Oikeusministeriö: Yhdenvertaisuuslain uudistaminen jää seuraavalle hallitukselle - rahoitus jäi puuttumaan
• Todellisuudessa yhdenvertaisuustoimikunnan Sosiaali- ja Terveysministeriön sekä Työ- ja Elinkeinoelämän virkamiesedustajien lakiehdotukset olivat YK:n vammaissopimuksen vastaisia. Lisäksi vammaisjärjestöjen edustajia ei saatu kuin yksi tämän lain valmistelun loppuvaiheessa sekä työelämän valmisteluihin liittyviä asioita ei saatu ketään. Asian käsittely jäi kesken joulukuussa 2009. Mitä aiotte tehdä asialle ja lisätä luottamusta seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle?
Lainauksia:
”Työesteiden vuoksi en ole voinut osallistua yhdenvertaisuustoimikunnan työhön syyskaudella 2009. Tästä johtuen en myöskään ole voinut ottaa kantaa esityksen yksityiskohtiin. Totean kuitenkin, että vaikuttaa siltä, että mietinnössä joiltakin osin on päädytty ratkaisuihin, jotka eivät ole omiaan selkeyttämään nykyistä lainsäädäntöä. Haluan sen vuoksi korostaa, että hallituksen esityksen muotoon laadittu mietintö kaipaa vielä ehdottomasti lisävalmistelua ennen kuin lainsäädäntötoimiin voidaan ryhtyä.
Helsingissä 17.12.2009
Niklas Bruun” Professori Niklas Bruun Helsingin Yliopistosta
Kirjalähde:
http://www.bookplus.fi/kirjat/ahtela,_karoliina/tasa-arvo_ja_yhdenvertaisuus-4321979
”Kalle Könkkölän lausuma mietintöön
Yhdenvertaisuustoimikunnan työn aikana on käynyt selvästi ilmi, että kaikki toimikunnan jäsenet eivät ole sisäistäneet YK:n vammaissopimusta eikä sitä, että vaikka Suomi ei ole ratifioinut sopimusta, on Suomi allekirjoittanut sen. Allekirjoittaminen merkitsee sitä, että Suomi ei voi enää toimia sopimuksen vastaisesti eikä laatia lakeja jotka eivät vastaa sopimusta. Tämä taas merkitsee sitä, että valtion virkamiehet eivät saisi toimia sopimuksen vastaisesti. Toimikunnan työn aikana sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesedustajat eivät ole omissa ehdotuksissaan tätä noudattaneet. On syytä huomata myös, että maan hallitus on ilmoittanut Suomen ratifioivan ko. sopimuksen.
Vammaisjärjestöjen on ollut vaikeaa osallistua toimikunnan työhön, koska Vammaisfoorumi sai edustajan toimikuntaan vasta loppuvaiheessa. Lisäksi etenkin työelämään liittyvien asioiden valmistelu työelämäjaostossa, missä vammaisilla ei ollut edustusta on ollut paha puute. Työelämään liittyvät asiat ovatkin jääneet vammaisten ihmisten osalta käsitykseni mukaan YK-sopimuksen vastaiseen tilaan.
Kalle Könkkölä
18.12.09”
Lähde:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalle_Könkkölä
Lähde, josta lainaukset otettu:
http://www.om.fi/1247668106175