On ja ei lehdistä lukemani perusteella. Lämmityksessä ilmalämpöpumppu säästää huomattavasti, mutta mikäli kesällä sitä käytetään viilennykseen hyöty pienenee oleellisesti.
*Otetaan esimerkiksi Helsinki
- Yleinen huonelämpötila on käytännössä +21°C. Lämmityskausi alkaa syksyllä, kun ulkoilman vuorokautinen keskilämpötila alittaa +12°C ja päättyy, kun vuorokautinen ulkoilman keskilämpötila ylittää +10°C.
- Vuonna 1997 Helsingissä on ollut hellepäiviä 33 kpl (1997 on ennätys, esim. vuonna 2008 hellepäiviä oli paikasta riippuen 7 kpl)
- Noin 100 vuoden tarkastelujaksolla on lämmityskaudella ulkoilman keskilämpötila ollut noin 0,6°C.
- Lämmityskaudella siis lämmitetään sisälämpötilaa keskimäärin 20,4°C ulkoilmaa lämpimämmäksi, tätä tehdään ~240 vuorokautta vuodesta.
= Lämpötilaa muutetaan yhteensä 4896°C
- Jäähdytystä tarvitaan pääsääntöisesti hellepäivinä, joita siis Helsingissä maksimissaan vuodessa on ollut 33 kpl. Hellepäivinä sisälämpötilaa lasketaan ulkolämpötilaan nähden 4 - 10°C.
= Lämpötilaa muutetaan yhteensä 132 - 330°C
Edellisen perusteella mielestäni jäähdytys ei poista hyötyä oleellisesti.
Pumppujen hankinnassa erittäin tärkeää on mitoitus/hinta, ajoitus ja käteinen raha.
- Pienikin pumppu on hyvä sijoitus, jos se on edullinen hinaltaan. Kalliimman pitää tuottaa enemmän ilmaisenergiaa.
- Itse ostin järjestlmäni aikaan, jolloin vaihtoehtona oli hieman yli euron litralta maksavan lämmitysöljyn tilaaminen säiliöön.
Itselläni VILP tekee lämpöä käyttövesi mukaan lukien ja pumppaa ilmaisenergiaa vuodessa ~10 000 kWh eli vajaalla tonnilla.