Lapsen palauttamistapauksessa lasten huoltajuusjärjestely perusti vanhempien lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tekemään sopimukseen, jonka paikallinen perheoikeus oli vahvistanut 23.1.2001. Sopimuksen mukaan lapset määrättiin yhteishuoltoon siten että he asuivat isänsä luona. Tapaamisoikeuden osalta lasten äidillä oli oikeus pitää lapsia luonaan, joka toinen viikko. Lasten kesälomalla äiti sai viedä lapset vierailulle Suomeen. Sopimukseen perustuvalta vierailulta lasten oli määrä palata Yhdysvaltoihin elokuussa 2003 ennen heidän koulunsa alkua, äiti päätti kuitenkin jäädä lasten kanssa Suomeen.
Muutama ote KKO:n ratkaisusta:
5. Haagin sopimuksen tarkoituksena on turvata lapsen huoltoa koskevien ratkaisujen noudattamista sekä sitä, että huoltoa koskeva riidat ratkaistaan siellä, missä lapsen asuinpaikka on. Sopimuksen mukaisella järjestelmällä pyritään torjumaan muun muassa se, että jompikumpi vanhempi rikkomalla lasten huoltoa koskevaa päätöstä tai sopimusta omavaltaisin toimin siirtää lapset pois asuinpaikastaan toiseen valtioon ja aikaansaa siten muutoksen lapsen olosuhteissa, joilla sittemmin voi olla merkitystä huoltoon liittyvien ratkaisujen ja toimivallan kannalta.
---
7. Ajan kuluminen voi muuttaa lapsen tilannetta ja suhdetta vanhempiin tavalla, joka on omiaan vaikuttamaan luvattomasti toimineen vanhemman eduksi. Haagin sopimuksella pyritään ehkäisemään sitä, että voimassa olevaa huoltoratkaisua rikkonut vanhempi voisi hyötyä oikeudettomasta menettelystään. Tämän vuoksi lapsen palauttamista koskeva asia tulee ratkaista mahdollisimman joutuisasti.
---
21. Avioero-oikeudenkäynnin yhteydessä lasten etua selvittämään määrätyn Elizabeth M. Youngin notaarille antamasta kertomuksesta voidaan päätellä, että varsinkin vanhempi lapsi on erityisen altis myötäilemään äitinsä käsityksiä. Vaikka hän täyttää pian 13 vuotta, asiassa esitetyn selvityksen valossa ei voida luotettavasti todeta, että hänen ilmaisemansa kanta edustaisi hänen omaa, asianmukaiseen tietoon ja ymmärrykseen sekä riittävän kypsään harkintaan perustuvaa tahtoaan.
22. Nuorempi lapsi on tällä hetkellä vasta 9-vuotias. Tämän ikäisen lapsen kykyä omaehtoiseen harkintaan ja itsenäiseen tahdonmuodostukseen tällaisessa asiassa ja tämän kaltaisissa olosuhteissa ei lähtökohtaisesti voi pitää niin kehittyneenä, että sille voitaisiin yleensä antaa ratkaisevaa merkitystä. Tässä asiassa esitetyn selvityksen perusteella ei voida nuoremman lapsen osalta päätyä muunlaiseen johtopäätökseen.
---
Tämän tyyliset kansainväliset kiistat lasten huoltajuudesta ovat aina vaikeita. Oman käsitykseni mukaan ratkaisu on kuitenkin käytännössä ainoa mahdollinen. Muunlainen ratkaisu olisi käytännössä ollut yleinen hyväksyntä sille, että ulkomailla asuvat suomalaiset voisivat kumota sikäläiset lasten huoltoa koskevat sopimukset yksinkertaisesti karkaamalla Suomeen. Jos tälle linjalle lähdettäisiin, ei yhdellekään lapselle voitaisi jatkossa myöntää oikeutta vierailla äitinsä kanssa Suomessa.