynnin kaikki osapuolet, STT, Kari Väisänen, Johanna Aatsalo-Sallinen, Jari Räsänen ja hiihtoliiton johtohenkilöt, ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä Helsingin käräjäoikeuden päätökseen. Ensimmäisenä tyytymättömyytensä kertoi STT. Sen jälkeen myös Jari Räsänen ja hiihtoliiton johtohenkilöt ilmoittivat tyytymättömyytensä säilyttääkseen puhevaltansa asian mahdollisessa jatkokäsittelyssä. Osapuolten on valitettava käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen 30 päivän kuluessa, tässä tapauksessa 13. elokuuta mennessä, muuten päätös on lainvoimainen.
Väitteitä kasvuhormonista
STT julkaisi 21.1.1998 Johanna Aatsalo-Sallisen ja Kari Väisäsen yhdessä kirjoittaman uutisen, joka väitti, että hiihtäjä Jari Räsäselle on vuonna 1996 toimitettu ruotsalaisesta sairaalasta peräisin olevaa, varastettua synteettistä kasvuhormonia. Samana päivänä julkaistun toisen uutisen mukaan suomalainen maajoukkuetason mieshiihtäjä oli käyttänyt Genotropin-nimistä kasvuhormonia. Onnistuneen kokeilun jälkeen hiihtoliiton johtohenkilöt olivat kiinnostuneet aineesta ja harkinneet hankittavaksi sitä useilla sadoilla tuhansilla markoilla. Uutisen mukaan kasvuhormonin käyttö oli ollut lähes jatkuvaa.
Kolme päivää myöhemmin, 24.1.1998, STT julkaisi Väisäsen kirjoittaman uutisen, jonka mukaan Huddingen sairaalasta Ruotsista oli toimitettu Suomeen kaksi Genotropin-kasvuhormoniampullia. Toinen oli myyty Jari Räsäselle ja toinen oli STT:n hallussa. Uutisen mukaan hiihtoliiton johtoon kuuluva henkilö, jolla oli vaikutusvaltaa hiihtoliiton rahoitusasioiden ja erityisesti sponsoroinnin suhteen, oli tiedustellut mahdollisuutta ostaa suurempi erä kasvuhormonia.
Uutisissa julkaistut tiedot on kerännyt Aatsalo-Sallinen. Kertomansa mukaan hänellä on ollut useita lähteitä. Aatsalo-Sallinen on kertonut lähteidensä nimet Väisäselle, mutta on luvannut olla paljastamatta heitä.
Yksiselitteiset johtopäätökset
Helsingin käräjäoikeuden antaman 61-sivuisen tuomion johtopäätökset ovat yksiselitteiset. Oikeuden mielestä STT:n esittämät väitteet ovat "loukkausasteeltaan vakavia" eikä väitteiden "tueksi ole esitetty mitään suoranaista näyttöä". Väisäsen ja Aatsalo-Sallisen esittämä välillinen näyttö, teoreettisen mahdollisuuden todistelu, "ei osoita syytteen tarkoittamia herjaavia väitteitä oikeiksi". Oikeus toteaa myös, että uutisen antama kuva Jari Räsäsen toimista on "totuudenvastainen".
Käräjäoikeuden mielestä lähteiden motiivi, "totuuden esilletulo", ei ole uskottava. "Kun Aatsalo-Sallinen on heti ilmoittanut säilyttävänsä lähdesuojan, ei 'lähteille' ole jäänyt riskiä siitä, että he voisivat joutua vastuuseen väärien tietojen antamisesta."
Käräjäoikeus moittii myös Väisäsen toimia. Koska Aatsalo-Sallisella ei ole erityistä toimittajakoulutusta ja hänen kokemuksensa toimittajan työstä on lyhyt, Väisäsellä " on ollut korostettu velvollisuus varmistaa näin poikkeuksellisten uutisten tosiasiatietojen oikeellisuus". Lisäksi käräjäoikeus toteaa, että "Väisänen on laiminlyönyt valvoa, että uutisten syytteessä tarkoitettujen väitteiden totuudenmukaisuus olisi tarkistettu riittävästi".
Väisänen erosi
Kari Väisänen pyysi eroa STT:n päätoimittajan ja toimitusjohtajan tehtävästä heti, kun oli kuullut käräjäoikeuden tuomiosta. Hän perusteli eronpyyntöään STT:n uskottavuuden säilyttämisellä. STT:n hallitus myönsi Väisäselle eron 21. heinäkuuta pitämässään kokouksessa.
Johanna Aatsalo-Sallinen on äityslomalla. Hänen osaltaan STT:n hallitus ei ole tehnyt päätöksiä.
SLU:n jäsenjärjestöt saavat käyttää tekstiä lähteen mainiten: Liikunnan ja Urheilun Maailma 14/99, Matti Viitanen,
http://www.slu.fi
Kirjoittaja: Matti Viitanen